I majonéza může být lehčí. Máme tipy na lehčí varianty klasiky

I majonéza může být lehčí. Máme tipy na lehčí varianty klasiky
zdroj: Shutterstock

Advent je v plném proudu, Vánoce za rohem a příprava bramborového salátu na štědrovečerní tabuli se nezadržitelně blíží. Nedílnou součástí této tradiční pochoutky je majonéza. Co to letos zkusit jinak? Trochu zdravěji a lehčeji?

Ať chceme či ne, majonéza je součástí české kuchyně a pravdou je, že tato velmi kalorická pochoutka umí mnoha pokrmům dodat šmrnc a podtrhnout jejich typickou chuť. Zářným příkladem je třeba tradiční vánoční bramborový salát. Existují ale i alternativy, které jsou o poznání lehčí a pro zdraví příznivější. A některé dokonce můžete vyrobit i doma! Dejte jim šanci a uvidíte, že si je zamilujete.

Které „zdravé“ majonézy se vyplatí vyzkoušet?

1. Majonéza Light
Klasická majonéza tak, jak ji známe, má svou zdravější sestru. Složení je v podstatě podobné, jen ta lehčí a zdravější má celkově méně tuku, čímž se snižuje i její kalorická hodnota. Chuť vám možná na začátku bude připadat o něco méně „plná“, dá se ale na ní poměrně dobře zvyknout a po čase už rozdíl možná ani nepoznáte. Vyrábí se z kvalitního řepkového oleje, bohatého na polynenasycené omega-3 mastné kyseliny.

2. Majonéza bez vajec
Veganství získává na popularitě, s čímž souvisí i fakt, že se objevuje stále více rostlinných produktů, jejichž úkolem je nahradit podoby živočišné. Některé jsou zdařilejší a zdravější více, jiné méně. K těm prvním rozhodně patří rostlinné majonézy bez obsahu cholesterolu, konzervantů, GMO ingrediencí, lepku a laktózy. Objevuje se v nich často řepkový olej, nějaký rostlinný škrob na zahuštění, a potom ocet, hořčičné semeno a směsi koření. Takové majonézy můžete užít všude tam, kde byste užili majonézu klasickou. Obvykle bývají jen mírně kyselejší, zachovávají si ale krémovost a lahodnost.

3. Tofunéza
Chuť tradiční majonézy dokáže skvěle nahradit tofunéza, která je stejně lahodná a krémová. Výhodou je, že po takovéto pochoutce vám bude o poznání méně těžko. A další benefit? Tofunézu můžete snadno vyrobit i doma. Zkuste to s ní a uvidíte, že se stane pravidelnou položkou ve vašem jídelníčku. A tu její chuť v bramborovém salátu si jednoduše zamilujete… Tofunéza se samozřejmě vyrábí ze sójového „sýru“ tofu, a to konkrétně z jeho klasické, bílé a neochucené verze. K tomu stačí přidat pár dalších příměsí, všechno umixovat a máte pochoutku, která v lednici vydrží až 5 dní.

4. Sojanéza
Obdobou tofunézy je sojanéza, kterou zakoupíte ve specializovaných prodejnách zdravé výživy. Chutná podobně, jen se nevyrábí z tofu, ale ze sójového nápoje či smetany. Mezi další přísady patřívá slunečnicový olej, ocet, hořčičné semínko, koření, citronová šťáva, škrob na zahuštění a další. Sojanéza se ingrediencemi, z nichž sestává, blíží majonéze bez vajec, jen se v ní navíc objevuje právě ona sójová složka.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...