Chřest chutná i pomáhá, musí se ale umět správně připravit

Chřest chutná i pomáhá, musí se ale umět správně připravit
zdroj: Shutterstock

Možná, že ho vídáte v obchodě či na trhu, ale zatím kolem něj jen nedůvěřivě procházíte. Nejspíš jste už někde četli, že chřest je vyhledávanou lahůdkou a navíc je mimořádně zdravý. Jenže nevíte, co si s ním v kuchyni počít, neznáte jeho chuť, a tak se zrovna nehrnete k tomu odnést si jej k pokladně. Co o chřestu potřebujete vědět, abyste mu dali šanci?

Pro své mimořádné vlastnosti byly pazochy chřestu uznávány již ve starověkém Egyptě, kde jej lidé využívali před dlouhými 2500 lety př.n.l. Do Evropy putoval chřest z Egypta nejprve přes Francii, kde začal první chřestové plantáže zakládat panovník známý jako Král Slunce – Ludvík XIV. Do našich končin se pazochy dostaly až na přelomu 18. a 19. století. Sezóna chřestu trvá zhruba od dubna do června.

Tři druhy šparglu: Nejlahodnější je ten bílý
Možná trochu toporně znějící slovo „pazochy“ je správným názvem pro chřestové oddenky, které utvářejí jeho výjimečnou podobu. Sám chřest má ještě druhý název, který se svou krkolomností blíží pojmenování oddenků – říká se mu špargl a není jen jeden, vyskytuje se ve třech druzích. Bílý je ze všech nejlahodnější a velmi jemný, daní za to je ovšem náročnější pěstování. Zelený špargl je tužší, více blanitý a chuťově výraznější, při pěstování nevyžaduje nějaké speciální podmínky. Poslední fialový chřest se chutí podobá bílému, je ale poměrně vzácný.

Jaké významné živiny chřest nabízí
Ať už ale bílý, zelený nebo fialový, za všech okolností se chřest pyšní mimořádným nutričním profilem. Vedle velkého množství vody dodá kyselinu listovou a řadu různých bioaktivních látek. Jedná se zejména o antioxidačně působící rostlinné steroly podílející se na snižování cholesterolu v krvi nebo o rutin posilující zdraví cév. Jsou tu ale i rozdíly mezi jednotlivými druhy – bílý prý působí jako afrodiziakum a zelený jako jediný ze všech tří nabízí obsah vitaminu C, důležitého vitamínu pro naši imunitu.

Jak s ním nakládat v kuchyni
V první řadě byste špargl, který přinesete z obchodu nebo trhu, měli důkladně očistit a okrájet konce. Bílý chřest je nutné oloupat, u zeleného to závisí na čerstvosti a stupni dřevnatosti. Aby si tato výjimečná zelenina zachovala co nejvíce ze svého nutričního bohatství, je nejlepší zvolit přípravu známou jako blanšírování. V překladu to znamená, že plod krátce spaříte (položíte do horké vody) a následně jej ochladíte. Takto připravený chřest si dobře rozumí s česnekem a různými krémovými a sýrovými omáčkami, na talíři jej ale můžete i jen přelít máslem nebo posypat sýrem a podávat například s vařeným bramborem. Skvěle ale chutná i v polévce nebo zapékaný.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak menstruační cyklus ovlivňuje čich a chutě

Jak menstruační cyklus ovlivňuje čich a chutě

Hormonální výkyvy mění váš čich a chuť během těhotenství. Nicméně ovlivňují naše smysly také během menstruačního cyklu. Všimly jste si, jak se vám mění chutě během různých jeho fází, někdy nemůžete ani...

Čtěte dál
Zelený ječmen pro zdraví v kosmetice a péči o pleť

Zelený ječmen pro zdraví v kosmetice a péči o pleť

Zelený ječmen je součástí oblíbených doplňků stravy, určených pro podporu detoxikace nejen na jaře. Zároveň může být také poměrně dobrým...
Jak si poradit s nepříjemným alergickým svěděním očí

Jak si poradit s nepříjemným alergickým svěděním očí

Jaro je krásné období nejen kvůli rozkvetlým stromům a voňavým květinám. Slunce hřeje a všichni jsou jednoduše šťastní. Nebo ne…? Pro...
Půst jako vzpruha pro organismus i záležitost duchovní a ekologická

Půst jako vzpruha pro organismus i záležitost duchovní a ekologická

Když se řekne půst, mnozí z nás si vybaví populární přerušovaný půst, který je součástí různých diet. Má správně nastartovat tělo tak,...
První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a...
Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli...
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Ranní rituály pro radostnější vstávání – proč nám světlo ráno dělá dobře?

Ranní rituály pro radostnější vstávání – proč nám světlo ráno dělá dobře?

Využijme toho, že tu máme období, kdy je ráno brzy vidět a z postele se nám chce o něco více než v zimě. Tma a šero do pozdních ranních...
Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Měsíc květen s sebou přináší velké bohatství léčivých bylin, které můžeme pěstovat nebo je najít ve volné přírodě. Nejen bylinkářky...
Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety....
Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Cítíte se často unavení a bez energie? Časté jarní výkyvy teplot vás vyčerpávají? Zkuste dobít energii a načerpat sílu z medvědího...
Jarní péče o pleť – co potřebuje vaše pokožka a jak jí prospěje očista a detoxikace?

Jarní péče o pleť – co potřebuje vaše pokožka a jak jí prospěje očista a detoxikace?

Tak jako se střídají roční období, mění se i metabolismus naší pleti. Na jaře je potřeba, aby se pomalu přizpůsoboval vyšším teplotám...