Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?
zdroj: Shutterstock

Mangold byl velmi oblíbenou a hojně používanou zeleninou. Až později ho nahradil špenát. Obě rostliny jsou však trochu jiné a to nejen chutí. Mangold můžete použít v kuchyni na sto způsobů a stejně tak i v lidovém léčitelství.

V obchodech ho nenajdete
Vzhledem k tomu, že není mangold příliš rozšířený, v běžných obchodech ho nehledejte. Možná budete mít víc štěstí na farmářském trhu, nicméně jistota je vlastní setba. Pokud nemáte zahrádku nebo balkón, nevadí. Mangoldu se daří i v truhlíku na okně. Barevné varianty jsou příjemné i na pohled. Je velmi nenáročný a můžete ho sklízet opakovaně. Většího množství se rozhodně nebojte, protože se dá zpracovat i do zásoby. V porovnání se špenátem má větší listy, takže do truhlíku nedávejte příliš mnoho semínek. Potom už ho můžete sklízet celou sezónu, protože nevybíhá do květu. Při pěstování doma se jen listy nenechávají dorůst do maximálních rozměrů.

Bohatý na vitamíny
Mangold je druhem listové zeleniny, takže pochopitelně obsahuje velké množství kyseliny listové. Kromě ní je cenným zdrojem vitamínu C, B1, B2, B3, B5 a provitamínu A. Má vyvážený poměr draslíku a sodíku, vápník, hořčík, fosfor a železo. Také obsahuje rutin a kvercetin, a to v množství, které je poměrně ojedinělé. Díky tomu zpevňuje cévy, zlepšuje jejich pružnost a pevnost, čímž napomáhá při léčbě křečových žil.

Vápník je důležitý pro stavbu kostí a zubů, zejména u dětí. Hořčík posiluje srdeční a svalovou činnost. Železo se zase postará o správnou tvorbu krve a buněčné dýchání, zlepšuje stav při chudokrevnosti. Obsažená vláknina na sebe váže škodlivé látky a při jejich vylučování zároveň urychluje zažívání. A to rozhodně stojí za zkoušku. Při pravidelném užívání může mangold působit jako prevence nádorových onemocnění.

Využití v kuchyni
Mangold lze využít stejným způsobem jako špenát. Ale zdaleka ne tak, jak si možná vzpomínáte ze školní jídelny. Z listů můžete připravit polévku, přílohu k hlavnímu jídlu, smoothie nebo je lze přidávat do salátů. Pokud máte velkou úrodu, zpracujte mangold do podoby pesta.

Vzhledem ke svému rozměru má mangold poměrně hutné řapíky. Vzhledem i chutí připomínají chřest a stejným způsobem je lze zpracovat. Mohou se zapékat, povařit v osolené vodě a přidat do salátu nebo jimi ozdobit hlavní chod. Při přípravě pesta řapíky rozhodně vynechte, protože obsahuje vysoký podíl vody. 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Rakytník jako vitaminová bomba: účinky na zdraví a jeho rozmanité použití

Rakytník jako vitaminová bomba: účinky na zdraví a jeho rozmanité použití

Nejen vitamin C, ale i karoten, třísloviny a stopové prvky dodá rakytník řešetlákový. Keř, jemuž je kvůli vysokému obsahu krále vitaminu – „céčka“ – a kvůli drsným krajinám, kde roste, přezdíváno „citroník...

Čtěte dál
Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje....
Potraviny, které mohou usnadnit otěhotnění

Potraviny, které mohou usnadnit otěhotnění

Snažíte se otěhotnět? Pak byste měly do jídelníčku zařadit určité potraviny. I když samozřejmě ani jedna z nich není samospásná, podpoří...
Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,...
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení...
Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,...
Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu jsme si povídaly o radostech i strastech těhotenství, o významu stravy a duševní pohody...
Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Podle American Cancer Society (ACS, Americká společnost pro léčbu rakoviny), která vydala nová doporučení ohledně snížení rizika onemocnění...
Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Druhý trimestr patří k těm nejpříjemnějším. Hormony se uklidnily, chuť k jídlu se ustálila a ženy si tak povětšinou užívají příjemné...