Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující a poslouží nejen jako skvělá svačinka, ale i jako prostředek pro podporu celkového zdraví.

Na míse s ovocem by hrušky doma rozhodně neměly chybět. Před o poznání suššími jablky je často upřednostňují děti, a to díky jejich medově sladké chuti a příjemné šťavnatosti. To ale nejsou jediné benefity, které hrušky organismu přinášejí. Hrušky podporují vylučování škodlivin, krvetvorbu i růst buněk, také upravují vodohospodářství v těle, mírní trávicí obtíže a klidní ledvinové i močové problémy.

Hruškám svědčí mírné teplé podnebí
Do Evropy se šťavnaté hrušky dostaly až z daleké oblasti Kavkazu. Původní hrušeň se během času rozrostla ve více než tisíc různých odrůd. Všechny preferují mírně teplé podnebí, a právě proto se jim daří v klimatu střední Evropy. Přijdou-li plody do styku s pozdními jarními mrazíky, mohou být dřevnaté a nakyslé. Hrušky mají také poměrně krátkou dobu skladování a rychle se kazí, přičemž dochází ke ztrátě důležitých vitaminů. Proto se tuzemské hrušky nedají sehnat celý rok a dováží se z jihoevropských států jako je Itálie, Španělsko, Portugalsko a jižní Francie.

Před konzumací je důkladně omyjte
Vybírat byste měli plody které nejsou příliš žluté, měkké ani flekaté, protože to značí přezrálost a absenci cenných živin. Hrušky by se před konzumací měly vždy důkladně omývat teplou vodou, protože kvůli rychlé kazivosti se při jejich pěstování používá mnoho pesticidů, prostředky proti plísním i leštící vosky. Abyste se těmto látkám vyhnuli, preferujte tuzemské kusy. I ty ale před snědením důkladně omývejte teplou vodou. Nezbavujte je ale slupky, v níž se nachází řada cenných živin.

Bohaté na vodu, vlákninu a vitaminy
Hrušky zdraví prospívají zejména díky vysokému obsahu vody a vlákniny. Voda společně s vlákninou efektivně čistí střeva, odstraňuje zácpu a další trávicí obtíže a napomáhá odplavení odpadních látek. Z vitamínů a minerálních látek obsahují hrušky hlavně kyselinu listovou, vitamín C a draslík.

Nejlepší jsou čerstvé
Hrušky byste měli konzumovat ideálně čerstvé, aby nedošlo ke ztrátě příznivě působících bioaktivních látek, které obsahují. Nemusíte je ale jíst jen samotné, skvěle chutnají například v kombinaci s tvrdými i plísňovými sýry. Lahodnou kombinaci tvoří rovněž s vlašskými ořechy, rozinkami a jiným ovocem – sušeným či čerstvým. Rozumí si i se zeleninou, takže je můžete využít k přípravě ovocných i zeleninových salátů. Pokud máte chuť na hruškový nápoj, vylisujte z nich šťávu a nechte ji zkvasit na mošt.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Existuje řada potravin, které jsou zdravotně přínosné pro tělo. Hodně ale záleží na tom, v jakou roční dobu dané potraviny konzumujeme. A stejně jako v létě je doporučeno konzumovat ochlazující potraviny,...

Čtěte dál
Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Když se začneme snažit o nastolení zdravějšího životního stylu nebo chceme zhubnout nějaké to kilo, věříme často omílaným zásadám,...
Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

„Mám předsevzetí“, říká baculatá blondýnka Bridget Jonesová aristokraticky odměřenému právníkovi Marku Darcyimu v dnes již legendárním...
Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Sváteční dny jsou za námi, tentokrát ale prožité spíše komorně v domácím prostředí a s minimem návštěv. Přesto se Vánoce i oslavy Nového...
Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Štědrovečerní večeře je jedním z tradičních milníků českých Vánoc. Kromě hrachovky, rybí polévky a bramborového salátu k ní samozřejmě...
Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole

Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole

Plody kaki se, společně s extraktem z listů a semen, ve východním lidovém léčitelství používají k léčbě celé řady zdravotních obtíží...
Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce je skvělá pochoutka a vydatná svačinka. Za předpokladu správného sušení a absence dalších cukrů či chemie jde také o zdravou...
Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete

Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete

Advent je po roce zase tady a k němu neodmyslitelně patří pečení cukroví, které je třeba připravit v dostatečném předstihu, aby stihlo...
Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Ačkoliv stále máme tendence toužit po návratu k normálu, doba koronavirová se nám začíná dostávat pod kůži a my se chtě nechtě musíme...
Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo...
Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil....
Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Ochrana životního prostředí je téma skloňované ve všech pádech. Na tomto procesu bychom se měli podílet všichni. Je ale nutné vzdát...