Růžičková kapusta je u nás k dostání celou zimu – od října až do konce března. Jedná se o zeleninu výrazné chuti, která v období poměrně chudém na jiné druhy zeleniny, úžasně zpestří stůl a dodá mnoho vitamínů. Proč se vyplatí zařadit do jídelníčku růžičkovou kapustu?
Růžičková kapusta patří k nejhodnotnějším druhům zeleniny vůbec. I když je růžičková kapusta nejčastěji k vidění ve formě zelené, existují i typy červené až nafialovělé. Všechny ale vynikají typickou kořenitou, kapustovou chutí a pěstují se ve sklenících i volné půdě. I když je malá, je totiž růžičková kapusta poměrně houževnatá – o tom svědčí i fakt, že se ze své domoviny, Belgie, postupně rozšířila i do dalších zemí, především střední a severozápadní Evropy, jako je Skandinávie, Německo, Holandsko a Anglie.
Pro duševní svěžest a životní elán
Za rozšíření růžičkové kapusty po světě může lidstvo jedině děkovat. Je totiž plná zdraví prospěšných živin a jíst by ji měli především ti, kteří jsou často unavení, schází jim vitalita a životní elán a potýkají se s poruchami soustředění. Všem takovým růžičková kapusta pomáhá díky vitamínu thiaminu B1 a manganu, které pomáhají zásobit mozek glukózou a dodat mu tak energii, která se projeví na celkovém rozpoložení a duševní svěžesti.
Pomoc pro všechny, kteří se snaží zhubnout
Růžičková kapusta ale není vhodnou potravinou pouze pro ty, kteří se chtějí dostat z otravné letargie a apatie. Stejně dobře ji využijí všichni, kteří se snaží zbavit přebytečných kilogramů. Díky draslíku totiž růžičková kapusta podporuje vylučování vody a škodlivin z těla pryč a zefektivňuje přepravu živin z krve do buněk. Obsahuje také dostatek vlákniny, která dokáže rozpohybovat lenivá střeva a obnovit funkčnost střevní peristaltiky. Navzdory tomu všemu jsou kapustičky poměrně chudé na kilokalorie, takže tělo energeticky nezatíží, ale perfektně zasytí (především díky vláknině). Připočteme-li k tomu skutečnost, že podporují odchod odpadních látek a urychlují střevní pohyby, je nám jasné, že napomáhají zdravému a přirozenému hubnutí.
Potřebujete zrychlit metabolismus? Zde jsou základní kroky, se kterými můžete začít už dnes
Krása, která pramení ze zdraví
Pokud se domníváte, že tímto jsme vyčerpali všechny výhody, které konzumace kapustiček přináší, jste na omylu. Jsou totiž bohaté na vitamin C, který významně podporuje imunitní systém. Zařadíte-li navíc kapustičky do jídelníčku, možná si časem povšimnete, jak se zlepšila kvalita vašich vlasů (získají okouzlující lesk) a pleti (nabude pružnosti). Za tuto schopnost vděčíme kyselině listové (vitamin B9), která je také nezbytná pro krvetvorbu a růst buněk.
Připravujte je šetrně
Abyste kapustičky nezbavili jejich účinků, je třeba dodržovat zásady šetrné přípravy. Pokud by se totiž dlouho vařily, přišly by o vitamin B1, thiamin. Aby se rovnoměrně provařily i během kratší doby, nařízněte je zespodu do kříže a vařte s malým množstvím vody na páře 10–15 minut. Z kapustiček můžete připravit hlavní jídla, přílohy, polévky nebo i saláty. Jak z nich hravě vykouzlit chutný hlavní chod? Uvařené je polijte smetanou nebo posypte sýrem či smaženou strouhankou. V těchto kombinacích se dají i zapékat. Lehce osmažené se také přidávají do polévek, smaží se v těstíčku podobně jako třeba cuketa nebo se dusí s rýží.
Tip
Pamatujte si, že čím menší růžičky vyberete, tím čerstvější a bohatší na živiny budou. Růžičky by ideálně měly mít pevné hlavičky, s jasně zelenými a pevně sevřenými listy. Výskyt žlutých skvrn není žádoucí.
Salát s růžičkovou kapustou a mrkvovým chipsem
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...
Čtěte dál