Vanilka je svou typickou vůní oblíbená zejména o Vánocích, kdy je součástí různého cukroví. Hojně se ale používá po celý rok, hlavně do nejrůznějších dezertů. Na světě není snad nikdo, komu by vanilka nevoněla. Je ovšem rozdíl v použití opravdového vanilkového lusku nebo jen pouhého synteticky vyrobeného aromatu.
Kde a jak se vanilka získává
Vanilkové lusky jsou plody barevné orchideje, která jako jediná z mnoha druhů orchidejí přináší jedlé plody. Vanilka pochází z Ameriky, kde se dříve pěstovala a používala k podpoření chuti kakaa. Dodnes tohle moudro přetrvává – vanilka zvýrazňuje úžasnou chuť čokolády. Čistá vanilka je ale stále poměrně drahá. Je to kvůli náročnému procesu pěstování a zpracování. Květy orchideje se totiž otevírají pouze jeden den v roce a jen několik hodin, tato rostlinka má navíc pouze jednoho opylovače, včelu Melipona. Ta samozřejmě nemůže za tak krátkou dobu tento úkol zvládnout, proto běžně dochází k ručnímu opylování. Zralé lusky se také ručně sbírají, v tu dobu však ještě nemají svou typickou vanilkovou vůni a jsou zelené. K té správné vůni vanilky dojdou lusky po tří až šestiměsíčním procesu. Po tu dobu se lusky střídavě „potí“ a suší na slunci. Během tohoto procesu lusky kvasí, zmenšují se a získávají svou charakteristickou tmavou barvu. Ty nejkvalitnější lusky jsou potažené bílým práškem, kterému se říká vanilin. Ovšem není to TEN vanilin, který známe z obchodů, tedy synteticky vyrobený vanilin, kterým je aromatizováno přes 90 % všech vanilkových produktů na světě.
Jaké známe druhy vanilky?
Vanilkových lusků je několik druhů, nejznámější je Vanilka Bourbon, která pochází z ostrovů Madagaskar, Reunion nebo Mauritius. Lusky pocházející z těchto míst jsou sladké a ze všech druhů nejtenčí. Je nejvíce oblíbená a také nejvíce intenzivní co se týká vůně. Známe také Vanilku Tahitian a Vanilku Mexickou – ta je ještě vzácnější než ta bourbonská.
I majonéza může být lehčí. Máme tipy na lehčí varianty klasiky
Správné skladování vanilkových lusků
Pokud se nespokojíte jen s chemickými napodobeninami pravé vanilky, můžete si koupit samotné lusky. Specializované obchody na internetu i některé kamenné obchody ji nabízí. Když si je pořídíte, je velmi důležité správné skladování. Vanilka je totiž poměrně citlivá a když ji špatně uskladníte, může vysychat a ztrácet aroma. Na prvním místě je potřeba zachovat její vlhkost a olejnatost. Skladujte ji tedy ve vzduchotěsné nádobě, na tmavém a chladném místě. Nesmí se však jednat o lednici nebo dokonce mrazák. Vanilkové lusky nevystavujte slunečnímu záření. Když vanilku otevřete, vždy ji opět pečlivě a co nejdříve uzavřete. Při zachování těchto zásad skladování vám vanilka vydrží rok až dva. Je dobré každé dva měsíce nechat ji na pár minut „nadechnout“ a opět zavřít. Je známo, že pak o to déle vydrží v tom nejlepším stavu. A co dělat, když vám lusky přece jen vyschnou? Určitě ji nevyhazujte, má ještě své chutné a voňavé využití.
Badyán, skořice a hřebíček – zajímavosti o vánočním koření
Použití vanilky
Vanilka se používá ve formě celých lusků, mletá, jako vanilkový cukr či extrakt. Obecně platí, že čím více vanilku zahříváte, tím více ztrácí své typické aroma. Proto je vanilka nejvíce vhodná do pokrmů, které nejsou tepelně upravené, nebo jen málo. Hodí se například pro přípravu vanilkového mléka, pudinku, zmrzliny nebo soufflé. Nejvíce intenzivní vůni vanilky získáte vyškrabáním vnitřku vanilkového lusku, říká se mu tzv. vanilkový kaviár. Obal tohoto kaviáru, tedy samotné lusky se dají také využít, mají totiž v sobě právě tu nezaměnitelnou kořeněnou chuť vanilky. Pokud chcete zajistit vanilkovou vůni koláčům, bábovkám, muffinům nebo právě vánočnímu cukroví, k tomu skvěle poslouží vanilkový cukr. Je ale důležité vybírat cukr s opravdovou vanilkou. Uměle vyrobený, levný vanilin tolik „parády“ na vanilkových rohlíčcích nenadělá. A právě pro případ, že máte doma vyschlou vanilku, si můžete sami vyrobit domácí extrakt. Stačí vám k tomu jen suché vanilkové lusky a vodka. Recept je snadno dohledatelný, jednoduchý a provoní vám celý domov. A pokud vás zajímá, zda má bohatší vůni lusk nebo extrakt, pak si buďte jisti, že vítězem jsou lusky.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?
Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli batátů. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, který je důležitý...
Čtěte dál
Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
