Nedaří se vám nastartovat spalování tukových zásob? Zkuste přístup přerušovaného půstu

Nedaří se vám nastartovat spalování tukových zásob? Zkuste přístup přerušovaného půstu

Bojíte se sníst už cokoliv, abyste z toho zase náhodou hned nepřibrali? Zpomalený metabolismus trápí čím dál tím více lidí a může za to hlavně špatný životní styl. Dobrá zpráva je, že se vším se dá pracovat. Jedním z efektivních nakopávačů je i přerušovaný půst, kterému se někdy říká přerušované hladovění.

Dávná moudrost má pořád sílu
Přerušované hladovění je pro své pozitivní účinky známo už od nepaměti. V dnešní době se na něj bohužel zapomíná. To, co ale řada lidí objevuje jako horkou novinku a trend, bylo známo již generacím lidí před námi. Pokud je přerušované hladovění praktikováno správně, může vést nejen k nakopnutí metabolismu, úbytku hmotnosti a zvýšení energie, ale také ke zvrácení diabetu druhého typu.

Hladovění a půst není totéž
Ačkoliv se na první pohled může zdát, že v případě hladovění a půstu se jedná o dva různé pojmy popisující jednu věc, opak je pravdou. Půst se od hladovění liší jedním zásadním způsobem a tím je řízení. Hladovění je nedobrovolná absence jídla. Není úmyslné, ani kontrolované. Tedy není vše, čím půst je. Půst je dobrovolné nepřijímání potravy z duchovních, zdravotních, výživových nebo jiných důvodů.

Půst není nic nepřirozeného
Rozhodnutí držet půst je záležitostí osobní svobodné volby každého jednotlivce. A začít můžete, kdykoliv vás napadne. Neexistuje ideální okamžik. A stejně tak můžete i skončit. Je to zkrátka celé jenom na vás. Půst tak není pouze prací s tělem, ale také prací s myslí. Půst také nemá nikterak omezené trvání. Kdykoliv, když nejíte, vlastně dobrovolně hladovíte. Mezi večeří a snídaní by obvykle mělo být nějakých 12-14 hodin. Půst tedy v podstatě držíte každý den – v noci, když spíte. V tomto duchu je považován za součást každodenního života.

Nejstarší a nejúčinnější dieta
Půst tedy představuje snad nejstarší a zároveň nejúčinnější „dietní“ opatření. Má úžasný terapeutický potenciál, protože funguje na jednoduchém principu – umožňuje tělu pálit přebytečný tělesný tuk. Když totiž nemáme energii z potravy, musí se organismus, chtě nechtě, spolehnout na své vlastní zdroje. V našem těle existují dva doplňkové systémy energie, které slouží jako jakýsi plán B a plán C pro přísun energie ze stravy. Jeden je snadno přístupný, ale s omezeným úložným prostorem (glykogen) a druhý je obtížnější na přístup, ale má neomezený úložný prostor (tělesný tuk). Když tělo hladoví, tělo je mobilizováno hormonálními kaskádami, aby začalo spalovat uloženou energii. Přerušovaným hladověním se tak pravidelně dostává do pozoru a je nuceno ne lenivět, ale jednat. Pokud jíte pořád a tělo má všeho dostatek, používá pouze přicházející energii a k té uložené se dostává jen výjimečně – ráno nebo při sportovních aktivitách náročnějšího charakteru.

Přerušované půsty jako takové nabízí nekonečnou flexibilitu. Můžete „hladovět“ dlouho, nebo jen krátce. Existují ale některé osvědčené režimy, se kterými vás seznámíme. Obecně platí, že kratší půsty se provádějí častěji a delší s delším intervalem.

Kratší půsty:
16:8

Jednodenní půsty trvající 16 hodin bývají známy pod pojmem 8hodinové okno. Jíte pouze v časovém úseku 8 hodin a následujících 16 hodin se postíte. Tento půst je nejčastějším a nejoblíbenějším pro svou podobnost se všedním režimem.
20:4
Tady už trochu přituhuje. Čtyři hodiny jíte, dvacet si dáváte pauzu. Během těchto čtyřech hodin byste měli přijmout jedno větší jídlo nebo dvě jídla menší.

Delší půsty:
24 hodin

U tohoto typu přerušovaného hladovění se postíte od večeře k večeři, nebo od oběda k obědu. V praxi vlastně jíte jedno jídlo denně.
5:2
U tohoto typu pravidelně jíte 5 dní a 2 dny držíte půst. Když jíte, tak denně přijímáte pouze něco okolo 500 kcal. Ty si ale můžete rozložit, jak chcete – buď do několika menších porcí, nebo do jedné velké.
36 hodin
Celodenní půst. Večeře první den, druhý den nic, třetí den snídaně. 36 hodin půstu. Poskytne mnohem vyšší úbytek hmotnosti, ale není pro každého.

Ať se rozhodnete pro jakýkoliv typ přerušovaného hladovění, vždy zvažte okolnosti – svůj zdravotní stav a režim, ve kterém se nacházíte. Pokud jste sportovec a čeká vás důležitý zápas, asi pro vás experimentování nebude příliš vhodné. To samé platí pro jakékoliv zdravotní odchylky. Pokud se vám ale podaří částečné půsty do svého života zařadit, věřte, že váš metabolismus to jistě ocení.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...