Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující a poslouží nejen jako skvělá svačinka, ale i jako prostředek pro podporu celkového zdraví.
Na míse s ovocem by hrušky doma rozhodně neměly chybět. Před o poznání suššími jablky je často upřednostňují děti, a to díky jejich medově sladké chuti a příjemné šťavnatosti. To ale nejsou jediné benefity, které hrušky organismu přinášejí. Hrušky podporují vylučování škodlivin, krvetvorbu i růst buněk, také upravují vodohospodářství v těle, mírní trávicí obtíže a klidní ledvinové i močové problémy.
Hruškám svědčí mírné teplé podnebí
Do Evropy se šťavnaté hrušky dostaly až z daleké oblasti Kavkazu. Původní hrušeň se během času rozrostla ve více než tisíc různých odrůd. Všechny preferují mírně teplé podnebí, a právě proto se jim daří v klimatu střední Evropy. Přijdou-li plody do styku s pozdními jarními mrazíky, mohou být dřevnaté a nakyslé. Hrušky mají také poměrně krátkou dobu skladování a rychle se kazí, přičemž dochází ke ztrátě důležitých vitaminů. Proto se tuzemské hrušky nedají sehnat celý rok a dováží se z jihoevropských států jako je Itálie, Španělsko, Portugalsko a jižní Francie.
Před konzumací je důkladně omyjte
Vybírat byste měli plody které nejsou příliš žluté, měkké ani flekaté, protože to značí přezrálost a absenci cenných živin. Hrušky by se před konzumací měly vždy důkladně omývat teplou vodou, protože kvůli rychlé kazivosti se při jejich pěstování používá mnoho pesticidů, prostředky proti plísním i leštící vosky. Abyste se těmto látkám vyhnuli, preferujte tuzemské kusy. I ty ale před snědením důkladně omývejte teplou vodou. Nezbavujte je ale slupky, v níž se nachází řada cenných živin.
Bohaté na vodu, vlákninu a vitaminy
Hrušky zdraví prospívají zejména díky vysokému obsahu vody a vlákniny. Voda společně s vlákninou efektivně čistí střeva, odstraňuje zácpu a další trávicí obtíže a napomáhá odplavení odpadních látek. Z vitamínů a minerálních látek obsahují hrušky hlavně kyselinu listovou, vitamín C a draslík.
Nejlepší jsou čerstvé
Hrušky byste měli konzumovat ideálně čerstvé, aby nedošlo ke ztrátě příznivě působících bioaktivních látek, které obsahují. Nemusíte je ale jíst jen samotné, skvěle chutnají například v kombinaci s tvrdými i plísňovými sýry. Lahodnou kombinaci tvoří rovněž s vlašskými ořechy, rozinkami a jiným ovocem – sušeným či čerstvým. Rozumí si i se zeleninou, takže je můžete využít k přípravě ovocných i zeleninových salátů. Pokud máte chuť na hruškový nápoj, vylisujte z nich šťávu a nechte ji zkvasit na mošt.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů
Poplašné zprávy vyzívají k nenošení roušek a respirátorů. Argumentují tím, že je to nepřirozené. Že aby člověk mohl zdravě dýchat, musí mít dýchací cesty volné. Že nošení ústenek způsobuje zpětné vdechování...
Čtěte dál
Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Jaro je tu a to je ideální čas pro očistu, po které se budete cítit jako znovuzrození

Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“ – vyzkoušejte ho i vy

Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví
