Zelené detox nápoje: po jedné skleničce zázraky nečekejte, tak v čem jsou výjimečné?

Zelené detox nápoje: po jedné skleničce zázraky nečekejte, tak v čem jsou výjimečné?
zdroj: Shutterstock

S jarem přišlo i období očistných kúr a odlehčovaných jídelníčků. Mnoho lidí našlo zalíbení v tzv. zelených potravinách, mezi které patří např. chlorela. Čím je tato skupina doplňků stravy výjimečná a jaké účinky na naše zdraví může konzumace mít?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma zelené potraviny jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.

Sledujte náš kanál na youtube

Zelené potraviny
V posledních letech se doslova roztrhl pytel s novou kategorií superpotravin, s tzv. zelenými potravinami. Mezi nejznámější zástupce patří všem známá chlorella, spirulina a zelený (nebo také mladý) ječmen. Tyto potraviny se vyznačují tím, že jsou koncentrovanými zdroji antioxidantů, vitamínů a minerálů, ale také zdroji nejrůznějších fenolických látek, enzymů a zeleného barviva, chlorofylu. V dnešní moderní době plné stresu, znečištěného vzduchu, nekvalitních potravin, skleníkové a zaoceánské zeleniny a ovoce se tedy zdají býti ve své dehydrované podobě jakousi svítící žárovkou zdraví.
Jak nás napadlo pít sinice a bakterie v tekuté podobě? Jaké mají složení a proč jsou pro nás tak zajímavé? A nehrozí nám při jejich pití i nějaká rizika? Na tyto a další otázky se dozvíte odpovědi v rozhovoru.

Moderátorka: Zuzana Košařová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Nízkopurinová dieta: Vyzkoušejte karob – náhradu kakaa a čokolády

Nízkopurinová dieta: Vyzkoušejte karob – náhradu kakaa a čokolády

Karob je známý jako náhrada čokolády nebo kakaa. Není to sice úplně přesné označení, ale kdo chce podobnou variantu této pochoutky, sáhne právě po karobu. Ovšem sám o sobě má mnoho cenných látek, pro které...

Čtěte dál
Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Chutná dvouletka, která se ale častěji pěstuje jako jednoletka. V prvním roce totiž přináší na svět o mnoho více aromatičtějších lístků...
Pažitka: její využití v kuchyni a vliv na zdraví

Pažitka: její využití v kuchyni a vliv na zdraví

Podporuje trávení i chuť k jídlu, snižuje krevní tlak, nahradí sůl a chutná podobně jako cibule. Kromě typického aroma, které dodá...

Videorozhovor