S jarem přišlo i období očistných kúr a odlehčovaných jídelníčků. Mnoho lidí našlo zalíbení v tzv. zelených potravinách, mezi které patří např. chlorela. Čím je tato skupina doplňků stravy výjimečná a jaké účinky na naše zdraví může konzumace mít?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma zelené potraviny jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.
Zelené potraviny
V posledních letech se doslova roztrhl pytel s novou kategorií superpotravin, s tzv. zelenými potravinami. Mezi nejznámější zástupce patří všem známá chlorella, spirulina a zelený (nebo také mladý) ječmen. Tyto potraviny se vyznačují tím, že jsou koncentrovanými zdroji antioxidantů, vitamínů a minerálů, ale také zdroji nejrůznějších fenolických látek, enzymů a zeleného barviva, chlorofylu. V dnešní moderní době plné stresu, znečištěného vzduchu, nekvalitních potravin, skleníkové a zaoceánské zeleniny a ovoce se tedy zdají býti ve své dehydrované podobě jakousi svítící žárovkou zdraví.
Jak nás napadlo pít sinice a bakterie v tekuté podobě? Jaké mají složení a proč jsou pro nás tak zajímavé? A nehrozí nám při jejich pití i nějaká rizika? Na tyto a další otázky se dozvíte odpovědi v rozhovoru.
Moderátorka: Zuzana Košařová
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Vlašské ořechy: podzimní poklad, který vám doma vydrží celé měsíce – ale jen když víte, jak na ně
Sezóna vlašských ořechů je nyní v plném proudu. Vlašské ořechy jsou unikátní, jsou zajímavé svou strukturou, neuvěřitelně zdravé a lískání ořechů patří také k tradičním aktivitám u rodinného krbu. Jak...
Čtěte dál
