Chřest chutná i pomáhá, musí se ale umět správně připravit

Chřest chutná i pomáhá, musí se ale umět správně připravit
zdroj: Shutterstock

Možná, že ho vídáte v obchodě či na trhu, ale zatím kolem něj jen nedůvěřivě procházíte. Nejspíš jste už někde četli, že chřest je vyhledávanou lahůdkou a navíc je mimořádně zdravý. Jenže nevíte, co si s ním v kuchyni počít, neznáte jeho chuť, a tak se zrovna nehrnete k tomu odnést si jej k pokladně. Co o chřestu potřebujete vědět, abyste mu dali šanci?

Pro své mimořádné vlastnosti byly pazochy chřestu uznávány již ve starověkém Egyptě, kde jej lidé využívali před dlouhými 2500 lety př.n.l. Do Evropy putoval chřest z Egypta nejprve přes Francii, kde začal první chřestové plantáže zakládat panovník známý jako Král Slunce – Ludvík XIV. Do našich končin se pazochy dostaly až na přelomu 18. a 19. století. Sezóna chřestu trvá zhruba od dubna do června.

Tři druhy šparglu: Nejlahodnější je ten bílý
Možná trochu toporně znějící slovo „pazochy“ je správným názvem pro chřestové oddenky, které utvářejí jeho výjimečnou podobu. Sám chřest má ještě druhý název, který se svou krkolomností blíží pojmenování oddenků – říká se mu špargl a není jen jeden, vyskytuje se ve třech druzích. Bílý je ze všech nejlahodnější a velmi jemný, daní za to je ovšem náročnější pěstování. Zelený špargl je tužší, více blanitý a chuťově výraznější, při pěstování nevyžaduje nějaké speciální podmínky. Poslední fialový chřest se chutí podobá bílému, je ale poměrně vzácný.

Jaké významné živiny chřest nabízí
Ať už ale bílý, zelený nebo fialový, za všech okolností se chřest pyšní mimořádným nutričním profilem. Vedle velkého množství vody dodá kyselinu listovou a řadu různých bioaktivních látek. Jedná se zejména o antioxidačně působící rostlinné steroly podílející se na snižování cholesterolu v krvi nebo o rutin posilující zdraví cév. Jsou tu ale i rozdíly mezi jednotlivými druhy – bílý prý působí jako afrodiziakum a zelený jako jediný ze všech tří nabízí obsah vitaminu C, důležitého vitamínu pro naši imunitu.

Jak s ním nakládat v kuchyni
V první řadě byste špargl, který přinesete z obchodu nebo trhu, měli důkladně očistit a okrájet konce. Bílý chřest je nutné oloupat, u zeleného to závisí na čerstvosti a stupni dřevnatosti. Aby si tato výjimečná zelenina zachovala co nejvíce ze svého nutričního bohatství, je nejlepší zvolit přípravu známou jako blanšírování. V překladu to znamená, že plod krátce spaříte (položíte do horké vody) a následně jej ochladíte. Takto připravený chřest si dobře rozumí s česnekem a různými krémovými a sýrovými omáčkami, na talíři jej ale můžete i jen přelít máslem nebo posypat sýrem a podávat například s vařeným bramborem. Skvěle ale chutná i v polévce nebo zapékaný.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme více času doma, často u televize nebo u počítače, a pokud tomu všemu...

Čtěte dál
Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa patří zcela právem mezi superpotraviny, ale bohužel ji řada z nás neocení, a to kvůli její nakládané verzi, kterou nám...
Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Podzimní období se nese ve znamení sklizně, přičemž toho bývá najednou tolik, že nelze všechno ihned spotřebovat. Přebytky by byla...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

S příchodem podzimu na trhu již běžně najdeme různé druhy dýně, například hokkaido, máslovou, špagetovou nebo patizon. Sice si své...
Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Jen málokterý výživový styl se dostal tolik do povědomí a je tak oblíbený, jako je nízkosacharidové stravování. Pokud chcete omezit...
Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Léto už se ukazuje v plné síle a spousta druhů ovoce a zeleniny má právě teď svůj vrchol v podobě zrajících čerstvých plodů. V rámci...
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Žlutý pyl nepochází jen z řepky, ale ze silnějších alergenů. Jaké pyly jsou ve vzduchu?

Žlutý pyl nepochází jen z řepky, ale ze silnějších alergenů. Jaké pyly jsou ve vzduchu?

Květen je sice čas lásky a procházek pod Petřínem, zároveň je to však doba velkého jarního kvetení. Období alergií na jarní pyly v...
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou...