Silvestr a alkohol: na čem závisí velikost kocoviny a jak jí můžete předcházet?

Silvestr a alkohol: na čem závisí velikost kocoviny a jak jí můžete předcházet?
zdroj: Shutterstock

Tu pivo k obědu, tu víno k večeři, tu panák na zdraví či dobré trávení – sem tam si alkohol dopřeje většina lidí. Dnes je tu ale Silvestr, den, kdy se alkohol konzumuje ve velkém. Zatímco vy se z kocoviny vyspíte, váš organismus si pravděpodobně bude pamatovat vše. Jaké účinky má alkohol na náš organismus?

Alkohol a jeho účinky
Alkohol neboli alkoholické nápoje shrnují skupinu tekutin, které obsahují ethanol. Ethanol je toxická látka, která výrazně ovlivňuje fungování našeho těla – jak celkový metabolismus, tak i jednotlivé orgány. Nejvíce zatíženým orgánem jsou játra, která jsou hlavním klíčovým orgánem pro metabolismus cizorodých látek. Pravidelná konzumace alkoholu snižuje imunitu, podporuje nežádoucí oxidaci v těle a způsobuje psychickou i fyzickou závislost. Ještě horší, než ethanol je tzv. acetaldehyd, který z ethanolu v játrech vzniká. Posledním krokem metabolismu ethanolu je přeměna acetaldehydu na acetát, který již není pro tělo takovou zátěží, nicméně jeho typický kyselý odér je přesně to, co cítíte v ranních či dopoledních hodinách.

Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly

Alkohol rozhodně není dietní
Nenechte se nachytat alkoholickými nápoji bez cukru – i ty obsahují energii. Ethanol je totiž čtvrtým zdrojem energie pro naše tělo. 1 g alkoholu dodá tělu zhruba 7–8 kcal. Jakýkoliv alkoholický nápoj je tedy vydatným zdrojem energie. Bohužel se jedná ale o prázdné kalorie bez jakékoliv výživové hodnoty. Pokud přijatou energii spálíte, pak se nic neděje. Pokud jste ale díky alkoholu v dlouhodobém nadbytku, energie z něj se jen ukládá do podoby tukových zásob. Alkohol je zrádný ještě z jednoho důvodu. Jeho metabolismus ovlivňuje hladinu krevního cukru, která klesá a může klesnout tak, že se ocitnete až v hypoglykémii, kterou znají hlavně cukrovkáři. Nejen z toho důvodu pak máte mnohem větší tendenci jíst a druhý den vámi cloumají chutě jednak na tučná zemitá jídla, ale i sladké nápoje a pokrmy.

Silvestrovské pohoštění: Batátové kanapky

Proč někdo vydrží více a někdo nic?
Alkohol se primárně metabolizuje v játrech pomocí enzymu alkoholdehydrogenázy, ale i tzv. cytochromu P450 2E1. Množství enzymu alkoholdehydrogenázy je nám dáno už od narození. Například asijské národy ho mají mnohem méně než Evropané, proto také obecně hůře snáší alkohol. Někdo si může vypít litr vína a druhý den vstát jako nic, někdo ale může po takové konzumaci proležet celý den. Cytochrom P450 2E1 je ale enzym, který jde do jisté míry trochu vycvičit. Na metabolismu se podílí mnohem méně, proto je možné dosáhnout jen drobných niancí v konzumaci. Pokud si den předem dáte např. jedno malé pivo a druhý den vás čeká náročný večírek, můžete si tím tělo připravit a zmírnit tak následky v podobě kocoviny.

Ať už alkohol snášíte dobře, nebo velmi špatně, myslete na to, že se jedná o prokazatelně škodlivý faktor pro naše zdraví. Snižte jeho konzumaci na minimum a během oslav myslete na to, že vám za něj váš organismus určitě nepoděkuje.

ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK 2021 A HODNĚ ZDRAVÍ přeje redakce Vitalweb.cz!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Laserové operace očí: jsou oblíbené, přesto se nehodí pro každého

Laserové operace očí: jsou oblíbené, přesto se nehodí pro každého

Oftalmologové dnes laser užívají při mnoha chirurgických zákrocích. Pomáhají při refrakční výměně nebo implantátu čočky či při operaci katarakty, šedého zákalu, kdy se čočka zakalí a nemocný vidí jako...

Čtěte dál
Nevěřte poplašným mýtům. Zde jsou fakta, která byste měli vědět o vakcinaci

Nevěřte poplašným mýtům. Zde jsou fakta, která byste měli vědět o vakcinaci

Očkování má velký historický význam, protože lidstvo zbavilo celé řady nemocí, na něž se dříve běžně masově umíralo. Jeho důležitost...
Škytavka: proč vzniká a jak se jí zbavit?

Škytavka: proč vzniká a jak se jí zbavit?

Známe ji všichni, víme, že přichází bez vyzvání a někdy se zdrží až nepříjemně dlouho. Škytavka nás přepadá po jídle, když je nám zima...
Šetrné praní bez chemie: perte pomocí mýdlových ořechů

Šetrné praní bez chemie: perte pomocí mýdlových ořechů

Mýdlové ořechy si získávají čím dál větší oblibu. A to nejen mezi lidmi, kteří chtějí žít co nejvíce přírodně. Mají mnoho různých využití,...
Nepříjemná zimomřivost: Proč je vám pořád zima a kdy už to může být problém?

Nepříjemná zimomřivost: Proč je vám pořád zima a kdy už to může být problém?

Stala se teplota vašeho pokoje nebo kanceláře předmětem vášnivé debaty? Jste neustále zmateni tím, proč chodí partner doma v kraťasech,...
Základní sestava cviků pro obnovení kondice těla, která vám zabere jen 10 minut

Základní sestava cviků pro obnovení kondice těla, která vám zabere jen 10 minut

O Vánocích jste si popustili řetěz a do nového roku vstupujete o pár kilo těžší. Mysleli jste si, že kila tak nějak opadnou sama a...
Kvasinkové infekce trápí ženy i muže. Jak jim předcházet?

Kvasinkové infekce trápí ženy i muže. Jak jim předcházet?

Kvasinky jsou mikroorganismy, které se u nás přirozeně vyskytují na nejrůznějších sliznicích, například v ústech, v nose a krku, na...
Novoroční bilancování: Staré končí, nové začíná – co nám dal a vzal rok 2020?

Novoroční bilancování: Staré končí, nové začíná – co nám dal a vzal rok 2020?

Jako každoročně touto dobou uzavíráme rok starý a otevíráme nový: nepopsaný list, který můžeme naplnit podle sebe. Takové období se...
Přírodní prostředky pro zmírnění kašle, které vám pomohou zbavit se hlenu

Přírodní prostředky pro zmírnění kašle, které vám pomohou zbavit se hlenu

Protivný kašel a zahleněnost patří k jedněm z nejčastějších podzimních a zimních obtíží. V současné době se k nim navíc přidružuje...
Přehled důležitých certifikátů kosmetických produktů a jak se v nich vyznat

Přehled důležitých certifikátů kosmetických produktů a jak se v nich vyznat

S různými certifikáty se setkáváme dnes a denně. Hlavně u jídla a kosmetiky. Jsou vůbec potřeba? Je něco, co nám opravdu stoprocentně...
Zelený, černý, ovocný či bylinný. Jaký „čaj“ je pro vás ten pravý?

Zelený, černý, ovocný či bylinný. Jaký „čaj“ je pro vás ten pravý?

S klesající teplotou a s prvními mrazíky stále častěji saháme po hřejivých nápojích v podobě lahodných čajů. A není se čemu divit,...
Vánoční drinky bez alkoholu: jak připravit punč, svařák či vánoční likér?

Vánoční drinky bez alkoholu: jak připravit punč, svařák či vánoční likér?

Milujete svařené víno, vaječný koňak, ale z nějakého důvodu se zříkáte alkoholu? Tyto drinky vám zachutnají a na alkohol si ani nevzpomenete…...
Na pohyb byste neměli zapomínat ani o svátcích. Jak se hýbat aniž byste museli sportovat?

Na pohyb byste neměli zapomínat ani o svátcích. Jak se hýbat aniž byste museli sportovat?

Lidské tělo není zvyklé na věčné sezení, bylo naopak stvořeno k pohybu – jakkoliv se to v dnešní „době sedavé“ může zdát neuvěřitelné,...