Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?
zdroj: Adobe Stock

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli, ale o tradičních kyselých okurkách zvaných „nakládačkách“. Ty patří k České kuchyni stejně neodmyslitelně jako k Vánocům stromeček a k Velikonocům vejce. Co nás na nich jako národ tak přitahuje, že na ně zkrátka nedáme dopustit?

Kyselé okurky jsou klenotem české kuchyně. Skvěle chutnají a hodí se jako příloha či doplněk k řadě pokrmů. Pro jednu do spíže či lednice si chodí nejen těhotné ženy. Kromě skvělé chuti ale vynikají mimořádnými zdravotními benefity. Představují mimořádný zdroj antioxidantů, zlepšují trávení, pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi, podporují zdraví jater a žaludku stejně jako zdravé hubnutí. Řada studií se shoduje v tom, že mezi další přínosy kyselých okurek patří i snižování rizika vývoje kvasinkových infekcí, mírnění stresu a zlepšení duševního zdraví a také pomoc při prevenci zácpy.

Nízkokalorická bomba nabitá živinami
Nakládané kyselé okurky jsou mimořádně chutné a navíc zdravé. To samo o sobě by stačilo pro to, abychom je milovali. Ony ale ukrývají v rukávu ještě další eso. A tím je skutečně nízká kalorická hodnota. Kyselé okurky tak představují pochoutku, kterou si můžete dopřávat poměrně ve velkém bez strachu, že byste ohrozili svoji těžce budovanou štíhlou linii, obsahují totiž až 95 % vody. Výroba je poměrně jednoduchá a každý ji s přehledem zvládne doma. K okurkám se přidá koření a případně trochu jiné zeleniny a vše se zalije lákem a zavaří. Recept na okurky je něco jako rodinné bohatství, které se dědí z generace na generaci. My jsme pro vás ale připravili dnes 5 důvodů, proč byste si je měli dopřávat pravidelně ze zdravotního hlediska.

Pomohou s ranní nevolností i kocovinou
Přemýšleli jste někdy nad tím, proč je tak zaběhlá spojitost chutí těhotných žen s konzumací kyselých okurek? Nebo proč lidé s kocovinou s oblibou pijí sladko-kyselý lák? Některé výzkumy ukázaly, že kysané potraviny potlačují potřebu zvracet a uklidňují nevolnost. Těhotné ženy by si pouze měly dávat pozor na množství sodíku v okurkách a hlídat si, aby jej nepřijaly více, než je zdrávo.

Bojují s kvasinkovou infekcí
Kvasinky jsou běžnou součástí vaginální mikroflóry. Z mnoha důvodu se ale mohou přemnožit a stát se patogenními. Děje se to zejména po užívání léků, které ovlivňují bakteriální kolonie v těle – antibiotika nebo antivirotika. Kyselé okurky pomáhají posílit optimální hladiny prospěšných probiotických bakterií, udržet kvasinky pod kontrolou, a tak trvale významně snižovat riziko vzniku a vývoje kvasinkových infekcí.

Zbaví vás stresu a zajistí dobrou náladu
Bloudivý nerv, Nervus vagus, inervuje míchu do žaludku a funguje jako vysoce efektivní spojnice mezi žaludkem a mozkem. Úrovně probiotických bakterií, které se živí kyselými okurkami (a nejen jimi, samozřejmě) ve střevě, snižují dopad stresového hormonu kortizolu na tento nerv. Jinými slovy, pravidelná konzumace okurek vás prostě dostane do pohody.

Fungují jako prevence zácpy
Vysoký obsah vody, vlákniny a prospěšných probiotických bakterií. Všechny tyto vlastnosti kyselých okurek přispívají k zachování funkčnosti a zdraví střev. Napomáhají tak bezproblémovému průchodu nejdříve tráveniny a posléze i stolice. To významně snižuje pravděpodobnost vzniku zácpy.

Udrží váhu nebo vás zbaví nežádoucích kilogramů
Kyselé okurky představují poměrně atraktivní způsob, jak dostat do svého jídelníčku více zeleniny. A to bez velké námahy. Víme, že bychom ke každé denní porci měli sníst určité množství ovoce nebo zeleniny (ovoce spíše dopoledne). Často na to ale zapomínáme. Když budete pamatovat na kyselé okurky, nemusí se vám to příště stát. Dejte si je ke kuřecímu masu, k řízku, k chlebu s tuňákovou pomazánkou nebo je nakrájejte do salátu a dodejte mu tak specifický říz.

Nakládačky jsou s českou kuchyní neodmyslitelně spjaty. Symbolizují tradici, která spojuje generace. Jsou nejen chutné, ale také zdravé. Jediné, na co byste si měli v souvislosti s jejich konzumací dávat pozor, je obsah soli. Pokud je tedy opravdu jíte denně, sledujte množství, abyste nepřesáhli denní doporučené maximum. Dobrou chuť!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...