Červen a červenec jsou měsíce jahod. I když je máme díky dovozu k dispozici téměř celý rok, mnozí se nemohou dočkat těch českých, letních, které jsou ze všech nejsladší, nejlahodnější a také nejzdravější. K čemu všemu jsou vlastně jahody dobré, kromě toho, že skvěle chutnají?
Jen tak na mlsání, se šlehačkou, jogurtem, v knedlících nebo na koláči. Jahody milujeme na tisíc způsobů a opravdové léto si bez nich nedokážeme představit. Ať už se jedná o drobné a více aromatické jahody lesní, nebo ty, které vypěstujeme doma na zahrádce či získáme při samosběru, vždy nás dostanou svou šťavnatostí a svěží, lahodně slaďoučkou chutí. Jahodník (rod Fragaria), který nám tyto přírodní pochoutky dopřává, je rozšířen hlavně v severním mírném pásmu, v Evropě, Asii a Americe.
Existují až 3 tisíce různých odrůd jahod
Víte, kolik různých odrůd jahod údajně existuje? Uvádí se, že až 3 tisíce! Kromě planě rostoucích odrůd se jedná ještě o šlechtěné velkoplodé jahody zahradní. My ale víme, že čím menší plody jsou, tím jsou šťavnatější, sladší a aromatičtější. Jahody jsou totiž až z 90 % tvořeny vodou a čím větší plody jsou, tím více je přítomnost vody znát – ovoce je méně sladké a více vodnaté. Na druhou stranu si můžeme říkat, že takové velké jahody alespoň dodají tělu tekutiny a můžeme je částečně započítat, i když jen minimálně, do pitného režimu. Co dalšího jahody obsahují?
Červená zásobárna cenných živin
Typickou červenou barvu jahodám dodávají antokyany, červené barvivo s antioxidačními účinky. Jahody také obsahují prospěšné třísloviny katechiny, které působí protizánětlivě a pomáhají při trávicích obtížích. Kromě toho jahody dodají také kyselinu listovou, vitamin C, draslík a stopový prvek mangan, který pozitivně ovlivňuje celý metabolismus. Jahody jej ze všeho tuzemského ovoce obsahují nejvíce.
Posílí imunitu, uvolní střeva a zvýší sexuální touhu
Kromě toho, že potěší chuťové buňky, tak jahody díky mimořádně hodnotnému složení podpoří i celkové zdraví. Zajímá vás jak? Mnoha různými způsoby! Posilují přirozenou obranyschopnost organismu a podporují látkovou přeměnu i růst buněk, působí pozitivně na krvetvorbu, zbavují tělo škodlivin a snižují krevní tlak. Mimořádně prospívají nejen kostem, kůži a vlasům, ale také libidu, tedy sexuální touze. Kromě toho všeho také zbavují odpadních látek střeva a mírní trávicí obtíže.
Jahody si nejlépe vypěstujte sami
U jakýchkoliv jahod z dovozu je největším problémem skutečnost, že jsou pro velikost, krásnou barvu, lesk a celkovou atraktivitu ošetřovány mnoha chemikáliemi. Ideálně si tedy jahody vypěstujte doma, případně si je zajeďte sami nasbírat nebo kupujte plody přímo od pěstitelů. Všechny plody nezapomeňte před konzumací nebo další úpravou důkladně umýt, předtím je samozřejmě zbavte zelených stopiček. Čerstvé jahody spotřebujte do dvou dnů, v lednici je, přikryté fólií (aby nezměkly a neprochladly), můžete uložit na jeden den.
Je libo džem, marmeládu nebo zmrzlinu?
Jahody jsou milované nejen pro lahodnou chuť, ale i pro četnost různých možností využití ve studené i teplé kuchyni. Skvěle chutnají jen tak samotné, případně se šlehačkou, jogurtem nebo zakysanou smetanou. Jsou mimořádnou součástí všech ovocných a někdy i zeleninových salátů, rozumí si s rebarborou i mlékem. Můžete z nich mixovat výborné koktejly, vytvářet přelivy, polevy, krémy, poháry a zmrzliny, nebo je zpracovat v džem či kompot. V neposlední řadě jahody potěší v plněných knedlících nebo jako součást koláče, bublaniny či jiné pečené pochoutky.
Zajímavost
Jahody patří k nejvíce alergenním druhům ovoce. Alergici, citliví jedinci, ale i děti či kojící matky by si na ně měli dávat pozor a nejprve zkonzumovat jen trochu. Alergie se projevuje výsevem drobných puchýřků na rtech a v ústech. Někomu může pomoci jíst jahody z bio zemědělství. Obecně je dobré jahody např. zamíchat s nějakým mléčným výrobkem, který je trochu „stáhne“.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?
