Jak si dopřát červenou řepu, i když vám nechutná?

Jak si dopřát červenou řepu, i když vám nechutná?

Červená řepa u nás patří mezi nejzdravější potraviny s téměř dokonalým poměrem cena ku výkon. Pokud jste jí ještě nepřišli na chuť, zkuste ji využít tak, že vám nezkřiví výraz na tváři. Není nutné si ji zamilovat. Stačí když ji šikovně schováte.

Další superpotravina?
Je to sice ohraná písnička, kterou slýcháte v souvislosti s téměř každou zeleninou, ale červená řepa je extrémně zdravá potravina. Má širokou škálu příznivých účinků pro náš organismus. Je bohatá na vitamíny B komplexu a C, betakaroten, dále vápník, hořčík, selen, zinek a tolik důležité železo.

Pomocník při léčbě i prevenci
Existují lékařské studie, které prokázaly, že červená řepa velmi dobře funguje v rámci prevence rakoviny a zároveň slouží jako doplněk případné léčby. Pro tyto účely je nejlepší popíjet čerstvou řepnou šťávu, která podporuje přirozené detoxikační procesy a tím tedy i vyplavování nežádoucích látek z těla. Pravidelná konzumace červené řepy také podporuje činnost mozku. Díky tomu dokáže oddálit nebo zcela zamezit takovým onemocněním, jako je demence nebo skleróza. Tím výčet ale zdaleka nekončí. Kromě toho dokáže zpomalit projevy stárnutí, pomáhá zlepšit trávení, snižuje hladinu cholesterolu nebo reguluje množství cukru.

To všechno zní krásně, nemyslíte? Co ale dělat, když si chcete dopřát jejich účinků, ale řepa vám prostě nechutná? Zkuste ji schovat do nějakého sladkého pokrmu. Pro začátek zkuste jednoduché brownies s červenou řepou, které si určitě zamilujete.

Řepové brownies

Porce: 6

Doba přípravy: 1 h 30 min

Označení: veganské

Ingredience (na jeden menší plech):

  • 200 g špaldové mouky
  • 400 g syrové červené řepy
  • 2 lžíce pravého kakaa nebo karobu
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 100 g 70% čokolády
  • 1 dcl rostlinného mléka
  • 30 ml datlového sirupu
  • kypřící prášek bez fosfátů

Postup
Nejprve si uvařte bulvy červené řepy. Očistěte je a vařte v hrnci s vodou zhruba 45 min. Po krátkém vychladnutí řepu oloupejte a rozmixujte do řepného pyré. Poté v jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny, ve druhé ty tekuté. K těm přidejte i rozmixovanou červenou řepu. Na závěr všechno smíchejte dohromady, nalijte do formy a vložte do trouby rozehřáté na 180 °C. Brownies by mělo být hotové za 25 min. Mělo by zůstat na dotek vláčné. nechte vychladnout a poté i vychladit v ledničce. Vychlazením chuť červené řepy ještě více skryjete.

TIP
Pokud máte radši sladší dezerty, určitě přidejte více datlového sirupu, alespoň 80 ml. Použít můžete samozřejmě i cukr, popřípadě rozinky, které rozmixujete společně s řepou.

Čerstvé šťávy
Co si budeme povídat, jíst řepu jen ve sladkých dezertech také není ideální. Nejcennější je pro nás řepa v podobě čerstvých šťáv. Její zemitou chuť je tedy potřeba za něco schovat. V tomto případě platí, že čím více, tím lépe. Připravte si čerstvou šťávu z řepy, jablka, mrkve, řapíkatého celeru a pomeranče a doplňte ji malou lžičkou čerstvého zázvoru. Přidejte lžičku olivového oleje pro lepší rozpouštění vitamínů a vypijte.

Vlasový zábal dodá sílu a lesk
Červená řepa nemá své využití jenom v kuchyni. Vyzkoušet můžete například jednoduchou vlasovou masku, která dodá vitalitu a zbaví vás problémů se suchou kůží. Její konzumaci se tedy v tomto případě doslova vyhnete. Jak na to? Bulvu najemno nastrouhejte a smíchejte s kouskem čerstvého zázvoru a asi půlkou čajové lžičky sušeného. Pak vše jednoduše smícháte a nanesete na vlasy. Po 15 minutách masku smyjte. Rychle se tímto způsobem zbavíte suché kůže. Pokud bojujete s lupy, přidejte do zábalu lžíci jablečného octu. Nezapomínejte, že červená řepa výrazně barví, proto si vždy vlasy obalte například potravinovou fólií.

Účinné barvivo
Zkuste použít červenou řepu jako barvivo při pečení nebo výrobě modelíny. Připravte si čerstvou šťávu a přilijte ji do těsta místo přípravku, který zakoupíte v drogerii. Řepa nebude barvit tolik, musíte ji použít o něco víc, proto nezapomínejte, že bude potřeba přidat do těsta o něco více mouky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně....
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...