Silvestr a alkohol: na čem závisí velikost kocoviny a jak jí můžete předcházet?

Silvestr a alkohol: na čem závisí velikost kocoviny a jak jí můžete předcházet?
zdroj: Shutterstock

Tu pivo k obědu, tu víno k večeři, tu panák na zdraví či dobré trávení – sem tam si alkohol dopřeje většina lidí. Dnes je tu ale Silvestr, den, kdy se alkohol konzumuje ve velkém. Zatímco vy se z kocoviny vyspíte, váš organismus si pravděpodobně bude pamatovat vše. Jaké účinky má alkohol na náš organismus?

Alkohol a jeho účinky
Alkohol neboli alkoholické nápoje shrnují skupinu tekutin, které obsahují ethanol. Ethanol je toxická látka, která výrazně ovlivňuje fungování našeho těla – jak celkový metabolismus, tak i jednotlivé orgány. Nejvíce zatíženým orgánem jsou játra, která jsou hlavním klíčovým orgánem pro metabolismus cizorodých látek. Pravidelná konzumace alkoholu snižuje imunitu, podporuje nežádoucí oxidaci v těle a způsobuje psychickou i fyzickou závislost. Ještě horší, než ethanol je tzv. acetaldehyd, který z ethanolu v játrech vzniká. Posledním krokem metabolismu ethanolu je přeměna acetaldehydu na acetát, který již není pro tělo takovou zátěží, nicméně jeho typický kyselý odér je přesně to, co cítíte v ranních či dopoledních hodinách.

Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly

Alkohol rozhodně není dietní
Nenechte se nachytat alkoholickými nápoji bez cukru – i ty obsahují energii. Ethanol je totiž čtvrtým zdrojem energie pro naše tělo. 1 g alkoholu dodá tělu zhruba 7–8 kcal. Jakýkoliv alkoholický nápoj je tedy vydatným zdrojem energie. Bohužel se jedná ale o prázdné kalorie bez jakékoliv výživové hodnoty. Pokud přijatou energii spálíte, pak se nic neděje. Pokud jste ale díky alkoholu v dlouhodobém nadbytku, energie z něj se jen ukládá do podoby tukových zásob. Alkohol je zrádný ještě z jednoho důvodu. Jeho metabolismus ovlivňuje hladinu krevního cukru, která klesá a může klesnout tak, že se ocitnete až v hypoglykémii, kterou znají hlavně cukrovkáři. Nejen z toho důvodu pak máte mnohem větší tendenci jíst a druhý den vámi cloumají chutě jednak na tučná zemitá jídla, ale i sladké nápoje a pokrmy.

Silvestrovské pohoštění: Batátové kanapky

Proč někdo vydrží více a někdo nic?
Alkohol se primárně metabolizuje v játrech pomocí enzymu alkoholdehydrogenázy, ale i tzv. cytochromu P450 2E1. Množství enzymu alkoholdehydrogenázy je nám dáno už od narození. Například asijské národy ho mají mnohem méně než Evropané, proto také obecně hůře snáší alkohol. Někdo si může vypít litr vína a druhý den vstát jako nic, někdo ale může po takové konzumaci proležet celý den. Cytochrom P450 2E1 je ale enzym, který jde do jisté míry trochu vycvičit. Na metabolismu se podílí mnohem méně, proto je možné dosáhnout jen drobných niancí v konzumaci. Pokud si den předem dáte např. jedno malé pivo a druhý den vás čeká náročný večírek, můžete si tím tělo připravit a zmírnit tak následky v podobě kocoviny.

Ať už alkohol snášíte dobře, nebo velmi špatně, myslete na to, že se jedná o prokazatelně škodlivý faktor pro naše zdraví. Snižte jeho konzumaci na minimum a během oslav myslete na to, že vám za něj váš organismus určitě nepoděkuje.

ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK 2021 A HODNĚ ZDRAVÍ přeje redakce Vitalweb.cz!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat a léčit případné zdravotní problémy v raných stádiích, ale také hrají...

Čtěte dál
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....