Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou obranyschopnost organismu: právě proto se jedná o jídlo, které se často vaří nemocným. V čem tkví jejich síla?
Naše babičky (a dost možná i prababičky) považovaly polévku za „grunt“ a říkávaly, že „kdo ji nejí, je špunt“. V tradiční české kuchyni je polévka, a nejčastěji právě v podobě nějakého vývaru, podávána jako první chod před hlavním jídlem a případným dezertem. Stejný pokrm se potom servíruje lidem trpícím nachlazením nebo virózou s dobrou vírou a úmyslem pomoci jim od nepříjemných symptomů a posílit jejich vitalitu. Vývary mají v naší tradici pevné místo, a to má svůj důvod: kromě toho, že skvěle chutnají, totiž tělo posilují všemi možnými způsoby.
1. Působí proti stárnutí
Dlouhým a pomalým vařením se do vody z kostí uvolňuje kolagen, který je základním stavebním kamenem pokožky. Kromě toho podporuje růst vlasů, schopnost regenerace a pomáhá udržovat silné nehty.
2. Udržuje zdravé kosti a klouby
Kromě pokožky je kolagen nutný pro zdraví chrupavek, kloubů a kostí, jejichž tkáň z velké části tvoří. Kromě něj vývar z kostí dodá ale i další cenné živiny, které pomáhají vytvářet a udržovat silný kostní a kloubní aparát. Jedná se o vápník, fosfor a hořčík.
3. Podporuje zdraví střev
Vyvařením šlach, kůží, kostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen vzniká jemný a čistý klíh známý pod názvem želatina. Želatina je nezbytná pro správnou funkci pojivové tkáně, což neobyčejně prospívá i střevní sliznici, kde želatina pomáhá doplňovat a napravovat strukturu a pečovat o její pevnost. Vývary jsou tak velmi důležitou složkou jídelníčku u lidí, kteří trpí chronickými záněty střev nebo syndromem propustného střeva, což je stav, kdy střevní sliznice propouští do krevního oběhu látky, které tam nepatří.
Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?
4. Bojuje se záněty
Když kosti vaříte dlouho, chrupavka a šlachy se rozkládají a uvolňují protizánětlivé sloučeniny jako jsou chondroitin a glukosamin sulfáty, které jsou mimo jiné součástí doplňků stravy proti artritidě, artróze a bolestem kloubů. Vývary tak udržují pohybový aparát zdravý, a kromě toho díky dalším vitaminům a minerálům, které se při pomalém a dlouhém vaření do vody uvolňují i ze zeleniny, pomáhají posilovat přirozenou obranyschopnost organismu.
Jak uvařit správný vývar
K vývaru se nejčastěji používají kuřecí nebo hovězí kosti, vepřové nožičky ale také obsahují vysoké množství kolagenu. K těm se přidává nejčastěji kořenová zelenina jako je celer, petržel a mrkev. Aby se živiny, vitaminy a minerály z masa v co nejvyšší míře uvolnily do vody, je dobré kosti vařit pomalu a dlouho – klidně 12 hodin. Zelenina by se potom měla přidat a vařit přibližně hodinu, aby byla příjemně měkká na skus, ale zase ne rozvařená. Ideální je také vybírat kosti zvířat z bio chovu, kde máte záruku, že s nimi bylo nakládáno eticky a dostávalo se jim kvalitní a pestré stravy – což se následně promítne i do kvality a chuti masa a kostí.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
![Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_main_img/uploads/article_images/e965fb23e1b6b5b865e4a8c146113197.jpeg)
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?
Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který začíná už mnohem dříve, protože vhodné návyky získané ve středním...
Čtěte dál![Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/0105ee089e845b0abe3b0f7ddcfa9705.jpeg)
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem
![Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/570cb4eee9aa082960f4ebb2d1cc1a4a.jpeg)
Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle
![Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/4c3807a16488b4ac015cb5d899d9bdd6.jpeg)
Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody
![Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/3ec5bc2a9d6276add364d37771302e33.jpeg)
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?
![Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/d84cb45b17295e6efb51c7f3492db598.jpeg)
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?
![Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/9d06e58f79303cb29c8c12e7d852cc09.jpeg)
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá
![Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/99c5d28b19c9c1d191f970814099f797.jpeg)
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace
![Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/45f82be2de51c234ffd36adf76bb88a4.jpeg)
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?
![Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/a9ad0f87828e1d6de85b7bf00b096d4e.jpeg)
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?
![Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/367d4b868c5296857ccc12106515c652.jpeg)
Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi
![Konzumace hmyzu má mnoho benefitů. Už jste vyzkoušeli cvrččí protein?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/6b31d95a16a69b063477b9aa3d3487d4.jpeg)