Severská dieta: Konečně přístup, který vás nebude omezovat v sacharidech

Severská dieta: Konečně přístup, který vás nebude omezovat v sacharidech

Na rozdíl od většiny diet nespočívá ta severská v osekávání kalorií a vyřazování sacharidů, jako tomu je u aktuálně populárních diet. Mnohem více klade důraz na přirozenost a kvalitu a do pozadí posouvá průmyslově zpracované potraviny a kvantitu.

Společně s vzrůstající oblibou zdravého životního stylu se tímto směrem upíná pozornost stále většího množství lidí. S tím souvisí i fakt, že se co chvíli objeví nějaká zaručená dieta slibující trvalý a hlavně rychlý úbytek přebytečných kilogramů. Za poslední léta jsme tu měli keto diety, diety podle krevních skupin, bezlepkovou dietu, nízkosacharidové stravování apod. A vlna nových trendů v oblasti výživy stále nekončí. Nyní se do obliby dostává spíše než dieta , nový styl stravování – severská dieta.

Seveřané to umí s bydlením i s jídlem
Seveřané jsou evidentně úspěšní nejen v bytovém designu (skandinávský), ale také ve zdravém přístupu k životu. Ve skutečnosti ale severská dieta není nic nového pod sluncem. Už v roce 2004 se totiž někteří z nejlepších dánských, finských, islandských, norských a švédských kuchařů spojili s cílem vytvořit nový manifest severské kuchyně. Cíl byl jednoduchý a jeho účelem bylo oddělit tento stravovací systém od ostatních: vytvářet pokrmy zdůrazňující sezónnost, udržitelnost a etiku, zdraví a kvalitu jídla.

Rostliny kupředu, živočichové si mohou odpočinout
Na rozdíl od většiny děsivých diet se proto té severské vůbec děsit nemusíte. Naopak. Nenutí nikoho radikálně omezovat kalorický příjem ani vynechávat sacharidy. Mnohem více než o dietu v pravém slova smyslu se navíc jedná o způsob, jak jíst, abyste prospěli nejen sobě, ale také životnímu prostředí. Možná už tedy tušíte, že severská dieta, či spíše strava, se zaměřuje na rostlinné potraviny.

Italové si rádi dopřejí sklenku červeného, seveřané se bez ní obejdou
Severská strava si vzala inspiraci ze stravy baltské. V jejím duchu se nese její jídelní nabídka – ta sestává převážně ze zeleniny jako je třeba zelí, houby a další plodiny pěstované v severských zemích. Objevují se zde i celozrnné obilniny a tučné ryby. Možná si říkáte, že se severské stravování podobá oblíbené a odborníky opěvované středomořské dietě. A je to skutečně tak. Drobné rozdíly ale existují. Středomořská strava upřednostňuje olej olivový, severská řepkový, který je blízký i nám. Středomořská strava doporučuje sklenku červeného vína denně, kdežto seveřané radí užívat alkohol velmi umírněně.

Pro zdraví člověka i planety Země
Taková strava by měla prospívat jak lidskému tělu, tak i životnímu prostředí, které obývá. Jasný přínos pro zdraví i v rámci prevence jakožto předcházení různým civilizačním i jiným onemocněním uznává i Světová zdravotnická organizace (WHO). Podobně hovoří i jiní odborníci, kteří vyjadřují přesvědčení o správnosti severského stravování a jeho příznivých vlivech nejen na člověka, ale také na planetu, na níž žijeme.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně....
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...