Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!

Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!
zdroj: Shutterstock

Kdo by neznal tento malý zelený zázrak v otevřené skořápce! Jak si dáte jeden oříšek, ihned musíte sáhnout po dalším a otvírat jednu skořápku za druhou. Chuť pistácií je totiž silně návyková. Tyto oříšky patří nejen mezi nejchutnější, ale i mezi nejzdravější druh ořechů. Pistácie jsou nadupané cennými látkami a rozhodně se vyplatí je zařadit do svého jídelníčku.

Pistácie jako zdroj zdraví, energie dobré nálady
Pistácie jsou plody menšího stromku zvaného řečík pistáciový. Ten se hojně pěstuje nejen ve Spojených státech, ale také v našich geografických podmínkách. Stejně jako je tomu v případě ostatních druhů ořechů, také pistácie jsou bohatým zdrojem tuků (48 %). Pistácie ale patří mezi ty méně tučné druhy. Jsou také slušným zdrojem bílkovin, vlákniny i sacharidů. Jsou tedy celkem syté, takže skvěle fungují i jako vydatná svačinka. Díky vláknině tyto oříšky podporují trávicí procesy a pohyby střevních stěn. Prospívají imunitnímu, nervovému i cévnímu systému, zlepšují náladu a podporují správné fungování mozku. Podle tradiční čínské medicíny také čistí krev.

Zásobárna vitamínů a minerálů
V pistáciích najdeme významné množství vitamínů, zejména z řady A, E nebo B. Právě kvůli vysokému množství vitamínu E (gama tokoferol) jsou pistácie skvělou prevencí různých druhů rakoviny. Tento druh vitamínu E je ve stravě nedostatkový, přestože patří mezi ty nejvýznamnější. Pistácie také obsahují fytosteroly, které pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu a díky obsahu antioxidantů účinně bojují proti volným radikálům. Pravidelnou konzumací tak bojujeme proti předčasnému stárnutí našich buněk a posilujeme svou imunitu.

Z oblasti minerálů jsou pistácie významným zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, ale také mědi nebo železa. Měď má velmi důležitou úlohu. Podporuje totiž vstřebávání železa. A v pistáciích je železa nadprůměrné množství. Co se možná o pistáciích většinou neví, je fakt, že mají více železa než například vepřové nebo hovězí maso. Pistácie totiž obsahují téměř 4 mg železa na 100 g, kdežto třeba vepřové maso jen 0,5 mg na 100 g. Pokud vás tedy trápí únava, málo energie nebo chudokrevnost, dejte si s klidem místo plátku masa hrst těchto chutných oříšků.

Dopřejte si pistácie i během hubnutí!
Pistácie jsou rovněž vydatným zdrojem nenasycených mastných kyselin. A oproti dalším druhům ořechů patří pistácie mezi ty o něco méně kalorické. Pistácie mají nízký glykemický index, energie se našemu tělu tak dostává pozvolna, a vy máte tak jistotu, že vás zasytí na delší dobu. Bohatě vám ale postačí množství 25 g denně.

Jak poznat kvalitní pistácie?
Světlá skořápka by měla být prasklá a měla by vytvářet podélnou rýhu. Plody bývají na povrchu světle zelené a jsou pokryté slupkou hnědé nebo fialové barvy. Pozor na příliš tmavé kusy oříšků, ty už nemusí být v pořádku. Zde hrozí napadení plísní. Na plísně jsou ořechy obecně více náchylné, proto je důležité je před konzumací vždy důkladně prohlédnout. A ačkoliv se běžně různé druhy ořechů drtí nebo strouhají do zásoby, v případě pistácií to není úplně vhodné. Pistácie totiž mají tendenci rychle žluknout.

A jak tyto skvělé oříšky můžete využít? Pistácie bývají častou součástí různých dezertů, kdy se přidávají jak do těsta, tak jako ozdoba. Rozdrcenými pistáciemi se také zdobí zmrzlinové poháry. Můžete si jimi také zpestřit různé zeleninové saláty. Nejjednodušší variantou je ale dát si hrst pistácií jen tak jako svačinku nebo je využít jako součást zdravého zobání během oslav. Pistácie jsou také součástí známého salámu Mortadella. Vybírejte ale ideálně nesolené druhy. Pak máte jistotu, že vám pistácie dají maximum významných látek pro zdraví.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Neustálý hlad je otravný, rušivý, způsobuje podrážděnost a zhoršuje koncentraci. Když jste hladoví, myslíte jen na to, abyste se najedli, a když se k jídlu konečně dostanete, přeženete to a potom vás bolí...

Čtěte dál
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...
Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Jedná se o nejznámější a také vůbec nejužívanější vitamín. Jeho popularita mezi doplňky stravy jednoznačně vede. Ve složení nejrůznějších...
Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Zatímco před lety každý z nás znal či konzumoval maximálně vitamín C pro lepší imunitu, aktuálně jsou hitem doplňky stravy s různorodou...
Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí...
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...
Aminokyselina glutamin: Má jeho suplementace smysl?

Aminokyselina glutamin: Má jeho suplementace smysl?

Glutamin je nejhojnější aminokyselina v našem těle. Organismus dokáže dokonce glutamin vyrábět sám, kromě toho jej přijímáme v řadě...
Lískové ořechy – proč si je dopřát i jinak než v oblíbené čokoládové pomazánce?

Lískové ořechy – proč si je dopřát i jinak než v oblíbené čokoládové pomazánce?

Jsou chutným zobáním i doplňkem mnoha různých pokrmů. Typické aroma dodávají oblíbené čokoládové pomazánce a různým druhům čokolád,...
Vědecky podložené způsoby, jak podpořit ztrátu břišního tuku

Vědecky podložené způsoby, jak podpořit ztrátu břišního tuku

Začít můžete třeba tím, že denně budete jen o minutu více věnovat přirozené chůzi. A další opatření jsou podobného ražení – zdá se,...
Rozdělení a načasování příjmu živin: Za těchto podmínek vám pomůže zhubnout

Rozdělení a načasování příjmu živin: Za těchto podmínek vám pomůže zhubnout

Chytré rozdělení živin a načasování doby jejich příjmu může výrazně podpořit vaše snahy o redukci hmotnosti, ztrátu tuku nebo cíle...
Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Když je tělo v nerovnováze, jedním z prvních míst, kde se to projeví, je pokožka. Pokud se organismu nedostává optimálního množství...