Vanilka – symbol a vůně Vánoc, které všichni milují. Proč je tak vzácná a odkud pochází?

Vanilka – symbol a vůně Vánoc, které všichni milují. Proč je tak vzácná a odkud pochází?
zdroj: Shutterstock

Vanilka je svou typickou vůní oblíbená zejména o Vánocích, kdy je součástí různého cukroví. Hojně se ale používá po celý rok, hlavně do nejrůznějších dezertů. Na světě není snad nikdo, komu by vanilka nevoněla. Je ovšem rozdíl v použití opravdového vanilkového lusku nebo jen pouhého synteticky vyrobeného aromatu.

Kde a jak se vanilka získává
Vanilkové lusky jsou plody barevné orchideje, která jako jediná z mnoha druhů orchidejí přináší jedlé plody. Vanilka pochází z Ameriky, kde se dříve pěstovala a používala k podpoření chuti kakaa. Dodnes tohle moudro přetrvává – vanilka zvýrazňuje úžasnou chuť čokolády. Čistá vanilka je ale stále poměrně drahá. Je to kvůli náročnému procesu pěstování a zpracování. Květy orchideje se totiž otevírají pouze jeden den v roce a jen několik hodin, tato rostlinka má navíc pouze jednoho opylovače, včelu Melipona. Ta samozřejmě nemůže za tak krátkou dobu tento úkol zvládnout, proto běžně dochází k ručnímu opylování. Zralé lusky se také ručně sbírají, v tu dobu však ještě nemají svou typickou vanilkovou vůni a jsou zelené. K té správné vůni vanilky dojdou lusky po tří až šestiměsíčním procesu. Po tu dobu se lusky střídavě „potí“ a suší na slunci. Během tohoto procesu lusky kvasí, zmenšují se a získávají svou charakteristickou tmavou barvu. Ty nejkvalitnější lusky jsou potažené bílým práškem, kterému se říká vanilin. Ovšem není to TEN vanilin, který známe z obchodů, tedy synteticky vyrobený vanilin, kterým je aromatizováno přes 90 % všech vanilkových produktů na světě.

Jaké známe druhy vanilky?
Vanilkových lusků je několik druhů, nejznámější je Vanilka Bourbon, která pochází z ostrovů Madagaskar, Reunion nebo Mauritius. Lusky pocházející z těchto míst jsou sladké a ze všech druhů nejtenčí. Je nejvíce oblíbená a také nejvíce intenzivní co se týká vůně. Známe také Vanilku Tahitian a Vanilku Mexickou – ta je ještě vzácnější než ta bourbonská.

I majonéza může být lehčí. Máme tipy na lehčí varianty klasiky

Správné skladování vanilkových lusků
Pokud se nespokojíte jen s chemickými napodobeninami pravé vanilky, můžete si koupit samotné lusky. Specializované obchody na internetu i některé kamenné obchody ji nabízí. Když si je pořídíte, je velmi důležité správné skladování. Vanilka je totiž poměrně citlivá a když ji špatně uskladníte, může vysychat a ztrácet aroma. Na prvním místě je potřeba zachovat její vlhkost a olejnatost. Skladujte ji tedy ve vzduchotěsné nádobě, na tmavém a chladném místě. Nesmí se však jednat o lednici nebo dokonce mrazák. Vanilkové lusky nevystavujte slunečnímu záření. Když vanilku otevřete, vždy ji opět pečlivě a co nejdříve uzavřete. Při zachování těchto zásad skladování vám vanilka vydrží rok až dva. Je dobré každé dva měsíce nechat ji na pár minut „nadechnout“ a opět zavřít. Je známo, že pak o to déle vydrží v tom nejlepším stavu. A co dělat, když vám lusky přece jen vyschnou? Určitě ji nevyhazujte, má ještě své chutné a voňavé využití.

Badyán, skořice a hřebíček – zajímavosti o vánočním koření

Použití vanilky
Vanilka se používá ve formě celých lusků, mletá, jako vanilkový cukr či extrakt. Obecně platí, že čím více vanilku zahříváte, tím více ztrácí své typické aroma. Proto je vanilka nejvíce vhodná do pokrmů, které nejsou tepelně upravené, nebo jen málo. Hodí se například pro přípravu vanilkového mléka, pudinku, zmrzliny nebo soufflé. Nejvíce intenzivní vůni vanilky získáte vyškrabáním vnitřku vanilkového lusku, říká se mu tzv. vanilkový kaviár. Obal tohoto kaviáru, tedy samotné lusky se dají také využít, mají totiž v sobě právě tu nezaměnitelnou kořeněnou chuť vanilky. Pokud chcete zajistit vanilkovou vůni koláčům, bábovkám, muffinům nebo právě vánočnímu cukroví, k tomu skvěle poslouží vanilkový cukr. Je ale důležité vybírat cukr s opravdovou vanilkou. Uměle vyrobený, levný vanilin tolik „parády“ na vanilkových rohlíčcích nenadělá. A právě pro případ, že máte doma vyschlou vanilku, si můžete sami vyrobit domácí extrakt. Stačí vám k tomu jen suché vanilkové lusky a vodka. Recept je snadno dohledatelný, jednoduchý a provoní vám celý domov. A pokud vás zajímá, zda má bohatší vůni lusk nebo extrakt, pak si buďte jisti, že vítězem jsou lusky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli batátů. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, který je důležitý...

Čtěte dál
Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti...
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Proč se během adventu rádi necháváme unášet písněmi, kterým se obvykle po celý rok vyhýbáme? A proč jsou Vánoce díky hudbě tak výjimečné?...
Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

V adventu a celkově zimním čase rádi saháme po něčem voňavém, uklidňujícím. Prostě skořice je, ať chceme, nebo ne, to, co vyhledávají...
Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoce jsou jedinečným obdobím, kdy chceme své blízké potěšit něčím, co má skutečný smysl. Pokud letos přemýšlíte o tom, jak smysluplně...
Příprava na adventní pečení krok za krokem

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Vánoce bez domácího rodinného pečení by v mnoha českých domácnostech snad ani nebyly úplné. Pečení domácího cukroví s maminkou, babičkou,...
Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Tipů na to, jak zůstat v pohodě, když všude kolem zuří nákupní horečka, probíhají povinné vánoční večírky, které musíte absolvovat...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého,...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...