Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?
zdroj: Shutterstock

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou obranyschopnost organismu: právě proto se jedná o jídlo, které se často vaří nemocným. V čem tkví jejich síla?

Naše babičky (a dost možná i prababičky) považovaly polévku za „grunt“ a říkávaly, že „kdo ji nejí, je špunt“. V tradiční české kuchyni je polévka, a nejčastěji právě v podobě nějakého vývaru, podávána jako první chod před hlavním jídlem a případným dezertem. Stejný pokrm se potom servíruje lidem trpícím nachlazením nebo virózou s dobrou vírou a úmyslem pomoci jim od nepříjemných symptomů a posílit jejich vitalitu. Vývary mají v naší tradici pevné místo, a to má svůj důvod: kromě toho, že skvěle chutnají, totiž tělo posilují všemi možnými způsoby.

1. Působí proti stárnutí
Dlouhým a pomalým vařením se do vody z kostí uvolňuje kolagen, který je základním stavebním kamenem pokožky. Kromě toho podporuje růst vlasů, schopnost regenerace a pomáhá udržovat silné nehty.

2. Udržuje zdravé kosti a klouby
Kromě pokožky je kolagen nutný pro zdraví chrupavek, kloubů a kostí, jejichž tkáň z velké části tvoří. Kromě něj vývar z kostí dodá ale i další cenné živiny, které pomáhají vytvářet a udržovat silný kostní a kloubní aparát. Jedná se o vápník, fosfor a hořčík.

3. Podporuje zdraví střev
Vyvařením šlach, kůží, kostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen vzniká jemný a čistý klíh známý pod názvem želatina. Želatina je nezbytná pro správnou funkci pojivové tkáně, což neobyčejně prospívá i střevní sliznici, kde želatina pomáhá doplňovat a napravovat strukturu a pečovat o její pevnost. Vývary jsou tak velmi důležitou složkou jídelníčku u lidí, kteří trpí chronickými záněty střev nebo syndromem propustného střeva, což je stav, kdy střevní sliznice propouští do krevního oběhu látky, které tam nepatří.

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

4. Bojuje se záněty
Když kosti vaříte dlouho, chrupavka a šlachy se rozkládají a uvolňují protizánětlivé sloučeniny jako jsou chondroitin a glukosamin sulfáty, které jsou mimo jiné součástí doplňků stravy proti artritidě, artróze a bolestem kloubů. Vývary tak udržují pohybový aparát zdravý, a kromě toho díky dalším vitaminům a minerálům, které se při pomalém a dlouhém vaření do vody uvolňují i ze zeleniny, pomáhají posilovat přirozenou obranyschopnost organismu.

Jak uvařit správný vývar
K vývaru se nejčastěji používají kuřecí nebo hovězí kosti, vepřové nožičky ale také obsahují vysoké množství kolagenu. K těm se přidává nejčastěji kořenová zelenina jako je celer, petržel a mrkev. Aby se živiny, vitaminy a minerály z masa v co nejvyšší míře uvolnily do vody, je dobré kosti vařit pomalu a dlouho – klidně 12 hodin. Zelenina by se potom měla přidat a vařit přibližně hodinu, aby byla příjemně měkká na skus, ale zase ne rozvařená. Ideální je také vybírat kosti zvířat z bio chovu, kde máte záruku, že s nimi bylo nakládáno eticky a dostávalo se jim kvalitní a pestré stravy – což se následně promítne i do kvality a chuti masa a kostí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala doba chřipek, nachlazení a nyní i koronaviru, je nyní o to více důležité...

Čtěte dál
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

S přirozeným procesem stárnutí souvisí i ubývání kosterního svalstva, což pro seniory představuje problém znesnadňující jim fungování...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...
Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje....
Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,...
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....