Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé

Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé
zdroj: Shutterstock

Do nedávné doby byla metoda sous-vide doménou luxusních restaurací. Sous-vide je nejen zdravé vaření, dokáže také udělat i z obyčejné potraviny delikatesu. Tuto metodu zdravého a chutného vaření si můžete vyzkoušet doma. Poradíme vám, jak na to.

Co je metoda sous-vide a jak nám prospívá
Historie metody sous-vide se začala psát ve Francii. Její francouzský název v překladu znamená „ve vakuu“. Podstatou této technologické úpravy potravin je jejich pomalá příprava ve vzduchotěsném obalu ve vodní lázni při teplotě nižší než 100 °C. Teplota vody je neustále kontrolovaná. Klíčovými hodnotami této metody jsou čas a teplota. Obojí se liší podle druhu potraviny. 

Sous-vide je šetrná metoda vaření, při které je zachována chuť, barva, textura, vůně potraviny i všechny živiny v ní obsažené. Naše tělo bude mít z konzumace potraviny připravené metodou sous-vide stejný užitek, jako kdybychom tuto potravinu snědli v syrovém stavu. U vaření sous-vide se vám nemůže stát, že připravovaná potravina je z jedné strany připálená a z té druhé je zčásti syrová. Připravovaná potravina je ze všech stran obklopená vodou, díky tomu je ohřívání stejnoměrné. Tato kulinářská technologie se nejčastěji používá pro přípravu masa. Neméně dobře poslouží při přípravě ryb, zeleniny, vajec, ovoce i hub.

Příprava jídla
Metoda sous-vide je snadná, zvládnou ji i jedinci, kteří s vařením začínají. K přípravě jídla touto metodou budete potřebovat pouze speciální igelitové sáčky, vakuovací balicí přístroj, vakuový hrnec a teploměr.

Surovinu omyjte, osušte a vložte do vakuového sáčku. K ní přidejte do sáčku ingredience, kterými jí chcete ochutit. Jedná se například o sůl, koření, bylinky, olej, máslo, plátky citronu nebo marinádu. Chutě vložených ingrediencí a suroviny se vzájemně propojí a prostoupí celou surovinou. Sáček uzavřete varovacím přístrojem, vložte do vakuového hrnce s vodou a nastavte teplotu. Během vaření kontrolujte pomocí teploměru teplotu vody.

Sous-vide zachová původní barvu i vůni potraviny, to se však nemusí hodit, pokud připravujete maso. U něho nejspíše očekáváte, že bude mít barvu a vůni pečeného masa. Stačí hotové maso vyjmout ze sáčku, osušit a ze všech stran ho prudce opéci na pánvi.

Maso připravené metodou sous vide je delikatesa a navíc zdravější

Úskalí metody
Sous-vide je velice jednoduchá metoda, přesto se dá na ní ledasco pokazit. Nedostatečné uzavření sáčku nebo poškozený či znečištěný sáček jsou časté chyby, které zcela pokazí výsledný dojem. Další chybou je nedostatečné vakuování. V sáčku nesmí zůstat žádný vzduch, jinak se jídlo neuvaří rovnoměrně. Při příliš vysoké teplotě bude jídlo vysušené. Necháte-li vařit jídlo příliš dlouho, jeho struktura bude připomínat bláto. Ani příliš krátká doba vaření či nižší teplota nejsou dobrým řešením. Vámi připravovaná jídla se stanou líhní baterií.

Chuť jídla zkazíte také přidáním příliš velkého množství soli, silného koření, čerstvého česneku nebo olivového oleje. Vařit zeleninu a maso dohromady také není dobrý nápad. Zelenina i maso potřebují totiž odlišnou teplotu vaření. Výsledkem je neuvařená zelenina, která nedodá jídlu žádnou chuť. Vaříte-li vejce metodou sous-vide, nedávejte je přímo do hrnce. Jejich skořápky by praskly a jejich obsah by se vylil do vody.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme...

Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého,...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Zelená káva: ideální pomocník na cestě k vysněné postavě?

Zelená káva: ideální pomocník na cestě k vysněné postavě?

Zdravý životní styl je oblastí, ve které koluje mimořádně velké množství rozporuplných informací. Proměnlivé seznamy doporučených potravin,...
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Bojové sporty jako cesta k většímu sebevědomí

Bojové sporty jako cesta k většímu sebevědomí

Možná vás napadne, obzvláště pak ženy, proč kvůli lepší postavě začínat s bojovými sporty. Nechcete přeci odcházet domů s monokly,...
Jak dodržet předsevzetí a vytrvat na cestě k úspěchu? Jednoduchý návod o sedmi krocích

Jak dodržet předsevzetí a vytrvat na cestě k úspěchu? Jednoduchý návod o sedmi krocích

Ledňáčci jsou odhodlaní jedinci, kteří na začátku roku začnou plnit svá předsevzetí s vervou. Bohužel však často po pár měsících ztratí...
Novoroční proslov fitness trenéra: jak začít a jakých chyb se vyvarovat

Novoroční proslov fitness trenéra: jak začít a jakých chyb se vyvarovat

Nadcházející nový rok přináší mnoho příležitostí k tomu, abychom si nastavili nové cíle a splnili si své sny. Mezi nejčastěji zmiňované...