Nedaří se vám nastartovat spalování tukových zásob? Zkuste přístup přerušovaného půstu

Nedaří se vám nastartovat spalování tukových zásob? Zkuste přístup přerušovaného půstu

Bojíte se sníst už cokoliv, abyste z toho zase náhodou hned nepřibrali? Zpomalený metabolismus trápí čím dál tím více lidí a může za to hlavně špatný životní styl. Dobrá zpráva je, že se vším se dá pracovat. Jedním z efektivních nakopávačů je i přerušovaný půst, kterému se někdy říká přerušované hladovění.

Dávná moudrost má pořád sílu
Přerušované hladovění je pro své pozitivní účinky známo už od nepaměti. V dnešní době se na něj bohužel zapomíná. To, co ale řada lidí objevuje jako horkou novinku a trend, bylo známo již generacím lidí před námi. Pokud je přerušované hladovění praktikováno správně, může vést nejen k nakopnutí metabolismu, úbytku hmotnosti a zvýšení energie, ale také ke zvrácení diabetu druhého typu.

Hladovění a půst není totéž
Ačkoliv se na první pohled může zdát, že v případě hladovění a půstu se jedná o dva různé pojmy popisující jednu věc, opak je pravdou. Půst se od hladovění liší jedním zásadním způsobem a tím je řízení. Hladovění je nedobrovolná absence jídla. Není úmyslné, ani kontrolované. Tedy není vše, čím půst je. Půst je dobrovolné nepřijímání potravy z duchovních, zdravotních, výživových nebo jiných důvodů.

Půst není nic nepřirozeného
Rozhodnutí držet půst je záležitostí osobní svobodné volby každého jednotlivce. A začít můžete, kdykoliv vás napadne. Neexistuje ideální okamžik. A stejně tak můžete i skončit. Je to zkrátka celé jenom na vás. Půst tak není pouze prací s tělem, ale také prací s myslí. Půst také nemá nikterak omezené trvání. Kdykoliv, když nejíte, vlastně dobrovolně hladovíte. Mezi večeří a snídaní by obvykle mělo být nějakých 12-14 hodin. Půst tedy v podstatě držíte každý den – v noci, když spíte. V tomto duchu je považován za součást každodenního života.

Nejstarší a nejúčinnější dieta
Půst tedy představuje snad nejstarší a zároveň nejúčinnější „dietní“ opatření. Má úžasný terapeutický potenciál, protože funguje na jednoduchém principu – umožňuje tělu pálit přebytečný tělesný tuk. Když totiž nemáme energii z potravy, musí se organismus, chtě nechtě, spolehnout na své vlastní zdroje. V našem těle existují dva doplňkové systémy energie, které slouží jako jakýsi plán B a plán C pro přísun energie ze stravy. Jeden je snadno přístupný, ale s omezeným úložným prostorem (glykogen) a druhý je obtížnější na přístup, ale má neomezený úložný prostor (tělesný tuk). Když tělo hladoví, tělo je mobilizováno hormonálními kaskádami, aby začalo spalovat uloženou energii. Přerušovaným hladověním se tak pravidelně dostává do pozoru a je nuceno ne lenivět, ale jednat. Pokud jíte pořád a tělo má všeho dostatek, používá pouze přicházející energii a k té uložené se dostává jen výjimečně – ráno nebo při sportovních aktivitách náročnějšího charakteru.

Přerušované půsty jako takové nabízí nekonečnou flexibilitu. Můžete „hladovět“ dlouho, nebo jen krátce. Existují ale některé osvědčené režimy, se kterými vás seznámíme. Obecně platí, že kratší půsty se provádějí častěji a delší s delším intervalem.

Kratší půsty:
16:8

Jednodenní půsty trvající 16 hodin bývají známy pod pojmem 8hodinové okno. Jíte pouze v časovém úseku 8 hodin a následujících 16 hodin se postíte. Tento půst je nejčastějším a nejoblíbenějším pro svou podobnost se všedním režimem.
20:4
Tady už trochu přituhuje. Čtyři hodiny jíte, dvacet si dáváte pauzu. Během těchto čtyřech hodin byste měli přijmout jedno větší jídlo nebo dvě jídla menší.

Delší půsty:
24 hodin

U tohoto typu přerušovaného hladovění se postíte od večeře k večeři, nebo od oběda k obědu. V praxi vlastně jíte jedno jídlo denně.
5:2
U tohoto typu pravidelně jíte 5 dní a 2 dny držíte půst. Když jíte, tak denně přijímáte pouze něco okolo 500 kcal. Ty si ale můžete rozložit, jak chcete – buď do několika menších porcí, nebo do jedné velké.
36 hodin
Celodenní půst. Večeře první den, druhý den nic, třetí den snídaně. 36 hodin půstu. Poskytne mnohem vyšší úbytek hmotnosti, ale není pro každého.

Ať se rozhodnete pro jakýkoliv typ přerušovaného hladovění, vždy zvažte okolnosti – svůj zdravotní stav a režim, ve kterém se nacházíte. Pokud jste sportovec a čeká vás důležitý zápas, asi pro vás experimentování nebude příliš vhodné. To samé platí pro jakékoliv zdravotní odchylky. Pokud se vám ale podaří částečné půsty do svého života zařadit, věřte, že váš metabolismus to jistě ocení.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně....
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...