Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví
zdroj: Shutterstock

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha řídících a pomocných jednotek těla. Získáte je jak z živočišných, tak i z rostlinných potravin. Jaké jsou mezi nimi však rozdíly?

Bílkoviny se skládají z aminokyselin, které organismus pro správné fungování potřebuje 22 druhů. 9 z nich tělo neumí vytvořit a musí je proto získávat ze stravy. Říká se jim esenciální a jako plnohodnotný zdroj bílkovin bývá zpravidla označována potravina, která je obsahuje právě všechny. Rovnováha všech aminokyselin potom pomáhá budovat svaly a podporuje jejich regeneraci. Aminokyseliny jsou tedy stavebními kameny bílkovin – tělo bílkoviny, které získá ze stravy, rozloží na aminokyseliny a následně je složitým mechanismem využívá buď samotné nebo je skládá opět do bílkovin, tělu vlastních.

Spektrum aminokyselin musí být úplné
Živočišné a rostlinné bílkoviny a proteinové prášky a nápoje, které se z nich vyrábějí, se liší právě spektrem esenciálních aminokyselin. Jako plnohodnotné zdroje bílkovin bývají často mylně považovány pouze potraviny živočišné, jako jsou vejce, mléčné výrobky a maso. Ačkoliv u některých rostlinných zdrojů skutečně složení aminokyselin není úplné, najdou se i zdroje, které je dodají všechny, stejně jako zdroje živočišné. Jedná se třeba o quinou. Jinak je ale nutné, aby ti, kteří se stravují vegansky nebo vegetariánsky, kombinovali zdroje bílkovin tak, aby dosáhli kompletního složení aminokyselin nutného pro správné vyživení a chod celého organismu. K tomu obvykle dopomůže kombinace luštěniny a obiloviny, dále jde ale i o kombinace obilovin a ořechů nebo luštěnina ořechů. Na bílkoviny bohaté rostlinné zdroje jsou zejména celozrnné obiloviny, různé druhy čočky, ořechy, fazole, sójové boby a produkty ze sójy, konopná semínka nebo hrách.

Rostlinné bílkoviny je třeba kombinovat
Rostlinná strava je bohatá na vlákninu, která je nezbytná pro hladký chod trávicího systému. Vláknina ale není tím jediným, co tělo pro zdraví a kondici vyžaduje. Je tady také řada minerálů a vitaminů, které jsou esenciální podobně jako aminokyseliny, které organismus neumí sám vytvořit. Na některé z těchto zdrojů jsou na rozdíl od rostlinných bílkovin bohaté ty živočišné – jedná se zejména o železo a vitamin B12. Jiné cenné živiny, vlákninu nevyjímaje, jako jsou fytonutrienty nebo antioxidanty, ale zase schází živočišným zdrojům bílkovin. Ať tak či tak, odborníci se shodují na tom, že dostatek rostlinné stravy v jídelníčku dostává organismus do skvělé formy. Pro kompletní vyživení organismu je ale třeba je účelně kombinovat.

Bílkoviny: Kolik bychom jich denně měli přijmout ve stravě?

Syrovátka nebo rýže?
Ohledně zdraví tedy máme víceméně jasno – pokud se chceme stravovat vegansky, je třeba rostlinné zdroje kombinovat, abychom dosáhli plného spektra aminokyselin, případně doplňovat významné mikronutrienty jako je železo nebo vitamin B12. Jak je to ale se sportem? Pravdou je, že sportovci pro podporu budování svalstva často volí protein syrovátkový, který se dobře a rychle vstřebává a účinně tak podpoří regeneraci svalstva. Stejně tak může být ale účinný i protein konopný, hrachový nebo rýžový. Což je cesta, jíž se mohou vydat ti, kteří se chtějí vyhnout konzumaci živočišných potravin.

Nebojte se poradit s odborníkem
Mnozí lidé nad výběrem živočišných a rostlinných bílkovin velmi přemýšlí a možná i váhají. Jednoznačné rozsouzení zřejmě neexistuje, je však nutné brát v úvahu, že aby ve stravě tělu nic nechybělo, je třeba v případě příklonu k rostlinné možnosti přemýšlet nad různými kombinacemi, které dodají to, co tělo potřebuje – kompletně a komplexně. Pokud tápete a nevíte si rady, nebo pokud máte spoustu zvídavých dotazů, neváhejte se o ně podělit s nutričním specialistou, který vám pomůže ujasnit si, co konkrétně je dobré přímo pro vás a vaše cíle.

Jak vám poctivý příjem bílkovin pomůže zhubnout?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala doba chřipek, nachlazení a nyní i koronaviru, je nyní o to více důležité...

Čtěte dál
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...
Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou...
Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje....
Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,...
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení...