Vanilka – symbol a vůně Vánoc, které všichni milují. Proč je tak vzácná a odkud pochází?

Vanilka – symbol a vůně Vánoc, které všichni milují. Proč je tak vzácná a odkud pochází?
zdroj: Shutterstock

Vanilka je svou typickou vůní oblíbená zejména o Vánocích, kdy je součástí různého cukroví. Hojně se ale používá po celý rok, hlavně do nejrůznějších dezertů. Na světě není snad nikdo, komu by vanilka nevoněla. Je ovšem rozdíl v použití opravdového vanilkového lusku nebo jen pouhého synteticky vyrobeného aromatu.

Kde a jak se vanilka získává
Vanilkové lusky jsou plody barevné orchideje, která jako jediná z mnoha druhů orchidejí přináší jedlé plody. Vanilka pochází z Ameriky, kde se dříve pěstovala a používala k podpoření chuti kakaa. Dodnes tohle moudro přetrvává – vanilka zvýrazňuje úžasnou chuť čokolády. Čistá vanilka je ale stále poměrně drahá. Je to kvůli náročnému procesu pěstování a zpracování. Květy orchideje se totiž otevírají pouze jeden den v roce a jen několik hodin, tato rostlinka má navíc pouze jednoho opylovače, včelu Melipona. Ta samozřejmě nemůže za tak krátkou dobu tento úkol zvládnout, proto běžně dochází k ručnímu opylování. Zralé lusky se také ručně sbírají, v tu dobu však ještě nemají svou typickou vanilkovou vůni a jsou zelené. K té správné vůni vanilky dojdou lusky po tří až šestiměsíčním procesu. Po tu dobu se lusky střídavě „potí“ a suší na slunci. Během tohoto procesu lusky kvasí, zmenšují se a získávají svou charakteristickou tmavou barvu. Ty nejkvalitnější lusky jsou potažené bílým práškem, kterému se říká vanilin. Ovšem není to TEN vanilin, který známe z obchodů, tedy synteticky vyrobený vanilin, kterým je aromatizováno přes 90 % všech vanilkových produktů na světě.

Jaké známe druhy vanilky?
Vanilkových lusků je několik druhů, nejznámější je Vanilka Bourbon, která pochází z ostrovů Madagaskar, Reunion nebo Mauritius. Lusky pocházející z těchto míst jsou sladké a ze všech druhů nejtenčí. Je nejvíce oblíbená a také nejvíce intenzivní co se týká vůně. Známe také Vanilku Tahitian a Vanilku Mexickou – ta je ještě vzácnější než ta bourbonská.

I majonéza může být lehčí. Máme tipy na lehčí varianty klasiky

Správné skladování vanilkových lusků
Pokud se nespokojíte jen s chemickými napodobeninami pravé vanilky, můžete si koupit samotné lusky. Specializované obchody na internetu i některé kamenné obchody ji nabízí. Když si je pořídíte, je velmi důležité správné skladování. Vanilka je totiž poměrně citlivá a když ji špatně uskladníte, může vysychat a ztrácet aroma. Na prvním místě je potřeba zachovat její vlhkost a olejnatost. Skladujte ji tedy ve vzduchotěsné nádobě, na tmavém a chladném místě. Nesmí se však jednat o lednici nebo dokonce mrazák. Vanilkové lusky nevystavujte slunečnímu záření. Když vanilku otevřete, vždy ji opět pečlivě a co nejdříve uzavřete. Při zachování těchto zásad skladování vám vanilka vydrží rok až dva. Je dobré každé dva měsíce nechat ji na pár minut „nadechnout“ a opět zavřít. Je známo, že pak o to déle vydrží v tom nejlepším stavu. A co dělat, když vám lusky přece jen vyschnou? Určitě ji nevyhazujte, má ještě své chutné a voňavé využití.

Badyán, skořice a hřebíček – zajímavosti o vánočním koření

Použití vanilky
Vanilka se používá ve formě celých lusků, mletá, jako vanilkový cukr či extrakt. Obecně platí, že čím více vanilku zahříváte, tím více ztrácí své typické aroma. Proto je vanilka nejvíce vhodná do pokrmů, které nejsou tepelně upravené, nebo jen málo. Hodí se například pro přípravu vanilkového mléka, pudinku, zmrzliny nebo soufflé. Nejvíce intenzivní vůni vanilky získáte vyškrabáním vnitřku vanilkového lusku, říká se mu tzv. vanilkový kaviár. Obal tohoto kaviáru, tedy samotné lusky se dají také využít, mají totiž v sobě právě tu nezaměnitelnou kořeněnou chuť vanilky. Pokud chcete zajistit vanilkovou vůni koláčům, bábovkám, muffinům nebo právě vánočnímu cukroví, k tomu skvěle poslouží vanilkový cukr. Je ale důležité vybírat cukr s opravdovou vanilkou. Uměle vyrobený, levný vanilin tolik „parády“ na vanilkových rohlíčcích nenadělá. A právě pro případ, že máte doma vyschlou vanilku, si můžete sami vyrobit domácí extrakt. Stačí vám k tomu jen suché vanilkové lusky a vodka. Recept je snadno dohledatelný, jednoduchý a provoní vám celý domov. A pokud vás zajímá, zda má bohatší vůni lusk nebo extrakt, pak si buďte jisti, že vítězem jsou lusky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Do nového roku bez obav a úzkostí. Jaká pravidla je dobré si stanovit?

Do nového roku bez obav a úzkostí. Jaká pravidla je dobré si stanovit?

I když od sebe advent, čas pohody, klidu a Vánoc, a začátek nového roku dělí v podstatě jen pár dní, to druhé období je o poznání méně oblíbené než to první. A důvod je jednoduchý. Klade na nás zvýšené...

Čtěte dál
Vánoční drinky bez alkoholu: jak připravit punč, svařák či vánoční likér?

Vánoční drinky bez alkoholu: jak připravit punč, svařák či vánoční likér?

Milujete svařené víno, vaječný koňak, ale z nějakého důvodu se zříkáte alkoholu? Tyto drinky vám zachutnají a na alkohol si ani nevzpomenete…...
Na pohyb byste neměli zapomínat ani o svátcích. Jak se hýbat aniž byste museli sportovat?

Na pohyb byste neměli zapomínat ani o svátcích. Jak se hýbat aniž byste museli sportovat?

Lidské tělo není zvyklé na věčné sezení, bylo naopak stvořeno k pohybu – jakkoliv se to v dnešní „době sedavé“ může zdát neuvěřitelné,...
Rady a tipy přímo od odbornice na výživu: Jak si užít Vánoce a nepřibrat?

Rady a tipy přímo od odbornice na výživu: Jak si užít Vánoce a nepřibrat?

Pálení žáhy, obtíže s trávením, nějaké to kilo navíc… O Vánocích řeší některou z těchto obtíží snad každý. V podstatě celý advent totiž...
Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Štědrovečerní večeře je jedním z tradičních milníků českých Vánoc. Kromě hrachovky, rybí polévky a bramborového salátu k ní samozřejmě...
Vánoční úklid jako domácí posilovna: Jaké domácí práce jsou nejúčinnější?

Vánoční úklid jako domácí posilovna: Jaké domácí práce jsou nejúčinnější?

Poslední přípravy na Vánoce jsou v plném proudu a mnoho z nás se snaží na poslední chvíli provést alespoň menší generální úklid. Navíc...
Pekanové ořechy: Trocha exotiky do vašeho vánočního pečení

Pekanové ořechy: Trocha exotiky do vašeho vánočního pečení

Ořechy jsou nejen oblíbenou svačinou, ale také tvoří důležitou součást různých koláčů a dezertů. Jedná se o zdravou a sytou pochoutku,...
Nalaďte se na „koronavirové“ Vánoce a užijte si je v pohodě a bez strachu

Nalaďte se na „koronavirové“ Vánoce a užijte si je v pohodě a bez strachu

Vánoce jsou svátky klidu, pro některé ale mohou přestavovat stres a současná koronavirová situace tomu příliš nepřispívá. Na jazyku...
Neulpívání a další principy, které můžeme promítnout do vánočního období

Neulpívání a další principy, které můžeme promítnout do vánočního období

Advent je kouzelný čas, který se nese v duchu čekání na nejkrásnější svátky v roce. Vánoce jsou dobou lásky, tolerance, pochopení a...
„Zero waste“ vánoční tipy na dárky pod stromeček

„Zero waste“ vánoční tipy na dárky pod stromeček

S čím dál tím větší oblibou zero waste životního stylu se nabízí téma, jak co nejlépe strávit Vánoce ve stejném duchu – bez zbytečného...
Vánoce se blíží. Jak se naladit na vánoční atmosféru v době koronaviru?

Vánoce se blíží. Jak se naladit na vánoční atmosféru v době koronaviru?

Doba koronavirová je plná restrikcí, nejistoty a obav z toho, co přinese budoucnost. Když se k tomu navíc přidá těšení se na nejkrásnější...
Význam prosincových tradic přehledně od prvního adventního víkendu až po Silvestr

Význam prosincových tradic přehledně od prvního adventního víkendu až po Silvestr

Prosinec se nese ve znamení adventu a Vánoc, pro mnohé vůbec nejkrásnější části roku. Dávní předkové věřili, že o zimním slunovratu,...