Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující a poslouží nejen jako skvělá svačinka, ale i jako prostředek pro podporu celkového zdraví.

Na míse s ovocem by hrušky doma rozhodně neměly chybět. Před o poznání suššími jablky je často upřednostňují děti, a to díky jejich medově sladké chuti a příjemné šťavnatosti. To ale nejsou jediné benefity, které hrušky organismu přinášejí. Hrušky podporují vylučování škodlivin, krvetvorbu i růst buněk, také upravují vodohospodářství v těle, mírní trávicí obtíže a klidní ledvinové i močové problémy.

Hruškám svědčí mírné teplé podnebí
Do Evropy se šťavnaté hrušky dostaly až z daleké oblasti Kavkazu. Původní hrušeň se během času rozrostla ve více než tisíc různých odrůd. Všechny preferují mírně teplé podnebí, a právě proto se jim daří v klimatu střední Evropy. Přijdou-li plody do styku s pozdními jarními mrazíky, mohou být dřevnaté a nakyslé. Hrušky mají také poměrně krátkou dobu skladování a rychle se kazí, přičemž dochází ke ztrátě důležitých vitaminů. Proto se tuzemské hrušky nedají sehnat celý rok a dováží se z jihoevropských států jako je Itálie, Španělsko, Portugalsko a jižní Francie.

Před konzumací je důkladně omyjte
Vybírat byste měli plody které nejsou příliš žluté, měkké ani flekaté, protože to značí přezrálost a absenci cenných živin. Hrušky by se před konzumací měly vždy důkladně omývat teplou vodou, protože kvůli rychlé kazivosti se při jejich pěstování používá mnoho pesticidů, prostředky proti plísním i leštící vosky. Abyste se těmto látkám vyhnuli, preferujte tuzemské kusy. I ty ale před snědením důkladně omývejte teplou vodou. Nezbavujte je ale slupky, v níž se nachází řada cenných živin.

Bohaté na vodu, vlákninu a vitaminy
Hrušky zdraví prospívají zejména díky vysokému obsahu vody a vlákniny. Voda společně s vlákninou efektivně čistí střeva, odstraňuje zácpu a další trávicí obtíže a napomáhá odplavení odpadních látek. Z vitamínů a minerálních látek obsahují hrušky hlavně kyselinu listovou, vitamín C a draslík.

Nejlepší jsou čerstvé
Hrušky byste měli konzumovat ideálně čerstvé, aby nedošlo ke ztrátě příznivě působících bioaktivních látek, které obsahují. Nemusíte je ale jíst jen samotné, skvěle chutnají například v kombinaci s tvrdými i plísňovými sýry. Lahodnou kombinaci tvoří rovněž s vlašskými ořechy, rozinkami a jiným ovocem – sušeným či čerstvým. Rozumí si i se zeleninou, takže je můžete využít k přípravě ovocných i zeleninových salátů. Pokud máte chuť na hruškový nápoj, vylisujte z nich šťávu a nechte ji zkvasit na mošt.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Brusinky: účinky na zdraví a jejich využití v jídelníčku

Brusinky: účinky na zdraví a jejich využití v jídelníčku

Perfektní svačina, ozdoba kaše či dezertu, skvělý zdroj energie i cenných živin. Ovšem jen v případě, že si vyberete čerstvé či mražené. S čím vším vám pomohou brusinky a proč byste se měli vyhýbat těm...

Čtěte dál
Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Podzimní období právě vrcholí a s ním přichází na trh také řada skvělých potravin, které k podzimu neodmyslitelně patří. Jednou z nich...
Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Růžičková kapusta je u nás k dostání celou zimu – od října až do konce března. Jedná se o zeleninu výrazné chuti, která v období poměrně...
Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala...
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

„Révo révo požehnaná, jiskrná jak mladá panna, révo révo tekutá, zabarvená do žluta…,“ zpívá Valdemar Matuška v legendárním pohádkovém...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou...
Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje....