Vanilka – symbol a vůně Vánoc, které všichni milují. Proč je tak vzácná a odkud pochází?

Vanilka – symbol a vůně Vánoc, které všichni milují. Proč je tak vzácná a odkud pochází?
zdroj: Shutterstock

Vanilka je svou typickou vůní oblíbená zejména o Vánocích, kdy je součástí různého cukroví. Hojně se ale používá po celý rok, hlavně do nejrůznějších dezertů. Na světě není snad nikdo, komu by vanilka nevoněla. Je ovšem rozdíl v použití opravdového vanilkového lusku nebo jen pouhého synteticky vyrobeného aromatu.

Kde a jak se vanilka získává
Vanilkové lusky jsou plody barevné orchideje, která jako jediná z mnoha druhů orchidejí přináší jedlé plody. Vanilka pochází z Ameriky, kde se dříve pěstovala a používala k podpoření chuti kakaa. Dodnes tohle moudro přetrvává – vanilka zvýrazňuje úžasnou chuť čokolády. Čistá vanilka je ale stále poměrně drahá. Je to kvůli náročnému procesu pěstování a zpracování. Květy orchideje se totiž otevírají pouze jeden den v roce a jen několik hodin, tato rostlinka má navíc pouze jednoho opylovače, včelu Melipona. Ta samozřejmě nemůže za tak krátkou dobu tento úkol zvládnout, proto běžně dochází k ručnímu opylování. Zralé lusky se také ručně sbírají, v tu dobu však ještě nemají svou typickou vanilkovou vůni a jsou zelené. K té správné vůni vanilky dojdou lusky po tří až šestiměsíčním procesu. Po tu dobu se lusky střídavě „potí“ a suší na slunci. Během tohoto procesu lusky kvasí, zmenšují se a získávají svou charakteristickou tmavou barvu. Ty nejkvalitnější lusky jsou potažené bílým práškem, kterému se říká vanilin. Ovšem není to TEN vanilin, který známe z obchodů, tedy synteticky vyrobený vanilin, kterým je aromatizováno přes 90 % všech vanilkových produktů na světě.

Jaké známe druhy vanilky?
Vanilkových lusků je několik druhů, nejznámější je Vanilka Bourbon, která pochází z ostrovů Madagaskar, Reunion nebo Mauritius. Lusky pocházející z těchto míst jsou sladké a ze všech druhů nejtenčí. Je nejvíce oblíbená a také nejvíce intenzivní co se týká vůně. Známe také Vanilku Tahitian a Vanilku Mexickou – ta je ještě vzácnější než ta bourbonská.

I majonéza může být lehčí. Máme tipy na lehčí varianty klasiky

Správné skladování vanilkových lusků
Pokud se nespokojíte jen s chemickými napodobeninami pravé vanilky, můžete si koupit samotné lusky. Specializované obchody na internetu i některé kamenné obchody ji nabízí. Když si je pořídíte, je velmi důležité správné skladování. Vanilka je totiž poměrně citlivá a když ji špatně uskladníte, může vysychat a ztrácet aroma. Na prvním místě je potřeba zachovat její vlhkost a olejnatost. Skladujte ji tedy ve vzduchotěsné nádobě, na tmavém a chladném místě. Nesmí se však jednat o lednici nebo dokonce mrazák. Vanilkové lusky nevystavujte slunečnímu záření. Když vanilku otevřete, vždy ji opět pečlivě a co nejdříve uzavřete. Při zachování těchto zásad skladování vám vanilka vydrží rok až dva. Je dobré každé dva měsíce nechat ji na pár minut „nadechnout“ a opět zavřít. Je známo, že pak o to déle vydrží v tom nejlepším stavu. A co dělat, když vám lusky přece jen vyschnou? Určitě ji nevyhazujte, má ještě své chutné a voňavé využití.

Badyán, skořice a hřebíček – zajímavosti o vánočním koření

Použití vanilky
Vanilka se používá ve formě celých lusků, mletá, jako vanilkový cukr či extrakt. Obecně platí, že čím více vanilku zahříváte, tím více ztrácí své typické aroma. Proto je vanilka nejvíce vhodná do pokrmů, které nejsou tepelně upravené, nebo jen málo. Hodí se například pro přípravu vanilkového mléka, pudinku, zmrzliny nebo soufflé. Nejvíce intenzivní vůni vanilky získáte vyškrabáním vnitřku vanilkového lusku, říká se mu tzv. vanilkový kaviár. Obal tohoto kaviáru, tedy samotné lusky se dají také využít, mají totiž v sobě právě tu nezaměnitelnou kořeněnou chuť vanilky. Pokud chcete zajistit vanilkovou vůni koláčům, bábovkám, muffinům nebo právě vánočnímu cukroví, k tomu skvěle poslouží vanilkový cukr. Je ale důležité vybírat cukr s opravdovou vanilkou. Uměle vyrobený, levný vanilin tolik „parády“ na vanilkových rohlíčcích nenadělá. A právě pro případ, že máte doma vyschlou vanilku, si můžete sami vyrobit domácí extrakt. Stačí vám k tomu jen suché vanilkové lusky a vodka. Recept je snadno dohledatelný, jednoduchý a provoní vám celý domov. A pokud vás zajímá, zda má bohatší vůni lusk nebo extrakt, pak si buďte jisti, že vítězem jsou lusky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravé a nápadité svačiny na letní výletování – pro děti i dospělé

Zdravé a nápadité svačiny na letní výletování – pro děti i dospělé

Léto je v plném proudu a s tím jde ruku v ruce také cestování, výlety, pobyty u vody apod. Ať už plánujete jakoukoliv cestu, jisté je, že přijde hlad nebo chuť na něco dobrého. Proto je dobré s sebou vždy...

Čtěte dál
Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

Salmonelóza – nemoc, která patří mezi nejčastější průjmová onemocnění u dětí, ale i dospělých, se nám může docela dobře vyhýbat během...
Počítat kalorie nebo se řídit velikostí porcí? Najděte si svůj ideální systém

Počítat kalorie nebo se řídit velikostí porcí? Najděte si svůj ideální systém

Je více způsobů, jak si kontrolovat to, co sníte. Například si můžete počítat kalorie, vážit si jídlo, nebo řešit porce pomocí velikosti...
Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Nádorovým onemocněním, kterým v Česku trpí muži nejvíce, je rakovina prostaty. Zrádné je, že první stádia probíhají asymptomaticky,...
Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Určitě se vám někdy stalo, že jste v nadšení nakoupili tolik jídla, že jste ve finále hodně potravin museli vyhodit. Výjimkou není...
Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Milujete indickou, thajskou, mexickou či korejskou kuchyni? Pak jste bezpochyby milovníky silně kořeněných a pálivých jídel. Milovníci...
Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Advent, Vánoce a dny mezi svátky jsou kouzelným obdobím, na které se často těšíme celý rok a začínáme s tím v podstatě bezprostředně...
„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

I když míváme volno a sportem se příliš nepředřeme, býváme po vánočním období velmi unavení. Důvodem jsou hody, které se podepisují...
Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou,...
Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

České tradiční vánoční pokrmy se vyznačují smažením – kapra i řízky tradičně obalujeme do trojobalu, abychom je pak v rozpáleném tuku...
Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Než se obilná zrna zpracují do lépe rozpoznatelných forem, jsou považována za kroupy. Jak chutnají, jsou zdravé a z kolika druhů můžete...