Chřest chutná i pomáhá, musí se ale umět správně připravit

Chřest chutná i pomáhá, musí se ale umět správně připravit
zdroj: Shutterstock

Možná, že ho vídáte v obchodě či na trhu, ale zatím kolem něj jen nedůvěřivě procházíte. Nejspíš jste už někde četli, že chřest je vyhledávanou lahůdkou a navíc je mimořádně zdravý. Jenže nevíte, co si s ním v kuchyni počít, neznáte jeho chuť, a tak se zrovna nehrnete k tomu odnést si jej k pokladně. Co o chřestu potřebujete vědět, abyste mu dali šanci?

Pro své mimořádné vlastnosti byly pazochy chřestu uznávány již ve starověkém Egyptě, kde jej lidé využívali před dlouhými 2500 lety př.n.l. Do Evropy putoval chřest z Egypta nejprve přes Francii, kde začal první chřestové plantáže zakládat panovník známý jako Král Slunce – Ludvík XIV. Do našich končin se pazochy dostaly až na přelomu 18. a 19. století. Sezóna chřestu trvá zhruba od dubna do června.

Tři druhy šparglu: Nejlahodnější je ten bílý
Možná trochu toporně znějící slovo „pazochy“ je správným názvem pro chřestové oddenky, které utvářejí jeho výjimečnou podobu. Sám chřest má ještě druhý název, který se svou krkolomností blíží pojmenování oddenků – říká se mu špargl a není jen jeden, vyskytuje se ve třech druzích. Bílý je ze všech nejlahodnější a velmi jemný, daní za to je ovšem náročnější pěstování. Zelený špargl je tužší, více blanitý a chuťově výraznější, při pěstování nevyžaduje nějaké speciální podmínky. Poslední fialový chřest se chutí podobá bílému, je ale poměrně vzácný.

Jaké významné živiny chřest nabízí
Ať už ale bílý, zelený nebo fialový, za všech okolností se chřest pyšní mimořádným nutričním profilem. Vedle velkého množství vody dodá kyselinu listovou a řadu různých bioaktivních látek. Jedná se zejména o antioxidačně působící rostlinné steroly podílející se na snižování cholesterolu v krvi nebo o rutin posilující zdraví cév. Jsou tu ale i rozdíly mezi jednotlivými druhy – bílý prý působí jako afrodiziakum a zelený jako jediný ze všech tří nabízí obsah vitaminu C, důležitého vitamínu pro naši imunitu.

Jak s ním nakládat v kuchyni
V první řadě byste špargl, který přinesete z obchodu nebo trhu, měli důkladně očistit a okrájet konce. Bílý chřest je nutné oloupat, u zeleného to závisí na čerstvosti a stupni dřevnatosti. Aby si tato výjimečná zelenina zachovala co nejvíce ze svého nutričního bohatství, je nejlepší zvolit přípravu známou jako blanšírování. V překladu to znamená, že plod krátce spaříte (položíte do horké vody) a následně jej ochladíte. Takto připravený chřest si dobře rozumí s česnekem a různými krémovými a sýrovými omáčkami, na talíři jej ale můžete i jen přelít máslem nebo posypat sýrem a podávat například s vařeným bramborem. Skvěle ale chutná i v polévce nebo zapékaný.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cheat day: vyplatí si dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day: vyplatí si dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety. Názory na tento „podváděcí“ den se různí. Co to je to cheat day,...

Čtěte dál
Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Cítíte se často unavení a bez energie? Časté jarní výkyvy teplot vás vyčerpávají? Zkuste dobít energii a načerpat sílu z medvědího...
Jarní péče o pleť – co potřebuje vaše pokožka a jak jí prospěje očista a detoxikace?

Jarní péče o pleť – co potřebuje vaše pokožka a jak jí prospěje očista a detoxikace?

Tak jako se střídají roční období, mění se i metabolismus naší pleti. Na jaře je potřeba, aby se pomalu přizpůsoboval vyšším teplotám...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomicky první jarní den přijde letos 20. března přesně ve 4:07 hodin. Zároveň bude tento den vycházet Slunce přesně na východě...
Lahůdkové droždí – buchty vám s ním nevykynou, zdraví ale prospěje

Lahůdkové droždí – buchty vám s ním nevykynou, zdraví ale prospěje

Kvasnice, známé také pod pojmem droždí, jsou poměrně běžnou surovinou v naší domácnosti. Mnozí si pod tímto pojmem představí nepříjemně...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek...
Sezónní alergie: Jak poznáte, že máte pylovou alergii?

Sezónní alergie: Jak poznáte, že máte pylovou alergii?

Já nemám na nic alergii! A jak to víte? První výskyt alergie v dospělém věku není nijak výjimečnou záležitostí. Pokud jste doteď nevěděli...
Březová voda jako jarní životabudič: V čem všem její popíjení prospívá zdraví?

Březová voda jako jarní životabudič: V čem všem její popíjení prospívá zdraví?

Jedním z typických symbolů jara je bříza, která má hojné použití ve fytoterapii, lidové medicíně. Byla jedním z magických stromů, vyhledávaných...