Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?
zdroj: Adobe Stock

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli, ale o tradičních kyselých okurkách zvaných „nakládačkách“. Ty patří k České kuchyni stejně neodmyslitelně jako k Vánocům stromeček a k Velikonocům vejce. Co nás na nich jako národ tak přitahuje, že na ně zkrátka nedáme dopustit?

Kyselé okurky jsou klenotem české kuchyně. Skvěle chutnají a hodí se jako příloha či doplněk k řadě pokrmů. Pro jednu do spíže či lednice si chodí nejen těhotné ženy. Kromě skvělé chuti ale vynikají mimořádnými zdravotními benefity. Představují mimořádný zdroj antioxidantů, zlepšují trávení, pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi, podporují zdraví jater a žaludku stejně jako zdravé hubnutí. Řada studií se shoduje v tom, že mezi další přínosy kyselých okurek patří i snižování rizika vývoje kvasinkových infekcí, mírnění stresu a zlepšení duševního zdraví a také pomoc při prevenci zácpy.

Nízkokalorická bomba nabitá živinami
Nakládané kyselé okurky jsou mimořádně chutné a navíc zdravé. To samo o sobě by stačilo pro to, abychom je milovali. Ony ale ukrývají v rukávu ještě další eso. A tím je skutečně nízká kalorická hodnota. Kyselé okurky tak představují pochoutku, kterou si můžete dopřávat poměrně ve velkém bez strachu, že byste ohrozili svoji těžce budovanou štíhlou linii, obsahují totiž až 95 % vody. Výroba je poměrně jednoduchá a každý ji s přehledem zvládne doma. K okurkám se přidá koření a případně trochu jiné zeleniny a vše se zalije lákem a zavaří. Recept na okurky je něco jako rodinné bohatství, které se dědí z generace na generaci. My jsme pro vás ale připravili dnes 5 důvodů, proč byste si je měli dopřávat pravidelně ze zdravotního hlediska.

Pomohou s ranní nevolností i kocovinou
Přemýšleli jste někdy nad tím, proč je tak zaběhlá spojitost chutí těhotných žen s konzumací kyselých okurek? Nebo proč lidé s kocovinou s oblibou pijí sladko-kyselý lák? Některé výzkumy ukázaly, že kysané potraviny potlačují potřebu zvracet a uklidňují nevolnost. Těhotné ženy by si pouze měly dávat pozor na množství sodíku v okurkách a hlídat si, aby jej nepřijaly více, než je zdrávo.

Bojují s kvasinkovou infekcí
Kvasinky jsou běžnou součástí vaginální mikroflóry. Z mnoha důvodu se ale mohou přemnožit a stát se patogenními. Děje se to zejména po užívání léků, které ovlivňují bakteriální kolonie v těle – antibiotika nebo antivirotika. Kyselé okurky pomáhají posílit optimální hladiny prospěšných probiotických bakterií, udržet kvasinky pod kontrolou, a tak trvale významně snižovat riziko vzniku a vývoje kvasinkových infekcí.

Zbaví vás stresu a zajistí dobrou náladu
Bloudivý nerv, Nervus vagus, inervuje míchu do žaludku a funguje jako vysoce efektivní spojnice mezi žaludkem a mozkem. Úrovně probiotických bakterií, které se živí kyselými okurkami (a nejen jimi, samozřejmě) ve střevě, snižují dopad stresového hormonu kortizolu na tento nerv. Jinými slovy, pravidelná konzumace okurek vás prostě dostane do pohody.

Fungují jako prevence zácpy
Vysoký obsah vody, vlákniny a prospěšných probiotických bakterií. Všechny tyto vlastnosti kyselých okurek přispívají k zachování funkčnosti a zdraví střev. Napomáhají tak bezproblémovému průchodu nejdříve tráveniny a posléze i stolice. To významně snižuje pravděpodobnost vzniku zácpy.

Udrží váhu nebo vás zbaví nežádoucích kilogramů
Kyselé okurky představují poměrně atraktivní způsob, jak dostat do svého jídelníčku více zeleniny. A to bez velké námahy. Víme, že bychom ke každé denní porci měli sníst určité množství ovoce nebo zeleniny (ovoce spíše dopoledne). Často na to ale zapomínáme. Když budete pamatovat na kyselé okurky, nemusí se vám to příště stát. Dejte si je ke kuřecímu masu, k řízku, k chlebu s tuňákovou pomazánkou nebo je nakrájejte do salátu a dodejte mu tak specifický říz.

Nakládačky jsou s českou kuchyní neodmyslitelně spjaty. Symbolizují tradici, která spojuje generace. Jsou nejen chutné, ale také zdravé. Jediné, na co byste si měli v souvislosti s jejich konzumací dávat pozor, je obsah soli. Pokud je tedy opravdu jíte denně, sledujte množství, abyste nepřesáhli denní doporučené maximum. Dobrou chuť!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným, protože švestky jsou mimořádně zdravé. Jaké prospěšné účinky od nich...

Čtěte dál
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení...
Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,...
Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu jsme si povídaly o radostech i strastech těhotenství, o významu stravy a duševní pohody...
Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Podle American Cancer Society (ACS, Americká společnost pro léčbu rakoviny), která vydala nová doporučení ohledně snížení rizika onemocnění...
Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Druhý trimestr patří k těm nejpříjemnějším. Hormony se uklidnily, chuť k jídlu se ustálila a ženy si tak povětšinou užívají příjemné...
Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Čekanka je bylinka, která je u nás zatím bohužel poměrně nedoceněná, avšak postupně o ní získáváme větší povědomí. Určitě jste si například...
Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Mangold, podobně jako jiné druhy listové zeleniny, je z nutričního hlediska velmi významný. Má nízký obsah kilokalorií, sacharidů i...
Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Přerušované půsty a jejich účinky na zdraví

Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Přerušované půsty a jejich účinky na zdraví

Přerušovaný půst neboli přerušované hladovění je stravovací režim, který v posledních letech získává stále větší oblibu. Do jisté míry...
Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé

Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé

Do nedávné doby byla metoda sous-vide doménou luxusních restaurací. Sous-vide je nejen zdravé vaření, dokáže také udělat i z obyčejné...
Ortorexie je novodobá porucha příjmu potravy. Neohrožuje právě vás?

Ortorexie je novodobá porucha příjmu potravy. Neohrožuje právě vás?

Mezi dobře známé poruchy příjmu potravy patří zejména anorexie a bulimie. Co je ale v posledních letech „trendem“ v poruchách týkající...