Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující a poslouží nejen jako skvělá svačinka, ale i jako prostředek pro podporu celkového zdraví.

Na míse s ovocem by hrušky doma rozhodně neměly chybět. Před o poznání suššími jablky je často upřednostňují děti, a to díky jejich medově sladké chuti a příjemné šťavnatosti. To ale nejsou jediné benefity, které hrušky organismu přinášejí. Hrušky podporují vylučování škodlivin, krvetvorbu i růst buněk, také upravují vodohospodářství v těle, mírní trávicí obtíže a klidní ledvinové i močové problémy.

Hruškám svědčí mírné teplé podnebí
Do Evropy se šťavnaté hrušky dostaly až z daleké oblasti Kavkazu. Původní hrušeň se během času rozrostla ve více než tisíc různých odrůd. Všechny preferují mírně teplé podnebí, a právě proto se jim daří v klimatu střední Evropy. Přijdou-li plody do styku s pozdními jarními mrazíky, mohou být dřevnaté a nakyslé. Hrušky mají také poměrně krátkou dobu skladování a rychle se kazí, přičemž dochází ke ztrátě důležitých vitaminů. Proto se tuzemské hrušky nedají sehnat celý rok a dováží se z jihoevropských států jako je Itálie, Španělsko, Portugalsko a jižní Francie.

Před konzumací je důkladně omyjte
Vybírat byste měli plody které nejsou příliš žluté, měkké ani flekaté, protože to značí přezrálost a absenci cenných živin. Hrušky by se před konzumací měly vždy důkladně omývat teplou vodou, protože kvůli rychlé kazivosti se při jejich pěstování používá mnoho pesticidů, prostředky proti plísním i leštící vosky. Abyste se těmto látkám vyhnuli, preferujte tuzemské kusy. I ty ale před snědením důkladně omývejte teplou vodou. Nezbavujte je ale slupky, v níž se nachází řada cenných živin.

Bohaté na vodu, vlákninu a vitaminy
Hrušky zdraví prospívají zejména díky vysokému obsahu vody a vlákniny. Voda společně s vlákninou efektivně čistí střeva, odstraňuje zácpu a další trávicí obtíže a napomáhá odplavení odpadních látek. Z vitamínů a minerálních látek obsahují hrušky hlavně kyselinu listovou, vitamín C a draslík.

Nejlepší jsou čerstvé
Hrušky byste měli konzumovat ideálně čerstvé, aby nedošlo ke ztrátě příznivě působících bioaktivních látek, které obsahují. Nemusíte je ale jíst jen samotné, skvěle chutnají například v kombinaci s tvrdými i plísňovými sýry. Lahodnou kombinaci tvoří rovněž s vlašskými ořechy, rozinkami a jiným ovocem – sušeným či čerstvým. Rozumí si i se zeleninou, takže je můžete využít k přípravě ovocných i zeleninových salátů. Pokud máte chuť na hruškový nápoj, vylisujte z nich šťávu a nechte ji zkvasit na mošt.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší každý rok. Jejich chuť a vůně, to je zkrátka chuť a vůně léta, které...

Čtěte dál
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty...
Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Jistě jste si všimli, že během chladných dnů se do obchodů více dostanou i nejrůznější druhy exotického ovoce. Přestože pochází z dalekých...
Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Ohledně konzumace ovoce se vede hodně debat. Jedním z témat je i otázka, zda je vhodné jej konzumovat v odpoledních či dokonce večerních...
Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že...