Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé

Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé
zdroj: Shutterstock

Do nedávné doby byla metoda sous-vide doménou luxusních restaurací. Sous-vide je nejen zdravé vaření, dokáže také udělat i z obyčejné potraviny delikatesu. Tuto metodu zdravého a chutného vaření si můžete vyzkoušet doma. Poradíme vám, jak na to.

Co je metoda sous-vide a jak nám prospívá
Historie metody sous-vide se začala psát ve Francii. Její francouzský název v překladu znamená „ve vakuu“. Podstatou této technologické úpravy potravin je jejich pomalá příprava ve vzduchotěsném obalu ve vodní lázni při teplotě nižší než 100 °C. Teplota vody je neustále kontrolovaná. Klíčovými hodnotami této metody jsou čas a teplota. Obojí se liší podle druhu potraviny. 

Sous-vide je šetrná metoda vaření, při které je zachována chuť, barva, textura, vůně potraviny i všechny živiny v ní obsažené. Naše tělo bude mít z konzumace potraviny připravené metodou sous-vide stejný užitek, jako kdybychom tuto potravinu snědli v syrovém stavu. U vaření sous-vide se vám nemůže stát, že připravovaná potravina je z jedné strany připálená a z té druhé je zčásti syrová. Připravovaná potravina je ze všech stran obklopená vodou, díky tomu je ohřívání stejnoměrné. Tato kulinářská technologie se nejčastěji používá pro přípravu masa. Neméně dobře poslouží při přípravě ryb, zeleniny, vajec, ovoce i hub.

Příprava jídla
Metoda sous-vide je snadná, zvládnou ji i jedinci, kteří s vařením začínají. K přípravě jídla touto metodou budete potřebovat pouze speciální igelitové sáčky, vakuovací balicí přístroj, vakuový hrnec a teploměr.

Surovinu omyjte, osušte a vložte do vakuového sáčku. K ní přidejte do sáčku ingredience, kterými jí chcete ochutit. Jedná se například o sůl, koření, bylinky, olej, máslo, plátky citronu nebo marinádu. Chutě vložených ingrediencí a suroviny se vzájemně propojí a prostoupí celou surovinou. Sáček uzavřete varovacím přístrojem, vložte do vakuového hrnce s vodou a nastavte teplotu. Během vaření kontrolujte pomocí teploměru teplotu vody.

Sous-vide zachová původní barvu i vůni potraviny, to se však nemusí hodit, pokud připravujete maso. U něho nejspíše očekáváte, že bude mít barvu a vůni pečeného masa. Stačí hotové maso vyjmout ze sáčku, osušit a ze všech stran ho prudce opéci na pánvi.

Maso připravené metodou sous vide je delikatesa a navíc zdravější

Úskalí metody
Sous-vide je velice jednoduchá metoda, přesto se dá na ní ledasco pokazit. Nedostatečné uzavření sáčku nebo poškozený či znečištěný sáček jsou časté chyby, které zcela pokazí výsledný dojem. Další chybou je nedostatečné vakuování. V sáčku nesmí zůstat žádný vzduch, jinak se jídlo neuvaří rovnoměrně. Při příliš vysoké teplotě bude jídlo vysušené. Necháte-li vařit jídlo příliš dlouho, jeho struktura bude připomínat bláto. Ani příliš krátká doba vaření či nižší teplota nejsou dobrým řešením. Vámi připravovaná jídla se stanou líhní baterií.

Chuť jídla zkazíte také přidáním příliš velkého množství soli, silného koření, čerstvého česneku nebo olivového oleje. Vařit zeleninu a maso dohromady také není dobrý nápad. Zelenina i maso potřebují totiž odlišnou teplotu vaření. Výsledkem je neuvařená zelenina, která nedodá jídlu žádnou chuť. Vaříte-li vejce metodou sous-vide, nedávejte je přímo do hrnce. Jejich skořápky by praskly a jejich obsah by se vylil do vody.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Pokud byly vaše děti hodné, jistě se jako každý rok těší, co jim Mikuláš letos nadělí. Místo mandarinek, neloupaných arašídů nebo nezdravých cukrovinek, co zrovna letí, byste jim letos mohli nabídnout...

Čtěte dál
Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili

Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili

Často slýcháme o jedech, toxinech a škodlivinách, které se do potravin dostávají vinou člověka. Co je ale už méně známé, jsou toxiny...
Polévka jako předkrm i levné zdravé jídlo. Jaké výhody přináší jejich konzumace?

Polévka jako předkrm i levné zdravé jídlo. Jaké výhody přináší jejich konzumace?

Chladné počasí, zmrzlé nohy či ruce a nachlazení. To všechno jsou situace, kdy oceníme nálož horké polévky. Podzim je v plném proudu...
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...
Jak efektivně a rychle posílit nohy a hýždě? Vsaďte na HIIT nebo tabatu

Jak efektivně a rychle posílit nohy a hýždě? Vsaďte na HIIT nebo tabatu

Venku je sice o poznání chladněji, zatím si ale nemůžeme ztěžovat na nedostatek sluníčka, které stále ještě umí pěkně zahřát. Využijme...
Zdravé nakupovací návyky: co mít vždy doma, jak číst etikety a na co se dívat v obchodě?

Zdravé nakupovací návyky: co mít vždy doma, jak číst etikety a na co se dívat v obchodě?

To, co se nám dostává na talíř, je výsledkem toho, co si domů přinášíme z obchodu v taškách. Pokud tedy chcete zhubnout a celkově ozdravit...
Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?

Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?

Míchání různých potravin je v podstatě běžnou praxí. Všichni běžně jíme ovoce s jogurtem nebo si sýrem sypeme masové jídlo. Jedná se...
Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Rádi byste si doma připravili vždy nějaké dobré a zdravé jídlo, ale stává se vám, že na vás ze spíže kouká jen starý toastový chleba?...
Rýže a vše co o ní potřebujete vědět: správná příprava, nutriční výhody, ale i jedno varování

Rýže a vše co o ní potřebujete vědět: správná příprava, nutriční výhody, ale i jedno varování

Rýži jíme poměrně často, je typickou přílohou i neodmyslitelnou součástí východních kuchyní. Víme ale vlastně, jakou má nutriční hodnotu...
Cvičení nalačno – efektivní hubnutí a nebo nesmyslné trápení?

Cvičení nalačno – efektivní hubnutí a nebo nesmyslné trápení?

Rádi byste si zvolili pravidelnou dobu cvičení a přemýšlíte, kdy je nejlepší čas? Pokud uvažujete o ranních hodinách, určitě jste také...