Sezóna jahod je tady! Účinky na zdraví a tipy pro využití v kuchyni

Sezóna jahod je tady! Účinky na zdraví a tipy pro využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Červen a červenec jsou měsíce jahod. I když je máme díky dovozu k dispozici téměř celý rok, mnozí se nemohou dočkat těch českých, letních, které jsou ze všech nejsladší, nejlahodnější a také nejzdravější. K čemu všemu jsou vlastně jahody dobré, kromě toho, že skvěle chutnají?

Jen tak na mlsání, se šlehačkou, jogurtem, v knedlících nebo na koláči. Jahody milujeme na tisíc způsobů a opravdové léto si bez nich nedokážeme představit. Ať už se jedná o drobné a více aromatické jahody lesní, nebo ty, které vypěstujeme doma na zahrádce či získáme při samosběru, vždy nás dostanou svou šťavnatostí a svěží, lahodně slaďoučkou chutí. Jahodník (rod Fragaria), který nám tyto přírodní pochoutky dopřává, je rozšířen hlavně v severním mírném pásmu, v Evropě, Asii a Americe.

Existují až 3 tisíce různých odrůd jahod
Víte, kolik různých odrůd jahod údajně existuje? Uvádí se, že až 3 tisíce! Kromě planě rostoucích odrůd se jedná ještě o šlechtěné velkoplodé jahody zahradní. My ale víme, že čím menší plody jsou, tím jsou šťavnatější, sladší a aromatičtější. Jahody jsou totiž až z 90 % tvořeny vodou a čím větší plody jsou, tím více je přítomnost vody znát – ovoce je méně sladké a více vodnaté. Na druhou stranu si můžeme říkat, že takové velké jahody alespoň dodají tělu tekutiny a můžeme je částečně započítat, i když jen minimálně, do pitného režimu. Co dalšího jahody obsahují?

Červená zásobárna cenných živin
Typickou červenou barvu jahodám dodávají antokyany, červené barvivo s antioxidačními účinky. Jahody také obsahují prospěšné třísloviny katechiny, které působí protizánětlivě a pomáhají při trávicích obtížích. Kromě toho jahody dodají také kyselinu listovou, vitamin C, draslík a stopový prvek mangan, který pozitivně ovlivňuje celý metabolismus. Jahody jej ze všeho tuzemského ovoce obsahují nejvíce.

Posílí imunitu, uvolní střeva a zvýší sexuální touhu
Kromě toho, že potěší chuťové buňky, tak jahody díky mimořádně hodnotnému složení podpoří i celkové zdraví. Zajímá vás jak? Mnoha různými způsoby! Posilují přirozenou obranyschopnost organismu a podporují látkovou přeměnu i růst buněk, působí pozitivně na krvetvorbu, zbavují tělo škodlivin a snižují krevní tlak. Mimořádně prospívají nejen kostem, kůži a vlasům, ale také libidu, tedy sexuální touze. Kromě toho všeho také zbavují odpadních látek střeva a mírní trávicí obtíže.

Jahody si nejlépe vypěstujte sami
U jakýchkoliv jahod z dovozu je největším problémem skutečnost, že jsou pro velikost, krásnou barvu, lesk a celkovou atraktivitu ošetřovány mnoha chemikáliemi. Ideálně si tedy jahody vypěstujte doma, případně si je zajeďte sami nasbírat nebo kupujte plody přímo od pěstitelů. Všechny plody nezapomeňte před konzumací nebo další úpravou důkladně umýt, předtím je samozřejmě zbavte zelených stopiček. Čerstvé jahody spotřebujte do dvou dnů, v lednici je, přikryté fólií (aby nezměkly a neprochladly), můžete uložit na jeden den.

Je libo džem, marmeládu nebo zmrzlinu?
Jahody jsou milované nejen pro lahodnou chuť, ale i pro četnost různých možností využití ve studené i teplé kuchyni. Skvěle chutnají jen tak samotné, případně se šlehačkou, jogurtem nebo zakysanou smetanou. Jsou mimořádnou součástí všech ovocných a někdy i zeleninových salátů, rozumí si s rebarborou i mlékem. Můžete z nich mixovat výborné koktejly, vytvářet přelivy, polevy, krémy, poháry a zmrzliny, nebo je zpracovat v džem či kompot. V neposlední řadě jahody potěší v plněných knedlících nebo jako součást koláče, bublaniny či jiné pečené pochoutky.

Zajímavost
Jahody patří k nejvíce alergenním druhům ovoce. Alergici, citliví jedinci, ale i děti či kojící matky by si na ně měli dávat pozor a nejprve zkonzumovat jen trochu. Alergie se projevuje výsevem drobných puchýřků na rtech a v ústech. Někomu může pomoci jíst jahody z bio zemědělství. Obecně je dobré jahody např. zamíchat s nějakým mléčným výrobkem, který je trochu „stáhne“.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje. Tomu je třeba uzpůsobit i stravování a ideálně se zaměřit na konzumaci...

Čtěte dál
Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,...
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení...
Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,...
Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu jsme si povídaly o radostech i strastech těhotenství, o významu stravy a duševní pohody...
Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Podle American Cancer Society (ACS, Americká společnost pro léčbu rakoviny), která vydala nová doporučení ohledně snížení rizika onemocnění...
Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Druhý trimestr patří k těm nejpříjemnějším. Hormony se uklidnily, chuť k jídlu se ustálila a ženy si tak povětšinou užívají příjemné...
Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Čekanka je bylinka, která je u nás zatím bohužel poměrně nedoceněná, avšak postupně o ní získáváme větší povědomí. Určitě jste si například...
Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Mangold, podobně jako jiné druhy listové zeleniny, je z nutričního hlediska velmi významný. Má nízký obsah kilokalorií, sacharidů i...
Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Přerušované půsty a jejich účinky na zdraví

Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Přerušované půsty a jejich účinky na zdraví

Přerušovaný půst neboli přerušované hladovění je stravovací režim, který v posledních letech získává stále větší oblibu. Do jisté míry...