Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?
zdroj: Shutterstock

Mangold byl velmi oblíbenou a hojně používanou zeleninou. Až později ho nahradil špenát. Obě rostliny jsou však trochu jiné a to nejen chutí. Mangold můžete použít v kuchyni na sto způsobů a stejně tak i v lidovém léčitelství.

V obchodech ho nenajdete
Vzhledem k tomu, že není mangold příliš rozšířený, v běžných obchodech ho nehledejte. Možná budete mít víc štěstí na farmářském trhu, nicméně jistota je vlastní setba. Pokud nemáte zahrádku nebo balkón, nevadí. Mangoldu se daří i v truhlíku na okně. Barevné varianty jsou příjemné i na pohled. Je velmi nenáročný a můžete ho sklízet opakovaně. Většího množství se rozhodně nebojte, protože se dá zpracovat i do zásoby. V porovnání se špenátem má větší listy, takže do truhlíku nedávejte příliš mnoho semínek. Potom už ho můžete sklízet celou sezónu, protože nevybíhá do květu. Při pěstování doma se jen listy nenechávají dorůst do maximálních rozměrů.

Bohatý na vitamíny
Mangold je druhem listové zeleniny, takže pochopitelně obsahuje velké množství kyseliny listové. Kromě ní je cenným zdrojem vitamínu C, B1, B2, B3, B5 a provitamínu A. Má vyvážený poměr draslíku a sodíku, vápník, hořčík, fosfor a železo. Také obsahuje rutin a kvercetin, a to v množství, které je poměrně ojedinělé. Díky tomu zpevňuje cévy, zlepšuje jejich pružnost a pevnost, čímž napomáhá při léčbě křečových žil.

Vápník je důležitý pro stavbu kostí a zubů, zejména u dětí. Hořčík posiluje srdeční a svalovou činnost. Železo se zase postará o správnou tvorbu krve a buněčné dýchání, zlepšuje stav při chudokrevnosti. Obsažená vláknina na sebe váže škodlivé látky a při jejich vylučování zároveň urychluje zažívání. A to rozhodně stojí za zkoušku. Při pravidelném užívání může mangold působit jako prevence nádorových onemocnění.

Využití v kuchyni
Mangold lze využít stejným způsobem jako špenát. Ale zdaleka ne tak, jak si možná vzpomínáte ze školní jídelny. Z listů můžete připravit polévku, přílohu k hlavnímu jídlu, smoothie nebo je lze přidávat do salátů. Pokud máte velkou úrodu, zpracujte mangold do podoby pesta.

Vzhledem ke svému rozměru má mangold poměrně hutné řapíky. Vzhledem i chutí připomínají chřest a stejným způsobem je lze zpracovat. Mohou se zapékat, povařit v osolené vodě a přidat do salátu nebo jimi ozdobit hlavní chod. Při přípravě pesta řapíky rozhodně vynechte, protože obsahuje vysoký podíl vody. 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...