Jak si dopřát červenou řepu, i když vám nechutná?

Jak si dopřát červenou řepu, i když vám nechutná?

Červená řepa u nás patří mezi nejzdravější potraviny s téměř dokonalým poměrem cena ku výkon. Pokud jste jí ještě nepřišli na chuť, zkuste ji využít tak, že vám nezkřiví výraz na tváři. Není nutné si ji zamilovat. Stačí když ji šikovně schováte.

Další superpotravina?
Je to sice ohraná písnička, kterou slýcháte v souvislosti s téměř každou zeleninou, ale červená řepa je extrémně zdravá potravina. Má širokou škálu příznivých účinků pro náš organismus. Je bohatá na vitamíny B komplexu a C, betakaroten, dále vápník, hořčík, selen, zinek a tolik důležité železo.

Pomocník při léčbě i prevenci
Existují lékařské studie, které prokázaly, že červená řepa velmi dobře funguje v rámci prevence rakoviny a zároveň slouží jako doplněk případné léčby. Pro tyto účely je nejlepší popíjet čerstvou řepnou šťávu, která podporuje přirozené detoxikační procesy a tím tedy i vyplavování nežádoucích látek z těla. Pravidelná konzumace červené řepy také podporuje činnost mozku. Díky tomu dokáže oddálit nebo zcela zamezit takovým onemocněním, jako je demence nebo skleróza. Tím výčet ale zdaleka nekončí. Kromě toho dokáže zpomalit projevy stárnutí, pomáhá zlepšit trávení, snižuje hladinu cholesterolu nebo reguluje množství cukru.

To všechno zní krásně, nemyslíte? Co ale dělat, když si chcete dopřát jejich účinků, ale řepa vám prostě nechutná? Zkuste ji schovat do nějakého sladkého pokrmu. Pro začátek zkuste jednoduché brownies s červenou řepou, které si určitě zamilujete.

Řepové brownies

Porce: 6

Doba přípravy: 1 h 30 min

Označení: veganské

Ingredience (na jeden menší plech):

  • 200 g špaldové mouky
  • 400 g syrové červené řepy
  • 2 lžíce pravého kakaa nebo karobu
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 100 g 70% čokolády
  • 1 dcl rostlinného mléka
  • 30 ml datlového sirupu
  • kypřící prášek bez fosfátů

Postup
Nejprve si uvařte bulvy červené řepy. Očistěte je a vařte v hrnci s vodou zhruba 45 min. Po krátkém vychladnutí řepu oloupejte a rozmixujte do řepného pyré. Poté v jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny, ve druhé ty tekuté. K těm přidejte i rozmixovanou červenou řepu. Na závěr všechno smíchejte dohromady, nalijte do formy a vložte do trouby rozehřáté na 180 °C. Brownies by mělo být hotové za 25 min. Mělo by zůstat na dotek vláčné. nechte vychladnout a poté i vychladit v ledničce. Vychlazením chuť červené řepy ještě více skryjete.

TIP
Pokud máte radši sladší dezerty, určitě přidejte více datlového sirupu, alespoň 80 ml. Použít můžete samozřejmě i cukr, popřípadě rozinky, které rozmixujete společně s řepou.

Čerstvé šťávy
Co si budeme povídat, jíst řepu jen ve sladkých dezertech také není ideální. Nejcennější je pro nás řepa v podobě čerstvých šťáv. Její zemitou chuť je tedy potřeba za něco schovat. V tomto případě platí, že čím více, tím lépe. Připravte si čerstvou šťávu z řepy, jablka, mrkve, řapíkatého celeru a pomeranče a doplňte ji malou lžičkou čerstvého zázvoru. Přidejte lžičku olivového oleje pro lepší rozpouštění vitamínů a vypijte.

Vlasový zábal dodá sílu a lesk
Červená řepa nemá své využití jenom v kuchyni. Vyzkoušet můžete například jednoduchou vlasovou masku, která dodá vitalitu a zbaví vás problémů se suchou kůží. Její konzumaci se tedy v tomto případě doslova vyhnete. Jak na to? Bulvu najemno nastrouhejte a smíchejte s kouskem čerstvého zázvoru a asi půlkou čajové lžičky sušeného. Pak vše jednoduše smícháte a nanesete na vlasy. Po 15 minutách masku smyjte. Rychle se tímto způsobem zbavíte suché kůže. Pokud bojujete s lupy, přidejte do zábalu lžíci jablečného octu. Nezapomínejte, že červená řepa výrazně barví, proto si vždy vlasy obalte například potravinovou fólií.

Účinné barvivo
Zkuste použít červenou řepu jako barvivo při pečení nebo výrobě modelíny. Připravte si čerstvou šťávu a přilijte ji do těsta místo přípravku, který zakoupíte v drogerii. Řepa nebude barvit tolik, musíte ji použít o něco víc, proto nezapomínejte, že bude potřeba přidat do těsta o něco více mouky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...