Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?
zdroj: Shutterstock

Zácpa občas potrápí každého. Bývá způsobena nárazovým nevhodným jídelníčkem, nebo třeba léky, které po nějaký čas užíváme. Až čtvrtina dospělé populace ale zácpou trpí chronicky, přičemž s rostoucím věkem riziko jejího vzniku stoupá. Jak proti ní bojovat? Jaké potraviny dokážou podpořit peristaltiku střev? A kterých chyb se ve stravě dopouštíme?

Potenciálních příčin vzniku zácpy je mnoho. Jak už bylo zmíněno, může jít o vedlejší účinky některých léků. Zpomalenou peristaltiku střev způsobuje také nedostatek pohybu. Ovšem největší vliv na to, zda zácpou trpíme či ne, má bezesporu strava. Přestože je problém zácpy velmi individuální, existuje několik skupin potravin, které zácpu více či méně ovlivňují.

Čemu se vyhnout, pokud trpíte zácpou
Zácpu podporuje v prvé řadě nedostatek vlákniny. Dále může být na vině také přebytek lepku ve stravě, hodně průmyslově zpracovaných obilovin, častá konzumace červeného masa nebo jídlo z fast foodu. Potíže se zácpou ale mohou způsobit také některé mléčné výrobky nebo potraviny s vyšším podílem tříslovin. Podle nejnovějších studií však hlavní roli při zácpě hraje kvalita střevního mikrobiomu. Ten rozhoduje o tom, jak rychle či kvalitně se jednotlivé složky z potravy zpracují. Samotná aktivita střevních mikroorganismů má tak přímý vliv na peristaltiku střev. Jak už bylo ale řečeno – zejména v případě zácpy jde o velmi individuální záležitost. A tak se běžně může stát, že lidé stravující se nevhodnými potravinami, mohou mít díky svému nastavenému střevnímu mikrobiomu trávení téměř bezproblémové. A naopak jedinec, který se bude snažit řídit obecnými radami racionálního stravování, bude (přestože jen dočasně) trpět zácpou.

Hodně rozpustné vlákniny a dostatek bílkovin
I tak ale můžeme vycházet z několika pravidel, která by měla při zácpě pomoci, případně jí mohou předejít. Jako první a nejdůležitější pravidlo je dostatek vlákniny. Obecně je doporučováno přijmout denně od 25 do 35 gramů vlákniny. Organismus ale dokáže zvládnout i více. Je jen nutné tomu dát čas a vlákninu (resp. potraviny s vysokým podílem vlákniny) přidávat do jídelníčku postupně, aby nedocházelo k nežádoucím trávicím potížím. S tím souvisí také zaměření na zvýšení rozpustné formy vlákniny ve stravě. Právě tento druh dokáže se zácpou pomoci. Tím je například inulin (najdete ho přirozeně například v cibuli, česneku, ale i čekankovém sirupu). Rozpustnou vlákninu můžete doplnit také z chia nebo lněných semínek, skvělé jsou také švestky, meruňky, datle nebo fíky.

Obecně také platí, že nedostatek bílkovin může podpořit vznik zácpy. Jsou ale výjimky ­– například pokud jde o již zmíněné červené maso a jeho přebytek ve stravě, problém se zácpou se může rovněž dostavit. Je tedy důležité příjem bílkovin hlídat a volit správný zdroj i kvalitu. Vhodné je například drůbeží maso, ryby, vejce nebo zakysané mléčné výrobky (jogurty, kefíry, zákysy). Dobře fungují také luštěniny.

Na co pozor, pokud trpíte na zácpu
Co je v rámci zácpy spíše diskutabilní, jsou nejrůznější druhy sýrů, zdroje kofeinu či alkohol. Na tento druh potravin reaguje tělo většinou individuálně a projevy tak mohou být protichůdné. Někdo může tyto nápoje a potraviny konzumovat v podstatě „neomezeně“ a nic to s ním neudělá, jinému i malá občasná dávka může způsobit potíže se zácpou. Jsou ale i tací, kteří po konzumaci těchto druhů potravin mají spíše opačný problém. Proto pečlivě sledujte reakce těla a v případě zácpy zkuste na čas vynechat alkohol, kofein a tvrdé sýry.

Nezapomínejte na pitný režim
S příchodem podzimu a chladnějších dnů mají lidé obecně tendenci zanedbávat pitný režim. Během léta, kdy nás sužuje všudypřítomné horko, je jaksi snazší do sebe dostat i několik litrů tekutin denně. To ale během prvních chladných dnů začíná být problém, potřeba pít je nižší, žízeň se neozve tak často a naše denní dávka se tak může někdy stěží dostat sotva k jednomu litru. Tělo ale potřebuje dostatek tekutin i během zimního období. I když se v zimě nepotíte, neznamená to, že se voda z těla neodpařuje. Následkem nedostatku tekutin tak může nastoupit právě zácpa. Proto myslete i během podzimu a zimy na pitný režim a pokud vás zácpa v tomto období trápí, zamyslete se, jak moc přes den pijete. Samozřejmě by mělo jít o čistou vodu, minerální vody, čaje nebo polévky. Právě poslední dva zmíněné zdroje tekutin jsou nyní pro organismus přesně to pravé – zahřejí celé tělo a doplní potřebné tekutiny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zapomeňte na probiotika – tohle je novinka, která stojí za pozornost.

Zapomeňte na probiotika – tohle je novinka, která stojí za pozornost.

Už jste slyšeli termín postbiotika? Postbiotika jsou blahodárně působící látky, které mohou dle studií oslabit nepřátelské bakterie a tím pomoci v prevenci vzniku infekcí a dalších onemocnění. Postbiotika...

Čtěte dál
Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň...
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Léto je pro mnoho z nás oblíbeným ročním obdobím, ale pro ty, kteří mají pleť náchylnou k akné, mů-že být velmi obtížné. Protože horko,...
Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nový školní rok klepe na dveře a s ním se blíží i čas spousty povinností. Rodiče si kromě jiného budou po dvouměsíční přestávce zase...
Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houbařská sezóna je v plném proudu a tím i vášeň českého národa pro sběr a pojídání nejrůznějších druhů volně rostoucích hub. Jak je...
Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO), je stav, kdy dochází k nadměrnému množení bakterií v tenkém střevě, kde by...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek?...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...