S jarem přišlo i období očistných kúr a odlehčovaných jídelníčků. Mnoho lidí našlo zalíbení v tzv. zelených potravinách, mezi které patří např. chlorela. Čím je tato skupina doplňků stravy výjimečná a jaké účinky na naše zdraví může konzumace mít?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma zelené potraviny jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.
Zelené potraviny
V posledních letech se doslova roztrhl pytel s novou kategorií superpotravin, s tzv. zelenými potravinami. Mezi nejznámější zástupce patří všem známá chlorella, spirulina a zelený (nebo také mladý) ječmen. Tyto potraviny se vyznačují tím, že jsou koncentrovanými zdroji antioxidantů, vitamínů a minerálů, ale také zdroji nejrůznějších fenolických látek, enzymů a zeleného barviva, chlorofylu. V dnešní moderní době plné stresu, znečištěného vzduchu, nekvalitních potravin, skleníkové a zaoceánské zeleniny a ovoce se tedy zdají býti ve své dehydrované podobě jakousi svítící žárovkou zdraví.
Jak nás napadlo pít sinice a bakterie v tekuté podobě? Jaké mají složení a proč jsou pro nás tak zajímavé? A nehrozí nám při jejich pití i nějaká rizika? Na tyto a další otázky se dozvíte odpovědi v rozhovoru.
Moderátorka: Zuzana Košařová
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém
Syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO), je stav, kdy dochází k nadměrnému množení bakterií v tenkém střevě, kde by za normálních okolností mělo být bakterií méně než ve střevě tlustém....
Čtěte dál
Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?
