Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé

Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé
zdroj: Shutterstock

Do nedávné doby byla metoda sous-vide doménou luxusních restaurací. Sous-vide je nejen zdravé vaření, dokáže také udělat i z obyčejné potraviny delikatesu. Tuto metodu zdravého a chutného vaření si můžete vyzkoušet doma. Poradíme vám, jak na to.

Co je metoda sous-vide a jak nám prospívá
Historie metody sous-vide se začala psát ve Francii. Její francouzský název v překladu znamená „ve vakuu“. Podstatou této technologické úpravy potravin je jejich pomalá příprava ve vzduchotěsném obalu ve vodní lázni při teplotě nižší než 100 °C. Teplota vody je neustále kontrolovaná. Klíčovými hodnotami této metody jsou čas a teplota. Obojí se liší podle druhu potraviny. 

Sous-vide je šetrná metoda vaření, při které je zachována chuť, barva, textura, vůně potraviny i všechny živiny v ní obsažené. Naše tělo bude mít z konzumace potraviny připravené metodou sous-vide stejný užitek, jako kdybychom tuto potravinu snědli v syrovém stavu. U vaření sous-vide se vám nemůže stát, že připravovaná potravina je z jedné strany připálená a z té druhé je zčásti syrová. Připravovaná potravina je ze všech stran obklopená vodou, díky tomu je ohřívání stejnoměrné. Tato kulinářská technologie se nejčastěji používá pro přípravu masa. Neméně dobře poslouží při přípravě ryb, zeleniny, vajec, ovoce i hub.

Příprava jídla
Metoda sous-vide je snadná, zvládnou ji i jedinci, kteří s vařením začínají. K přípravě jídla touto metodou budete potřebovat pouze speciální igelitové sáčky, vakuovací balicí přístroj, vakuový hrnec a teploměr.

Surovinu omyjte, osušte a vložte do vakuového sáčku. K ní přidejte do sáčku ingredience, kterými jí chcete ochutit. Jedná se například o sůl, koření, bylinky, olej, máslo, plátky citronu nebo marinádu. Chutě vložených ingrediencí a suroviny se vzájemně propojí a prostoupí celou surovinou. Sáček uzavřete varovacím přístrojem, vložte do vakuového hrnce s vodou a nastavte teplotu. Během vaření kontrolujte pomocí teploměru teplotu vody.

Sous-vide zachová původní barvu i vůni potraviny, to se však nemusí hodit, pokud připravujete maso. U něho nejspíše očekáváte, že bude mít barvu a vůni pečeného masa. Stačí hotové maso vyjmout ze sáčku, osušit a ze všech stran ho prudce opéci na pánvi.

Maso připravené metodou sous vide je delikatesa a navíc zdravější

Úskalí metody
Sous-vide je velice jednoduchá metoda, přesto se dá na ní ledasco pokazit. Nedostatečné uzavření sáčku nebo poškozený či znečištěný sáček jsou časté chyby, které zcela pokazí výsledný dojem. Další chybou je nedostatečné vakuování. V sáčku nesmí zůstat žádný vzduch, jinak se jídlo neuvaří rovnoměrně. Při příliš vysoké teplotě bude jídlo vysušené. Necháte-li vařit jídlo příliš dlouho, jeho struktura bude připomínat bláto. Ani příliš krátká doba vaření či nižší teplota nejsou dobrým řešením. Vámi připravovaná jídla se stanou líhní baterií.

Chuť jídla zkazíte také přidáním příliš velkého množství soli, silného koření, čerstvého česneku nebo olivového oleje. Vařit zeleninu a maso dohromady také není dobrý nápad. Zelenina i maso potřebují totiž odlišnou teplotu vaření. Výsledkem je neuvařená zelenina, která nedodá jídlu žádnou chuť. Vaříte-li vejce metodou sous-vide, nedávejte je přímo do hrnce. Jejich skořápky by praskly a jejich obsah by se vylil do vody.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech s houbami? Pak už jste určitě letos alespoň jednou na houby vyrazili....

Čtěte dál
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení...
Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,...
Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu jsme si povídaly o radostech i strastech těhotenství, o významu stravy a duševní pohody...
Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Podle American Cancer Society (ACS, Americká společnost pro léčbu rakoviny), která vydala nová doporučení ohledně snížení rizika onemocnění...
Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Druhý trimestr patří k těm nejpříjemnějším. Hormony se uklidnily, chuť k jídlu se ustálila a ženy si tak povětšinou užívají příjemné...
Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Čekanka je bylinka, která je u nás zatím bohužel poměrně nedoceněná, avšak postupně o ní získáváme větší povědomí. Určitě jste si například...
Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Mangold, podobně jako jiné druhy listové zeleniny, je z nutričního hlediska velmi významný. Má nízký obsah kilokalorií, sacharidů i...
Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Přerušované půsty a jejich účinky na zdraví

Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Přerušované půsty a jejich účinky na zdraví

Přerušovaný půst neboli přerušované hladovění je stravovací režim, který v posledních letech získává stále větší oblibu. Do jisté míry...
Ortorexie je novodobá porucha příjmu potravy. Neohrožuje právě vás?

Ortorexie je novodobá porucha příjmu potravy. Neohrožuje právě vás?

Mezi dobře známé poruchy příjmu potravy patří zejména anorexie a bulimie. Co je ale v posledních letech „trendem“ v poruchách týkající...
Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Také jste vlivem horkého letního počasí přesedlali z teplých vydatných jídel na lehké a svěží pokrmy? Tak to děláte správně. Podle...
Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Léto je obdobím hojnosti, kdy se všude kolem nás nachází množství přírodních pokladů. Ty chceme zachovat pro nadcházející měsíce, abychom...