Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?
zdroj: Shutterstock

Mangold byl velmi oblíbenou a hojně používanou zeleninou. Až později ho nahradil špenát. Obě rostliny jsou však trochu jiné a to nejen chutí. Mangold můžete použít v kuchyni na sto způsobů a stejně tak i v lidovém léčitelství.

V obchodech ho nenajdete
Vzhledem k tomu, že není mangold příliš rozšířený, v běžných obchodech ho nehledejte. Možná budete mít víc štěstí na farmářském trhu, nicméně jistota je vlastní setba. Pokud nemáte zahrádku nebo balkón, nevadí. Mangoldu se daří i v truhlíku na okně. Barevné varianty jsou příjemné i na pohled. Je velmi nenáročný a můžete ho sklízet opakovaně. Většího množství se rozhodně nebojte, protože se dá zpracovat i do zásoby. V porovnání se špenátem má větší listy, takže do truhlíku nedávejte příliš mnoho semínek. Potom už ho můžete sklízet celou sezónu, protože nevybíhá do květu. Při pěstování doma se jen listy nenechávají dorůst do maximálních rozměrů.

Bohatý na vitamíny
Mangold je druhem listové zeleniny, takže pochopitelně obsahuje velké množství kyseliny listové. Kromě ní je cenným zdrojem vitamínu C, B1, B2, B3, B5 a provitamínu A. Má vyvážený poměr draslíku a sodíku, vápník, hořčík, fosfor a železo. Také obsahuje rutin a kvercetin, a to v množství, které je poměrně ojedinělé. Díky tomu zpevňuje cévy, zlepšuje jejich pružnost a pevnost, čímž napomáhá při léčbě křečových žil.

Vápník je důležitý pro stavbu kostí a zubů, zejména u dětí. Hořčík posiluje srdeční a svalovou činnost. Železo se zase postará o správnou tvorbu krve a buněčné dýchání, zlepšuje stav při chudokrevnosti. Obsažená vláknina na sebe váže škodlivé látky a při jejich vylučování zároveň urychluje zažívání. A to rozhodně stojí za zkoušku. Při pravidelném užívání může mangold působit jako prevence nádorových onemocnění.

Využití v kuchyni
Mangold lze využít stejným způsobem jako špenát. Ale zdaleka ne tak, jak si možná vzpomínáte ze školní jídelny. Z listů můžete připravit polévku, přílohu k hlavnímu jídlu, smoothie nebo je lze přidávat do salátů. Pokud máte velkou úrodu, zpracujte mangold do podoby pesta.

Vzhledem ke svému rozměru má mangold poměrně hutné řapíky. Vzhledem i chutí připomínají chřest a stejným způsobem je lze zpracovat. Mohou se zapékat, povařit v osolené vodě a přidat do salátu nebo jimi ozdobit hlavní chod. Při přípravě pesta řapíky rozhodně vynechte, protože obsahuje vysoký podíl vody. 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Zima se sice ještě stále hlásí o slovo, přesto si příroda již naplno uvědomuje, že jaro je definitivně tady. Venku se všechno začíná zelenat, a mělo by tomu tak být i v našich kuchyních. S příchodem tohoto...

Čtěte dál
Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Poplašné zprávy vyzívají k nenošení roušek a respirátorů. Argumentují tím, že je to nepřirozené. Že aby člověk mohl zdravě dýchat,...
Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Ketogenní dieta se v posledních letech stala symbolem snadného, a především rychlého hubnutí. Využívá ji stále více zájemců o redukci...
Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

My v Čechách známe kopr především díky koprovce, skvěle ale chutná i v různých bramborových salátech. A výhody, které přináší zdraví,...
Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze postihuje po celém světě miliony lidí. Jeho kontrola medikací přitom nestačí, zásadní...
Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vajíčka jsou symbolem blížících se Velikonoc stejně jako třeba pomlázka či beránek. V tomto období vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme...
Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky našeho organismu ale i všech živočichů. Jsou nezbytné pro růst i regeneraci...
Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Velikonoce jsou mimo jiné oslavou jara, kdy se schází celá rodina. K těmto dnům se pojí celá řada tradic, z nichž některé se dodnes...
Jaro je tu a to je ideální čas pro očistu, po které se budete cítit jako znovuzrození

Jaro je tu a to je ideální čas pro očistu, po které se budete cítit jako znovuzrození

Období jara s sebou přináší přirozenou očistu těla. Příroda se probouzí, dny se prodlužují a energie sluníčka sílí každým dnem. Tuto...
Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“  – vyzkoušejte ho i vy

Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“ – vyzkoušejte ho i vy

Pod tvrdou slupkou se skrývá sladká odměna. I když na první pohled vypadá nebezpečně a možná byste si ho spletli s nějakým záhadným...
Moře nemáme, ale ryby bychom měli konzumovat pravidelně. V čem je jejich přínos pro zdraví?

Moře nemáme, ale ryby bychom měli konzumovat pravidelně. V čem je jejich přínos pro zdraví?

Ryby a pokrmy z nich by měly být nedílnou součástí zdravého stravování. Každý dnes již ví, že ryby jsou zdrojem mnoha cenných látek...