Zahřívající potraviny dle tradiční čínské medicíny

Zahřívající potraviny dle tradiční čínské medicíny

Každá potravina nám přináší určité spektrum živin a s nimi také termický účinek. Pod tímto pojmem si můžeme představit, že se naše tělo po snědení dané potraviny buď zahřívá, nebo ochlazuje. Nejedná se o fyzickou teplotu potraviny v daný moment, ale o její schopnost navodit specifický pocit v těle. Jednoduše řečeno, i chilli paprička vytažená z mrazničky nás zahřeje. Toto působení bylo známo už starým východním kulturám, které stavěly na konceptu jednotné energie dvou protichůdných sil jin a jang, jež se promítají i do naší stravy

Podle tradiční čínské medicíny je právě respekt těchto protichůdných energií klíčem k udržení pevného zdraví a zároveň prevencí onemocnění. Nemoc totiž podle této teorie vzniká v okamžiku, kdy je v těle nerovnováha vnitřní teploty a energie, která ovlivňuje naše orgány. Pokud se tedy budete záměrně snažit vyvážit termický účinek jídel, zlepšíte svou schopnost adaptovat se na různá prostředí či změny ročních období, čímž pak dokážete předejít onemocněním, blahodárně ovlivnit funkce svých orgánů, a dokonce i usměrnit emoce.

Jak si pohlídat rovnováhu?
Naštěstí se nejedná o žádnou složitou vědu. Stačí si osvojit charakteristiku několika základních potravin a pochopit, jak jejich kombinací či kuchyňskou úpravou termický účinek pozměnit dle aktuálních potřeb.

Zahřívající potraviny – JANG
Zahřívající potraviny zvyšují naši jangovou energii, která zrychluje, zahřívá, stahuje a podporuje cirkulaci. Jsou vhodné především pro lidi s nedostatkem jangu, jenž se může projevovat symptomy, jako jsou např. studené nohy a ruce, nedostatek energie, časté močení, řídká stolice, bolest žaludku či nepohoda po chladném jídle a nápojích, zadržování tekutin a otoky končetin. V případě takovýchto obtíží je vhodné zvážit, zda stravu neorientovat do jangovějšího charakteru.
Příklady zahřívajících potravin a kuchyňských úprav:

  • Kuchyňská úprava: tepelně zpracovaná strava, dlouhé vaření, pečení atd.
  • Ovoce: především tepelně zpracované; kokosové mléko, meruňky, rozinky, třešně
  • Zelenina: cibule, pórek, dýně, pažitka, hořčice, česnek, zázvor, batáty
  • Obiloviny/luštěniny: kulatozrnná rýže, jáhly, pohanka
  • Živočišné produkty: máslo, kuřecí, jehněčí, zvěřina, veškeré uzené či grilované maso
  • Nápoje: pozor na horký efekt alkoholu a kávy
  • Koření/ostatní: skořice, hřebíček, pepř, chilli, kari, muškátový ořech, nové koření, anýz, vlašské ořechy

Vzhledem k podzimnímu počasí a nadcházejícím sychravým dnům si takto můžete připravit ideální jídelníček s vhodným zahřívajícím efektem. Ráno si zpestřete např. obilnou kaší s povařenými kousky jablek a hrušek, posypanou vlašskými ořechy a pokapanou medem, a večer se zahřejte třeba dýňovou polévkou s muškátovým oříškem.

Ochlazující potraviny – JIN
Ochlazující potraviny na nás působí jinovou energií, která zpomaluje, uvolňuje, ochlazuje krev a pročišťuje horko a toxiny v těle. Jsou vhodné především pro lidi, kteří mají tendenci k horkostem. Ty se projevují například pocity horka, neklidem, zarudnutím očí nebo obličeje, bolestí hlavy, afty, pocením, žízní s chutí na studené, pálením žáhy, tmavě žlutou močí, zácpou, živými sny či rychlým pulzem. Trpíte-li některými z výše uvedených potíží, je možné, že za tím stojí převaha horkosti v organismu a svou stravu pak lze orientovat na zdroje jinovějšího charakteru.
Příklady ochlazujících potravin a kuchyňských úprav:

  • Kuchyňská úprava: obecně syrová strava, smoothies, příp. krátce vařená či dušená jídla
  • Ovoce: citrusy, banán, meloun, ananas, jahody, méně pak jablka, hrušky
  • Zelenina: okurka, salát, rajčata, celer, zelená listová zelenina
  • Obiloviny/luštěniny: sója, tofu, kukuřice, ječmen, dlouhozrnná rýže, mungo
  • Živočišné produkty: sýry, jogurty, králičí maso
  • Nápoje: zelený čaj, mátový čaj, minerální vody
  • Koření/ostatní: sójová omáčka, miso, mořské řasy

V létě je tedy například vhodné zařadit do jídelníčku více syrové zeleniny, ovoce, omezit množství tuku a živočišné stravy a popíjet třeba mátový čaj, který krásně zchladí. Avšak nezapomínejte, že ani v tropických dnech nezacházíme do extrémů, cílem je dosáhnout harmonie jin a jangu v těle.

Neutrální potraviny
I takové potraviny samozřejmě jsou a je jich mnoho. Působí vyrovnanou energií jin-jang.
Příklady neutrálních potravin:

  • Ovoce: datle, fíky, švestky, bobuloviny
  • Zelenina: zelí, červená řepa, tuřín, hrášek, brambory
  • Obiloviny/luštěniny: amarant, quinoa, žito, bulgur, kuskus, špalda
  • Živočišné produkty: vepřové, hovězí, krůtí maso, mléko
  • Nápoje: voda, šípkový čaj, šťáva z hroznů
  • Koření/ostatní: med, šafrán, mandle, lískové ořechy

A jak poznat, že jste k termickým účinkům vnímaví? Dejte si k snídani bílý jogurt s banánem a pokud budete cítit chlad a zimu, která vám bude nepříjemná, pak byste určitě měli respektovat termický efekt stravy.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...