Ledoví muži jsou za námi, je čas zasadit rajčata! Jaké mají význam pro naše zdraví?

Ledoví muži jsou za námi, je čas zasadit rajčata! Jaké mají význam pro naše zdraví?
zdroj: Shutterstock

Slaďoučká rajčata jsou plná antioxidantů chránících tělo před škodlivým působením volných radikálů. Můžete si je pěstovat na balkoně, na terase, na zahradě i ve skleníku. Patří k nejoblíbenějším plodinám letní sezóny….

Rajčata jsou velmi zdravá zelenina a pro mnohé nízkokalorická pochoutka. Rajčata pochází z Jižní Ameriky, kde je Indiáni v Peru pěstovali již v 5. století před naším letopočtem. Do Evropy se tedy rajčata, rajská jablíčka nebo tomaty (říká se jim všelijak, ale míní se stále totéž) dostala po objevení Ameriky. Legrační je, že původně se tu pěstovala jako okrasná rostlinka, protože plody byly považovány za jedovaté. Až v 18. století se tak rozšířila jejich kultivace jako zeleniny, a to nejprve ve Francii a Německu, později v Anglii a postupně i u nás.

Lykopen chrání nejen před rakovinou
Rajčatům se dnes daří především v jihoevropských zemích a pěstují se v celé řadě odrůd a druhů. Ty se liší nejen velikostí a tvarem, ale také barvou či chutí. K dostání jsou plody masité, keříčkové, oválné, třešňové i koktejlové. Všechny mají ale jedno společné: jsou zásobárnou cenných živin. Jedná se zejména o lykopen, který patří do skupiny karotenoidů. Brání a stabilizují ochranné membrány tělesných buněk, a také buněčné struktury.

Pro zdravou kůži, dobrou náladu i trávení
Zatím jsme mluvili o vitaminu C, betakarotenu a lykopenu. To ale nejsou jediné poklady, které rajčata ukrývají. Kromě nich jsou zde i významné vitaminy skupiny B: Biotin zodpovídá za dobrý stav kůže, vlasů i nehtů a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Niacin se stará o dobrou náladu i kvalitní spánek, kyselina listová pečuje o krvetvorbu a buněčný růst. Rajčata dodají také minerál draslík zajišťující přepravu živin do buněk a upravující vodohospodářství v těle, nebo zinek nezbytný pro vazivové tkáně a tvorbu hormonů, i vlákninu aktivující trávení a čistící střeva.

V různých formách jsou dostupná po celý rok
Rajčata nabízejí nesčetné možnosti využití, v kuchyni doslova desítky způsobů. Čerstvé plody jsou díky dovozu k dostání po celý rok, česká rajčata jsou dostupná od června do října. Kromě syrových plodů se objevují i ve formě mražené, sušené i konzervované. Rajčata se zpracovávají do protlaků, pest, kečupů, šťáv, čatní, nebo je můžete vychutnat ve formě lahůdky naložená v oleji. Při teplotě kolem mezi 14 °C a 16 °C je můžete skladovat se stopkou i několik dní, při teplotě 18–30 °C dozrávají. Vybírat byste měli plody zralé, nikoliv však přezrálé, které se rychlé kazí a v případě, že si je přinesete domů, byste je měli velmi rychle spotřebovat.

V polévce, salátu i v čalamádě
Rajská polévka, omáčka, pesto, pomazánka, salát, obloha, příloha… To všechno jsou možnosti, jak s rajčaty pracovat v kuchyni. Můžete je konzumovat se slupkou i bez ní, přičemž druhý způsob bude vyhovovat jedincům s citlivým zažíváním, pro něž je rajčatová slupka špatně stravitelná. Při běžných úpravách v kuchyni užíváme zralá červená rajčata, ale ani ta zelená, tedy nedozrálá, nejsou úplně k zahození – v čerstvém stavu jsou sice nepoživatelná, skvěle ale poslouží při přípravě kompotu nebo pro výrobu čalamády či naložení do octa.

Zajímavost
Rajčata obsahují aminokyselinu tyrosin. Čím jsou zralejší, tím více tato aminokyselina přeměňuje na látku zvanou tyramin. Ta zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, dráždí hladké svalstvo a zlepšuje náladu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Léto je obdobím hojnosti, kdy se všude kolem nás nachází množství přírodních pokladů. Ty chceme zachovat pro nadcházející měsíce, abychom si na nic mohli stále pochutnávat, i když už ne tak často, jako...

Čtěte dál
Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho...
Hygiena potravin: Jak bezpečně zavařovat, které plody oloupat a kde určitě nekupovat ovoce?

Hygiena potravin: Jak bezpečně zavařovat, které plody oloupat a kde určitě nekupovat ovoce?

Nejen hygiena rukou je v době koronavirové velkým tématem. Řeší se i hygiena potravin. Je bezpečné kupovat ovoce a zeleninu v obchodech?...
Nový výzkum: minerál zinek a jeho role v boji proti COVID-19

Nový výzkum: minerál zinek a jeho role v boji proti COVID-19

Již několikrát bylo mnoha odborníky potvrzeno, že strava má na celkové zdraví mnoho přímých vazeb, včetně funkce imunitního systému....
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
Podléháte negativním myšlenkám? Pozor, vědci spojují chronické negativní myšlení s demencí

Podléháte negativním myšlenkám? Pozor, vědci spojují chronické negativní myšlení s demencí

Demence je souhrnný název pro řadu poruch poškozujících poznávací funkce mozku. Ty se projevují zpomalováním myšlení, rozhodování i...
Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Čas trávený sluněním může být velmi unavující. Proč se vám chce spát a máte pocit, že celkově stagnujete, když vlastně jen ležíte na...
Jak účinně v těhotenství předejít tvorbě strií?

Jak účinně v těhotenství předejít tvorbě strií?

Strie jsou v období těhotenství častou a obvyklou potíží. Trpí na ně většina žen, a i když nevypadají pěkně, zdraví nadcházející maminky...
Vysoké teploty a zdravotní rizika: pozor dávejte hlavně na léky, které užíváte

Vysoké teploty a zdravotní rizika: pozor dávejte hlavně na léky, které užíváte

Letní období patří obecně mezi nejoblíbenější část roku. S létem máme spojenou zejména dovolenou, koupání, opalování a dlouhé slunečné...