Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?
zdroj: Adobe Stock

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli, ale o tradičních kyselých okurkách zvaných „nakládačkách“. Ty patří k České kuchyni stejně neodmyslitelně jako k Vánocům stromeček a k Velikonocům vejce. Co nás na nich jako národ tak přitahuje, že na ně zkrátka nedáme dopustit?

Kyselé okurky jsou klenotem české kuchyně. Skvěle chutnají a hodí se jako příloha či doplněk k řadě pokrmů. Pro jednu do spíže či lednice si chodí nejen těhotné ženy. Kromě skvělé chuti ale vynikají mimořádnými zdravotními benefity. Představují mimořádný zdroj antioxidantů, zlepšují trávení, pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi, podporují zdraví jater a žaludku stejně jako zdravé hubnutí. Řada studií se shoduje v tom, že mezi další přínosy kyselých okurek patří i snižování rizika vývoje kvasinkových infekcí, mírnění stresu a zlepšení duševního zdraví a také pomoc při prevenci zácpy.

Nízkokalorická bomba nabitá živinami
Nakládané kyselé okurky jsou mimořádně chutné a navíc zdravé. To samo o sobě by stačilo pro to, abychom je milovali. Ony ale ukrývají v rukávu ještě další eso. A tím je skutečně nízká kalorická hodnota. Kyselé okurky tak představují pochoutku, kterou si můžete dopřávat poměrně ve velkém bez strachu, že byste ohrozili svoji těžce budovanou štíhlou linii, obsahují totiž až 95 % vody. Výroba je poměrně jednoduchá a každý ji s přehledem zvládne doma. K okurkám se přidá koření a případně trochu jiné zeleniny a vše se zalije lákem a zavaří. Recept na okurky je něco jako rodinné bohatství, které se dědí z generace na generaci. My jsme pro vás ale připravili dnes 5 důvodů, proč byste si je měli dopřávat pravidelně ze zdravotního hlediska.

Pomohou s ranní nevolností i kocovinou
Přemýšleli jste někdy nad tím, proč je tak zaběhlá spojitost chutí těhotných žen s konzumací kyselých okurek? Nebo proč lidé s kocovinou s oblibou pijí sladko-kyselý lák? Některé výzkumy ukázaly, že kysané potraviny potlačují potřebu zvracet a uklidňují nevolnost. Těhotné ženy by si pouze měly dávat pozor na množství sodíku v okurkách a hlídat si, aby jej nepřijaly více, než je zdrávo.

Bojují s kvasinkovou infekcí
Kvasinky jsou běžnou součástí vaginální mikroflóry. Z mnoha důvodu se ale mohou přemnožit a stát se patogenními. Děje se to zejména po užívání léků, které ovlivňují bakteriální kolonie v těle – antibiotika nebo antivirotika. Kyselé okurky pomáhají posílit optimální hladiny prospěšných probiotických bakterií, udržet kvasinky pod kontrolou, a tak trvale významně snižovat riziko vzniku a vývoje kvasinkových infekcí.

Zbaví vás stresu a zajistí dobrou náladu
Bloudivý nerv, Nervus vagus, inervuje míchu do žaludku a funguje jako vysoce efektivní spojnice mezi žaludkem a mozkem. Úrovně probiotických bakterií, které se živí kyselými okurkami (a nejen jimi, samozřejmě) ve střevě, snižují dopad stresového hormonu kortizolu na tento nerv. Jinými slovy, pravidelná konzumace okurek vás prostě dostane do pohody.

Fungují jako prevence zácpy
Vysoký obsah vody, vlákniny a prospěšných probiotických bakterií. Všechny tyto vlastnosti kyselých okurek přispívají k zachování funkčnosti a zdraví střev. Napomáhají tak bezproblémovému průchodu nejdříve tráveniny a posléze i stolice. To významně snižuje pravděpodobnost vzniku zácpy.

Udrží váhu nebo vás zbaví nežádoucích kilogramů
Kyselé okurky představují poměrně atraktivní způsob, jak dostat do svého jídelníčku více zeleniny. A to bez velké námahy. Víme, že bychom ke každé denní porci měli sníst určité množství ovoce nebo zeleniny (ovoce spíše dopoledne). Často na to ale zapomínáme. Když budete pamatovat na kyselé okurky, nemusí se vám to příště stát. Dejte si je ke kuřecímu masu, k řízku, k chlebu s tuňákovou pomazánkou nebo je nakrájejte do salátu a dodejte mu tak specifický říz.

Nakládačky jsou s českou kuchyní neodmyslitelně spjaty. Symbolizují tradici, která spojuje generace. Jsou nejen chutné, ale také zdravé. Jediné, na co byste si měli v souvislosti s jejich konzumací dávat pozor, je obsah soli. Pokud je tedy opravdu jíte denně, sledujte množství, abyste nepřesáhli denní doporučené maximum. Dobrou chuť!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Úskalí tolik propagované vody s citrónem. Jak ji pít, aby byla opravdu prospěšná?

Úskalí tolik propagované vody s citrónem. Jak ji pít, aby byla opravdu prospěšná?

Všechna ta překombinovaná doporučení, kterými nás výživoví poradci zasypávají, je velmi těžké dodržet. Mnohdy je jednoduché začít, ale už složitější pokračovat. Někdy ale opravdu postačí začít něčím úplně...

Čtěte dál
Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům

Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům

Popularita kombuchy se dostala na vrchol, fermentace je zkrátka trendy. Prodává se nejen v obchodech, ale umíchají vám ji na přání...
Paleo stravování: Je opravdu zdravé se stravovat jako jeskynní muž?

Paleo stravování: Je opravdu zdravé se stravovat jako jeskynní muž?

Paleo nebo Caveman dieta. Systém kopírující stravu našich prapředků. Je v tomto případě dobré předky následovat, nebo bychom jejich...
Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Býváte ráno příliš zaneprázdnění na to, abyste si udělali čas na snídani? Nebo prostě jen nemáte hlad, protože jste se minulou noc...
Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?

Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?

Letošní léto nám přineslo obzvlášť velkou úrodu. Na bohatství zeleniny a ovoce si tak přišli i majitelé menších zahrádek. Háček je...
Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky?...
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...