Červená řepa u nás patří mezi nejzdravější potraviny s téměř dokonalým poměrem cena ku výkon. Pokud jste jí ještě nepřišli na chuť, zkuste ji využít tak, že vám nezkřiví výraz na tváři. Není nutné si ji zamilovat. Stačí když ji šikovně schováte.
Další superpotravina?
Je to sice ohraná písnička, kterou slýcháte v souvislosti s téměř každou zeleninou, ale červená řepa je extrémně zdravá potravina. Má širokou škálu příznivých účinků pro náš organismus. Je bohatá na vitamíny B komplexu a C, betakaroten, dále vápník, hořčík, selen, zinek a tolik důležité železo.
Pomocník při léčbě i prevenci
Existují lékařské studie, které prokázaly, že červená řepa velmi dobře funguje v rámci prevence rakoviny a zároveň slouží jako doplněk případné léčby. Pro tyto účely je nejlepší popíjet čerstvou řepnou šťávu, která podporuje přirozené detoxikační procesy a tím tedy i vyplavování nežádoucích látek z těla. Pravidelná konzumace červené řepy také podporuje činnost mozku. Díky tomu dokáže oddálit nebo zcela zamezit takovým onemocněním, jako je demence nebo skleróza. Tím výčet ale zdaleka nekončí. Kromě toho dokáže zpomalit projevy stárnutí, pomáhá zlepšit trávení, snižuje hladinu cholesterolu nebo reguluje množství cukru.
To všechno zní krásně, nemyslíte? Co ale dělat, když si chcete dopřát jejich účinků, ale řepa vám prostě nechutná? Zkuste ji schovat do nějakého sladkého pokrmu. Pro začátek zkuste jednoduché brownies s červenou řepou, které si určitě zamilujete.
Řepové brownies
Porce: 6
Doba přípravy: 1 h 30 min
Označení: veganské
Ingredience (na jeden menší plech):
- 200 g špaldové mouky
- 400 g syrové červené řepy
- 2 lžíce pravého kakaa nebo karobu
- 50 ml rostlinného oleje
- 100 g 70% čokolády
- 1 dcl rostlinného mléka
- 30 ml datlového sirupu
- kypřící prášek bez fosfátů
Postup
Nejprve si uvařte bulvy červené řepy. Očistěte je a vařte v hrnci s vodou zhruba 45 min. Po krátkém vychladnutí řepu oloupejte a rozmixujte do řepného pyré. Poté v jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny, ve druhé ty tekuté. K těm přidejte i rozmixovanou červenou řepu. Na závěr všechno smíchejte dohromady, nalijte do formy a vložte do trouby rozehřáté na 180 °C. Brownies by mělo být hotové za 25 min. Mělo by zůstat na dotek vláčné. nechte vychladnout a poté i vychladit v ledničce. Vychlazením chuť červené řepy ještě více skryjete.
TIP
Pokud máte radši sladší dezerty, určitě přidejte více datlového sirupu, alespoň 80 ml. Použít můžete samozřejmě i cukr, popřípadě rozinky, které rozmixujete společně s řepou.
Čerstvé šťávy
Co si budeme povídat, jíst řepu jen ve sladkých dezertech také není ideální. Nejcennější je pro nás řepa v podobě čerstvých šťáv. Její zemitou chuť je tedy potřeba za něco schovat. V tomto případě platí, že čím více, tím lépe. Připravte si čerstvou šťávu z řepy, jablka, mrkve, řapíkatého celeru a pomeranče a doplňte ji malou lžičkou čerstvého zázvoru. Přidejte lžičku olivového oleje pro lepší rozpouštění vitamínů a vypijte.
Vlasový zábal dodá sílu a lesk
Červená řepa nemá své využití jenom v kuchyni. Vyzkoušet můžete například jednoduchou vlasovou masku, která dodá vitalitu a zbaví vás problémů se suchou kůží. Její konzumaci se tedy v tomto případě doslova vyhnete. Jak na to? Bulvu najemno nastrouhejte a smíchejte s kouskem čerstvého zázvoru a asi půlkou čajové lžičky sušeného. Pak vše jednoduše smícháte a nanesete na vlasy. Po 15 minutách masku smyjte. Rychle se tímto způsobem zbavíte suché kůže. Pokud bojujete s lupy, přidejte do zábalu lžíci jablečného octu. Nezapomínejte, že červená řepa výrazně barví, proto si vždy vlasy obalte například potravinovou fólií.
Účinné barvivo
Zkuste použít červenou řepu jako barvivo při pečení nebo výrobě modelíny. Připravte si čerstvou šťávu a přilijte ji do těsta místo přípravku, který zakoupíte v drogerii. Řepa nebude barvit tolik, musíte ji použít o něco víc, proto nezapomínejte, že bude potřeba přidat do těsta o něco více mouky.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
