Slaďoučká rajčata jsou plná antioxidantů chránících tělo před škodlivým působením volných radikálů. Můžete si je pěstovat na balkoně, na terase, na zahradě i ve skleníku. Patří k nejoblíbenějším plodinám letní sezóny….
Rajčata jsou velmi zdravá zelenina a pro mnohé nízkokalorická pochoutka. Rajčata pochází z Jižní Ameriky, kde je Indiáni v Peru pěstovali již v 5. století před naším letopočtem. Do Evropy se tedy rajčata, rajská jablíčka nebo tomaty (říká se jim všelijak, ale míní se stále totéž) dostala po objevení Ameriky. Legrační je, že původně se tu pěstovala jako okrasná rostlinka, protože plody byly považovány za jedovaté. Až v 18. století se tak rozšířila jejich kultivace jako zeleniny, a to nejprve ve Francii a Německu, později v Anglii a postupně i u nás.
Lykopen chrání nejen před rakovinou
Rajčatům se dnes daří především v jihoevropských zemích a pěstují se v celé řadě odrůd a druhů. Ty se liší nejen velikostí a tvarem, ale také barvou či chutí. K dostání jsou plody masité, keříčkové, oválné, třešňové i koktejlové. Všechny mají ale jedno společné: jsou zásobárnou cenných živin. Jedná se zejména o lykopen, který patří do skupiny karotenoidů. Brání a stabilizují ochranné membrány tělesných buněk, a také buněčné struktury.
Pro zdravou kůži, dobrou náladu i trávení
Zatím jsme mluvili o vitaminu C, betakarotenu a lykopenu. To ale nejsou jediné poklady, které rajčata ukrývají. Kromě nich jsou zde i významné vitaminy skupiny B: Biotin zodpovídá za dobrý stav kůže, vlasů i nehtů a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Niacin se stará o dobrou náladu i kvalitní spánek, kyselina listová pečuje o krvetvorbu a buněčný růst. Rajčata dodají také minerál draslík zajišťující přepravu živin do buněk a upravující vodohospodářství v těle, nebo zinek nezbytný pro vazivové tkáně a tvorbu hormonů, i vlákninu aktivující trávení a čistící střeva.
V různých formách jsou dostupná po celý rok
Rajčata nabízejí nesčetné možnosti využití, v kuchyni doslova desítky způsobů. Čerstvé plody jsou díky dovozu k dostání po celý rok, česká rajčata jsou dostupná od června do října. Kromě syrových plodů se objevují i ve formě mražené, sušené i konzervované. Rajčata se zpracovávají do protlaků, pest, kečupů, šťáv, čatní, nebo je můžete vychutnat ve formě lahůdky naložená v oleji. Při teplotě kolem mezi 14 °C a 16 °C je můžete skladovat se stopkou i několik dní, při teplotě 18–30 °C dozrávají. Vybírat byste měli plody zralé, nikoliv však přezrálé, které se rychlé kazí a v případě, že si je přinesete domů, byste je měli velmi rychle spotřebovat.
V polévce, salátu i v čalamádě
Rajská polévka, omáčka, pesto, pomazánka, salát, obloha, příloha… To všechno jsou možnosti, jak s rajčaty pracovat v kuchyni. Můžete je konzumovat se slupkou i bez ní, přičemž druhý způsob bude vyhovovat jedincům s citlivým zažíváním, pro něž je rajčatová slupka špatně stravitelná. Při běžných úpravách v kuchyni užíváme zralá červená rajčata, ale ani ta zelená, tedy nedozrálá, nejsou úplně k zahození – v čerstvém stavu jsou sice nepoživatelná, skvěle ale poslouží při přípravě kompotu nebo pro výrobu čalamády či naložení do octa.
Zajímavost
Rajčata obsahují aminokyselinu tyrosin. Čím jsou zralejší, tím více tato aminokyselina přeměňuje na látku zvanou tyramin. Ta zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, dráždí hladké svalstvo a zlepšuje náladu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál