Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!

Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!
zdroj: Shutterstock

Kdo by neznal tento malý zelený zázrak v otevřené skořápce! Jak si dáte jeden oříšek, ihned musíte sáhnout po dalším a otvírat jednu skořápku za druhou. Chuť pistácií je totiž silně návyková. Tyto oříšky patří nejen mezi nejchutnější, ale i mezi nejzdravější druh ořechů. Pistácie jsou nadupané cennými látkami a rozhodně se vyplatí je zařadit do svého jídelníčku.

Pistácie jako zdroj zdraví, energie dobré nálady
Pistácie jsou plody menšího stromku zvaného řečík pistáciový. Ten se hojně pěstuje nejen ve Spojených státech, ale také v našich geografických podmínkách. Stejně jako je tomu v případě ostatních druhů ořechů, také pistácie jsou bohatým zdrojem tuků (48 %). Pistácie ale patří mezi ty méně tučné druhy. Jsou také slušným zdrojem bílkovin, vlákniny i sacharidů. Jsou tedy celkem syté, takže skvěle fungují i jako vydatná svačinka. Díky vláknině tyto oříšky podporují trávicí procesy a pohyby střevních stěn. Prospívají imunitnímu, nervovému i cévnímu systému, zlepšují náladu a podporují správné fungování mozku. Podle tradiční čínské medicíny také čistí krev.

Zásobárna vitamínů a minerálů
V pistáciích najdeme významné množství vitamínů, zejména z řady A, E nebo B. Právě kvůli vysokému množství vitamínu E (gama tokoferol) jsou pistácie skvělou prevencí různých druhů rakoviny. Tento druh vitamínu E je ve stravě nedostatkový, přestože patří mezi ty nejvýznamnější. Pistácie také obsahují fytosteroly, které pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu a díky obsahu antioxidantů účinně bojují proti volným radikálům. Pravidelnou konzumací tak bojujeme proti předčasnému stárnutí našich buněk a posilujeme svou imunitu.

Z oblasti minerálů jsou pistácie významným zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, ale také mědi nebo železa. Měď má velmi důležitou úlohu. Podporuje totiž vstřebávání železa. A v pistáciích je železa nadprůměrné množství. Co se možná o pistáciích většinou neví, je fakt, že mají více železa než například vepřové nebo hovězí maso. Pistácie totiž obsahují téměř 4 mg železa na 100 g, kdežto třeba vepřové maso jen 0,5 mg na 100 g. Pokud vás tedy trápí únava, málo energie nebo chudokrevnost, dejte si s klidem místo plátku masa hrst těchto chutných oříšků.

Dopřejte si pistácie i během hubnutí!
Pistácie jsou rovněž vydatným zdrojem nenasycených mastných kyselin. A oproti dalším druhům ořechů patří pistácie mezi ty o něco méně kalorické. Pistácie mají nízký glykemický index, energie se našemu tělu tak dostává pozvolna, a vy máte tak jistotu, že vás zasytí na delší dobu. Bohatě vám ale postačí množství 25 g denně.

Jak poznat kvalitní pistácie?
Světlá skořápka by měla být prasklá a měla by vytvářet podélnou rýhu. Plody bývají na povrchu světle zelené a jsou pokryté slupkou hnědé nebo fialové barvy. Pozor na příliš tmavé kusy oříšků, ty už nemusí být v pořádku. Zde hrozí napadení plísní. Na plísně jsou ořechy obecně více náchylné, proto je důležité je před konzumací vždy důkladně prohlédnout. A ačkoliv se běžně různé druhy ořechů drtí nebo strouhají do zásoby, v případě pistácií to není úplně vhodné. Pistácie totiž mají tendenci rychle žluknout.

A jak tyto skvělé oříšky můžete využít? Pistácie bývají častou součástí různých dezertů, kdy se přidávají jak do těsta, tak jako ozdoba. Rozdrcenými pistáciemi se také zdobí zmrzlinové poháry. Můžete si jimi také zpestřit různé zeleninové saláty. Nejjednodušší variantou je ale dát si hrst pistácií jen tak jako svačinku nebo je využít jako součást zdravého zobání během oslav. Pistácie jsou také součástí známého salámu Mortadella. Vybírejte ale ideálně nesolené druhy. Pak máte jistotu, že vám pistácie dají maximum významných látek pro zdraví.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...

Čtěte dál
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Dostatečný příjem proteinů (bílkovin) je kromě cvičení základním předpokladem pro nárůst svalové hmoty, hubnutí a zdraví celkově. Tyto...
Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Už jste ochutnali sušené maso? Zdravá svačina, plná hodnotných živin, sloužící i jako skvělá chuťovka. V obchodech nalezneme spoustu...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...