Ledoví muži jsou za námi, je čas zasadit rajčata! Jaké mají význam pro naše zdraví?

Ledoví muži jsou za námi, je čas zasadit rajčata! Jaké mají význam pro naše zdraví?
zdroj: Shutterstock

Slaďoučká rajčata jsou plná antioxidantů chránících tělo před škodlivým působením volných radikálů. Můžete si je pěstovat na balkoně, na terase, na zahradě i ve skleníku. Patří k nejoblíbenějším plodinám letní sezóny….

Rajčata jsou velmi zdravá zelenina a pro mnohé nízkokalorická pochoutka. Rajčata pochází z Jižní Ameriky, kde je Indiáni v Peru pěstovali již v 5. století před naším letopočtem. Do Evropy se tedy rajčata, rajská jablíčka nebo tomaty (říká se jim všelijak, ale míní se stále totéž) dostala po objevení Ameriky. Legrační je, že původně se tu pěstovala jako okrasná rostlinka, protože plody byly považovány za jedovaté. Až v 18. století se tak rozšířila jejich kultivace jako zeleniny, a to nejprve ve Francii a Německu, později v Anglii a postupně i u nás.

Lykopen chrání nejen před rakovinou
Rajčatům se dnes daří především v jihoevropských zemích a pěstují se v celé řadě odrůd a druhů. Ty se liší nejen velikostí a tvarem, ale také barvou či chutí. K dostání jsou plody masité, keříčkové, oválné, třešňové i koktejlové. Všechny mají ale jedno společné: jsou zásobárnou cenných živin. Jedná se zejména o lykopen, který patří do skupiny karotenoidů. Brání a stabilizují ochranné membrány tělesných buněk, a také buněčné struktury.

Pro zdravou kůži, dobrou náladu i trávení
Zatím jsme mluvili o vitaminu C, betakarotenu a lykopenu. To ale nejsou jediné poklady, které rajčata ukrývají. Kromě nich jsou zde i významné vitaminy skupiny B: Biotin zodpovídá za dobrý stav kůže, vlasů i nehtů a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Niacin se stará o dobrou náladu i kvalitní spánek, kyselina listová pečuje o krvetvorbu a buněčný růst. Rajčata dodají také minerál draslík zajišťující přepravu živin do buněk a upravující vodohospodářství v těle, nebo zinek nezbytný pro vazivové tkáně a tvorbu hormonů, i vlákninu aktivující trávení a čistící střeva.

V různých formách jsou dostupná po celý rok
Rajčata nabízejí nesčetné možnosti využití, v kuchyni doslova desítky způsobů. Čerstvé plody jsou díky dovozu k dostání po celý rok, česká rajčata jsou dostupná od června do října. Kromě syrových plodů se objevují i ve formě mražené, sušené i konzervované. Rajčata se zpracovávají do protlaků, pest, kečupů, šťáv, čatní, nebo je můžete vychutnat ve formě lahůdky naložená v oleji. Při teplotě kolem mezi 14 °C a 16 °C je můžete skladovat se stopkou i několik dní, při teplotě 18–30 °C dozrávají. Vybírat byste měli plody zralé, nikoliv však přezrálé, které se rychlé kazí a v případě, že si je přinesete domů, byste je měli velmi rychle spotřebovat.

V polévce, salátu i v čalamádě
Rajská polévka, omáčka, pesto, pomazánka, salát, obloha, příloha… To všechno jsou možnosti, jak s rajčaty pracovat v kuchyni. Můžete je konzumovat se slupkou i bez ní, přičemž druhý způsob bude vyhovovat jedincům s citlivým zažíváním, pro něž je rajčatová slupka špatně stravitelná. Při běžných úpravách v kuchyni užíváme zralá červená rajčata, ale ani ta zelená, tedy nedozrálá, nejsou úplně k zahození – v čerstvém stavu jsou sice nepoživatelná, skvěle ale poslouží při přípravě kompotu nebo pro výrobu čalamády či naložení do octa.

Zajímavost
Rajčata obsahují aminokyselinu tyrosin. Čím jsou zralejší, tím více tato aminokyselina přeměňuje na látku zvanou tyramin. Ta zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, dráždí hladké svalstvo a zlepšuje náladu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Akupunktura – napichování jehličkami nemusí bolet a může pomoci, když jiné přístupy selhávají

Akupunktura – napichování jehličkami nemusí bolet a může pomoci, když jiné přístupy selhávají

Proč do sebe někteří lidé nechávají zcela dobrovolně a vědomě bodat jehlami? Odkud pochází a na jakém principu stojí prastará léčebná metoda zvaná akupunktura? Jde opravdu o léčebný proces, nebo je to...

Čtěte dál
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Extrakt z grepových jadérek – znáte jeho sílu a přednosti?

Extrakt z grepových jadérek – znáte jeho sílu a přednosti?

Grapefruit je citrusový plod nahořklé chuti, známý především vysokým obsahem vitamínu C, který, jak známo, je zcela zásadní pro naši...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Neemová kosmetika – to nejlepší pro vaši pleť z posvátného stromu Nimba

Neemová kosmetika – to nejlepší pro vaši pleť z posvátného stromu Nimba

Neem je populární nejen v ájurvédské medicíně a péči o pleť a vlasy. Díky svým mocným účinkům se dostal do povědomí všech, kteří bojují...
Jak zůstat aktivní v podzimním koronavirovém období

Jak zůstat aktivní v podzimním koronavirovém období

Koronavirus a krize, která se kolem něho soustřeďuje, vyvolává obavy a nejistotu. V dobách, jako je tato, je více než kdykoliv jindy...
Co se děje v těle, když máte horečku a z jakého důvodu nastává?

Co se děje v těle, když máte horečku a z jakého důvodu nastává?

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se vaše tělesná teplota zvyšuje, když tělo s něčím bojuje? Je to vlastně přirozený obranný mechanismus,...
Představujeme žhavé BIO trendy v čištění zubů

Představujeme žhavé BIO trendy v čištění zubů

Podobně jako má své trendy móda, kosmetika nebo třeba výživa, přichází každoročně s novinkami i dentální hygiena. Kromě různých metod...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...