Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko
zdroj: Pixabay

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů, rychlých občerstvení a nejrůznějších bister. Je sushi skutečně tak zdravé? A je dobré si jej v našich podmínkách dopřávat často?

Pozor na tasemnici
Konzumace syrového masa s sebou vždy nese různá rizika. Podobně jako syrové hovězí maso i syrové ryby mohou být domovem tasemnice, známého parazita střev obratlovců. Některé druhy totiž mohou napadnout i člověka a ve střevech mohou dorůstat až 30 cm. Podle světového centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) jsou takové infekce nejběžnější v Evropě, Severní Americe a Asii. Jak se proti takovým potížím chránit? Vždy choďte jen do prověřených restaurací, které nakupují kvalitní ryby. A jak se rozhodovat u baleného sushi? Zde nezbývá nic jiného, než se smířit s určitým rizikem a zvážit, jestli vám to za to opravdu stojí.

Roli hraje imunita, věk i těhotenství
Existují skupiny lidí, které jsou k tasemnicím. Jedná se zejména o jedince s jakkoli narušeným imunitním systémem, malé děti a seniory. Ti by neměli syrové nebo nedopečené ryby konzumovat vůbec. Obezřetné by měly být samozřejmě i těhotné ženy. Ty totiž, kromě oslabeného imunitního systému, mohou riskovat i zdraví dítěte, které nosí. Dalším důvodem je i možná přítomnost rtuti, která může být toxická pro plod v děloze a může způsobit poškození mozku a potíže se sluchem a zrakem. Zde se nabízí otázka: Konzumovat tedy vůbec ryby v období těhotenství? Určitě ano, ale zaměřte se na ty s nízkým obsahem rtuti, jako je třeba losos, tilapie nebo krevety. Vyhněte se naopak tuňákovi, mečounovi, makrele a žralokovi, kde je riziko vysoké. Pozornost také věnujte samozřejmě dostatečné tepelné úpravě.

Sushi a jeho nutriční stránka
Máme pro vás dobrou zprávu. Sushi se vzdávat rozhodně nemusíte. Pravdou je, že tučné syrové ryby jsou plné důležitých živin. Dominují omega-3 mastné kyseliny, které jsou dobrým pomocníkem v boji proti srdečním onemocněním, podporují zdraví mozku a celkově působí protizánětlivě. Sushi je navíc zcela kompletní pokrm, který obsahuje i velké množství bílkovin a dobře využitelných sacharidů, které jsou zastoupeny hlavně rýží. Sushi pro své nutriční vlastnosti tedy představuje i ideální pokrm po cvičení. Ryby v syrové podobě navíc nejsou zatěžovány nevhodnou přípravou, jako je třeba smažení.

Dvě porce týdně jsou optimální
Ačkoliv neexistuje obecné doporučení, kolik syrových ryb byste si měli dopřávat, American Heart Association doporučuje omezit příjem syrových mořských živočichů na dvě průměrná jídla týdně, což odpovídá přibližně 340 gramům. Pokud holdujete druhům ryb s vysokým obsahem rtuti, mělo by to být ještě méně. Ryby a mořské plody byste pak vždy měli konzumovat s velkým množství zeleniny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Úskalí tolik propagované vody s citrónem. Jak ji pít, aby byla opravdu prospěšná?

Úskalí tolik propagované vody s citrónem. Jak ji pít, aby byla opravdu prospěšná?

Všechna ta překombinovaná doporučení, kterými nás výživoví poradci zasypávají, je velmi těžké dodržet. Mnohdy je jednoduché začít, ale už složitější pokračovat. Někdy ale opravdu postačí začít něčím úplně...

Čtěte dál
Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům

Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům

Popularita kombuchy se dostala na vrchol, fermentace je zkrátka trendy. Prodává se nejen v obchodech, ale umíchají vám ji na přání...
Paleo stravování: Je opravdu zdravé se stravovat jako jeskynní muž?

Paleo stravování: Je opravdu zdravé se stravovat jako jeskynní muž?

Paleo nebo Caveman dieta. Systém kopírující stravu našich prapředků. Je v tomto případě dobré předky následovat, nebo bychom jejich...
Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Býváte ráno příliš zaneprázdnění na to, abyste si udělali čas na snídani? Nebo prostě jen nemáte hlad, protože jste se minulou noc...
Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?

Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?

Letošní léto nám přineslo obzvlášť velkou úrodu. Na bohatství zeleniny a ovoce si tak přišli i majitelé menších zahrádek. Háček je...
Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky?...
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...