Rybíz: příznivé účinky na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Rybíz: příznivé účinky na zdraví a tipy na využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

I když je u nás nejrozšířenějším druhem drobného bobulovitého ovoce, někteří křiví tvář, když jej vloží do úst, protože jim připadá moc kyselý. Pravdou je, že je rybíz opravdu zdravý a měl by mít v létě místo v našem jídelníčku. Co všechno nám jeho konzumace může přinést?

Na českých zahrádkách je nejčastěji k vidění červený rybíz, který v subtropickém a mírném pásmu dříve rostl planě a v Evropě se dnes pěstuje téměř všude, od Středozemního moře až po Norsko. Méně obvyklý je potom rybíz černý, který pochází ze severní Asie. Rybíz lze dobře šlechtit, takže je známých bezpočet odrůd vysazujících se na malých zahrádkách i velkých plantážích. Historie pěstování rybízu u nás sahá až do 16. století.

Kyselý i zdravý jako citron
Podobně jako citron je i rybíz bohatý na vitamín C. I když citron je na tom o poznání hůře, někteří přesto nedokáží konzumovat rybíz samotný a aby jeho ostrou příchuť zjemnili, kombinují jej se sladšími druhy ovoce, jako jsou třeba jahody. Pokud chcete pokrýt jeho doporučenou denní dávku, snězte každý den 35-40 rybízových bobulek a máte vystaráno. Rybíz je ale přímo nabitý dalšími zdraví prospěšnými látkami, které se obecně podílejí na našem dobrém zdraví. O jaké živiny se jedná?

Posílí imunitu, srdce i vlasy
Rybíz obsahuje betakaroten, z něhož se při látkové přeměně vytváří vitamin A podporující imunitu, chránící sliznice a stimulující látkovou přeměnu. Činnosti nervů lahodí vitamin B3, dýchání buněk a lesku vlasů vitamin B5. Draslík zbavuje tělo škodlivin, pečuje o hospodaření s vodou a pomáhá při dalších dějích v organismu. Mezi další obsažené minerální látky patří vápník, železo, mangan a hořčík.

Proti kašli i stresu
Je známo, že šťáva z černého rybízu poskytuje úlevu při dávivém kašli a pokud ji použijete místo kloktadla, měla by pomoci i od chrapotu. Zvyšuje také pružnost cév, a naopak snižuje horečku. Aby ale rybíz mohl v těle rozvinout své léčivé účinky, musíte vybírat ten pravý. Dobrý rybíz se sklízí od června do září a poznáte jej podle pěkné barvy. Dále by měl být zralý, pevný a se střapinami. Vyhněte se mokrým, přezrálým a nahnilým plodům.

Vyhněte se dlouhému skladování
Rybíz je dobré skladovat pouze krátce. Ideální je ho bezprostředně po nasbírání nebo po nákupu zkonzumovat nebo rychle zpracovat. S tím by ovšem neměl být problém, protože rybíz je v kuchyni neskutečně variabilní. Před vlastní přípravou je nutné bobule řádně oprat a otrhat z tenkých střapin. Poté jej můžete využít pro přípravu ovocných salátů nebo směsných zavařenin – obojí s užitím sladších druhů ovoce, které neutralizují jeho přirozenou kyselost. Rybíz také skvěle chutná na buchtě či koláči nebo z něj můžete připravit léčivou šťávu či likér, to tedy především z rybízu černého.

Upozornění: Konzumaci kyselého rybízu by se měli vyhýbat ti, kteří trpí častým pálením žáhy nebo žaludečním refluxem. Rybíz patří stejně jako např. rebarbora či angrešt ke dráždivějším druhům ovoce.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...