Zahřívající potraviny dle tradiční čínské medicíny

Zahřívající potraviny dle tradiční čínské medicíny

Každá potravina nám přináší určité spektrum živin a s nimi také termický účinek. Pod tímto pojmem si můžeme představit, že se naše tělo po snědení dané potraviny buď zahřívá, nebo ochlazuje. Nejedná se o fyzickou teplotu potraviny v daný moment, ale o její schopnost navodit specifický pocit v těle. Jednoduše řečeno, i chilli paprička vytažená z mrazničky nás zahřeje. Toto působení bylo známo už starým východním kulturám, které stavěly na konceptu jednotné energie dvou protichůdných sil jin a jang, jež se promítají i do naší stravy

Podle tradiční čínské medicíny je právě respekt těchto protichůdných energií klíčem k udržení pevného zdraví a zároveň prevencí onemocnění. Nemoc totiž podle této teorie vzniká v okamžiku, kdy je v těle nerovnováha vnitřní teploty a energie, která ovlivňuje naše orgány. Pokud se tedy budete záměrně snažit vyvážit termický účinek jídel, zlepšíte svou schopnost adaptovat se na různá prostředí či změny ročních období, čímž pak dokážete předejít onemocněním, blahodárně ovlivnit funkce svých orgánů, a dokonce i usměrnit emoce.

Jak si pohlídat rovnováhu?
Naštěstí se nejedná o žádnou složitou vědu. Stačí si osvojit charakteristiku několika základních potravin a pochopit, jak jejich kombinací či kuchyňskou úpravou termický účinek pozměnit dle aktuálních potřeb.

Zahřívající potraviny – JANG
Zahřívající potraviny zvyšují naši jangovou energii, která zrychluje, zahřívá, stahuje a podporuje cirkulaci. Jsou vhodné především pro lidi s nedostatkem jangu, jenž se může projevovat symptomy, jako jsou např. studené nohy a ruce, nedostatek energie, časté močení, řídká stolice, bolest žaludku či nepohoda po chladném jídle a nápojích, zadržování tekutin a otoky končetin. V případě takovýchto obtíží je vhodné zvážit, zda stravu neorientovat do jangovějšího charakteru.
Příklady zahřívajících potravin a kuchyňských úprav:

  • Kuchyňská úprava: tepelně zpracovaná strava, dlouhé vaření, pečení atd.
  • Ovoce: především tepelně zpracované; kokosové mléko, meruňky, rozinky, třešně
  • Zelenina: cibule, pórek, dýně, pažitka, hořčice, česnek, zázvor, batáty
  • Obiloviny/luštěniny: kulatozrnná rýže, jáhly, pohanka
  • Živočišné produkty: máslo, kuřecí, jehněčí, zvěřina, veškeré uzené či grilované maso
  • Nápoje: pozor na horký efekt alkoholu a kávy
  • Koření/ostatní: skořice, hřebíček, pepř, chilli, kari, muškátový ořech, nové koření, anýz, vlašské ořechy

Vzhledem k podzimnímu počasí a nadcházejícím sychravým dnům si takto můžete připravit ideální jídelníček s vhodným zahřívajícím efektem. Ráno si zpestřete např. obilnou kaší s povařenými kousky jablek a hrušek, posypanou vlašskými ořechy a pokapanou medem, a večer se zahřejte třeba dýňovou polévkou s muškátovým oříškem.

Ochlazující potraviny – JIN
Ochlazující potraviny na nás působí jinovou energií, která zpomaluje, uvolňuje, ochlazuje krev a pročišťuje horko a toxiny v těle. Jsou vhodné především pro lidi, kteří mají tendenci k horkostem. Ty se projevují například pocity horka, neklidem, zarudnutím očí nebo obličeje, bolestí hlavy, afty, pocením, žízní s chutí na studené, pálením žáhy, tmavě žlutou močí, zácpou, živými sny či rychlým pulzem. Trpíte-li některými z výše uvedených potíží, je možné, že za tím stojí převaha horkosti v organismu a svou stravu pak lze orientovat na zdroje jinovějšího charakteru.
Příklady ochlazujících potravin a kuchyňských úprav:

  • Kuchyňská úprava: obecně syrová strava, smoothies, příp. krátce vařená či dušená jídla
  • Ovoce: citrusy, banán, meloun, ananas, jahody, méně pak jablka, hrušky
  • Zelenina: okurka, salát, rajčata, celer, zelená listová zelenina
  • Obiloviny/luštěniny: sója, tofu, kukuřice, ječmen, dlouhozrnná rýže, mungo
  • Živočišné produkty: sýry, jogurty, králičí maso
  • Nápoje: zelený čaj, mátový čaj, minerální vody
  • Koření/ostatní: sójová omáčka, miso, mořské řasy

V létě je tedy například vhodné zařadit do jídelníčku více syrové zeleniny, ovoce, omezit množství tuku a živočišné stravy a popíjet třeba mátový čaj, který krásně zchladí. Avšak nezapomínejte, že ani v tropických dnech nezacházíme do extrémů, cílem je dosáhnout harmonie jin a jangu v těle.

Neutrální potraviny
I takové potraviny samozřejmě jsou a je jich mnoho. Působí vyrovnanou energií jin-jang.
Příklady neutrálních potravin:

  • Ovoce: datle, fíky, švestky, bobuloviny
  • Zelenina: zelí, červená řepa, tuřín, hrášek, brambory
  • Obiloviny/luštěniny: amarant, quinoa, žito, bulgur, kuskus, špalda
  • Živočišné produkty: vepřové, hovězí, krůtí maso, mléko
  • Nápoje: voda, šípkový čaj, šťáva z hroznů
  • Koření/ostatní: med, šafrán, mandle, lískové ořechy

A jak poznat, že jste k termickým účinkům vnímaví? Dejte si k snídani bílý jogurt s banánem a pokud budete cítit chlad a zimu, která vám bude nepříjemná, pak byste určitě měli respektovat termický efekt stravy.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Pokud byly vaše děti hodné, jistě se jako každý rok těší, co jim Mikuláš letos nadělí. Místo mandarinek, neloupaných arašídů nebo nezdravých cukrovinek, co zrovna letí, byste jim letos mohli nabídnout...

Čtěte dál
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...
Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Rádi byste si doma připravili vždy nějaké dobré a zdravé jídlo, ale stává se vám, že na vás ze spíže kouká jen starý toastový chleba?...
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...
Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále...
4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné...
Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)...
Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat...
Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné...
Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí...
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...
Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem...