Zahřívající potraviny dle tradiční čínské medicíny

Zahřívající potraviny dle tradiční čínské medicíny

Každá potravina nám přináší určité spektrum živin a s nimi také termický účinek. Pod tímto pojmem si můžeme představit, že se naše tělo po snědení dané potraviny buď zahřívá, nebo ochlazuje. Nejedná se o fyzickou teplotu potraviny v daný moment, ale o její schopnost navodit specifický pocit v těle. Jednoduše řečeno, i chilli paprička vytažená z mrazničky nás zahřeje. Toto působení bylo známo už starým východním kulturám, které stavěly na konceptu jednotné energie dvou protichůdných sil jin a jang, jež se promítají i do naší stravy

Podle tradiční čínské medicíny je právě respekt těchto protichůdných energií klíčem k udržení pevného zdraví a zároveň prevencí onemocnění. Nemoc totiž podle této teorie vzniká v okamžiku, kdy je v těle nerovnováha vnitřní teploty a energie, která ovlivňuje naše orgány. Pokud se tedy budete záměrně snažit vyvážit termický účinek jídel, zlepšíte svou schopnost adaptovat se na různá prostředí či změny ročních období, čímž pak dokážete předejít onemocněním, blahodárně ovlivnit funkce svých orgánů, a dokonce i usměrnit emoce.

Jak si pohlídat rovnováhu?
Naštěstí se nejedná o žádnou složitou vědu. Stačí si osvojit charakteristiku několika základních potravin a pochopit, jak jejich kombinací či kuchyňskou úpravou termický účinek pozměnit dle aktuálních potřeb.

Zahřívající potraviny – JANG
Zahřívající potraviny zvyšují naši jangovou energii, která zrychluje, zahřívá, stahuje a podporuje cirkulaci. Jsou vhodné především pro lidi s nedostatkem jangu, jenž se může projevovat symptomy, jako jsou např. studené nohy a ruce, nedostatek energie, časté močení, řídká stolice, bolest žaludku či nepohoda po chladném jídle a nápojích, zadržování tekutin a otoky končetin. V případě takovýchto obtíží je vhodné zvážit, zda stravu neorientovat do jangovějšího charakteru.
Příklady zahřívajících potravin a kuchyňských úprav:

  • Kuchyňská úprava: tepelně zpracovaná strava, dlouhé vaření, pečení atd.
  • Ovoce: především tepelně zpracované; kokosové mléko, meruňky, rozinky, třešně
  • Zelenina: cibule, pórek, dýně, pažitka, hořčice, česnek, zázvor, batáty
  • Obiloviny/luštěniny: kulatozrnná rýže, jáhly, pohanka
  • Živočišné produkty: máslo, kuřecí, jehněčí, zvěřina, veškeré uzené či grilované maso
  • Nápoje: pozor na horký efekt alkoholu a kávy
  • Koření/ostatní: skořice, hřebíček, pepř, chilli, kari, muškátový ořech, nové koření, anýz, vlašské ořechy

Vzhledem k podzimnímu počasí a nadcházejícím sychravým dnům si takto můžete připravit ideální jídelníček s vhodným zahřívajícím efektem. Ráno si zpestřete např. obilnou kaší s povařenými kousky jablek a hrušek, posypanou vlašskými ořechy a pokapanou medem, a večer se zahřejte třeba dýňovou polévkou s muškátovým oříškem.

Ochlazující potraviny – JIN
Ochlazující potraviny na nás působí jinovou energií, která zpomaluje, uvolňuje, ochlazuje krev a pročišťuje horko a toxiny v těle. Jsou vhodné především pro lidi, kteří mají tendenci k horkostem. Ty se projevují například pocity horka, neklidem, zarudnutím očí nebo obličeje, bolestí hlavy, afty, pocením, žízní s chutí na studené, pálením žáhy, tmavě žlutou močí, zácpou, živými sny či rychlým pulzem. Trpíte-li některými z výše uvedených potíží, je možné, že za tím stojí převaha horkosti v organismu a svou stravu pak lze orientovat na zdroje jinovějšího charakteru.
Příklady ochlazujících potravin a kuchyňských úprav:

  • Kuchyňská úprava: obecně syrová strava, smoothies, příp. krátce vařená či dušená jídla
  • Ovoce: citrusy, banán, meloun, ananas, jahody, méně pak jablka, hrušky
  • Zelenina: okurka, salát, rajčata, celer, zelená listová zelenina
  • Obiloviny/luštěniny: sója, tofu, kukuřice, ječmen, dlouhozrnná rýže, mungo
  • Živočišné produkty: sýry, jogurty, králičí maso
  • Nápoje: zelený čaj, mátový čaj, minerální vody
  • Koření/ostatní: sójová omáčka, miso, mořské řasy

V létě je tedy například vhodné zařadit do jídelníčku více syrové zeleniny, ovoce, omezit množství tuku a živočišné stravy a popíjet třeba mátový čaj, který krásně zchladí. Avšak nezapomínejte, že ani v tropických dnech nezacházíme do extrémů, cílem je dosáhnout harmonie jin a jangu v těle.

Neutrální potraviny
I takové potraviny samozřejmě jsou a je jich mnoho. Působí vyrovnanou energií jin-jang.
Příklady neutrálních potravin:

  • Ovoce: datle, fíky, švestky, bobuloviny
  • Zelenina: zelí, červená řepa, tuřín, hrášek, brambory
  • Obiloviny/luštěniny: amarant, quinoa, žito, bulgur, kuskus, špalda
  • Živočišné produkty: vepřové, hovězí, krůtí maso, mléko
  • Nápoje: voda, šípkový čaj, šťáva z hroznů
  • Koření/ostatní: med, šafrán, mandle, lískové ořechy

A jak poznat, že jste k termickým účinkům vnímaví? Dejte si k snídani bílý jogurt s banánem a pokud budete cítit chlad a zimu, která vám bude nepříjemná, pak byste určitě měli respektovat termický efekt stravy.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...