Jak si dopřát červenou řepu, i když vám nechutná?

Jak si dopřát červenou řepu, i když vám nechutná?

Červená řepa u nás patří mezi nejzdravější potraviny s téměř dokonalým poměrem cena ku výkon. Pokud jste jí ještě nepřišli na chuť, zkuste ji využít tak, že vám nezkřiví výraz na tváři. Není nutné si ji zamilovat. Stačí když ji šikovně schováte.

Další superpotravina?
Je to sice ohraná písnička, kterou slýcháte v souvislosti s téměř každou zeleninou, ale červená řepa je extrémně zdravá potravina. Má širokou škálu příznivých účinků pro náš organismus. Je bohatá na vitamíny B komplexu a C, betakaroten, dále vápník, hořčík, selen, zinek a tolik důležité železo.

Pomocník při léčbě i prevenci
Existují lékařské studie, které prokázaly, že červená řepa velmi dobře funguje v rámci prevence rakoviny a zároveň slouží jako doplněk případné léčby. Pro tyto účely je nejlepší popíjet čerstvou řepnou šťávu, která podporuje přirozené detoxikační procesy a tím tedy i vyplavování nežádoucích látek z těla. Pravidelná konzumace červené řepy také podporuje činnost mozku. Díky tomu dokáže oddálit nebo zcela zamezit takovým onemocněním, jako je demence nebo skleróza. Tím výčet ale zdaleka nekončí. Kromě toho dokáže zpomalit projevy stárnutí, pomáhá zlepšit trávení, snižuje hladinu cholesterolu nebo reguluje množství cukru.

To všechno zní krásně, nemyslíte? Co ale dělat, když si chcete dopřát jejich účinků, ale řepa vám prostě nechutná? Zkuste ji schovat do nějakého sladkého pokrmu. Pro začátek zkuste jednoduché brownies s červenou řepou, které si určitě zamilujete.

Řepové brownies

Porce: 6

Doba přípravy: 1 h 30 min

Označení: veganské

Ingredience (na jeden menší plech):

  • 200 g špaldové mouky
  • 400 g syrové červené řepy
  • 2 lžíce pravého kakaa nebo karobu
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 100 g 70% čokolády
  • 1 dcl rostlinného mléka
  • 30 ml datlového sirupu
  • kypřící prášek bez fosfátů

Postup
Nejprve si uvařte bulvy červené řepy. Očistěte je a vařte v hrnci s vodou zhruba 45 min. Po krátkém vychladnutí řepu oloupejte a rozmixujte do řepného pyré. Poté v jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny, ve druhé ty tekuté. K těm přidejte i rozmixovanou červenou řepu. Na závěr všechno smíchejte dohromady, nalijte do formy a vložte do trouby rozehřáté na 180 °C. Brownies by mělo být hotové za 25 min. Mělo by zůstat na dotek vláčné. nechte vychladnout a poté i vychladit v ledničce. Vychlazením chuť červené řepy ještě více skryjete.

TIP
Pokud máte radši sladší dezerty, určitě přidejte více datlového sirupu, alespoň 80 ml. Použít můžete samozřejmě i cukr, popřípadě rozinky, které rozmixujete společně s řepou.

Čerstvé šťávy
Co si budeme povídat, jíst řepu jen ve sladkých dezertech také není ideální. Nejcennější je pro nás řepa v podobě čerstvých šťáv. Její zemitou chuť je tedy potřeba za něco schovat. V tomto případě platí, že čím více, tím lépe. Připravte si čerstvou šťávu z řepy, jablka, mrkve, řapíkatého celeru a pomeranče a doplňte ji malou lžičkou čerstvého zázvoru. Přidejte lžičku olivového oleje pro lepší rozpouštění vitamínů a vypijte.

Vlasový zábal dodá sílu a lesk
Červená řepa nemá své využití jenom v kuchyni. Vyzkoušet můžete například jednoduchou vlasovou masku, která dodá vitalitu a zbaví vás problémů se suchou kůží. Její konzumaci se tedy v tomto případě doslova vyhnete. Jak na to? Bulvu najemno nastrouhejte a smíchejte s kouskem čerstvého zázvoru a asi půlkou čajové lžičky sušeného. Pak vše jednoduše smícháte a nanesete na vlasy. Po 15 minutách masku smyjte. Rychle se tímto způsobem zbavíte suché kůže. Pokud bojujete s lupy, přidejte do zábalu lžíci jablečného octu. Nezapomínejte, že červená řepa výrazně barví, proto si vždy vlasy obalte například potravinovou fólií.

Účinné barvivo
Zkuste použít červenou řepu jako barvivo při pečení nebo výrobě modelíny. Připravte si čerstvou šťávu a přilijte ji do těsta místo přípravku, který zakoupíte v drogerii. Řepa nebude barvit tolik, musíte ji použít o něco víc, proto nezapomínejte, že bude potřeba přidat do těsta o něco více mouky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...