I majonéza může být lehčí. Máme tipy na lehčí varianty klasiky

I majonéza může být lehčí. Máme tipy na lehčí varianty klasiky
zdroj: Shutterstock

Advent je v plném proudu, Vánoce za rohem a příprava bramborového salátu na štědrovečerní tabuli se nezadržitelně blíží. Nedílnou součástí této tradiční pochoutky je majonéza. Co to letos zkusit jinak? Trochu zdravěji a lehčeji?

Ať chceme či ne, majonéza je součástí české kuchyně a pravdou je, že tato velmi kalorická pochoutka umí mnoha pokrmům dodat šmrnc a podtrhnout jejich typickou chuť. Zářným příkladem je třeba tradiční vánoční bramborový salát. Existují ale i alternativy, které jsou o poznání lehčí a pro zdraví příznivější. A některé dokonce můžete vyrobit i doma! Dejte jim šanci a uvidíte, že si je zamilujete.

Které „zdravé“ majonézy se vyplatí vyzkoušet?

1. Majonéza Light
Klasická majonéza tak, jak ji známe, má svou zdravější sestru. Složení je v podstatě podobné, jen ta lehčí a zdravější má celkově méně tuku, čímž se snižuje i její kalorická hodnota. Chuť vám možná na začátku bude připadat o něco méně „plná“, dá se ale na ní poměrně dobře zvyknout a po čase už rozdíl možná ani nepoznáte. Vyrábí se z kvalitního řepkového oleje, bohatého na polynenasycené omega-3 mastné kyseliny.

2. Majonéza bez vajec
Veganství získává na popularitě, s čímž souvisí i fakt, že se objevuje stále více rostlinných produktů, jejichž úkolem je nahradit podoby živočišné. Některé jsou zdařilejší a zdravější více, jiné méně. K těm prvním rozhodně patří rostlinné majonézy bez obsahu cholesterolu, konzervantů, GMO ingrediencí, lepku a laktózy. Objevuje se v nich často řepkový olej, nějaký rostlinný škrob na zahuštění, a potom ocet, hořčičné semeno a směsi koření. Takové majonézy můžete užít všude tam, kde byste užili majonézu klasickou. Obvykle bývají jen mírně kyselejší, zachovávají si ale krémovost a lahodnost.

3. Tofunéza
Chuť tradiční majonézy dokáže skvěle nahradit tofunéza, která je stejně lahodná a krémová. Výhodou je, že po takovéto pochoutce vám bude o poznání méně těžko. A další benefit? Tofunézu můžete snadno vyrobit i doma. Zkuste to s ní a uvidíte, že se stane pravidelnou položkou ve vašem jídelníčku. A tu její chuť v bramborovém salátu si jednoduše zamilujete… Tofunéza se samozřejmě vyrábí ze sójového „sýru“ tofu, a to konkrétně z jeho klasické, bílé a neochucené verze. K tomu stačí přidat pár dalších příměsí, všechno umixovat a máte pochoutku, která v lednici vydrží až 5 dní.

4. Sojanéza
Obdobou tofunézy je sojanéza, kterou zakoupíte ve specializovaných prodejnách zdravé výživy. Chutná podobně, jen se nevyrábí z tofu, ale ze sójového nápoje či smetany. Mezi další přísady patřívá slunečnicový olej, ocet, hořčičné semínko, koření, citronová šťáva, škrob na zahuštění a další. Sojanéza se ingrediencemi, z nichž sestává, blíží majonéze bez vajec, jen se v ní navíc objevuje právě ona sójová složka.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Také jste vlivem horkého letního počasí přesedlali z teplých vydatných jídel na lehké a svěží pokrmy? Tak to děláte správně. Podle tradiční čínské medicíny je pro organismus ideální v rámci stravování...

Čtěte dál
Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho...
Hygiena potravin: Jak bezpečně zavařovat, které plody oloupat a kde určitě nekupovat ovoce?

Hygiena potravin: Jak bezpečně zavařovat, které plody oloupat a kde určitě nekupovat ovoce?

Nejen hygiena rukou je v době koronavirové velkým tématem. Řeší se i hygiena potravin. Je bezpečné kupovat ovoce a zeleninu v obchodech?...
Nový výzkum: minerál zinek a jeho role v boji proti COVID-19

Nový výzkum: minerál zinek a jeho role v boji proti COVID-19

Již několikrát bylo mnoha odborníky potvrzeno, že strava má na celkové zdraví mnoho přímých vazeb, včetně funkce imunitního systému....
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
Podléháte negativním myšlenkám? Pozor, vědci spojují chronické negativní myšlení s demencí

Podléháte negativním myšlenkám? Pozor, vědci spojují chronické negativní myšlení s demencí

Demence je souhrnný název pro řadu poruch poškozujících poznávací funkce mozku. Ty se projevují zpomalováním myšlení, rozhodování i...
Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Čas trávený sluněním může být velmi unavující. Proč se vám chce spát a máte pocit, že celkově stagnujete, když vlastně jen ležíte na...
Jak účinně v těhotenství předejít tvorbě strií?

Jak účinně v těhotenství předejít tvorbě strií?

Strie jsou v období těhotenství častou a obvyklou potíží. Trpí na ně většina žen, a i když nevypadají pěkně, zdraví nadcházející maminky...
Vysoké teploty a zdravotní rizika: pozor dávejte hlavně na léky, které užíváte

Vysoké teploty a zdravotní rizika: pozor dávejte hlavně na léky, které užíváte

Letní období patří obecně mezi nejoblíbenější část roku. S létem máme spojenou zejména dovolenou, koupání, opalování a dlouhé slunečné...