Snad každý měsíc spatří světlo světa nová dieta. Nový stravovací režim. Keto dieta povzbuzuje ke konzumaci mnoha tuků a bílkovin, paleo klade důraz na přirozenost – ovoce a zeleninu a teď je tu i masožravá dieta, která říká – žádné sacharidy, ani ovoce a zelenina, jen maso a několik málo živočišných produktů k tomu! Může být takový extrém tou správnou, zdravou cestou?!
O masožravé dietě zatím neexistuje příliš mnoho informací. Žádné výzkumy ji dosud nevyzvedly ani nepotopily. Na základě postů a zkušeností fanoušků této stravy ze sociálních médií ale můžeme odvodit, o co se jedná – maso, ryby, vejce, máslo, smetana a některé další mléčné výrobky jsou povoleny. Vyhýbat se naopak musíte ovoci, zelenině, obilovinám, luštěninám, ořechům a semínkám. Je takový způsob stravování pro tělo vůbec přínosný? Podle odborníků na výživu ne. Chybí v něm totiž široké spektrum pro zdraví nezbytných živin a mikroprvků, jako je vláknina, antioxidanty, vitamíny a fytonutrienty.
Tělo rostlinnou stravu potřebuje
Živiny nacházející se v potravinách rostlinného původu hrají velmi důležitou roli při regulaci různých klíčových tělesných funkcí, jako je imunita, kognitivní aktivita, trávení a krevní oběh. Přívrženci masožravého životního stylu navíc dříve či později mohou očekávat pořádnou zácpu. Což rozhodně není nic příjemného. Optimální výživa totiž dalece přesahuje počítání sacharidů, bílkovin a tuků. Jejím základem jsou rostliny, které v sobě nesou spoustu dalších cenných složek. Kromě stovek studií, které toto tvrzení podporují, před sebou máme bezpočet příkladů toho, že rostlinná strava přidává na vitalitě a dlouhověkosti.
Zbavíte se vody a glykogenu
A jak si strava masožravců stojí ve srovnání s dalšími oblíbenými „low-carb“ styly – keto a paleo? Podle odborníků na výživu je oproti nim mnohem rizikovější z hlediska zdraví. A to právě proto, že zcela vylučuje všechny rostlinné produkty. Proč se ale ozývají hlasy chválící si takovou dietu s tím, že se cítí lehčí nejen na těle, ale i na duši? To je celkem snadné. Jednak se zbavíte vysokého příjmu kalorií v podobě sacharidů a cukrů, protože vyřadíte většinu běžně konzumovaných potravin, a jednak se dostanete do ketózy, čímž splasknete – vyčerpá se vám jaterní i svalový glykogen, který na sobě nese navázanou vodu. A vzhledem k tomu, že maso obsahuje zejména bílkoviny a tuky, které se déle tráví a jsou mimořádně sytivé, nebudete mít hlad a budete jednoduše jíst méně. Důvod, proč se někteří lidé na masové dietě cítí lépe, může také pramenit z faktu, že prostě omezí průmyslově zpracované potraviny, plné rychlé energie.
Dlouhodobé účinky nevypadají příznivě
Ačkoliv na masožravé vlně možná zhubnete a možná se budete cítit i o něco lépe, zaručeně se z tohoto nově nabytého stavu nebudete těšit nijak dlouho. Existují způsoby, jak správně vyživovat tělo, cítit se fit a zhubnout. Tyto extrémní přístupy to ale nebudou. Jídelníčky na tomto principu jsou dlouhodobě neudržitelné a mohou vést k pocitům frustrace. Pokud se snažíte zhubnout nebo řešit zdravotní problémy, měli byste si vybrat stravování, které vyhovuje vašemu životnímu stylu a neomezuje vás více, než je nutné a snesitelné. Proto než po hlavě skočíte třeba do masožravé diety, poraďte se nejprve s nějakým odborníkem, který vám pomůže najít stravovací plán, který vaše zdraví skutečně vylepší.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
