Nedaří se vám nastartovat spalování tukových zásob? Zkuste přístup přerušovaného půstu

Nedaří se vám nastartovat spalování tukových zásob? Zkuste přístup přerušovaného půstu

Bojíte se sníst už cokoliv, abyste z toho zase náhodou hned nepřibrali? Zpomalený metabolismus trápí čím dál tím více lidí a může za to hlavně špatný životní styl. Dobrá zpráva je, že se vším se dá pracovat. Jedním z efektivních nakopávačů je i přerušovaný půst, kterému se někdy říká přerušované hladovění.

Dávná moudrost má pořád sílu
Přerušované hladovění je pro své pozitivní účinky známo už od nepaměti. V dnešní době se na něj bohužel zapomíná. To, co ale řada lidí objevuje jako horkou novinku a trend, bylo známo již generacím lidí před námi. Pokud je přerušované hladovění praktikováno správně, může vést nejen k nakopnutí metabolismu, úbytku hmotnosti a zvýšení energie, ale také ke zvrácení diabetu druhého typu.

Hladovění a půst není totéž
Ačkoliv se na první pohled může zdát, že v případě hladovění a půstu se jedná o dva různé pojmy popisující jednu věc, opak je pravdou. Půst se od hladovění liší jedním zásadním způsobem a tím je řízení. Hladovění je nedobrovolná absence jídla. Není úmyslné, ani kontrolované. Tedy není vše, čím půst je. Půst je dobrovolné nepřijímání potravy z duchovních, zdravotních, výživových nebo jiných důvodů.

Půst není nic nepřirozeného
Rozhodnutí držet půst je záležitostí osobní svobodné volby každého jednotlivce. A začít můžete, kdykoliv vás napadne. Neexistuje ideální okamžik. A stejně tak můžete i skončit. Je to zkrátka celé jenom na vás. Půst tak není pouze prací s tělem, ale také prací s myslí. Půst také nemá nikterak omezené trvání. Kdykoliv, když nejíte, vlastně dobrovolně hladovíte. Mezi večeří a snídaní by obvykle mělo být nějakých 12-14 hodin. Půst tedy v podstatě držíte každý den – v noci, když spíte. V tomto duchu je považován za součást každodenního života.

Nejstarší a nejúčinnější dieta
Půst tedy představuje snad nejstarší a zároveň nejúčinnější „dietní“ opatření. Má úžasný terapeutický potenciál, protože funguje na jednoduchém principu – umožňuje tělu pálit přebytečný tělesný tuk. Když totiž nemáme energii z potravy, musí se organismus, chtě nechtě, spolehnout na své vlastní zdroje. V našem těle existují dva doplňkové systémy energie, které slouží jako jakýsi plán B a plán C pro přísun energie ze stravy. Jeden je snadno přístupný, ale s omezeným úložným prostorem (glykogen) a druhý je obtížnější na přístup, ale má neomezený úložný prostor (tělesný tuk). Když tělo hladoví, tělo je mobilizováno hormonálními kaskádami, aby začalo spalovat uloženou energii. Přerušovaným hladověním se tak pravidelně dostává do pozoru a je nuceno ne lenivět, ale jednat. Pokud jíte pořád a tělo má všeho dostatek, používá pouze přicházející energii a k té uložené se dostává jen výjimečně – ráno nebo při sportovních aktivitách náročnějšího charakteru.

Přerušované půsty jako takové nabízí nekonečnou flexibilitu. Můžete „hladovět“ dlouho, nebo jen krátce. Existují ale některé osvědčené režimy, se kterými vás seznámíme. Obecně platí, že kratší půsty se provádějí častěji a delší s delším intervalem.

Kratší půsty:
16:8

Jednodenní půsty trvající 16 hodin bývají známy pod pojmem 8hodinové okno. Jíte pouze v časovém úseku 8 hodin a následujících 16 hodin se postíte. Tento půst je nejčastějším a nejoblíbenějším pro svou podobnost se všedním režimem.
20:4
Tady už trochu přituhuje. Čtyři hodiny jíte, dvacet si dáváte pauzu. Během těchto čtyřech hodin byste měli přijmout jedno větší jídlo nebo dvě jídla menší.

Delší půsty:
24 hodin

U tohoto typu přerušovaného hladovění se postíte od večeře k večeři, nebo od oběda k obědu. V praxi vlastně jíte jedno jídlo denně.
5:2
U tohoto typu pravidelně jíte 5 dní a 2 dny držíte půst. Když jíte, tak denně přijímáte pouze něco okolo 500 kcal. Ty si ale můžete rozložit, jak chcete – buď do několika menších porcí, nebo do jedné velké.
36 hodin
Celodenní půst. Večeře první den, druhý den nic, třetí den snídaně. 36 hodin půstu. Poskytne mnohem vyšší úbytek hmotnosti, ale není pro každého.

Ať se rozhodnete pro jakýkoliv typ přerušovaného hladovění, vždy zvažte okolnosti – svůj zdravotní stav a režim, ve kterém se nacházíte. Pokud jste sportovec a čeká vás důležitý zápas, asi pro vás experimentování nebude příliš vhodné. To samé platí pro jakékoliv zdravotní odchylky. Pokud se vám ale podaří částečné půsty do svého života zařadit, věřte, že váš metabolismus to jistě ocení.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...