Rybíz: příznivé účinky na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Rybíz: příznivé účinky na zdraví a tipy na využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

I když je u nás nejrozšířenějším druhem drobného bobulovitého ovoce, někteří křiví tvář, když jej vloží do úst, protože jim připadá moc kyselý. Pravdou je, že je rybíz opravdu zdravý a měl by mít v létě místo v našem jídelníčku. Co všechno nám jeho konzumace může přinést?

Na českých zahrádkách je nejčastěji k vidění červený rybíz, který v subtropickém a mírném pásmu dříve rostl planě a v Evropě se dnes pěstuje téměř všude, od Středozemního moře až po Norsko. Méně obvyklý je potom rybíz černý, který pochází ze severní Asie. Rybíz lze dobře šlechtit, takže je známých bezpočet odrůd vysazujících se na malých zahrádkách i velkých plantážích. Historie pěstování rybízu u nás sahá až do 16. století.

Kyselý i zdravý jako citron
Podobně jako citron je i rybíz bohatý na vitamín C. I když citron je na tom o poznání hůře, někteří přesto nedokáží konzumovat rybíz samotný a aby jeho ostrou příchuť zjemnili, kombinují jej se sladšími druhy ovoce, jako jsou třeba jahody. Pokud chcete pokrýt jeho doporučenou denní dávku, snězte každý den 35-40 rybízových bobulek a máte vystaráno. Rybíz je ale přímo nabitý dalšími zdraví prospěšnými látkami, které se obecně podílejí na našem dobrém zdraví. O jaké živiny se jedná?

Posílí imunitu, srdce i vlasy
Rybíz obsahuje betakaroten, z něhož se při látkové přeměně vytváří vitamin A podporující imunitu, chránící sliznice a stimulující látkovou přeměnu. Činnosti nervů lahodí vitamin B3, dýchání buněk a lesku vlasů vitamin B5. Draslík zbavuje tělo škodlivin, pečuje o hospodaření s vodou a pomáhá při dalších dějích v organismu. Mezi další obsažené minerální látky patří vápník, železo, mangan a hořčík.

Proti kašli i stresu
Je známo, že šťáva z černého rybízu poskytuje úlevu při dávivém kašli a pokud ji použijete místo kloktadla, měla by pomoci i od chrapotu. Zvyšuje také pružnost cév, a naopak snižuje horečku. Aby ale rybíz mohl v těle rozvinout své léčivé účinky, musíte vybírat ten pravý. Dobrý rybíz se sklízí od června do září a poznáte jej podle pěkné barvy. Dále by měl být zralý, pevný a se střapinami. Vyhněte se mokrým, přezrálým a nahnilým plodům.

Vyhněte se dlouhému skladování
Rybíz je dobré skladovat pouze krátce. Ideální je ho bezprostředně po nasbírání nebo po nákupu zkonzumovat nebo rychle zpracovat. S tím by ovšem neměl být problém, protože rybíz je v kuchyni neskutečně variabilní. Před vlastní přípravou je nutné bobule řádně oprat a otrhat z tenkých střapin. Poté jej můžete využít pro přípravu ovocných salátů nebo směsných zavařenin – obojí s užitím sladších druhů ovoce, které neutralizují jeho přirozenou kyselost. Rybíz také skvěle chutná na buchtě či koláči nebo z něj můžete připravit léčivou šťávu či likér, to tedy především z rybízu černého.

Upozornění: Konzumaci kyselého rybízu by se měli vyhýbat ti, kteří trpí častým pálením žáhy nebo žaludečním refluxem. Rybíz patří stejně jako např. rebarbora či angrešt ke dráždivějším druhům ovoce.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho zdraví prospěšných látek. Máme pro vás několik zajímavostí!

Čtěte dál
Hygiena potravin: Jak bezpečně zavařovat, které plody oloupat a kde určitě nekupovat ovoce?

Hygiena potravin: Jak bezpečně zavařovat, které plody oloupat a kde určitě nekupovat ovoce?

Nejen hygiena rukou je v době koronavirové velkým tématem. Řeší se i hygiena potravin. Je bezpečné kupovat ovoce a zeleninu v obchodech?...
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi...