I majonéza může být lehčí. Máme tipy na lehčí varianty klasiky

I majonéza může být lehčí. Máme tipy na lehčí varianty klasiky
zdroj: Shutterstock

Advent je v plném proudu, Vánoce za rohem a příprava bramborového salátu na štědrovečerní tabuli se nezadržitelně blíží. Nedílnou součástí této tradiční pochoutky je majonéza. Co to letos zkusit jinak? Trochu zdravěji a lehčeji?

Ať chceme či ne, majonéza je součástí české kuchyně a pravdou je, že tato velmi kalorická pochoutka umí mnoha pokrmům dodat šmrnc a podtrhnout jejich typickou chuť. Zářným příkladem je třeba tradiční vánoční bramborový salát. Existují ale i alternativy, které jsou o poznání lehčí a pro zdraví příznivější. A některé dokonce můžete vyrobit i doma! Dejte jim šanci a uvidíte, že si je zamilujete.

Které „zdravé“ majonézy se vyplatí vyzkoušet?

1. Majonéza Light
Klasická majonéza tak, jak ji známe, má svou zdravější sestru. Složení je v podstatě podobné, jen ta lehčí a zdravější má celkově méně tuku, čímž se snižuje i její kalorická hodnota. Chuť vám možná na začátku bude připadat o něco méně „plná“, dá se ale na ní poměrně dobře zvyknout a po čase už rozdíl možná ani nepoznáte. Vyrábí se z kvalitního řepkového oleje, bohatého na polynenasycené omega-3 mastné kyseliny.

2. Majonéza bez vajec
Veganství získává na popularitě, s čímž souvisí i fakt, že se objevuje stále více rostlinných produktů, jejichž úkolem je nahradit podoby živočišné. Některé jsou zdařilejší a zdravější více, jiné méně. K těm prvním rozhodně patří rostlinné majonézy bez obsahu cholesterolu, konzervantů, GMO ingrediencí, lepku a laktózy. Objevuje se v nich často řepkový olej, nějaký rostlinný škrob na zahuštění, a potom ocet, hořčičné semeno a směsi koření. Takové majonézy můžete užít všude tam, kde byste užili majonézu klasickou. Obvykle bývají jen mírně kyselejší, zachovávají si ale krémovost a lahodnost.

3. Tofunéza
Chuť tradiční majonézy dokáže skvěle nahradit tofunéza, která je stejně lahodná a krémová. Výhodou je, že po takovéto pochoutce vám bude o poznání méně těžko. A další benefit? Tofunézu můžete snadno vyrobit i doma. Zkuste to s ní a uvidíte, že se stane pravidelnou položkou ve vašem jídelníčku. A tu její chuť v bramborovém salátu si jednoduše zamilujete… Tofunéza se samozřejmě vyrábí ze sójového „sýru“ tofu, a to konkrétně z jeho klasické, bílé a neochucené verze. K tomu stačí přidat pár dalších příměsí, všechno umixovat a máte pochoutku, která v lednici vydrží až 5 dní.

4. Sojanéza
Obdobou tofunézy je sojanéza, kterou zakoupíte ve specializovaných prodejnách zdravé výživy. Chutná podobně, jen se nevyrábí z tofu, ale ze sójového nápoje či smetany. Mezi další přísady patřívá slunečnicový olej, ocet, hořčičné semínko, koření, citronová šťáva, škrob na zahuštění a další. Sojanéza se ingrediencemi, z nichž sestává, blíží majonéze bez vajec, jen se v ní navíc objevuje právě ona sójová složka.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ztužené nebo částečně ztužené tuky prokazatelně škodí zdraví. Jak se jim vyhnout?

Ztužené nebo částečně ztužené tuky prokazatelně škodí zdraví. Jak se jim vyhnout?

Částečně ztužené rostlinné tuky mohou ovlivnit zdraví srdce. Zvyšují totiž hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a snižují množství toho dobrého – HDL cholesterolu. Proto byste se jim měli ve stravě vyhýbat....

Čtěte dál
Souvisí spolu datum narození a riziko předčasné smrti? Vědci přišli na zajímavý vztah

Souvisí spolu datum narození a riziko předčasné smrti? Vědci přišli na zajímavý vztah

Během let se řada vědců pokouší nalézt odpověď na otázku, zda a jak měsíc nebo období vašeho narození ovlivňuje úmrtnost. Nedávná studie...
Zajímavé výsledky lékařských výzkumů uplynulého roku 2019

Zajímavé výsledky lékařských výzkumů uplynulého roku 2019

Každý rok odborníci ve všech lékařských oborech provádějí řady výzkumů, aby mohli lépe porozumět tomu, co lidi činí zdravými a šťastnými....

Videorozhovor