Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!
zdroj: Shutterstock

Růžičková kapusta je u nás k dostání celou zimu – od října až do konce března. Jedná se o zeleninu výrazné chuti, která v období poměrně chudém na jiné druhy zeleniny, úžasně zpestří stůl a dodá mnoho vitamínů. Proč se vyplatí zařadit do jídelníčku růžičkovou kapustu?

Růžičková kapusta patří k nejhodnotnějším druhům zeleniny vůbec. I když je růžičková kapusta nejčastěji k vidění ve formě zelené, existují i typy červené až nafialovělé. Všechny ale vynikají typickou kořenitou, kapustovou chutí a pěstují se ve sklenících i volné půdě. I když je malá, je totiž růžičková kapusta poměrně houževnatá – o tom svědčí i fakt, že se ze své domoviny, Belgie, postupně rozšířila i do dalších zemí, především střední a severozápadní Evropy, jako je Skandinávie, Německo, Holandsko a Anglie.

Pro duševní svěžest a životní elán
Za rozšíření růžičkové kapusty po světě může lidstvo jedině děkovat. Je totiž plná zdraví prospěšných živin a jíst by ji měli především ti, kteří jsou často unavení, schází jim vitalita a životní elán a potýkají se s poruchami soustředění. Všem takovým růžičková kapusta pomáhá díky vitamínu thiaminu B1 a manganu, které pomáhají zásobit mozek glukózou a dodat mu tak energii, která se projeví na celkovém rozpoložení a duševní svěžesti.

Pomoc pro všechny, kteří se snaží zhubnout
Růžičková kapusta ale není vhodnou potravinou pouze pro ty, kteří se chtějí dostat z otravné letargie a apatie. Stejně dobře ji využijí všichni, kteří se snaží zbavit přebytečných kilogramů. Díky draslíku totiž růžičková kapusta podporuje vylučování vody a škodlivin z těla pryč a zefektivňuje přepravu živin z krve do buněk. Obsahuje také dostatek vlákniny, která dokáže rozpohybovat lenivá střeva a obnovit funkčnost střevní peristaltiky. Navzdory tomu všemu jsou kapustičky poměrně chudé na kilokalorie, takže tělo energeticky nezatíží, ale perfektně zasytí (především díky vláknině). Připočteme-li k tomu skutečnost, že podporují odchod odpadních látek a urychlují střevní pohyby, je nám jasné, že napomáhají zdravému a přirozenému hubnutí.

Potřebujete zrychlit metabolismus? Zde jsou základní kroky, se kterými můžete začít už dnes

Krása, která pramení ze zdraví
Pokud se domníváte, že tímto jsme vyčerpali všechny výhody, které konzumace kapustiček přináší, jste na omylu. Jsou totiž bohaté na vitamin C, který významně podporuje imunitní systém. Zařadíte-li navíc kapustičky do jídelníčku, možná si časem povšimnete, jak se zlepšila kvalita vašich vlasů (získají okouzlující lesk) a pleti (nabude pružnosti). Za tuto schopnost vděčíme kyselině listové (vitamin B9), která je také nezbytná pro krvetvorbu a růst buněk.

Připravujte je šetrně
Abyste kapustičky nezbavili jejich účinků, je třeba dodržovat zásady šetrné přípravy. Pokud by se totiž dlouho vařily, přišly by o vitamin B1, thiamin. Aby se rovnoměrně provařily i během kratší doby, nařízněte je zespodu do kříže a vařte s malým množstvím vody na páře 10–15 minut. Z kapustiček můžete připravit hlavní jídla, přílohy, polévky nebo i saláty. Jak z nich hravě vykouzlit chutný hlavní chod? Uvařené je polijte smetanou nebo posypte sýrem či smaženou strouhankou. V těchto kombinacích se dají i zapékat. Lehce osmažené se také přidávají do polévek, smaží se v těstíčku podobně jako třeba cuketa nebo se dusí s rýží.

Tip
Pamatujte si, že čím menší růžičky vyberete, tím čerstvější a bohatší na živiny budou. Růžičky by ideálně měly mít pevné hlavičky, s jasně zelenými a pevně sevřenými listy. Výskyt žlutých skvrn není žádoucí.
Salát s růžičkovou kapustou a mrkvovým chipsem

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Sezona lokálního ovoce je právě v plném proudu. V našich kuchyních to voní ovocnými koláči s borůvkami nebo s meruňkami. Vrcholí také doba zavařování a výroba domácích marmelád. V této době si užíváme...

Čtěte dál
Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Jen málokterý výživový styl se dostal tolik do povědomí a je tak oblíbený, jako je nízkosacharidové stravování. Pokud chcete omezit...
Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Léto už se ukazuje v plné síle a spousta druhů ovoce a zeleniny má právě teď svůj vrchol v podobě zrajících čerstvých plodů. V rámci...
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Ačkoliv si jej mnozí stále zařazují do škatulky exotické zeleniny, která se na jejich stolech neobjevuje příliš často z důvodu, že...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Strom s neskutečným složením živin, který se využívá nejen v tradiční ájurvédské medicíně v Indii, ale své místo už si získává i všude...