Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?
zdroj: Shutterstock

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou obranyschopnost organismu: právě proto se jedná o jídlo, které se často vaří nemocným. V čem tkví jejich síla?

Naše babičky (a dost možná i prababičky) považovaly polévku za „grunt“ a říkávaly, že „kdo ji nejí, je špunt“. V tradiční české kuchyni je polévka, a nejčastěji právě v podobě nějakého vývaru, podávána jako první chod před hlavním jídlem a případným dezertem. Stejný pokrm se potom servíruje lidem trpícím nachlazením nebo virózou s dobrou vírou a úmyslem pomoci jim od nepříjemných symptomů a posílit jejich vitalitu. Vývary mají v naší tradici pevné místo, a to má svůj důvod: kromě toho, že skvěle chutnají, totiž tělo posilují všemi možnými způsoby.

1. Působí proti stárnutí
Dlouhým a pomalým vařením se do vody z kostí uvolňuje kolagen, který je základním stavebním kamenem pokožky. Kromě toho podporuje růst vlasů, schopnost regenerace a pomáhá udržovat silné nehty.

2. Udržuje zdravé kosti a klouby
Kromě pokožky je kolagen nutný pro zdraví chrupavek, kloubů a kostí, jejichž tkáň z velké části tvoří. Kromě něj vývar z kostí dodá ale i další cenné živiny, které pomáhají vytvářet a udržovat silný kostní a kloubní aparát. Jedná se o vápník, fosfor a hořčík.

3. Podporuje zdraví střev
Vyvařením šlach, kůží, kostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen vzniká jemný a čistý klíh známý pod názvem želatina. Želatina je nezbytná pro správnou funkci pojivové tkáně, což neobyčejně prospívá i střevní sliznici, kde želatina pomáhá doplňovat a napravovat strukturu a pečovat o její pevnost. Vývary jsou tak velmi důležitou složkou jídelníčku u lidí, kteří trpí chronickými záněty střev nebo syndromem propustného střeva, což je stav, kdy střevní sliznice propouští do krevního oběhu látky, které tam nepatří.

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

4. Bojuje se záněty
Když kosti vaříte dlouho, chrupavka a šlachy se rozkládají a uvolňují protizánětlivé sloučeniny jako jsou chondroitin a glukosamin sulfáty, které jsou mimo jiné součástí doplňků stravy proti artritidě, artróze a bolestem kloubů. Vývary tak udržují pohybový aparát zdravý, a kromě toho díky dalším vitaminům a minerálům, které se při pomalém a dlouhém vaření do vody uvolňují i ze zeleniny, pomáhají posilovat přirozenou obranyschopnost organismu.

Jak uvařit správný vývar
K vývaru se nejčastěji používají kuřecí nebo hovězí kosti, vepřové nožičky ale také obsahují vysoké množství kolagenu. K těm se přidává nejčastěji kořenová zelenina jako je celer, petržel a mrkev. Aby se živiny, vitaminy a minerály z masa v co nejvyšší míře uvolnily do vody, je dobré kosti vařit pomalu a dlouho – klidně 12 hodin. Zelenina by se potom měla přidat a vařit přibližně hodinu, aby byla příjemně měkká na skus, ale zase ne rozvařená. Ideální je také vybírat kosti zvířat z bio chovu, kde máte záruku, že s nimi bylo nakládáno eticky a dostávalo se jim kvalitní a pestré stravy – což se následně promítne i do kvality a chuti masa a kostí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Konečně optimální stravování: Protizánětlivá strava je vhodná pro každého

Konečně optimální stravování: Protizánětlivá strava je vhodná pro každého

Na základě vědecky podložených testů a výzkumů se naštěstí našel ideální styl stravování, který vám zajistí zdraví i dobrou náladu – a tím je protizánětlivé stravování. Pokud si myslíte, že je to opět...

Čtěte dál
Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Když se začneme snažit o nastolení zdravějšího životního stylu nebo chceme zhubnout nějaké to kilo, věříme často omílaným zásadám,...
Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

„Mám předsevzetí“, říká baculatá blondýnka Bridget Jonesová aristokraticky odměřenému právníkovi Marku Darcyimu v dnes již legendárním...
Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Sváteční dny jsou za námi, tentokrát ale prožité spíše komorně v domácím prostředí a s minimem návštěv. Přesto se Vánoce i oslavy Nového...
Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Štědrovečerní večeře je jedním z tradičních milníků českých Vánoc. Kromě hrachovky, rybí polévky a bramborového salátu k ní samozřejmě...
Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce je skvělá pochoutka a vydatná svačinka. Za předpokladu správného sušení a absence dalších cukrů či chemie jde také o zdravou...
Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete

Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete

Advent je po roce zase tady a k němu neodmyslitelně patří pečení cukroví, které je třeba připravit v dostatečném předstihu, aby stihlo...
Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Ačkoliv stále máme tendence toužit po návratu k normálu, doba koronavirová se nám začíná dostávat pod kůži a my se chtě nechtě musíme...
Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo...
Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil....
Osteoporóza: komu hrozí nejvíce a jak se před ní chránit?

Osteoporóza: komu hrozí nejvíce a jak se před ní chránit?

Osteoporóza je nepříjemné onemocnění oslabující kostní tkáň. Kosti jsou velmi křehké a náchylné ke zlomeninám. Ty se nejčastěji vyskytují...
Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Ochrana životního prostředí je téma skloňované ve všech pádech. Na tomto procesu bychom se měli podílet všichni. Je ale nutné vzdát...