Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?
zdroj: Adobe Stock

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli, ale o tradičních kyselých okurkách zvaných „nakládačkách“. Ty patří k České kuchyni stejně neodmyslitelně jako k Vánocům stromeček a k Velikonocům vejce. Co nás na nich jako národ tak přitahuje, že na ně zkrátka nedáme dopustit?

Kyselé okurky jsou klenotem české kuchyně. Skvěle chutnají a hodí se jako příloha či doplněk k řadě pokrmů. Pro jednu do spíže či lednice si chodí nejen těhotné ženy. Kromě skvělé chuti ale vynikají mimořádnými zdravotními benefity. Představují mimořádný zdroj antioxidantů, zlepšují trávení, pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi, podporují zdraví jater a žaludku stejně jako zdravé hubnutí. Řada studií se shoduje v tom, že mezi další přínosy kyselých okurek patří i snižování rizika vývoje kvasinkových infekcí, mírnění stresu a zlepšení duševního zdraví a také pomoc při prevenci zácpy.

Nízkokalorická bomba nabitá živinami
Nakládané kyselé okurky jsou mimořádně chutné a navíc zdravé. To samo o sobě by stačilo pro to, abychom je milovali. Ony ale ukrývají v rukávu ještě další eso. A tím je skutečně nízká kalorická hodnota. Kyselé okurky tak představují pochoutku, kterou si můžete dopřávat poměrně ve velkém bez strachu, že byste ohrozili svoji těžce budovanou štíhlou linii, obsahují totiž až 95 % vody. Výroba je poměrně jednoduchá a každý ji s přehledem zvládne doma. K okurkám se přidá koření a případně trochu jiné zeleniny a vše se zalije lákem a zavaří. Recept na okurky je něco jako rodinné bohatství, které se dědí z generace na generaci. My jsme pro vás ale připravili dnes 5 důvodů, proč byste si je měli dopřávat pravidelně ze zdravotního hlediska.

Pomohou s ranní nevolností i kocovinou
Přemýšleli jste někdy nad tím, proč je tak zaběhlá spojitost chutí těhotných žen s konzumací kyselých okurek? Nebo proč lidé s kocovinou s oblibou pijí sladko-kyselý lák? Některé výzkumy ukázaly, že kysané potraviny potlačují potřebu zvracet a uklidňují nevolnost. Těhotné ženy by si pouze měly dávat pozor na množství sodíku v okurkách a hlídat si, aby jej nepřijaly více, než je zdrávo.

Bojují s kvasinkovou infekcí
Kvasinky jsou běžnou součástí vaginální mikroflóry. Z mnoha důvodu se ale mohou přemnožit a stát se patogenními. Děje se to zejména po užívání léků, které ovlivňují bakteriální kolonie v těle – antibiotika nebo antivirotika. Kyselé okurky pomáhají posílit optimální hladiny prospěšných probiotických bakterií, udržet kvasinky pod kontrolou, a tak trvale významně snižovat riziko vzniku a vývoje kvasinkových infekcí.

Zbaví vás stresu a zajistí dobrou náladu
Bloudivý nerv, Nervus vagus, inervuje míchu do žaludku a funguje jako vysoce efektivní spojnice mezi žaludkem a mozkem. Úrovně probiotických bakterií, které se živí kyselými okurkami (a nejen jimi, samozřejmě) ve střevě, snižují dopad stresového hormonu kortizolu na tento nerv. Jinými slovy, pravidelná konzumace okurek vás prostě dostane do pohody.

Fungují jako prevence zácpy
Vysoký obsah vody, vlákniny a prospěšných probiotických bakterií. Všechny tyto vlastnosti kyselých okurek přispívají k zachování funkčnosti a zdraví střev. Napomáhají tak bezproblémovému průchodu nejdříve tráveniny a posléze i stolice. To významně snižuje pravděpodobnost vzniku zácpy.

Udrží váhu nebo vás zbaví nežádoucích kilogramů
Kyselé okurky představují poměrně atraktivní způsob, jak dostat do svého jídelníčku více zeleniny. A to bez velké námahy. Víme, že bychom ke každé denní porci měli sníst určité množství ovoce nebo zeleniny (ovoce spíše dopoledne). Často na to ale zapomínáme. Když budete pamatovat na kyselé okurky, nemusí se vám to příště stát. Dejte si je ke kuřecímu masu, k řízku, k chlebu s tuňákovou pomazánkou nebo je nakrájejte do salátu a dodejte mu tak specifický říz.

Nakládačky jsou s českou kuchyní neodmyslitelně spjaty. Symbolizují tradici, která spojuje generace. Jsou nejen chutné, ale také zdravé. Jediné, na co byste si měli v souvislosti s jejich konzumací dávat pozor, je obsah soli. Pokud je tedy opravdu jíte denně, sledujte množství, abyste nepřesáhli denní doporučené maximum. Dobrou chuť!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...