S přirozeným procesem stárnutí souvisí i ubývání kosterního svalstva, což pro seniory představuje problém znesnadňující jim fungování v běžném životě a činící je náchylnější k různým neduhům a zraněním. Angličtí vědci se domnívají, že významnou nápravu by v tomto směru mohl provést vitamin C.
Podle nového výzkumu publikovaného v magazínu The Journal of Nutrition by přiměřený příjem vitaminu C mohl mít významný dopad na udržování svalové hmoty. Studie byla nedávno provedena na Norwichské lékařské fakultě Univerzity západní Anglie ve Velké Británii a analyzovala data od přibližně 13 tisíc mužů a žen. Vědci se přitom zaměřili na vliv výživy u rakovinou nemocných mužů a žen mezi 42–82 lety. U zmíněných si všímali právě účinků vitaminu C neboli kyseliny askorbové na stav kosterního svalstva.
Více svalů, méně problémů
Angličtí výzkumníci nakonec našli souvislost mezi dostatečným příjmem vitaminu C, zejména z potravin, a tedy nikoli z doplňků stravy, a eliminací ztráty svalové hmoty související s věkem. Od 50 let lidé každý rok ztrácejí až procento svalstva, což je spojováno s vyšší křehkostí a náchylností ke zraněním, s vyšším rizikem vzniku diabetu, s celkovou slabostí a zvýšením množství tuku a s poklesem chuti k aktivnímu životnímu stylu plného pohybu.
Kyselina askorbová chrání buňky
Příznivé účinky vitaminu C jsou dány jeho vysokou antioxidační aktivitou: kyselina askorbová pomáhá chránit buňky před potencionálně škodlivými volnými kyslíkovými radikály, které mohou po padesátce přispívat k úbytku svalstva oslabeného věkem. Kromě toho se podílí na opravě tkání, včetně šlach, vazů a cév. Pomáhá také při vstřebávání železa. To vše může hrát roli při vytváření celkové síly a odolnosti svalové hmoty i hustoty kostí.
„Céčko“ posiluje i kosti
V jiné metaanalýze související se stárnutím byly nedávno zdůrazněny také příznivé účinky vitaminu C na ochranu kostí, a to zejména při prevenci osteoporózy. Metaanalýza byla zveřejněna v magazínu Nutrients a vznikla výsledkem porovnávání dat publikovaných mezi lety 2000-2020, která se týkala vitaminu C, antioxidantů, kostního metabolismu, osteoporózy a úbytku kostní hmoty. Vědci za tím účelem prošli celkem 66 studií a došli k názoru, že vitamin C má příznivý účinek na kostní metabolismus, což může pomoci předcházet vzniku osteoporózy. Podle jiného výzkumu provedeného na lékařské fakultě Státní univerzity v Ohiu má vitamin C na tvorbu kostní hmoty pozitivní účinek z důvodu stimulace kolagenu a zvyšování hustoty minerálů v kostech.
Více vitamínu C, nižší riziko zlomenin
Zmiňované studie tak prokázaly, že osoby s vyšším příjmem vitaminu C mají nižší riziko zlomenin (včetně zlomenin kyčlí) a že adekvátní příjem zajistí zvýšení tvorby a sílení jak svalů, tak i kostí. Přestože dostat do sebe vitamin C dnes není složité, řada starších lidí trpí jeho nedostatkem, což může vést k anémii, únavě, ztrátě zubů, bolestem svalstva a horečkám – což jsou projevy kurdějí, známého onemocnění z nedostatku vitaminu C, které bylo v 18. století rozšířeno zejména mezi podvyživenými námořníky.
Proč velké dávky škodí
Tělo vitamin C nevyrábí samo a neukládá jej do zásoby na později, je tedy závislé na jeho příjmu. To znamená, že je nutné jej získávat ze stravy (brokolice, růžičková kapusta, květák, červené papriky, rajčata, kiwi, citrony, jahody, pomeranče), případně z doplňků stravy. Doporučený denní příjem vitaminu C v České republice je pro dospělého člověka 80 mg. V určitých případech jsou však nároky na množství přijatého vitamínu C vyšší – například na podzim, když se potýkáme s viry nebo u lidí s oslabenou imunitou. Obecně však platí, že nadbytek vitaminu C, který není extrémně vyšší než doporučená denní dávka, tělo vyloučí močí.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...
Čtěte dál