Ledoví muži jsou za námi, je čas zasadit rajčata! Jaké mají význam pro naše zdraví?

Ledoví muži jsou za námi, je čas zasadit rajčata! Jaké mají význam pro naše zdraví?
zdroj: Shutterstock

Slaďoučká rajčata jsou plná antioxidantů chránících tělo před škodlivým působením volných radikálů. Můžete si je pěstovat na balkoně, na terase, na zahradě i ve skleníku. Patří k nejoblíbenějším plodinám letní sezóny….

Rajčata jsou velmi zdravá zelenina a pro mnohé nízkokalorická pochoutka. Rajčata pochází z Jižní Ameriky, kde je Indiáni v Peru pěstovali již v 5. století před naším letopočtem. Do Evropy se tedy rajčata, rajská jablíčka nebo tomaty (říká se jim všelijak, ale míní se stále totéž) dostala po objevení Ameriky. Legrační je, že původně se tu pěstovala jako okrasná rostlinka, protože plody byly považovány za jedovaté. Až v 18. století se tak rozšířila jejich kultivace jako zeleniny, a to nejprve ve Francii a Německu, později v Anglii a postupně i u nás.

Lykopen chrání nejen před rakovinou
Rajčatům se dnes daří především v jihoevropských zemích a pěstují se v celé řadě odrůd a druhů. Ty se liší nejen velikostí a tvarem, ale také barvou či chutí. K dostání jsou plody masité, keříčkové, oválné, třešňové i koktejlové. Všechny mají ale jedno společné: jsou zásobárnou cenných živin. Jedná se zejména o lykopen, který patří do skupiny karotenoidů. Brání a stabilizují ochranné membrány tělesných buněk, a také buněčné struktury.

Pro zdravou kůži, dobrou náladu i trávení
Zatím jsme mluvili o vitaminu C, betakarotenu a lykopenu. To ale nejsou jediné poklady, které rajčata ukrývají. Kromě nich jsou zde i významné vitaminy skupiny B: Biotin zodpovídá za dobrý stav kůže, vlasů i nehtů a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Niacin se stará o dobrou náladu i kvalitní spánek, kyselina listová pečuje o krvetvorbu a buněčný růst. Rajčata dodají také minerál draslík zajišťující přepravu živin do buněk a upravující vodohospodářství v těle, nebo zinek nezbytný pro vazivové tkáně a tvorbu hormonů, i vlákninu aktivující trávení a čistící střeva.

V různých formách jsou dostupná po celý rok
Rajčata nabízejí nesčetné možnosti využití, v kuchyni doslova desítky způsobů. Čerstvé plody jsou díky dovozu k dostání po celý rok, česká rajčata jsou dostupná od června do října. Kromě syrových plodů se objevují i ve formě mražené, sušené i konzervované. Rajčata se zpracovávají do protlaků, pest, kečupů, šťáv, čatní, nebo je můžete vychutnat ve formě lahůdky naložená v oleji. Při teplotě kolem mezi 14 °C a 16 °C je můžete skladovat se stopkou i několik dní, při teplotě 18–30 °C dozrávají. Vybírat byste měli plody zralé, nikoliv však přezrálé, které se rychlé kazí a v případě, že si je přinesete domů, byste je měli velmi rychle spotřebovat.

V polévce, salátu i v čalamádě
Rajská polévka, omáčka, pesto, pomazánka, salát, obloha, příloha… To všechno jsou možnosti, jak s rajčaty pracovat v kuchyni. Můžete je konzumovat se slupkou i bez ní, přičemž druhý způsob bude vyhovovat jedincům s citlivým zažíváním, pro něž je rajčatová slupka špatně stravitelná. Při běžných úpravách v kuchyni užíváme zralá červená rajčata, ale ani ta zelená, tedy nedozrálá, nejsou úplně k zahození – v čerstvém stavu jsou sice nepoživatelná, skvěle ale poslouží při přípravě kompotu nebo pro výrobu čalamády či naložení do octa.

Zajímavost
Rajčata obsahují aminokyselinu tyrosin. Čím jsou zralejší, tím více tato aminokyselina přeměňuje na látku zvanou tyramin. Ta zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, dráždí hladké svalstvo a zlepšuje náladu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...