Rybíz: příznivé účinky na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Rybíz: příznivé účinky na zdraví a tipy na využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

I když je u nás nejrozšířenějším druhem drobného bobulovitého ovoce, někteří křiví tvář, když jej vloží do úst, protože jim připadá moc kyselý. Pravdou je, že je rybíz opravdu zdravý a měl by mít v létě místo v našem jídelníčku. Co všechno nám jeho konzumace může přinést?

Na českých zahrádkách je nejčastěji k vidění červený rybíz, který v subtropickém a mírném pásmu dříve rostl planě a v Evropě se dnes pěstuje téměř všude, od Středozemního moře až po Norsko. Méně obvyklý je potom rybíz černý, který pochází ze severní Asie. Rybíz lze dobře šlechtit, takže je známých bezpočet odrůd vysazujících se na malých zahrádkách i velkých plantážích. Historie pěstování rybízu u nás sahá až do 16. století.

Kyselý i zdravý jako citron
Podobně jako citron je i rybíz bohatý na vitamín C. I když citron je na tom o poznání hůře, někteří přesto nedokáží konzumovat rybíz samotný a aby jeho ostrou příchuť zjemnili, kombinují jej se sladšími druhy ovoce, jako jsou třeba jahody. Pokud chcete pokrýt jeho doporučenou denní dávku, snězte každý den 35-40 rybízových bobulek a máte vystaráno. Rybíz je ale přímo nabitý dalšími zdraví prospěšnými látkami, které se obecně podílejí na našem dobrém zdraví. O jaké živiny se jedná?

Posílí imunitu, srdce i vlasy
Rybíz obsahuje betakaroten, z něhož se při látkové přeměně vytváří vitamin A podporující imunitu, chránící sliznice a stimulující látkovou přeměnu. Činnosti nervů lahodí vitamin B3, dýchání buněk a lesku vlasů vitamin B5. Draslík zbavuje tělo škodlivin, pečuje o hospodaření s vodou a pomáhá při dalších dějích v organismu. Mezi další obsažené minerální látky patří vápník, železo, mangan a hořčík.

Proti kašli i stresu
Je známo, že šťáva z černého rybízu poskytuje úlevu při dávivém kašli a pokud ji použijete místo kloktadla, měla by pomoci i od chrapotu. Zvyšuje také pružnost cév, a naopak snižuje horečku. Aby ale rybíz mohl v těle rozvinout své léčivé účinky, musíte vybírat ten pravý. Dobrý rybíz se sklízí od června do září a poznáte jej podle pěkné barvy. Dále by měl být zralý, pevný a se střapinami. Vyhněte se mokrým, přezrálým a nahnilým plodům.

Vyhněte se dlouhému skladování
Rybíz je dobré skladovat pouze krátce. Ideální je ho bezprostředně po nasbírání nebo po nákupu zkonzumovat nebo rychle zpracovat. S tím by ovšem neměl být problém, protože rybíz je v kuchyni neskutečně variabilní. Před vlastní přípravou je nutné bobule řádně oprat a otrhat z tenkých střapin. Poté jej můžete využít pro přípravu ovocných salátů nebo směsných zavařenin – obojí s užitím sladších druhů ovoce, které neutralizují jeho přirozenou kyselost. Rybíz také skvěle chutná na buchtě či koláči nebo z něj můžete připravit léčivou šťávu či likér, to tedy především z rybízu černého.

Upozornění: Konzumaci kyselého rybízu by se měli vyhýbat ti, kteří trpí častým pálením žáhy nebo žaludečním refluxem. Rybíz patří stejně jako např. rebarbora či angrešt ke dráždivějším druhům ovoce.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...

Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...