Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů, rychlých občerstvení a nejrůznějších bister. Je sushi skutečně tak zdravé? A je dobré si jej v našich podmínkách dopřávat často?
Pozor na tasemnici
Konzumace syrového masa s sebou vždy nese různá rizika. Podobně jako syrové hovězí maso i syrové ryby mohou být domovem tasemnice, známého parazita střev obratlovců. Některé druhy totiž mohou napadnout i člověka a ve střevech mohou dorůstat až 30 cm. Podle světového centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) jsou takové infekce nejběžnější v Evropě, Severní Americe a Asii. Jak se proti takovým potížím chránit? Vždy choďte jen do prověřených restaurací, které nakupují kvalitní ryby. A jak se rozhodovat u baleného sushi? Zde nezbývá nic jiného, než se smířit s určitým rizikem a zvážit, jestli vám to za to opravdu stojí.
Roli hraje imunita, věk i těhotenství
Existují skupiny lidí, které jsou k tasemnicím. Jedná se zejména o jedince s jakkoli narušeným imunitním systémem, malé děti a seniory. Ti by neměli syrové nebo nedopečené ryby konzumovat vůbec. Obezřetné by měly být samozřejmě i těhotné ženy. Ty totiž, kromě oslabeného imunitního systému, mohou riskovat i zdraví dítěte, které nosí. Dalším důvodem je i možná přítomnost rtuti, která může být toxická pro plod v děloze a může způsobit poškození mozku a potíže se sluchem a zrakem. Zde se nabízí otázka: Konzumovat tedy vůbec ryby v období těhotenství? Určitě ano, ale zaměřte se na ty s nízkým obsahem rtuti, jako je třeba losos, tilapie nebo krevety. Vyhněte se naopak tuňákovi, mečounovi, makrele a žralokovi, kde je riziko vysoké. Pozornost také věnujte samozřejmě dostatečné tepelné úpravě.
Sushi a jeho nutriční stránka
Máme pro vás dobrou zprávu. Sushi se vzdávat rozhodně nemusíte. Pravdou je, že tučné syrové ryby jsou plné důležitých živin. Dominují omega-3 mastné kyseliny, které jsou dobrým pomocníkem v boji proti srdečním onemocněním, podporují zdraví mozku a celkově působí protizánětlivě. Sushi je navíc zcela kompletní pokrm, který obsahuje i velké množství bílkovin a dobře využitelných sacharidů, které jsou zastoupeny hlavně rýží. Sushi pro své nutriční vlastnosti tedy představuje i ideální pokrm po cvičení. Ryby v syrové podobě navíc nejsou zatěžovány nevhodnou přípravou, jako je třeba smažení.
Dvě porce týdně jsou optimální
Ačkoliv neexistuje obecné doporučení, kolik syrových ryb byste si měli dopřávat, American Heart Association doporučuje omezit příjem syrových mořských živočichů na dvě průměrná jídla týdně, což odpovídá přibližně 340 gramům. Pokud holdujete druhům ryb s vysokým obsahem rtuti, mělo by to být ještě méně. Ryby a mořské plody byste pak vždy měli konzumovat s velkým množství zeleniny.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
