Masožravá dieta: nový low-carb trend, který vzbuzuje rozpaky

Masožravá dieta: nový low-carb trend, který vzbuzuje rozpaky

Snad každý měsíc spatří světlo světa nová dieta. Nový stravovací režim. Keto dieta povzbuzuje ke konzumaci mnoha tuků a bílkovin, paleo klade důraz na přirozenost – ovoce a zeleninu a teď je tu i masožravá dieta, která říká – žádné sacharidy, ani ovoce a zelenina, jen maso a několik málo živočišných produktů k tomu! Může být takový extrém tou správnou, zdravou cestou?!

O masožravé dietě zatím neexistuje příliš mnoho informací. Žádné výzkumy ji dosud nevyzvedly ani nepotopily. Na základě postů a zkušeností fanoušků této stravy ze sociálních médií ale můžeme odvodit, o co se jedná – maso, ryby, vejce, máslo, smetana a některé další mléčné výrobky jsou povoleny. Vyhýbat se naopak musíte ovoci, zelenině, obilovinám, luštěninám, ořechům a semínkám. Je takový způsob stravování pro tělo vůbec přínosný? Podle odborníků na výživu ne. Chybí v něm totiž široké spektrum pro zdraví nezbytných živin a mikroprvků, jako je vláknina, antioxidanty, vitamíny a fytonutrienty.

Tělo rostlinnou stravu potřebuje
Živiny nacházející se v potravinách rostlinného původu hrají velmi důležitou roli při regulaci různých klíčových tělesných funkcí, jako je imunita, kognitivní aktivita, trávení a krevní oběh. Přívrženci masožravého životního stylu navíc dříve či později mohou očekávat pořádnou zácpu. Což rozhodně není nic příjemného. Optimální výživa totiž dalece přesahuje počítání sacharidů, bílkovin a tuků. Jejím základem jsou rostliny, které v sobě nesou spoustu dalších cenných složek. Kromě stovek studií, které toto tvrzení podporují, před sebou máme bezpočet příkladů toho, že rostlinná strava přidává na vitalitě a dlouhověkosti.

Zbavíte se vody a glykogenu
A jak si strava masožravců stojí ve srovnání s dalšími oblíbenými „low-carb“ styly – keto a paleo? Podle odborníků na výživu je oproti nim mnohem rizikovější z hlediska zdraví. A to právě proto, že zcela vylučuje všechny rostlinné produkty. Proč se ale ozývají hlasy chválící si takovou dietu s tím, že se cítí lehčí nejen na těle, ale i na duši? To je celkem snadné. Jednak se zbavíte vysokého příjmu kalorií v podobě sacharidů a cukrů, protože vyřadíte většinu běžně konzumovaných potravin, a jednak se dostanete do ketózy, čímž splasknete – vyčerpá se vám jaterní i svalový glykogen, který na sobě nese navázanou vodu. A vzhledem k tomu, že maso obsahuje zejména bílkoviny a tuky, které se déle tráví a jsou mimořádně sytivé, nebudete mít hlad a budete jednoduše jíst méně. Důvod, proč se někteří lidé na masové dietě cítí lépe, může také pramenit z faktu, že prostě omezí průmyslově zpracované potraviny, plné rychlé energie.

Dlouhodobé účinky nevypadají příznivě
Ačkoliv na masožravé vlně možná zhubnete a možná se budete cítit i o něco lépe, zaručeně se z tohoto nově nabytého stavu nebudete těšit nijak dlouho. Existují způsoby, jak správně vyživovat tělo, cítit se fit a zhubnout. Tyto extrémní přístupy to ale nebudou. Jídelníčky na tomto principu jsou dlouhodobě neudržitelné a mohou vést k pocitům frustrace. Pokud se snažíte zhubnout nebo řešit zdravotní problémy, měli byste si vybrat stravování, které vyhovuje vašemu životnímu stylu a neomezuje vás více, než je nutné a snesitelné. Proto než po hlavě skočíte třeba do masožravé diety, poraďte se nejprve s nějakým odborníkem, který vám pomůže najít stravovací plán, který vaše zdraví skutečně vylepší.

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...