Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!
zdroj: Shutterstock

Růžičková kapusta je u nás k dostání celou zimu – od října až do konce března. Jedná se o zeleninu výrazné chuti, která v období poměrně chudém na jiné druhy zeleniny, úžasně zpestří stůl a dodá mnoho vitamínů. Proč se vyplatí zařadit do jídelníčku růžičkovou kapustu?

Růžičková kapusta patří k nejhodnotnějším druhům zeleniny vůbec. I když je růžičková kapusta nejčastěji k vidění ve formě zelené, existují i typy červené až nafialovělé. Všechny ale vynikají typickou kořenitou, kapustovou chutí a pěstují se ve sklenících i volné půdě. I když je malá, je totiž růžičková kapusta poměrně houževnatá – o tom svědčí i fakt, že se ze své domoviny, Belgie, postupně rozšířila i do dalších zemí, především střední a severozápadní Evropy, jako je Skandinávie, Německo, Holandsko a Anglie.

Pro duševní svěžest a životní elán
Za rozšíření růžičkové kapusty po světě může lidstvo jedině děkovat. Je totiž plná zdraví prospěšných živin a jíst by ji měli především ti, kteří jsou často unavení, schází jim vitalita a životní elán a potýkají se s poruchami soustředění. Všem takovým růžičková kapusta pomáhá díky vitamínu thiaminu B1 a manganu, které pomáhají zásobit mozek glukózou a dodat mu tak energii, která se projeví na celkovém rozpoložení a duševní svěžesti.

Pomoc pro všechny, kteří se snaží zhubnout
Růžičková kapusta ale není vhodnou potravinou pouze pro ty, kteří se chtějí dostat z otravné letargie a apatie. Stejně dobře ji využijí všichni, kteří se snaží zbavit přebytečných kilogramů. Díky draslíku totiž růžičková kapusta podporuje vylučování vody a škodlivin z těla pryč a zefektivňuje přepravu živin z krve do buněk. Obsahuje také dostatek vlákniny, která dokáže rozpohybovat lenivá střeva a obnovit funkčnost střevní peristaltiky. Navzdory tomu všemu jsou kapustičky poměrně chudé na kilokalorie, takže tělo energeticky nezatíží, ale perfektně zasytí (především díky vláknině). Připočteme-li k tomu skutečnost, že podporují odchod odpadních látek a urychlují střevní pohyby, je nám jasné, že napomáhají zdravému a přirozenému hubnutí.

Potřebujete zrychlit metabolismus? Zde jsou základní kroky, se kterými můžete začít už dnes

Krása, která pramení ze zdraví
Pokud se domníváte, že tímto jsme vyčerpali všechny výhody, které konzumace kapustiček přináší, jste na omylu. Jsou totiž bohaté na vitamin C, který významně podporuje imunitní systém. Zařadíte-li navíc kapustičky do jídelníčku, možná si časem povšimnete, jak se zlepšila kvalita vašich vlasů (získají okouzlující lesk) a pleti (nabude pružnosti). Za tuto schopnost vděčíme kyselině listové (vitamin B9), která je také nezbytná pro krvetvorbu a růst buněk.

Připravujte je šetrně
Abyste kapustičky nezbavili jejich účinků, je třeba dodržovat zásady šetrné přípravy. Pokud by se totiž dlouho vařily, přišly by o vitamin B1, thiamin. Aby se rovnoměrně provařily i během kratší doby, nařízněte je zespodu do kříže a vařte s malým množstvím vody na páře 10–15 minut. Z kapustiček můžete připravit hlavní jídla, přílohy, polévky nebo i saláty. Jak z nich hravě vykouzlit chutný hlavní chod? Uvařené je polijte smetanou nebo posypte sýrem či smaženou strouhankou. V těchto kombinacích se dají i zapékat. Lehce osmažené se také přidávají do polévek, smaží se v těstíčku podobně jako třeba cuketa nebo se dusí s rýží.

Tip
Pamatujte si, že čím menší růžičky vyberete, tím čerstvější a bohatší na živiny budou. Růžičky by ideálně měly mít pevné hlavičky, s jasně zelenými a pevně sevřenými listy. Výskyt žlutých skvrn není žádoucí.
Salát s růžičkovou kapustou a mrkvovým chipsem

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu. V České republice máme to štěstí, že můžeme využívat mnoho místních...

Čtěte dál
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek...
Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Prebiotika a probiotika jsou obdobně jako vitaminy a minerály považovány za základ, který utváří a ovlivňuje celé naše tělo a zdraví....
Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...
Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 se dříve považoval za zásadní pouze pro vstřebávání vápníku jako prevence osteoporózy a správný růst a vývoj kostí. V současné...
Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi je velice oblíbený druh exotického ovoce zejména během zimního období. Možná nevypadá na první pohled tak přitažlivě, jako třeba...