Sezóna jahod je tady! Účinky na zdraví a tipy pro využití v kuchyni

Sezóna jahod je tady! Účinky na zdraví a tipy pro využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Červen a červenec jsou měsíce jahod. I když je máme díky dovozu k dispozici téměř celý rok, mnozí se nemohou dočkat těch českých, letních, které jsou ze všech nejsladší, nejlahodnější a také nejzdravější. K čemu všemu jsou vlastně jahody dobré, kromě toho, že skvěle chutnají?

Jen tak na mlsání, se šlehačkou, jogurtem, v knedlících nebo na koláči. Jahody milujeme na tisíc způsobů a opravdové léto si bez nich nedokážeme představit. Ať už se jedná o drobné a více aromatické jahody lesní, nebo ty, které vypěstujeme doma na zahrádce či získáme při samosběru, vždy nás dostanou svou šťavnatostí a svěží, lahodně slaďoučkou chutí. Jahodník (rod Fragaria), který nám tyto přírodní pochoutky dopřává, je rozšířen hlavně v severním mírném pásmu, v Evropě, Asii a Americe.

Existují až 3 tisíce různých odrůd jahod
Víte, kolik různých odrůd jahod údajně existuje? Uvádí se, že až 3 tisíce! Kromě planě rostoucích odrůd se jedná ještě o šlechtěné velkoplodé jahody zahradní. My ale víme, že čím menší plody jsou, tím jsou šťavnatější, sladší a aromatičtější. Jahody jsou totiž až z 90 % tvořeny vodou a čím větší plody jsou, tím více je přítomnost vody znát – ovoce je méně sladké a více vodnaté. Na druhou stranu si můžeme říkat, že takové velké jahody alespoň dodají tělu tekutiny a můžeme je částečně započítat, i když jen minimálně, do pitného režimu. Co dalšího jahody obsahují?

Červená zásobárna cenných živin
Typickou červenou barvu jahodám dodávají antokyany, červené barvivo s antioxidačními účinky. Jahody také obsahují prospěšné třísloviny katechiny, které působí protizánětlivě a pomáhají při trávicích obtížích. Kromě toho jahody dodají také kyselinu listovou, vitamin C, draslík a stopový prvek mangan, který pozitivně ovlivňuje celý metabolismus. Jahody jej ze všeho tuzemského ovoce obsahují nejvíce.

Posílí imunitu, uvolní střeva a zvýší sexuální touhu
Kromě toho, že potěší chuťové buňky, tak jahody díky mimořádně hodnotnému složení podpoří i celkové zdraví. Zajímá vás jak? Mnoha různými způsoby! Posilují přirozenou obranyschopnost organismu a podporují látkovou přeměnu i růst buněk, působí pozitivně na krvetvorbu, zbavují tělo škodlivin a snižují krevní tlak. Mimořádně prospívají nejen kostem, kůži a vlasům, ale také libidu, tedy sexuální touze. Kromě toho všeho také zbavují odpadních látek střeva a mírní trávicí obtíže.

Jahody si nejlépe vypěstujte sami
U jakýchkoliv jahod z dovozu je největším problémem skutečnost, že jsou pro velikost, krásnou barvu, lesk a celkovou atraktivitu ošetřovány mnoha chemikáliemi. Ideálně si tedy jahody vypěstujte doma, případně si je zajeďte sami nasbírat nebo kupujte plody přímo od pěstitelů. Všechny plody nezapomeňte před konzumací nebo další úpravou důkladně umýt, předtím je samozřejmě zbavte zelených stopiček. Čerstvé jahody spotřebujte do dvou dnů, v lednici je, přikryté fólií (aby nezměkly a neprochladly), můžete uložit na jeden den.

Je libo džem, marmeládu nebo zmrzlinu?
Jahody jsou milované nejen pro lahodnou chuť, ale i pro četnost různých možností využití ve studené i teplé kuchyni. Skvěle chutnají jen tak samotné, případně se šlehačkou, jogurtem nebo zakysanou smetanou. Jsou mimořádnou součástí všech ovocných a někdy i zeleninových salátů, rozumí si s rebarborou i mlékem. Můžete z nich mixovat výborné koktejly, vytvářet přelivy, polevy, krémy, poháry a zmrzliny, nebo je zpracovat v džem či kompot. V neposlední řadě jahody potěší v plněných knedlících nebo jako součást koláče, bublaniny či jiné pečené pochoutky.

Zajímavost
Jahody patří k nejvíce alergenním druhům ovoce. Alergici, citliví jedinci, ale i děti či kojící matky by si na ně měli dávat pozor a nejprve zkonzumovat jen trochu. Alergie se projevuje výsevem drobných puchýřků na rtech a v ústech. Někomu může pomoci jíst jahody z bio zemědělství. Obecně je dobré jahody např. zamíchat s nějakým mléčným výrobkem, který je trochu „stáhne“.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro toto období a my mnohdy přemýšlíme, jak úrodu tohoto ovoce ještě zpracovat,...

Čtěte dál
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Anafylaktický šok – jak se projevuje a jaká se podává první pomoc?

Anafylaktický šok – jak se projevuje a jaká se podává první pomoc?

Alergie jsou dnes již tak běžnou součástí života, že se často neberou příliš vážně. Představte si však, že alergie je jako nepřítel,...
Sezónní alergie: Jak poznáte, že máte pylovou alergii?

Sezónní alergie: Jak poznáte, že máte pylovou alergii?

Já nemám na nic alergii! A jak to víte? První výskyt alergie v dospělém věku není nijak výjimečnou záležitostí. Pokud jste doteď nevěděli...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...