Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?
zdroj: Shutterstock

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou obranyschopnost organismu: právě proto se jedná o jídlo, které se často vaří nemocným. V čem tkví jejich síla?

Naše babičky (a dost možná i prababičky) považovaly polévku za „grunt“ a říkávaly, že „kdo ji nejí, je špunt“. V tradiční české kuchyni je polévka, a nejčastěji právě v podobě nějakého vývaru, podávána jako první chod před hlavním jídlem a případným dezertem. Stejný pokrm se potom servíruje lidem trpícím nachlazením nebo virózou s dobrou vírou a úmyslem pomoci jim od nepříjemných symptomů a posílit jejich vitalitu. Vývary mají v naší tradici pevné místo, a to má svůj důvod: kromě toho, že skvěle chutnají, totiž tělo posilují všemi možnými způsoby.

1. Působí proti stárnutí
Dlouhým a pomalým vařením se do vody z kostí uvolňuje kolagen, který je základním stavebním kamenem pokožky. Kromě toho podporuje růst vlasů, schopnost regenerace a pomáhá udržovat silné nehty.

2. Udržuje zdravé kosti a klouby
Kromě pokožky je kolagen nutný pro zdraví chrupavek, kloubů a kostí, jejichž tkáň z velké části tvoří. Kromě něj vývar z kostí dodá ale i další cenné živiny, které pomáhají vytvářet a udržovat silný kostní a kloubní aparát. Jedná se o vápník, fosfor a hořčík.

3. Podporuje zdraví střev
Vyvařením šlach, kůží, kostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen vzniká jemný a čistý klíh známý pod názvem želatina. Želatina je nezbytná pro správnou funkci pojivové tkáně, což neobyčejně prospívá i střevní sliznici, kde želatina pomáhá doplňovat a napravovat strukturu a pečovat o její pevnost. Vývary jsou tak velmi důležitou složkou jídelníčku u lidí, kteří trpí chronickými záněty střev nebo syndromem propustného střeva, což je stav, kdy střevní sliznice propouští do krevního oběhu látky, které tam nepatří.

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

4. Bojuje se záněty
Když kosti vaříte dlouho, chrupavka a šlachy se rozkládají a uvolňují protizánětlivé sloučeniny jako jsou chondroitin a glukosamin sulfáty, které jsou mimo jiné součástí doplňků stravy proti artritidě, artróze a bolestem kloubů. Vývary tak udržují pohybový aparát zdravý, a kromě toho díky dalším vitaminům a minerálům, které se při pomalém a dlouhém vaření do vody uvolňují i ze zeleniny, pomáhají posilovat přirozenou obranyschopnost organismu.

Jak uvařit správný vývar
K vývaru se nejčastěji používají kuřecí nebo hovězí kosti, vepřové nožičky ale také obsahují vysoké množství kolagenu. K těm se přidává nejčastěji kořenová zelenina jako je celer, petržel a mrkev. Aby se živiny, vitaminy a minerály z masa v co nejvyšší míře uvolnily do vody, je dobré kosti vařit pomalu a dlouho – klidně 12 hodin. Zelenina by se potom měla přidat a vařit přibližně hodinu, aby byla příjemně měkká na skus, ale zase ne rozvařená. Ideální je také vybírat kosti zvířat z bio chovu, kde máte záruku, že s nimi bylo nakládáno eticky a dostávalo se jim kvalitní a pestré stravy – což se následně promítne i do kvality a chuti masa a kostí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového oleje a rovněž se řeší jeho negativní dopad na životní prostředí....

Čtěte dál
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Dostatečný příjem proteinů (bílkovin) je kromě cvičení základním předpokladem pro nárůst svalové hmoty, hubnutí a zdraví celkově. Tyto...
Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Už jste ochutnali sušené maso? Zdravá svačina, plná hodnotných živin, sloužící i jako skvělá chuťovka. V obchodech nalezneme spoustu...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Protein představuje jeden z nejzákladnějších doplňků stravy pro osoby, které chtějí změnit svou postavu: nabrat svalovou hmotu, případně...