Chemie v kuchyni: Proč vzniká okolo uvařeného žloutku šedý kruh?

Chemie v kuchyni: Proč vzniká okolo uvařeného žloutku šedý kruh?

Máte rádi vejce natvrdo? Pak jste si určitě všimli šedého prstence okolo žloutku, když občas jejich vaření přetáhnete. Mnoho z nás má jistě tento vjem zafixovaný z dob školy či táborů, kdy jsme dostávali vařené vejce ke koprovce či po plátcích na chleba namazaný máslem. Téměř vždy tam byl.

Musíte přestat jíst vejce, protože šedavý prstenec lemující uvařený žloutek je něco špatného? Ne, ničeho takového se bát nemusíte. Oblíbenou a zdravou potravinu vám z tohoto důvodu nikdo nezakáže. Můžete zůstat v klidu.

Chyba je na vaší straně
Šedo-zelený nádech bílku lemující žloutek neznačí závadu vajec, ale v podstatě vaši chybu. Možná se ptáte, co jste udělali špatně. Jen to, že jste vejce vařili příliš dlouho. Je to jako se všemi potravinami – na každé se projeví, když si s nimi hrajete déle, než byste měli. Maso se vysuší, rýže se rozvaří a vejce vařené natvrdo déle, než je záhodno, změní barvu. Na rozdíl od dalších zmíněných pochutin ale mají vejce jednu výhodu – i v tomto stavu se dají jíst a na chuti to vůbec nepoznáte. Jediným škraloupem je vada na kráse. Že bílek zkrátka není tak krásně bílý, jak jeho název předpokládá. S tím se ale dá žít, nebo ne?

Jednoduchá chemická reakce
A nyní trochu odborně: Co znamená ono šedé zbarvení? Jedná se o vizuální důkaz tvorby sulfidu železnatého (FeS), který vzniká reakcí železa přítomného ve žloutku se sírou přítomnou v bílku. A právě sulfid železnatý je šedavo-zelená látka, která vytváří onen prstenec. Tato reakce je silně podpořena vysokou teplotou, proto se zabarvení objeví až po převaření vajíčka. Naučte se tedy ctít správnou dobu, po kterou vejce vaříte a kruhu se zcela vyhnete.

Zde máte několik tipů, jak správně uvařit vejce:

  • Na vaření použijte hrnec dostatečně velký na to, aby udržel vejce v jedné rovině, voda by měla sahat alespoň 2 cm nad vejce
  • Vejce vkládejte do studené vody, kterou přiveďte k varu
  • Vejce vařte vždy přesně 10 min
  • Uvařené vejce dejte ihned na několik minut do misky se studenou vodou

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...