Zahřívající potraviny dle tradiční čínské medicíny

Zahřívající potraviny dle tradiční čínské medicíny

Každá potravina nám přináší určité spektrum živin a s nimi také termický účinek. Pod tímto pojmem si můžeme představit, že se naše tělo po snědení dané potraviny buď zahřívá, nebo ochlazuje. Nejedná se o fyzickou teplotu potraviny v daný moment, ale o její schopnost navodit specifický pocit v těle. Jednoduše řečeno, i chilli paprička vytažená z mrazničky nás zahřeje. Toto působení bylo známo už starým východním kulturám, které stavěly na konceptu jednotné energie dvou protichůdných sil jin a jang, jež se promítají i do naší stravy

Podle tradiční čínské medicíny je právě respekt těchto protichůdných energií klíčem k udržení pevného zdraví a zároveň prevencí onemocnění. Nemoc totiž podle této teorie vzniká v okamžiku, kdy je v těle nerovnováha vnitřní teploty a energie, která ovlivňuje naše orgány. Pokud se tedy budete záměrně snažit vyvážit termický účinek jídel, zlepšíte svou schopnost adaptovat se na různá prostředí či změny ročních období, čímž pak dokážete předejít onemocněním, blahodárně ovlivnit funkce svých orgánů, a dokonce i usměrnit emoce.

Jak si pohlídat rovnováhu?
Naštěstí se nejedná o žádnou složitou vědu. Stačí si osvojit charakteristiku několika základních potravin a pochopit, jak jejich kombinací či kuchyňskou úpravou termický účinek pozměnit dle aktuálních potřeb.

Zahřívající potraviny – JANG
Zahřívající potraviny zvyšují naši jangovou energii, která zrychluje, zahřívá, stahuje a podporuje cirkulaci. Jsou vhodné především pro lidi s nedostatkem jangu, jenž se může projevovat symptomy, jako jsou např. studené nohy a ruce, nedostatek energie, časté močení, řídká stolice, bolest žaludku či nepohoda po chladném jídle a nápojích, zadržování tekutin a otoky končetin. V případě takovýchto obtíží je vhodné zvážit, zda stravu neorientovat do jangovějšího charakteru.
Příklady zahřívajících potravin a kuchyňských úprav:

  • Kuchyňská úprava: tepelně zpracovaná strava, dlouhé vaření, pečení atd.
  • Ovoce: především tepelně zpracované; kokosové mléko, meruňky, rozinky, třešně
  • Zelenina: cibule, pórek, dýně, pažitka, hořčice, česnek, zázvor, batáty
  • Obiloviny/luštěniny: kulatozrnná rýže, jáhly, pohanka
  • Živočišné produkty: máslo, kuřecí, jehněčí, zvěřina, veškeré uzené či grilované maso
  • Nápoje: pozor na horký efekt alkoholu a kávy
  • Koření/ostatní: skořice, hřebíček, pepř, chilli, kari, muškátový ořech, nové koření, anýz, vlašské ořechy

Vzhledem k podzimnímu počasí a nadcházejícím sychravým dnům si takto můžete připravit ideální jídelníček s vhodným zahřívajícím efektem. Ráno si zpestřete např. obilnou kaší s povařenými kousky jablek a hrušek, posypanou vlašskými ořechy a pokapanou medem, a večer se zahřejte třeba dýňovou polévkou s muškátovým oříškem.

Ochlazující potraviny – JIN
Ochlazující potraviny na nás působí jinovou energií, která zpomaluje, uvolňuje, ochlazuje krev a pročišťuje horko a toxiny v těle. Jsou vhodné především pro lidi, kteří mají tendenci k horkostem. Ty se projevují například pocity horka, neklidem, zarudnutím očí nebo obličeje, bolestí hlavy, afty, pocením, žízní s chutí na studené, pálením žáhy, tmavě žlutou močí, zácpou, živými sny či rychlým pulzem. Trpíte-li některými z výše uvedených potíží, je možné, že za tím stojí převaha horkosti v organismu a svou stravu pak lze orientovat na zdroje jinovějšího charakteru.
Příklady ochlazujících potravin a kuchyňských úprav:

  • Kuchyňská úprava: obecně syrová strava, smoothies, příp. krátce vařená či dušená jídla
  • Ovoce: citrusy, banán, meloun, ananas, jahody, méně pak jablka, hrušky
  • Zelenina: okurka, salát, rajčata, celer, zelená listová zelenina
  • Obiloviny/luštěniny: sója, tofu, kukuřice, ječmen, dlouhozrnná rýže, mungo
  • Živočišné produkty: sýry, jogurty, králičí maso
  • Nápoje: zelený čaj, mátový čaj, minerální vody
  • Koření/ostatní: sójová omáčka, miso, mořské řasy

V létě je tedy například vhodné zařadit do jídelníčku více syrové zeleniny, ovoce, omezit množství tuku a živočišné stravy a popíjet třeba mátový čaj, který krásně zchladí. Avšak nezapomínejte, že ani v tropických dnech nezacházíme do extrémů, cílem je dosáhnout harmonie jin a jangu v těle.

Neutrální potraviny
I takové potraviny samozřejmě jsou a je jich mnoho. Působí vyrovnanou energií jin-jang.
Příklady neutrálních potravin:

  • Ovoce: datle, fíky, švestky, bobuloviny
  • Zelenina: zelí, červená řepa, tuřín, hrášek, brambory
  • Obiloviny/luštěniny: amarant, quinoa, žito, bulgur, kuskus, špalda
  • Živočišné produkty: vepřové, hovězí, krůtí maso, mléko
  • Nápoje: voda, šípkový čaj, šťáva z hroznů
  • Koření/ostatní: med, šafrán, mandle, lískové ořechy

A jak poznat, že jste k termickým účinkům vnímaví? Dejte si k snídani bílý jogurt s banánem a pokud budete cítit chlad a zimu, která vám bude nepříjemná, pak byste určitě měli respektovat termický efekt stravy.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně....
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...