Vanilka – symbol a vůně Vánoc, které všichni milují. Proč je tak vzácná a odkud pochází?

Vanilka – symbol a vůně Vánoc, které všichni milují. Proč je tak vzácná a odkud pochází?
zdroj: Shutterstock

Vanilka je svou typickou vůní oblíbená zejména o Vánocích, kdy je součástí různého cukroví. Hojně se ale používá po celý rok, hlavně do nejrůznějších dezertů. Na světě není snad nikdo, komu by vanilka nevoněla. Je ovšem rozdíl v použití opravdového vanilkového lusku nebo jen pouhého synteticky vyrobeného aromatu.

Kde a jak se vanilka získává
Vanilkové lusky jsou plody barevné orchideje, která jako jediná z mnoha druhů orchidejí přináší jedlé plody. Vanilka pochází z Ameriky, kde se dříve pěstovala a používala k podpoření chuti kakaa. Dodnes tohle moudro přetrvává – vanilka zvýrazňuje úžasnou chuť čokolády. Čistá vanilka je ale stále poměrně drahá. Je to kvůli náročnému procesu pěstování a zpracování. Květy orchideje se totiž otevírají pouze jeden den v roce a jen několik hodin, tato rostlinka má navíc pouze jednoho opylovače, včelu Melipona. Ta samozřejmě nemůže za tak krátkou dobu tento úkol zvládnout, proto běžně dochází k ručnímu opylování. Zralé lusky se také ručně sbírají, v tu dobu však ještě nemají svou typickou vanilkovou vůni a jsou zelené. K té správné vůni vanilky dojdou lusky po tří až šestiměsíčním procesu. Po tu dobu se lusky střídavě „potí“ a suší na slunci. Během tohoto procesu lusky kvasí, zmenšují se a získávají svou charakteristickou tmavou barvu. Ty nejkvalitnější lusky jsou potažené bílým práškem, kterému se říká vanilin. Ovšem není to TEN vanilin, který známe z obchodů, tedy synteticky vyrobený vanilin, kterým je aromatizováno přes 90 % všech vanilkových produktů na světě.

Jaké známe druhy vanilky?
Vanilkových lusků je několik druhů, nejznámější je Vanilka Bourbon, která pochází z ostrovů Madagaskar, Reunion nebo Mauritius. Lusky pocházející z těchto míst jsou sladké a ze všech druhů nejtenčí. Je nejvíce oblíbená a také nejvíce intenzivní co se týká vůně. Známe také Vanilku Tahitian a Vanilku Mexickou – ta je ještě vzácnější než ta bourbonská.

I majonéza může být lehčí. Máme tipy na lehčí varianty klasiky

Správné skladování vanilkových lusků
Pokud se nespokojíte jen s chemickými napodobeninami pravé vanilky, můžete si koupit samotné lusky. Specializované obchody na internetu i některé kamenné obchody ji nabízí. Když si je pořídíte, je velmi důležité správné skladování. Vanilka je totiž poměrně citlivá a když ji špatně uskladníte, může vysychat a ztrácet aroma. Na prvním místě je potřeba zachovat její vlhkost a olejnatost. Skladujte ji tedy ve vzduchotěsné nádobě, na tmavém a chladném místě. Nesmí se však jednat o lednici nebo dokonce mrazák. Vanilkové lusky nevystavujte slunečnímu záření. Když vanilku otevřete, vždy ji opět pečlivě a co nejdříve uzavřete. Při zachování těchto zásad skladování vám vanilka vydrží rok až dva. Je dobré každé dva měsíce nechat ji na pár minut „nadechnout“ a opět zavřít. Je známo, že pak o to déle vydrží v tom nejlepším stavu. A co dělat, když vám lusky přece jen vyschnou? Určitě ji nevyhazujte, má ještě své chutné a voňavé využití.

Badyán, skořice a hřebíček – zajímavosti o vánočním koření

Použití vanilky
Vanilka se používá ve formě celých lusků, mletá, jako vanilkový cukr či extrakt. Obecně platí, že čím více vanilku zahříváte, tím více ztrácí své typické aroma. Proto je vanilka nejvíce vhodná do pokrmů, které nejsou tepelně upravené, nebo jen málo. Hodí se například pro přípravu vanilkového mléka, pudinku, zmrzliny nebo soufflé. Nejvíce intenzivní vůni vanilky získáte vyškrabáním vnitřku vanilkového lusku, říká se mu tzv. vanilkový kaviár. Obal tohoto kaviáru, tedy samotné lusky se dají také využít, mají totiž v sobě právě tu nezaměnitelnou kořeněnou chuť vanilky. Pokud chcete zajistit vanilkovou vůni koláčům, bábovkám, muffinům nebo právě vánočnímu cukroví, k tomu skvěle poslouží vanilkový cukr. Je ale důležité vybírat cukr s opravdovou vanilkou. Uměle vyrobený, levný vanilin tolik „parády“ na vanilkových rohlíčcích nenadělá. A právě pro případ, že máte doma vyschlou vanilku, si můžete sami vyrobit domácí extrakt. Stačí vám k tomu jen suché vanilkové lusky a vodka. Recept je snadno dohledatelný, jednoduchý a provoní vám celý domov. A pokud vás zajímá, zda má bohatší vůni lusk nebo extrakt, pak si buďte jisti, že vítězem jsou lusky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek,...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....