Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou obranyschopnost organismu: právě proto se jedná o jídlo, které se často vaří nemocným. V čem tkví jejich síla?
Naše babičky (a dost možná i prababičky) považovaly polévku za „grunt“ a říkávaly, že „kdo ji nejí, je špunt“. V tradiční české kuchyni je polévka, a nejčastěji právě v podobě nějakého vývaru, podávána jako první chod před hlavním jídlem a případným dezertem. Stejný pokrm se potom servíruje lidem trpícím nachlazením nebo virózou s dobrou vírou a úmyslem pomoci jim od nepříjemných symptomů a posílit jejich vitalitu. Vývary mají v naší tradici pevné místo, a to má svůj důvod: kromě toho, že skvěle chutnají, totiž tělo posilují všemi možnými způsoby.
1. Působí proti stárnutí
Dlouhým a pomalým vařením se do vody z kostí uvolňuje kolagen, který je základním stavebním kamenem pokožky. Kromě toho podporuje růst vlasů, schopnost regenerace a pomáhá udržovat silné nehty.
2. Udržuje zdravé kosti a klouby
Kromě pokožky je kolagen nutný pro zdraví chrupavek, kloubů a kostí, jejichž tkáň z velké části tvoří. Kromě něj vývar z kostí dodá ale i další cenné živiny, které pomáhají vytvářet a udržovat silný kostní a kloubní aparát. Jedná se o vápník, fosfor a hořčík.
3. Podporuje zdraví střev
Vyvařením šlach, kůží, kostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen vzniká jemný a čistý klíh známý pod názvem želatina. Želatina je nezbytná pro správnou funkci pojivové tkáně, což neobyčejně prospívá i střevní sliznici, kde želatina pomáhá doplňovat a napravovat strukturu a pečovat o její pevnost. Vývary jsou tak velmi důležitou složkou jídelníčku u lidí, kteří trpí chronickými záněty střev nebo syndromem propustného střeva, což je stav, kdy střevní sliznice propouští do krevního oběhu látky, které tam nepatří.
Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?
4. Bojuje se záněty
Když kosti vaříte dlouho, chrupavka a šlachy se rozkládají a uvolňují protizánětlivé sloučeniny jako jsou chondroitin a glukosamin sulfáty, které jsou mimo jiné součástí doplňků stravy proti artritidě, artróze a bolestem kloubů. Vývary tak udržují pohybový aparát zdravý, a kromě toho díky dalším vitaminům a minerálům, které se při pomalém a dlouhém vaření do vody uvolňují i ze zeleniny, pomáhají posilovat přirozenou obranyschopnost organismu.
Jak uvařit správný vývar
K vývaru se nejčastěji používají kuřecí nebo hovězí kosti, vepřové nožičky ale také obsahují vysoké množství kolagenu. K těm se přidává nejčastěji kořenová zelenina jako je celer, petržel a mrkev. Aby se živiny, vitaminy a minerály z masa v co nejvyšší míře uvolnily do vody, je dobré kosti vařit pomalu a dlouho – klidně 12 hodin. Zelenina by se potom měla přidat a vařit přibližně hodinu, aby byla příjemně měkká na skus, ale zase ne rozvařená. Ideální je také vybírat kosti zvířat z bio chovu, kde máte záruku, že s nimi bylo nakládáno eticky a dostávalo se jim kvalitní a pestré stravy – což se následně promítne i do kvality a chuti masa a kostí.
Také by Vás mohlo zajímat

Konečně optimální stravování: Protizánětlivá strava je vhodná pro každého
Na základě vědecky podložených testů a výzkumů se naštěstí našel ideální styl stravování, který vám zajistí zdraví i dobrou náladu – a tím je protizánětlivé stravování. Pokud si myslíte, že je to opět...
Čtěte dál
Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Osteoporóza: komu hrozí nejvíce a jak se před ní chránit?
