I majonéza může být lehčí. Máme tipy na lehčí varianty klasiky

I majonéza může být lehčí. Máme tipy na lehčí varianty klasiky
zdroj: Shutterstock

Advent je v plném proudu, Vánoce za rohem a příprava bramborového salátu na štědrovečerní tabuli se nezadržitelně blíží. Nedílnou součástí této tradiční pochoutky je majonéza. Co to letos zkusit jinak? Trochu zdravěji a lehčeji?

Ať chceme či ne, majonéza je součástí české kuchyně a pravdou je, že tato velmi kalorická pochoutka umí mnoha pokrmům dodat šmrnc a podtrhnout jejich typickou chuť. Zářným příkladem je třeba tradiční vánoční bramborový salát. Existují ale i alternativy, které jsou o poznání lehčí a pro zdraví příznivější. A některé dokonce můžete vyrobit i doma! Dejte jim šanci a uvidíte, že si je zamilujete.

Které „zdravé“ majonézy se vyplatí vyzkoušet?

1. Majonéza Light
Klasická majonéza tak, jak ji známe, má svou zdravější sestru. Složení je v podstatě podobné, jen ta lehčí a zdravější má celkově méně tuku, čímž se snižuje i její kalorická hodnota. Chuť vám možná na začátku bude připadat o něco méně „plná“, dá se ale na ní poměrně dobře zvyknout a po čase už rozdíl možná ani nepoznáte. Vyrábí se z kvalitního řepkového oleje, bohatého na polynenasycené omega-3 mastné kyseliny.

2. Majonéza bez vajec
Veganství získává na popularitě, s čímž souvisí i fakt, že se objevuje stále více rostlinných produktů, jejichž úkolem je nahradit podoby živočišné. Některé jsou zdařilejší a zdravější více, jiné méně. K těm prvním rozhodně patří rostlinné majonézy bez obsahu cholesterolu, konzervantů, GMO ingrediencí, lepku a laktózy. Objevuje se v nich často řepkový olej, nějaký rostlinný škrob na zahuštění, a potom ocet, hořčičné semeno a směsi koření. Takové majonézy můžete užít všude tam, kde byste užili majonézu klasickou. Obvykle bývají jen mírně kyselejší, zachovávají si ale krémovost a lahodnost.

3. Tofunéza
Chuť tradiční majonézy dokáže skvěle nahradit tofunéza, která je stejně lahodná a krémová. Výhodou je, že po takovéto pochoutce vám bude o poznání méně těžko. A další benefit? Tofunézu můžete snadno vyrobit i doma. Zkuste to s ní a uvidíte, že se stane pravidelnou položkou ve vašem jídelníčku. A tu její chuť v bramborovém salátu si jednoduše zamilujete… Tofunéza se samozřejmě vyrábí ze sójového „sýru“ tofu, a to konkrétně z jeho klasické, bílé a neochucené verze. K tomu stačí přidat pár dalších příměsí, všechno umixovat a máte pochoutku, která v lednici vydrží až 5 dní.

4. Sojanéza
Obdobou tofunézy je sojanéza, kterou zakoupíte ve specializovaných prodejnách zdravé výživy. Chutná podobně, jen se nevyrábí z tofu, ale ze sójového nápoje či smetany. Mezi další přísady patřívá slunečnicový olej, ocet, hořčičné semínko, koření, citronová šťáva, škrob na zahuštění a další. Sojanéza se ingrediencemi, z nichž sestává, blíží majonéze bez vajec, jen se v ní navíc objevuje právě ona sójová složka.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Divoké bylinky v nádivce usnadní trávení a navíc ji skvěle dochutí. Jaké nasbírat?

Divoké bylinky v nádivce usnadní trávení a navíc ji skvěle dochutí. Jaké nasbírat?

Velikonoční svátky jsou odjakživa spojeny s dobrým jídlem. Na každý den náleží právě jedno a nádivka je neodmyslitelně spojována s Bílou sobotou. Lze ji připravit i bez masa a přitom bude stále chutná....

Čtěte dál
Rozhovor s biochemičkou Lenkou Svobodovou: Jak podpořit imunitu vhodnou stravou

Rozhovor s biochemičkou Lenkou Svobodovou: Jak podpořit imunitu vhodnou stravou

Nacházíme se v situaci, o které se mnohým z nás ani nezdálo. Náš svět a naše celkové zdraví ohrožuje nový typ koronaviru, který způsobuje...
Zdravé tělo je odolné tělo: Cvičte on-line – nabídka virtuálních lekcí je široká

Zdravé tělo je odolné tělo: Cvičte on-line – nabídka virtuálních lekcí je široká

Pandemie nového typu koronaviru SARS-CoV-2 je u nás již nějakou dobu přímou příčinou celostátní karantény. Ostatní státy jsou na tom...

Videorozhovor