Ačkoliv neexistuje jeden univerzální lék na všechny nemoci, milovníci černého bezu říkají, že právě on je jedním z nejvšestrannějších přírodních řešení na většinu různých neduhů. Čím je tělu tak prospěšný a co všechno z něj můžete připravit?
Bez černý. Po celém světě najdete na 30 různých druhů rostlin a stromů, které s ním mají co do činění, protože patří do jeho velké a rozvětvené rodiny. Co se však zdraví a léčení týče, je nejznámější a nejužívanější druh, který potkáváte na českých zahrádkách, loukách, i podél silnic, právě odrůda Sambucus nigra, která kvete bíle a posléze plodí černé bobulovité plody známé jako bezinky. Květy i plody černého bezu jsou plné antioxidantů a vitaminů, které posilují imunitu, krotí záněty, mírní stres a chrání srdce. Podle některých odborníků také mohou zabránit propuknutí nachlazení či chřipky a zmírňovat jejich příznaky.
Pomůže se zácpou, stresem i vyrážkou
Díky jedinečným vlastnostem je černý bez lidovou medicínou ceněn již po staletí: obdivoval jej již „otec medicíny“, slavný řecký lékař Hippokrates, a to 400 let př.n.l. Podle těchto tradic mohou bezové květy i bobule pomoci se zácpou, bolestmi kloubů a svalů, s infekcemi dýchacích cest, bolestmi hlavy, horečkou, potížemi s ledvinami, s epilepsií, různými kožními problémy a se stresem. Ačkoliv pravidelná konzumace nějaké formy černého bezu jistě není samospásná a k vědeckému potvrzení jejích pozitivních zdravotních účinků je třeba dalších výzkumů, někteří lékaři ji doporučují jako podpůrnou součást zdravé výživy.
V kuchyni i v kosmetice
Mezi další výhody černého bezu patří jeho mimořádně variabilní využití. Stejně dobře se totiž cítí v kuchyni jako v kosmetice. V potravinářství funguje jako barvivo, zpracovává se na víno, likér i džem, v kosmetice potkáte řadu pleťových vod s přídavkem černého bezu. Během května se sbírají jeho bílé květy a připravuje se z nich lahodný sirup, který, v případě, že jej opravdu sterilně slijete od lahve, vydrží v chladu a temnu uskladněný i několik měsíců.
S nachlazením a infekcí pomáhá bojovat právě čaj z nasušených bezových květů, jehož popíjení podporuje pocení, vylučování moči a rozpouštění hlenů. Snižuje také horečku, ulevuje od nevolnosti, plynatosti a harmonizuje trávení. Z mouky, soli, mléka a vajec můžete ale třeba rovněž připravit těstíčko, bezové květy v něm obalit a na oleji osmažit. Takové dobrotě se říká kosmatice. Květy poslouží i jako dochucovadlo a „ozdravovadlo“ v kaši zvané bezová varmuže, kam kromě nich přijde ještě krupice, mléko, sušené ovoce (třeba švestky), vlašské nebo jiné ořechy a med.
Na co si dávat pozor
Černý bez představuje hlubokou studnici cenných látek s bioaktivním účinkem prospívajícím lidskému organismu. Jedná se o velmi silný přírodní prostředek pomáhající řešit řadu nepříjemných neduhů. Jelikož se zde mikroprvky vyskytují ve vysokých koncentracích, je třeba pamatovat na skutečnost, že ve velkém množství mohou mít přesně opačný účinek a škodit. Nadužívání bezu nebo konzumace nezralých a (tepelně) nezpracovaných květů či plodů může způsobit nevolnost, zvracení, průjem, a dokonce i otravu. Černému bezu by se pro všechny případy měly rovněž vyhýbat těhotné a kojící ženy, lidé s poruchami imunity a užívající diuretika. Pokud se u vás po konzumaci bezu objeví vyrážka nebo potíže s dechem, můžete na něj být alergičtí. Rozhodně se vyvarujte konzumace větví, stonků, listů, kořenů a kůry bezu – jsou totiž jedovaté.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...
Čtěte dál