Sezóna jahod je tady! Účinky na zdraví a tipy pro využití v kuchyni

Sezóna jahod je tady! Účinky na zdraví a tipy pro využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Červen a červenec jsou měsíce jahod. I když je máme díky dovozu k dispozici téměř celý rok, mnozí se nemohou dočkat těch českých, letních, které jsou ze všech nejsladší, nejlahodnější a také nejzdravější. K čemu všemu jsou vlastně jahody dobré, kromě toho, že skvěle chutnají?

Jen tak na mlsání, se šlehačkou, jogurtem, v knedlících nebo na koláči. Jahody milujeme na tisíc způsobů a opravdové léto si bez nich nedokážeme představit. Ať už se jedná o drobné a více aromatické jahody lesní, nebo ty, které vypěstujeme doma na zahrádce či získáme při samosběru, vždy nás dostanou svou šťavnatostí a svěží, lahodně slaďoučkou chutí. Jahodník (rod Fragaria), který nám tyto přírodní pochoutky dopřává, je rozšířen hlavně v severním mírném pásmu, v Evropě, Asii a Americe.

Existují až 3 tisíce různých odrůd jahod
Víte, kolik různých odrůd jahod údajně existuje? Uvádí se, že až 3 tisíce! Kromě planě rostoucích odrůd se jedná ještě o šlechtěné velkoplodé jahody zahradní. My ale víme, že čím menší plody jsou, tím jsou šťavnatější, sladší a aromatičtější. Jahody jsou totiž až z 90 % tvořeny vodou a čím větší plody jsou, tím více je přítomnost vody znát – ovoce je méně sladké a více vodnaté. Na druhou stranu si můžeme říkat, že takové velké jahody alespoň dodají tělu tekutiny a můžeme je částečně započítat, i když jen minimálně, do pitného režimu. Co dalšího jahody obsahují?

Červená zásobárna cenných živin
Typickou červenou barvu jahodám dodávají antokyany, červené barvivo s antioxidačními účinky. Jahody také obsahují prospěšné třísloviny katechiny, které působí protizánětlivě a pomáhají při trávicích obtížích. Kromě toho jahody dodají také kyselinu listovou, vitamin C, draslík a stopový prvek mangan, který pozitivně ovlivňuje celý metabolismus. Jahody jej ze všeho tuzemského ovoce obsahují nejvíce.

Posílí imunitu, uvolní střeva a zvýší sexuální touhu
Kromě toho, že potěší chuťové buňky, tak jahody díky mimořádně hodnotnému složení podpoří i celkové zdraví. Zajímá vás jak? Mnoha různými způsoby! Posilují přirozenou obranyschopnost organismu a podporují látkovou přeměnu i růst buněk, působí pozitivně na krvetvorbu, zbavují tělo škodlivin a snižují krevní tlak. Mimořádně prospívají nejen kostem, kůži a vlasům, ale také libidu, tedy sexuální touze. Kromě toho všeho také zbavují odpadních látek střeva a mírní trávicí obtíže.

Jahody si nejlépe vypěstujte sami
U jakýchkoliv jahod z dovozu je největším problémem skutečnost, že jsou pro velikost, krásnou barvu, lesk a celkovou atraktivitu ošetřovány mnoha chemikáliemi. Ideálně si tedy jahody vypěstujte doma, případně si je zajeďte sami nasbírat nebo kupujte plody přímo od pěstitelů. Všechny plody nezapomeňte před konzumací nebo další úpravou důkladně umýt, předtím je samozřejmě zbavte zelených stopiček. Čerstvé jahody spotřebujte do dvou dnů, v lednici je, přikryté fólií (aby nezměkly a neprochladly), můžete uložit na jeden den.

Je libo džem, marmeládu nebo zmrzlinu?
Jahody jsou milované nejen pro lahodnou chuť, ale i pro četnost různých možností využití ve studené i teplé kuchyni. Skvěle chutnají jen tak samotné, případně se šlehačkou, jogurtem nebo zakysanou smetanou. Jsou mimořádnou součástí všech ovocných a někdy i zeleninových salátů, rozumí si s rebarborou i mlékem. Můžete z nich mixovat výborné koktejly, vytvářet přelivy, polevy, krémy, poháry a zmrzliny, nebo je zpracovat v džem či kompot. V neposlední řadě jahody potěší v plněných knedlících nebo jako součást koláče, bublaniny či jiné pečené pochoutky.

Zajímavost
Jahody patří k nejvíce alergenním druhům ovoce. Alergici, citliví jedinci, ale i děti či kojící matky by si na ně měli dávat pozor a nejprve zkonzumovat jen trochu. Alergie se projevuje výsevem drobných puchýřků na rtech a v ústech. Někomu může pomoci jíst jahody z bio zemědělství. Obecně je dobré jahody např. zamíchat s nějakým mléčným výrobkem, který je trochu „stáhne“.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pylová sezóna začíná: Jak se alergie na pyl projevuje a kdo by si měl dávat pozor?

Pylová sezóna začíná: Jak se alergie na pyl projevuje a kdo by si měl dávat pozor?

I když to podle počasí zatím tak úplně nevypadá, příroda se po zimě začíná probouzet a s tímto jarním obdobím souvisí i pylové alergie, kvůli nimž mnoha lidem slzí oči, teče jim z nosu a neustále kýchají....

Čtěte dál
Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Poplašné zprávy vyzívají k nenošení roušek a respirátorů. Argumentují tím, že je to nepřirozené. Že aby člověk mohl zdravě dýchat,...
Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Ketogenní dieta se v posledních letech stala symbolem snadného, a především rychlého hubnutí. Využívá ji stále více zájemců o redukci...
Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

My v Čechách známe kopr především díky koprovce, skvěle ale chutná i v různých bramborových salátech. A výhody, které přináší zdraví,...
Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze postihuje po celém světě miliony lidí. Jeho kontrola medikací přitom nestačí, zásadní...
Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vajíčka jsou symbolem blížících se Velikonoc stejně jako třeba pomlázka či beránek. V tomto období vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme...
Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky našeho organismu ale i všech živočichů. Jsou nezbytné pro růst i regeneraci...
Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Velikonoce jsou mimo jiné oslavou jara, kdy se schází celá rodina. K těmto dnům se pojí celá řada tradic, z nichž některé se dodnes...
Jaro je tu a to je ideální čas pro očistu, po které se budete cítit jako znovuzrození

Jaro je tu a to je ideální čas pro očistu, po které se budete cítit jako znovuzrození

Období jara s sebou přináší přirozenou očistu těla. Příroda se probouzí, dny se prodlužují a energie sluníčka sílí každým dnem. Tuto...
Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“  – vyzkoušejte ho i vy

Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“ – vyzkoušejte ho i vy

Pod tvrdou slupkou se skrývá sladká odměna. I když na první pohled vypadá nebezpečně a možná byste si ho spletli s nějakým záhadným...
Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické,...
Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme...