Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické, že avokádový olej bude mezi ostatními oleji rovněž držet prvenství. Proč ho zařadit do jídelníčku?
Prevence cukrovky, vysokého cholesterolu, kožních problémů jako je lupénka nebo potíží s klouby jako je artritida… Na to všechno podle studií funguje právě avokádový olej, který představuje skvělý zdroj zdravých tuků a mikroživin včetně vitaminů E, A a také thiaminu i riboflavinu. Protože se lisuje z avokádové dužiny, představuje jeden z mála olejů, které se nelisují ze semen či pecek.
Avokádo jako unikátní typ ovoce
Avokádová dužina je bohatá na zdravé tuky, včetně kyseliny olejové a dalších esenciálních mastných kyselin a tyto vlastnosti přejímá i avokádový olej, jenž tak představuje doslova zlato pro zdraví celého těla. Ne nadarmo má čestné místo na seznamu GAPS, což je stravovací plán navržený k léčbě zažívacích chorob, neurologických potíží, autoimunitních stavů a snížení zánětu.
S čím vším tedy avokádový olej pomůže?
- Podle studie z roku 2019 publikované v časopise Antioxidants má potenciál pomoci při prevenci a léčbě rakoviny a mikrobiálních, zánětlivých a kardiovaskulárních onemocnění.
- Mononenasycené tuky obsažené v avokádovém oleji mohou mít příznivý účinek na snižování krevního tlaku, a tudíž i na zdraví srdce, pokud jsou ovšem konzumovány s mírou a pokud jsou ve stravě používány jako náhrada nasycených tuků a trans tuků.
- Další z mnoha potenciálních výhod avokádového oleje je zlepšení kloubních onemocnění, jako je artritida, která způsobuje otoky a bolesti kloubů.
- Psoriáza neboli lupénka je nemoc způsobující hromadění drsných, suchých a odumřelých kožních buněk. Postižené oblasti vypadají jako červeno-růžové flíčky poseté stříbřitými šupinkami a ohraničené zarudlými okraji. Výzkumy ukazují, že nanášení avokádového oleje na daná místa může výrazně přispět k dlouhodobé léčbě lupénky, a navíc že může při lokálním užívání obecně podporovat hojení ran a (nejen) na pokožku působit protizánětlivě.
- Avokádový olej má vysoký kouřový bod, kolem 250 °C, což znamená, že se hodí nejen pro kuchyni studenou, ale i pro teplou, protože je relativně tepelně stabilní.
Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?
Na co si dávat pozor
Pokud jste na avokádo alergičtí, musíte se bohužel vyhnout všem výrobkům obsahujícím avokádový olej. Vyšší riziko alergie na avokádo a výrobky z něj přitom vykazují jedinci trpící alergií na latex, která kromě avokáda souvisí s potravinami jako jsou banány, kaštany, kiwi a mučenka. Ty totiž obsahují některé ze stejných alergenů jako latex. Pokud jde o interakce s jinými léky, může být konzumace avokádového oleje v kontraindikaci s Warfarinem, lékem na ředění krve. Pokud užíváte jakékoli léky na ředění krve, poraďte se se svým lékařem a prodiskutujte, které typy olejů jsou pro vás nejlepší.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál