Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující a poslouží nejen jako skvělá svačinka, ale i jako prostředek pro podporu celkového zdraví.

Na míse s ovocem by hrušky doma rozhodně neměly chybět. Před o poznání suššími jablky je často upřednostňují děti, a to díky jejich medově sladké chuti a příjemné šťavnatosti. To ale nejsou jediné benefity, které hrušky organismu přinášejí. Hrušky podporují vylučování škodlivin, krvetvorbu i růst buněk, také upravují vodohospodářství v těle, mírní trávicí obtíže a klidní ledvinové i močové problémy.

Hruškám svědčí mírné teplé podnebí
Do Evropy se šťavnaté hrušky dostaly až z daleké oblasti Kavkazu. Původní hrušeň se během času rozrostla ve více než tisíc různých odrůd. Všechny preferují mírně teplé podnebí, a právě proto se jim daří v klimatu střední Evropy. Přijdou-li plody do styku s pozdními jarními mrazíky, mohou být dřevnaté a nakyslé. Hrušky mají také poměrně krátkou dobu skladování a rychle se kazí, přičemž dochází ke ztrátě důležitých vitaminů. Proto se tuzemské hrušky nedají sehnat celý rok a dováží se z jihoevropských států jako je Itálie, Španělsko, Portugalsko a jižní Francie.

Před konzumací je důkladně omyjte
Vybírat byste měli plody které nejsou příliš žluté, měkké ani flekaté, protože to značí přezrálost a absenci cenných živin. Hrušky by se před konzumací měly vždy důkladně omývat teplou vodou, protože kvůli rychlé kazivosti se při jejich pěstování používá mnoho pesticidů, prostředky proti plísním i leštící vosky. Abyste se těmto látkám vyhnuli, preferujte tuzemské kusy. I ty ale před snědením důkladně omývejte teplou vodou. Nezbavujte je ale slupky, v níž se nachází řada cenných živin.

Bohaté na vodu, vlákninu a vitaminy
Hrušky zdraví prospívají zejména díky vysokému obsahu vody a vlákniny. Voda společně s vlákninou efektivně čistí střeva, odstraňuje zácpu a další trávicí obtíže a napomáhá odplavení odpadních látek. Z vitamínů a minerálních látek obsahují hrušky hlavně kyselinu listovou, vitamín C a draslík.

Nejlepší jsou čerstvé
Hrušky byste měli konzumovat ideálně čerstvé, aby nedošlo ke ztrátě příznivě působících bioaktivních látek, které obsahují. Nemusíte je ale jíst jen samotné, skvěle chutnají například v kombinaci s tvrdými i plísňovými sýry. Lahodnou kombinaci tvoří rovněž s vlašskými ořechy, rozinkami a jiným ovocem – sušeným či čerstvým. Rozumí si i se zeleninou, takže je můžete využít k přípravě ovocných i zeleninových salátů. Pokud máte chuť na hruškový nápoj, vylisujte z nich šťávu a nechte ji zkvasit na mošt.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často zahlceni informacemi o nových superpotravinách a dietních trendech....

Čtěte dál
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Prebiotika a probiotika jsou obdobně jako vitaminy a minerály považovány za základ, který utváří a ovlivňuje celé naše tělo a zdraví....
Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...