Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!
zdroj: Shutterstock

Růžičková kapusta je u nás k dostání celou zimu – od října až do konce března. Jedná se o zeleninu výrazné chuti, která v období poměrně chudém na jiné druhy zeleniny, úžasně zpestří stůl a dodá mnoho vitamínů. Proč se vyplatí zařadit do jídelníčku růžičkovou kapustu?

Růžičková kapusta patří k nejhodnotnějším druhům zeleniny vůbec. I když je růžičková kapusta nejčastěji k vidění ve formě zelené, existují i typy červené až nafialovělé. Všechny ale vynikají typickou kořenitou, kapustovou chutí a pěstují se ve sklenících i volné půdě. I když je malá, je totiž růžičková kapusta poměrně houževnatá – o tom svědčí i fakt, že se ze své domoviny, Belgie, postupně rozšířila i do dalších zemí, především střední a severozápadní Evropy, jako je Skandinávie, Německo, Holandsko a Anglie.

Pro duševní svěžest a životní elán
Za rozšíření růžičkové kapusty po světě může lidstvo jedině děkovat. Je totiž plná zdraví prospěšných živin a jíst by ji měli především ti, kteří jsou často unavení, schází jim vitalita a životní elán a potýkají se s poruchami soustředění. Všem takovým růžičková kapusta pomáhá díky vitamínu thiaminu B1 a manganu, které pomáhají zásobit mozek glukózou a dodat mu tak energii, která se projeví na celkovém rozpoložení a duševní svěžesti.

Pomoc pro všechny, kteří se snaží zhubnout
Růžičková kapusta ale není vhodnou potravinou pouze pro ty, kteří se chtějí dostat z otravné letargie a apatie. Stejně dobře ji využijí všichni, kteří se snaží zbavit přebytečných kilogramů. Díky draslíku totiž růžičková kapusta podporuje vylučování vody a škodlivin z těla pryč a zefektivňuje přepravu živin z krve do buněk. Obsahuje také dostatek vlákniny, která dokáže rozpohybovat lenivá střeva a obnovit funkčnost střevní peristaltiky. Navzdory tomu všemu jsou kapustičky poměrně chudé na kilokalorie, takže tělo energeticky nezatíží, ale perfektně zasytí (především díky vláknině). Připočteme-li k tomu skutečnost, že podporují odchod odpadních látek a urychlují střevní pohyby, je nám jasné, že napomáhají zdravému a přirozenému hubnutí.

Potřebujete zrychlit metabolismus? Zde jsou základní kroky, se kterými můžete začít už dnes

Krása, která pramení ze zdraví
Pokud se domníváte, že tímto jsme vyčerpali všechny výhody, které konzumace kapustiček přináší, jste na omylu. Jsou totiž bohaté na vitamin C, který významně podporuje imunitní systém. Zařadíte-li navíc kapustičky do jídelníčku, možná si časem povšimnete, jak se zlepšila kvalita vašich vlasů (získají okouzlující lesk) a pleti (nabude pružnosti). Za tuto schopnost vděčíme kyselině listové (vitamin B9), která je také nezbytná pro krvetvorbu a růst buněk.

Připravujte je šetrně
Abyste kapustičky nezbavili jejich účinků, je třeba dodržovat zásady šetrné přípravy. Pokud by se totiž dlouho vařily, přišly by o vitamin B1, thiamin. Aby se rovnoměrně provařily i během kratší doby, nařízněte je zespodu do kříže a vařte s malým množstvím vody na páře 10–15 minut. Z kapustiček můžete připravit hlavní jídla, přílohy, polévky nebo i saláty. Jak z nich hravě vykouzlit chutný hlavní chod? Uvařené je polijte smetanou nebo posypte sýrem či smaženou strouhankou. V těchto kombinacích se dají i zapékat. Lehce osmažené se také přidávají do polévek, smaží se v těstíčku podobně jako třeba cuketa nebo se dusí s rýží.

Tip
Pamatujte si, že čím menší růžičky vyberete, tím čerstvější a bohatší na živiny budou. Růžičky by ideálně měly mít pevné hlavičky, s jasně zelenými a pevně sevřenými listy. Výskyt žlutých skvrn není žádoucí.
Salát s růžičkovou kapustou a mrkvovým chipsem

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sezona rakytníku vrcholí – posilte imunitu lahodným sirupem nebo marmeládou!

Sezona rakytníku vrcholí – posilte imunitu lahodným sirupem nebo marmeládou!

Tato rostlinka patří právem mezi nejlepší bojovníky proti nachlazení a jiným zdravotním neduhům. Keř rakytníku můžete snadno pěstovat na své zahrádce v našich podmínkách. Péče není nijak náročná, nejvíce...

Čtěte dál
Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola pocházející z tropických oblastí západní Indie, Barbadosu, jižního Mexika a Karibiku. Je nápadně podobná třešni, avšak není...
Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Když se řekne „kaštany“, vybavíme si povětšinou tvrdé hnědé kuličky připomínající ořechy, které děti sbírají na podzim a vyrábějí z...
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...
Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Jedná se o nejznámější a také vůbec nejužívanější vitamín. Jeho popularita mezi doplňky stravy jednoznačně vede. Ve složení nejrůznějších...
Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Odpradávna jsou dávány do souvislosti se zdravím a prosperitou, antičtí Řekové je spojovali s bohyní plodnosti a zemědělství Demeter...
Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby mnozí na talíři vůbec nesnesou, buď jim nechutnají, nebo k nim nemají důvěru. Jiní je naopak milují a dovedou z nich připravit...
Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Zatímco před lety každý z nás znal či konzumoval maximálně vitamín C pro lepší imunitu, aktuálně jsou hitem doplňky stravy s různorodou...
Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí...
Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Naše střeva hrají obrovskou roli v tom, jak dobře nebo špatně se cítíme. Proto se určitě vyplatí starat se o jejich zdraví a kondici....
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...