Jak si dopřát červenou řepu, i když vám nechutná?

Jak si dopřát červenou řepu, i když vám nechutná?

Červená řepa u nás patří mezi nejzdravější potraviny s téměř dokonalým poměrem cena ku výkon. Pokud jste jí ještě nepřišli na chuť, zkuste ji využít tak, že vám nezkřiví výraz na tváři. Není nutné si ji zamilovat. Stačí když ji šikovně schováte.

Další superpotravina?
Je to sice ohraná písnička, kterou slýcháte v souvislosti s téměř každou zeleninou, ale červená řepa je extrémně zdravá potravina. Má širokou škálu příznivých účinků pro náš organismus. Je bohatá na vitamíny B komplexu a C, betakaroten, dále vápník, hořčík, selen, zinek a tolik důležité železo.

Pomocník při léčbě i prevenci
Existují lékařské studie, které prokázaly, že červená řepa velmi dobře funguje v rámci prevence rakoviny a zároveň slouží jako doplněk případné léčby. Pro tyto účely je nejlepší popíjet čerstvou řepnou šťávu, která podporuje přirozené detoxikační procesy a tím tedy i vyplavování nežádoucích látek z těla. Pravidelná konzumace červené řepy také podporuje činnost mozku. Díky tomu dokáže oddálit nebo zcela zamezit takovým onemocněním, jako je demence nebo skleróza. Tím výčet ale zdaleka nekončí. Kromě toho dokáže zpomalit projevy stárnutí, pomáhá zlepšit trávení, snižuje hladinu cholesterolu nebo reguluje množství cukru.

To všechno zní krásně, nemyslíte? Co ale dělat, když si chcete dopřát jejich účinků, ale řepa vám prostě nechutná? Zkuste ji schovat do nějakého sladkého pokrmu. Pro začátek zkuste jednoduché brownies s červenou řepou, které si určitě zamilujete.

Řepové brownies

Porce: 6

Doba přípravy: 1 h 30 min

Označení: veganské

Ingredience (na jeden menší plech):

  • 200 g špaldové mouky
  • 400 g syrové červené řepy
  • 2 lžíce pravého kakaa nebo karobu
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 100 g 70% čokolády
  • 1 dcl rostlinného mléka
  • 30 ml datlového sirupu
  • kypřící prášek bez fosfátů

Postup
Nejprve si uvařte bulvy červené řepy. Očistěte je a vařte v hrnci s vodou zhruba 45 min. Po krátkém vychladnutí řepu oloupejte a rozmixujte do řepného pyré. Poté v jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny, ve druhé ty tekuté. K těm přidejte i rozmixovanou červenou řepu. Na závěr všechno smíchejte dohromady, nalijte do formy a vložte do trouby rozehřáté na 180 °C. Brownies by mělo být hotové za 25 min. Mělo by zůstat na dotek vláčné. nechte vychladnout a poté i vychladit v ledničce. Vychlazením chuť červené řepy ještě více skryjete.

TIP
Pokud máte radši sladší dezerty, určitě přidejte více datlového sirupu, alespoň 80 ml. Použít můžete samozřejmě i cukr, popřípadě rozinky, které rozmixujete společně s řepou.

Čerstvé šťávy
Co si budeme povídat, jíst řepu jen ve sladkých dezertech také není ideální. Nejcennější je pro nás řepa v podobě čerstvých šťáv. Její zemitou chuť je tedy potřeba za něco schovat. V tomto případě platí, že čím více, tím lépe. Připravte si čerstvou šťávu z řepy, jablka, mrkve, řapíkatého celeru a pomeranče a doplňte ji malou lžičkou čerstvého zázvoru. Přidejte lžičku olivového oleje pro lepší rozpouštění vitamínů a vypijte.

Vlasový zábal dodá sílu a lesk
Červená řepa nemá své využití jenom v kuchyni. Vyzkoušet můžete například jednoduchou vlasovou masku, která dodá vitalitu a zbaví vás problémů se suchou kůží. Její konzumaci se tedy v tomto případě doslova vyhnete. Jak na to? Bulvu najemno nastrouhejte a smíchejte s kouskem čerstvého zázvoru a asi půlkou čajové lžičky sušeného. Pak vše jednoduše smícháte a nanesete na vlasy. Po 15 minutách masku smyjte. Rychle se tímto způsobem zbavíte suché kůže. Pokud bojujete s lupy, přidejte do zábalu lžíci jablečného octu. Nezapomínejte, že červená řepa výrazně barví, proto si vždy vlasy obalte například potravinovou fólií.

Účinné barvivo
Zkuste použít červenou řepu jako barvivo při pečení nebo výrobě modelíny. Připravte si čerstvou šťávu a přilijte ji do těsta místo přípravku, který zakoupíte v drogerii. Řepa nebude barvit tolik, musíte ji použít o něco víc, proto nezapomínejte, že bude potřeba přidat do těsta o něco více mouky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Konzumace uzenin škodí zdraví. Jaké typy byste rozhodně neměli jíst?

Konzumace uzenin škodí zdraví. Jaké typy byste rozhodně neměli jíst?

Uzeniny představují pro náš národ neodmyslitelnou součást jídelníčku. Někteří se jim sice vyhýbají, ale velká část naší populace na ně nedá dopustit. Poslední dobou se však stále více poukazuje na jejich...

Čtěte dál
Sezóna čajů začala. Umíte je pít správně?

Sezóna čajů začala. Umíte je pít správně?

Na podzim s postupným klesáním teplot jsme stále více zimomřiví. Čaje vás dokáží příjemně prohřát a dodat tělu přesně to, co zrovna...
Blahodárné účinky zelí na náš organismus

Blahodárné účinky zelí na náš organismus

Skvělé chutná, můžete si jej sami vypěstovat na zahrádce, je plné vitaminu C a můžete jej využít v nespočtu různých receptů. To je...