Česká pýcha: vlašské ořechy s jedinečnými výživovými vlastnostmi

Česká pýcha: vlašské ořechy s jedinečnými výživovými vlastnostmi

Vlašské ořechy. Národní poklad, který bývá kvůli jiným exotickým, a tím pádem více zajímavým, druhům dnes často přehlížen. Jaká škoda! Vlašské ořechy totiž nejen, že skvěle chutnají, ale kromě toho podle všeho mírní riziko vzniku cukrovky druhého typu, podporují zdraví srdce a kondici mozku, zmírňují stárnutí organismu a starají se o optimální hmotnost. A pánové pozor – zlepšují mužské reprodukční schopnosti!

Co jsou vlašské ořechy zač?
Příbuzní brazilských, kešu, makadamových a pekanových ořechů. Jedna rodina s lískovými oříšky, piniovými semínky a pistáciemi. Vlašské ořechy. Jejich historie sahá až do doby 700 let př.n.l. Za superpotravinu byly považovány již ve starověkém Římě. Byly pojmenovány podle hlavního římského boha – Jupitera (odborný název Juglans regia).

Jedinečné výživové vlastnosti
Jejich skutečný přínos pro lidské zdraví ale tolik nespočívá v historii, jako spíše v mimořádných zdravotních přínosech plynoucích z vysoké koncentrace živin. Vlašské ořechy, po našem lidově vlašáky, totiž obsahují nejen velké množství antioxidantů včetně vitamínu E, ale jsou bohaté i na mononenasycené tuky. Jedná se navíc o jedny z mála ořechů, kteří se mohou pyšnit obsahem omega-3 mastných kyselin. I proto jsou potravinou mimořádně vhodnou pro vegany. Vlašské ořechy jsoudobrým zdrojem bílkovin – makroživin, které jsou nezbytné pro stavbu tkání a také jsou mimořádně sytivé. Ačkoliv neobsahují bílkovinu kompletní, mají zase mnoho esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje, ale neumí je samo vyrobit. Vlašské ořechy jsou také skvělým zdrojem vlákniny, která významně přispívá k udržení zdravého trávicího traktu. Kromě toho udržuje stabilní hladinu cukru v krvi a zdravou hladinu cholesterolu. Nabízí rovněž poměrně vysoké množství fosforu, hlavního konstrukčního prvku kostí (až 97 mg na porci). Představte si, že jedna čtvrtina šálku vlašských ořechů poskytne více než 100% denní doporučené dávky omega-3 MK společně s vysokým množstvím mědi, manganu, molybdenu a biotinu. A to je jen začátek...

6 důvodů, proč pravidelně konzumovat vlašské ořechy:

1. Starají se o zdraví srdce
Aminokyselina L-arginin, na níž jsou vlašské ořechy mimořádně bohaté, podporuje zdraví srdce. Ti, kteří trpí na opary, by ale měli být s jejich konzumací střídmí. Proč? Protože právě vysoká hladina L-argininu může vyčerpat další aminokyselinu, lyzin, který je silným bojovníkem proti oparové progresi. ALA, tedy omega-3 mastná kyselina alfa-linoleová, v těle působí protizánětlivě a může zabraňovat tvorbě patologických krevních sraženin. Vlašské ořechy ji obsahují skutečně dostatek. Výzkumy ukazují, že lidé, kteří konzumují potraviny s vysokým obsahem ALA, mají snížené riziko koronárních onemocnění srdce. V této souvislosti bylo dokonce prokázáno, že konzumace pouze 4 vlašských ořechů denně zvyšuje hladinu ALA v krvi, čímž, mimo jiné, podporuje i zdravou hladinu cholesterolu.

2. Oddalují stárnutí
Antioxidanty jsou pro pevné zdraví rozhodující, protože díky boji proti volným radikálům, pomáhají regulovat rychlost přirozeného stárnutí organismu. Vlašské ořechy obsahují několik unikátních a velmi silných antioxidantů, které jsou dostupné pouze v několika běžně konzumovatelných potravinách. Jedná se o chinonový juglon, tannin tellimagrandin a flavonol morin. Některé výzkumy dokonce ukázaly, že polyfenoly vlašských ořechů mohou zabránit chemicky indukovaným poškozením jater. V další studii vědci zjistili, že polyfenolové antioxidanty obsažené ve vlašských ořeších zlepšují lipidový profil (rovnováhu co do cholesterolu) a snižují záněty.

3. Regulují hmotnost
Přidáním vlašských ořechů do jídelníčku můžete udržet ideální váhu. Jsou vysoce sytivé, což může zarazit časté návštěvy paní mlsné ve večerních hodinách. Tuto skutečnost potvrzuje i studie, u níž 31 účastníků nahradilo část běžně konzumovaných potravin ořechy a jen tím ztratili během krátkého času plných 1,4 kg a 1,27 cm v pase.

4. Udržují v perfektní kondici mozek
Látky, které ochraňují nervy a spolu s nimi i mozek, jsou hojně zastoupeny právě ve vlašských ořeších. Jedná se o neuroprotektivní sloučeniny jako je vitamín E, folát (vitamín B9), melatonin, omega-3 MK a antioxidanty. Výzkumy ukazují, že konzumace vlašských ořechů tak může podporovat zdraví mozku, včetně zvyšování inferenčního uvažování u mladých dospělých. Jedna studie dokonce přišla s tvrzením, že konzumace potravin s vysokým obsahem antioxidantů, jako jsou právě vlašské ořechy, může snížit citlivost vůči oxidativnímu stresu, který je příčinou stárnutí. To zlepšuje celkový zdravotní stav a zvyšuje kognitivní a motorické funkce během degenerativních procesů.

5. Bojují s cukrovkou druhého typu
Ukázalo se, že zdravé tuky obsažené ve vlašských ořeších zlepšují metabolické parametry u lidí s cukrovkou druhého typu. Dospělí s nadváhou a diabetem typu 2, kteří denně jedli čtvrtinu šálku vlašských ořechů, zaznamenali významné zlepšení hladiny inzulinu v krvi na rozdíl od těch, kteří to nečinili. Takto příznivého stavu bylo přitom dosaženo během pouhých 3 měsíců.

6. Podporují mužskou reprodukci
Pánové zbystřete. Jednou z méně známých výhod vlašských ořechů je jejich vliv na mužskou plodnost. Jedna studie zjistila, že u mužů, kteří jedli něco přes polovinu šálku vlašských ořechů denně, došlo k výraznému zlepšení kvality spermií, včetně jejich vitality, motility a morfologie.

Pár babských rad na závěr

Když už jsou vlašské ořechy českým zlatem, bylo by hříchem nezmínit pár babských rad prezentujících nenahraditelnou lidovou moudrost. Víte třeba, jak zbavit starší vlašské ořechy přirozené hořkosti? Stačí je zalít mírně oslazenou vařící vodou a nechat je vychladnout na plechu, vyloženém pečicím papírem, ideálně u kamen. Určité potíže mohou činit i ruce pošpiněné od vlašských ořechů. Také vás to jistě někdy potkalo. Drží to jako helvétská víra a ne a ne dolů. Co s tím? Zkuste na místa obarvená ořechovými slupkami vetřít citronovou šťávu, kyselinu citronovou smíchanou s vodou nebo ocet. Můžete také vyzkoušet lázeň ze šťávy z kysaného zelí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...