Rybíz: příznivé účinky na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Rybíz: příznivé účinky na zdraví a tipy na využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

I když je u nás nejrozšířenějším druhem drobného bobulovitého ovoce, někteří křiví tvář, když jej vloží do úst, protože jim připadá moc kyselý. Pravdou je, že je rybíz opravdu zdravý a měl by mít v létě místo v našem jídelníčku. Co všechno nám jeho konzumace může přinést?

Na českých zahrádkách je nejčastěji k vidění červený rybíz, který v subtropickém a mírném pásmu dříve rostl planě a v Evropě se dnes pěstuje téměř všude, od Středozemního moře až po Norsko. Méně obvyklý je potom rybíz černý, který pochází ze severní Asie. Rybíz lze dobře šlechtit, takže je známých bezpočet odrůd vysazujících se na malých zahrádkách i velkých plantážích. Historie pěstování rybízu u nás sahá až do 16. století.

Kyselý i zdravý jako citron
Podobně jako citron je i rybíz bohatý na vitamín C. I když citron je na tom o poznání hůře, někteří přesto nedokáží konzumovat rybíz samotný a aby jeho ostrou příchuť zjemnili, kombinují jej se sladšími druhy ovoce, jako jsou třeba jahody. Pokud chcete pokrýt jeho doporučenou denní dávku, snězte každý den 35-40 rybízových bobulek a máte vystaráno. Rybíz je ale přímo nabitý dalšími zdraví prospěšnými látkami, které se obecně podílejí na našem dobrém zdraví. O jaké živiny se jedná?

Posílí imunitu, srdce i vlasy
Rybíz obsahuje betakaroten, z něhož se při látkové přeměně vytváří vitamin A podporující imunitu, chránící sliznice a stimulující látkovou přeměnu. Činnosti nervů lahodí vitamin B3, dýchání buněk a lesku vlasů vitamin B5. Draslík zbavuje tělo škodlivin, pečuje o hospodaření s vodou a pomáhá při dalších dějích v organismu. Mezi další obsažené minerální látky patří vápník, železo, mangan a hořčík.

Proti kašli i stresu
Je známo, že šťáva z černého rybízu poskytuje úlevu při dávivém kašli a pokud ji použijete místo kloktadla, měla by pomoci i od chrapotu. Zvyšuje také pružnost cév, a naopak snižuje horečku. Aby ale rybíz mohl v těle rozvinout své léčivé účinky, musíte vybírat ten pravý. Dobrý rybíz se sklízí od června do září a poznáte jej podle pěkné barvy. Dále by měl být zralý, pevný a se střapinami. Vyhněte se mokrým, přezrálým a nahnilým plodům.

Vyhněte se dlouhému skladování
Rybíz je dobré skladovat pouze krátce. Ideální je ho bezprostředně po nasbírání nebo po nákupu zkonzumovat nebo rychle zpracovat. S tím by ovšem neměl být problém, protože rybíz je v kuchyni neskutečně variabilní. Před vlastní přípravou je nutné bobule řádně oprat a otrhat z tenkých střapin. Poté jej můžete využít pro přípravu ovocných salátů nebo směsných zavařenin – obojí s užitím sladších druhů ovoce, které neutralizují jeho přirozenou kyselost. Rybíz také skvěle chutná na buchtě či koláči nebo z něj můžete připravit léčivou šťávu či likér, to tedy především z rybízu černého.

Upozornění: Konzumaci kyselého rybízu by se měli vyhýbat ti, kteří trpí častým pálením žáhy nebo žaludečním refluxem. Rybíz patří stejně jako např. rebarbora či angrešt ke dráždivějším druhům ovoce.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Bronchitida neboli zánět průdušek: příznaky a vhodná léčba v domácím prostředí

Bronchitida neboli zánět průdušek: příznaky a vhodná léčba v domácím prostředí

Potíže s dýcháním, kašel a další nepříjemné příznaky. Tak se o slovo hlásí bronchitida. S trochou snahy ji ale můžete vyléčit doma. Poradíme, jak se tomuto nepříjemnému onemocnění dostat na kobylku.

Čtěte dál
Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Růžičková kapusta je u nás k dostání celou zimu – od října až do konce března. Jedná se o zeleninu výrazné chuti, která v období poměrně...
Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala...
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

„Révo révo požehnaná, jiskrná jak mladá panna, révo révo tekutá, zabarvená do žluta…,“ zpívá Valdemar Matuška v legendárním pohádkovém...
Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

S přirozeným procesem stárnutí souvisí i ubývání kosterního svalstva, což pro seniory představuje problém znesnadňující jim fungování...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...