Rybíz: příznivé účinky na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Rybíz: příznivé účinky na zdraví a tipy na využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

I když je u nás nejrozšířenějším druhem drobného bobulovitého ovoce, někteří křiví tvář, když jej vloží do úst, protože jim připadá moc kyselý. Pravdou je, že je rybíz opravdu zdravý a měl by mít v létě místo v našem jídelníčku. Co všechno nám jeho konzumace může přinést?

Na českých zahrádkách je nejčastěji k vidění červený rybíz, který v subtropickém a mírném pásmu dříve rostl planě a v Evropě se dnes pěstuje téměř všude, od Středozemního moře až po Norsko. Méně obvyklý je potom rybíz černý, který pochází ze severní Asie. Rybíz lze dobře šlechtit, takže je známých bezpočet odrůd vysazujících se na malých zahrádkách i velkých plantážích. Historie pěstování rybízu u nás sahá až do 16. století.

Kyselý i zdravý jako citron
Podobně jako citron je i rybíz bohatý na vitamín C. I když citron je na tom o poznání hůře, někteří přesto nedokáží konzumovat rybíz samotný a aby jeho ostrou příchuť zjemnili, kombinují jej se sladšími druhy ovoce, jako jsou třeba jahody. Pokud chcete pokrýt jeho doporučenou denní dávku, snězte každý den 35-40 rybízových bobulek a máte vystaráno. Rybíz je ale přímo nabitý dalšími zdraví prospěšnými látkami, které se obecně podílejí na našem dobrém zdraví. O jaké živiny se jedná?

Posílí imunitu, srdce i vlasy
Rybíz obsahuje betakaroten, z něhož se při látkové přeměně vytváří vitamin A podporující imunitu, chránící sliznice a stimulující látkovou přeměnu. Činnosti nervů lahodí vitamin B3, dýchání buněk a lesku vlasů vitamin B5. Draslík zbavuje tělo škodlivin, pečuje o hospodaření s vodou a pomáhá při dalších dějích v organismu. Mezi další obsažené minerální látky patří vápník, železo, mangan a hořčík.

Proti kašli i stresu
Je známo, že šťáva z černého rybízu poskytuje úlevu při dávivém kašli a pokud ji použijete místo kloktadla, měla by pomoci i od chrapotu. Zvyšuje také pružnost cév, a naopak snižuje horečku. Aby ale rybíz mohl v těle rozvinout své léčivé účinky, musíte vybírat ten pravý. Dobrý rybíz se sklízí od června do září a poznáte jej podle pěkné barvy. Dále by měl být zralý, pevný a se střapinami. Vyhněte se mokrým, přezrálým a nahnilým plodům.

Vyhněte se dlouhému skladování
Rybíz je dobré skladovat pouze krátce. Ideální je ho bezprostředně po nasbírání nebo po nákupu zkonzumovat nebo rychle zpracovat. S tím by ovšem neměl být problém, protože rybíz je v kuchyni neskutečně variabilní. Před vlastní přípravou je nutné bobule řádně oprat a otrhat z tenkých střapin. Poté jej můžete využít pro přípravu ovocných salátů nebo směsných zavařenin – obojí s užitím sladších druhů ovoce, které neutralizují jeho přirozenou kyselost. Rybíz také skvěle chutná na buchtě či koláči nebo z něj můžete připravit léčivou šťávu či likér, to tedy především z rybízu černého.

Upozornění: Konzumaci kyselého rybízu by se měli vyhýbat ti, kteří trpí častým pálením žáhy nebo žaludečním refluxem. Rybíz patří stejně jako např. rebarbora či angrešt ke dráždivějším druhům ovoce.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Když je tělo v nerovnováze, jedním z prvních míst, kde se to projeví, je pokožka. Pokud se organismu nedostává optimálního množství živin, začne kůže viditelně strádat. Co dělat, abyste se tomu vyhnuli...

Čtěte dál
Medvědí česnek: kam pro něj zajít a jak ho odlišit od konvalinky?

Medvědí česnek: kam pro něj zajít a jak ho odlišit od konvalinky?

Sezóna medvědího česneku, zelené bylinky připomínající konvalinku, je tu a spolu s ní přichází i spousta benefitů, které tato mimořádná...
Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!

Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!

Kdo by neznal tento malý zelený zázrak v otevřené skořápce! Jak si dáte jeden oříšek, ihned musíte sáhnout po dalším a otvírat jednu...
Klíčky a výhonky jsou hvězdou jara – zbavte luštěniny nadýmavého efektu a konečně si je užijte!

Klíčky a výhonky jsou hvězdou jara – zbavte luštěniny nadýmavého efektu a konečně si je užijte!

Jaro je v plném proudu a mnozí z nás by jarní energii rádi přenesli i na talíř. To může být velice snadné, rychlé i levné. Stačí si...
Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Zima se sice ještě stále hlásí o slovo, přesto si příroda již naplno uvědomuje, že jaro je definitivně tady. Venku se všechno začíná...
Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Poplašné zprávy vyzívají k nenošení roušek a respirátorů. Argumentují tím, že je to nepřirozené. Že aby člověk mohl zdravě dýchat,...
Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Ketogenní dieta se v posledních letech stala symbolem snadného, a především rychlého hubnutí. Využívá ji stále více zájemců o redukci...
Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

My v Čechách známe kopr především díky koprovce, skvěle ale chutná i v různých bramborových salátech. A výhody, které přináší zdraví,...
Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze postihuje po celém světě miliony lidí. Jeho kontrola medikací přitom nestačí, zásadní...
Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vajíčka jsou symbolem blížících se Velikonoc stejně jako třeba pomlázka či beránek. V tomto období vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme...
Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky našeho organismu ale i všech živočichů. Jsou nezbytné pro růst i regeneraci...