Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé

Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé
zdroj: Shutterstock

Do nedávné doby byla metoda sous-vide doménou luxusních restaurací. Sous-vide je nejen zdravé vaření, dokáže také udělat i z obyčejné potraviny delikatesu. Tuto metodu zdravého a chutného vaření si můžete vyzkoušet doma. Poradíme vám, jak na to.

Co je metoda sous-vide a jak nám prospívá
Historie metody sous-vide se začala psát ve Francii. Její francouzský název v překladu znamená „ve vakuu“. Podstatou této technologické úpravy potravin je jejich pomalá příprava ve vzduchotěsném obalu ve vodní lázni při teplotě nižší než 100 °C. Teplota vody je neustále kontrolovaná. Klíčovými hodnotami této metody jsou čas a teplota. Obojí se liší podle druhu potraviny. 

Sous-vide je šetrná metoda vaření, při které je zachována chuť, barva, textura, vůně potraviny i všechny živiny v ní obsažené. Naše tělo bude mít z konzumace potraviny připravené metodou sous-vide stejný užitek, jako kdybychom tuto potravinu snědli v syrovém stavu. U vaření sous-vide se vám nemůže stát, že připravovaná potravina je z jedné strany připálená a z té druhé je zčásti syrová. Připravovaná potravina je ze všech stran obklopená vodou, díky tomu je ohřívání stejnoměrné. Tato kulinářská technologie se nejčastěji používá pro přípravu masa. Neméně dobře poslouží při přípravě ryb, zeleniny, vajec, ovoce i hub.

Příprava jídla
Metoda sous-vide je snadná, zvládnou ji i jedinci, kteří s vařením začínají. K přípravě jídla touto metodou budete potřebovat pouze speciální igelitové sáčky, vakuovací balicí přístroj, vakuový hrnec a teploměr.

Surovinu omyjte, osušte a vložte do vakuového sáčku. K ní přidejte do sáčku ingredience, kterými jí chcete ochutit. Jedná se například o sůl, koření, bylinky, olej, máslo, plátky citronu nebo marinádu. Chutě vložených ingrediencí a suroviny se vzájemně propojí a prostoupí celou surovinou. Sáček uzavřete varovacím přístrojem, vložte do vakuového hrnce s vodou a nastavte teplotu. Během vaření kontrolujte pomocí teploměru teplotu vody.

Sous-vide zachová původní barvu i vůni potraviny, to se však nemusí hodit, pokud připravujete maso. U něho nejspíše očekáváte, že bude mít barvu a vůni pečeného masa. Stačí hotové maso vyjmout ze sáčku, osušit a ze všech stran ho prudce opéci na pánvi.

Maso připravené metodou sous vide je delikatesa a navíc zdravější

Úskalí metody
Sous-vide je velice jednoduchá metoda, přesto se dá na ní ledasco pokazit. Nedostatečné uzavření sáčku nebo poškozený či znečištěný sáček jsou časté chyby, které zcela pokazí výsledný dojem. Další chybou je nedostatečné vakuování. V sáčku nesmí zůstat žádný vzduch, jinak se jídlo neuvaří rovnoměrně. Při příliš vysoké teplotě bude jídlo vysušené. Necháte-li vařit jídlo příliš dlouho, jeho struktura bude připomínat bláto. Ani příliš krátká doba vaření či nižší teplota nejsou dobrým řešením. Vámi připravovaná jídla se stanou líhní baterií.

Chuť jídla zkazíte také přidáním příliš velkého množství soli, silného koření, čerstvého česneku nebo olivového oleje. Vařit zeleninu a maso dohromady také není dobrý nápad. Zelenina i maso potřebují totiž odlišnou teplotu vaření. Výsledkem je neuvařená zelenina, která nedodá jídlu žádnou chuť. Vaříte-li vejce metodou sous-vide, nedávejte je přímo do hrnce. Jejich skořápky by praskly a jejich obsah by se vylil do vody.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Ačkoliv stále máme tendence toužit po návratu k normálu, doba koronavirová se nám začíná dostávat pod kůži a my se chtě nechtě musíme adaptovat. A protože v rámci zachování hesla „veselá mysl půl zdraví“...

Čtěte dál
Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo...
Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil....
Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Ochrana životního prostředí je téma skloňované ve všech pádech. Na tomto procesu bychom se měli podílet všichni. Je ale nutné vzdát...
Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Jsou slizké, kluzké, ale jsou považovány za superpotravinu plnou bioaktivních látek! Mořské řasy totiž obsahují důležité živiny, které...
10+1 otázek: Sůl je problém o kterém je potřeba mluvit. „Zdravější“ druhy nás nespasí, důležité je množství.

10+1 otázek: Sůl je problém o kterém je potřeba mluvit. „Zdravější“ druhy nás nespasí, důležité je množství.

Solte méně, slýcháme od nejrůznějších výživových odborníků. Slaná chuť je výrazná a tudíž žádaná, sůl je ale také konzervant a zvýrazňovač...
Z výživy vyprchala normálnost, kus koláče je hřích a vyhledáváme extrémy, říká Michaela Bebová

Z výživy vyprchala normálnost, kus koláče je hřích a vyhledáváme extrémy, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu o tom, proč se lidé ve stravě nadměrně hlídají, proč se z jídelníčku vytrácí přirozenost...
Dýňová semínka: výjimečně je pro své zdraví ocení hlavně muži! Jak?

Dýňová semínka: výjimečně je pro své zdraví ocení hlavně muži! Jak?

Dýně vládne především podzimnímu období, a kromě toho, že je hlavní součástí halloweenské výzdoby, využívá se její dužina zejména k...
Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala...
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...