Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý
zdroj: Shutterstock

Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické, že avokádový olej bude mezi ostatními oleji rovněž držet prvenství. Proč ho zařadit do jídelníčku?

Prevence cukrovky, vysokého cholesterolu, kožních problémů jako je lupénka nebo potíží s klouby jako je artritida… Na to všechno podle studií funguje právě avokádový olej, který představuje skvělý zdroj zdravých tuků a mikroživin včetně vitaminů E, A a také thiaminu i riboflavinu. Protože se lisuje z avokádové dužiny, představuje jeden z mála olejů, které se nelisují ze semen či pecek.

Avokádo jako unikátní typ ovoce
Avokádová dužina je bohatá na zdravé tuky, včetně kyseliny olejové a dalších esenciálních mastných kyselin a tyto vlastnosti přejímá i avokádový olej, jenž tak představuje doslova zlato pro zdraví celého těla. Ne nadarmo má čestné místo na seznamu GAPS, což je stravovací plán navržený k léčbě zažívacích chorob, neurologických potíží, autoimunitních stavů a ​​snížení zánětu.

S čím vším tedy avokádový olej pomůže?

  • Podle studie z roku 2019 publikované v časopise Antioxidants má potenciál pomoci při prevenci a léčbě rakoviny a mikrobiálních, zánětlivých a kardiovaskulárních onemocnění.
  • Mononenasycené tuky obsažené v avokádovém oleji mohou mít příznivý účinek na snižování krevního tlaku, a tudíž i na zdraví srdce, pokud jsou ovšem konzumovány s mírou a pokud jsou ve stravě používány jako náhrada nasycených tuků a trans tuků.
  • Další z mnoha potenciálních výhod avokádového oleje je zlepšení kloubních onemocnění, jako je artritida, která způsobuje otoky a bolesti kloubů.
  • Psoriáza neboli lupénka je nemoc způsobující hromadění drsných, suchých a odumřelých kožních buněk. Postižené oblasti vypadají jako červeno-růžové flíčky poseté stříbřitými šupinkami a ohraničené zarudlými okraji. Výzkumy ukazují, že nanášení avokádového oleje na daná místa může výrazně přispět k dlouhodobé léčbě lupénky, a navíc že může při lokálním užívání obecně podporovat hojení ran a (nejen) na pokožku působit protizánětlivě.
  • Avokádový olej má vysoký kouřový bod, kolem 250 °C, což znamená, že se hodí nejen pro kuchyni studenou, ale i pro teplou, protože je relativně tepelně stabilní.

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Na co si dávat pozor
Pokud jste na avokádo alergičtí, musíte se bohužel vyhnout všem výrobkům obsahujícím avokádový olej. Vyšší riziko alergie na avokádo a výrobky z něj přitom vykazují jedinci trpící alergií na latex, která kromě avokáda souvisí s potravinami jako jsou banány, kaštany, kiwi a mučenka. Ty totiž obsahují některé ze stejných alergenů jako latex. Pokud jde o interakce s jinými léky, může být konzumace avokádového oleje v kontraindikaci s Warfarinem, lékem na ředění krve. Pokud užíváte jakékoli léky na ředění krve, poraďte se se svým lékařem a prodiskutujte, které typy olejů jsou pro vás nejlepší.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Rybízový koláč s kefírem

Rybízový koláč s kefírem

Rybíz patří mezi naše sezónní bobulovité ovoce, které je bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho kyselá chuť však ne každému vyhovuje. Vyzkoušejte proto připravit sladký koláč s kefírem, oslazený medem.

Čtěte dál
Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Horké léto si každý spojuje nejen s chlazenými nápoji, ale také se zmrzlinami. Jsou velice oblíbené po celém světě a na výběr je dnes...
Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí...
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...
Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem...
Lískové ořechy – proč si je dopřát i jinak než v oblíbené čokoládové pomazánce?

Lískové ořechy – proč si je dopřát i jinak než v oblíbené čokoládové pomazánce?

Jsou chutným zobáním i doplňkem mnoha různých pokrmů. Typické aroma dodávají oblíbené čokoládové pomazánce a různým druhům čokolád,...
Zapomeňte na odpor z mládí! Rybí tuk je pro tělo blahodárný hned z několika důvodů

Zapomeňte na odpor z mládí! Rybí tuk je pro tělo blahodárný hned z několika důvodů

Řada z nás má jeho užívání zafixováno z dětství, kdy nás rodiče nutili pravidelně polykat žluté tvrdé a velmi smrduté kapsle naplněné...
Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Pozdní jaro a léto jsou typické pestrostí čerstvých druhů ovoce a zeleniny. Některé druhy jsou sice k dostání po celý rok, ale pořád...
Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Přestože se u nás za poslední roky tento trend poměrně rozšířil, jeho případné zařazení do stravovacího režimu stále vyvolává spoustu...
Rozdělení a načasování příjmu živin: Za těchto podmínek vám pomůže zhubnout

Rozdělení a načasování příjmu živin: Za těchto podmínek vám pomůže zhubnout

Chytré rozdělení živin a načasování doby jejich příjmu může výrazně podpořit vaše snahy o redukci hmotnosti, ztrátu tuku nebo cíle...
Strašák cholesterol: kdy můžete zachovat klid a kdy se začít bát?

Strašák cholesterol: kdy můžete zachovat klid a kdy se začít bát?

Abyste předešli problémům, které způsobují vysoké hladiny cholesterolu, je třeba vzít v úvahu některé faktory. Jak udržet hladinu cholesterolu...
Tuky – osvojte si jednoduché pravidlo, jak poznat ty zdravější od méně vhodných

Tuky – osvojte si jednoduché pravidlo, jak poznat ty zdravější od méně vhodných

Poslední z řady makroživin, které v rámci našeho seriálu uvádíme, jsou tuky. Ty to ale vůbec nemají lehké. Mají totiž tendenci být...