Chemie v kuchyni: Proč vzniká okolo uvařeného žloutku šedý kruh?

Chemie v kuchyni: Proč vzniká okolo uvařeného žloutku šedý kruh?

Máte rádi vejce natvrdo? Pak jste si určitě všimli šedého prstence okolo žloutku, když občas jejich vaření přetáhnete. Mnoho z nás má jistě tento vjem zafixovaný z dob školy či táborů, kdy jsme dostávali vařené vejce ke koprovce či po plátcích na chleba namazaný máslem. Téměř vždy tam byl.

Musíte přestat jíst vejce, protože šedavý prstenec lemující uvařený žloutek je něco špatného? Ne, ničeho takového se bát nemusíte. Oblíbenou a zdravou potravinu vám z tohoto důvodu nikdo nezakáže. Můžete zůstat v klidu.

Chyba je na vaší straně
Šedo-zelený nádech bílku lemující žloutek neznačí závadu vajec, ale v podstatě vaši chybu. Možná se ptáte, co jste udělali špatně. Jen to, že jste vejce vařili příliš dlouho. Je to jako se všemi potravinami – na každé se projeví, když si s nimi hrajete déle, než byste měli. Maso se vysuší, rýže se rozvaří a vejce vařené natvrdo déle, než je záhodno, změní barvu. Na rozdíl od dalších zmíněných pochutin ale mají vejce jednu výhodu – i v tomto stavu se dají jíst a na chuti to vůbec nepoznáte. Jediným škraloupem je vada na kráse. Že bílek zkrátka není tak krásně bílý, jak jeho název předpokládá. S tím se ale dá žít, nebo ne?

Jednoduchá chemická reakce
A nyní trochu odborně: Co znamená ono šedé zbarvení? Jedná se o vizuální důkaz tvorby sulfidu železnatého (FeS), který vzniká reakcí železa přítomného ve žloutku se sírou přítomnou v bílku. A právě sulfid železnatý je šedavo-zelená látka, která vytváří onen prstenec. Tato reakce je silně podpořena vysokou teplotou, proto se zabarvení objeví až po převaření vajíčka. Naučte se tedy ctít správnou dobu, po kterou vejce vaříte a kruhu se zcela vyhnete.

Zde máte několik tipů, jak správně uvařit vejce:

  • Na vaření použijte hrnec dostatečně velký na to, aby udržel vejce v jedné rovině, voda by měla sahat alespoň 2 cm nad vejce
  • Vejce vkládejte do studené vody, kterou přiveďte k varu
  • Vejce vařte vždy přesně 10 min
  • Uvařené vejce dejte ihned na několik minut do misky se studenou vodou

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...