Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?
zdroj: Shutterstock

Zácpa občas potrápí každého. Bývá způsobena nárazovým nevhodným jídelníčkem, nebo třeba léky, které po nějaký čas užíváme. Až čtvrtina dospělé populace ale zácpou trpí chronicky, přičemž s rostoucím věkem riziko jejího vzniku stoupá. Jak proti ní bojovat? Jaké potraviny dokážou podpořit peristaltiku střev? A kterých chyb se ve stravě dopouštíme?

Potenciálních příčin vzniku zácpy je mnoho. Jak už bylo zmíněno, může jít o vedlejší účinky některých léků. Zpomalenou peristaltiku střev způsobuje také nedostatek pohybu. Ovšem největší vliv na to, zda zácpou trpíme či ne, má bezesporu strava. Přestože je problém zácpy velmi individuální, existuje několik skupin potravin, které zácpu více či méně ovlivňují.

Čemu se vyhnout, pokud trpíte zácpou
Zácpu podporuje v prvé řadě nedostatek vlákniny. Dále může být na vině také přebytek lepku ve stravě, hodně průmyslově zpracovaných obilovin, častá konzumace červeného masa nebo jídlo z fast foodu. Potíže se zácpou ale mohou způsobit také některé mléčné výrobky nebo potraviny s vyšším podílem tříslovin. Podle nejnovějších studií však hlavní roli při zácpě hraje kvalita střevního mikrobiomu. Ten rozhoduje o tom, jak rychle či kvalitně se jednotlivé složky z potravy zpracují. Samotná aktivita střevních mikroorganismů má tak přímý vliv na peristaltiku střev. Jak už bylo ale řečeno – zejména v případě zácpy jde o velmi individuální záležitost. A tak se běžně může stát, že lidé stravující se nevhodnými potravinami, mohou mít díky svému nastavenému střevnímu mikrobiomu trávení téměř bezproblémové. A naopak jedinec, který se bude snažit řídit obecnými radami racionálního stravování, bude (přestože jen dočasně) trpět zácpou.

Hodně rozpustné vlákniny a dostatek bílkovin
I tak ale můžeme vycházet z několika pravidel, která by měla při zácpě pomoci, případně jí mohou předejít. Jako první a nejdůležitější pravidlo je dostatek vlákniny. Obecně je doporučováno přijmout denně od 25 do 35 gramů vlákniny. Organismus ale dokáže zvládnout i více. Je jen nutné tomu dát čas a vlákninu (resp. potraviny s vysokým podílem vlákniny) přidávat do jídelníčku postupně, aby nedocházelo k nežádoucím trávicím potížím. S tím souvisí také zaměření na zvýšení rozpustné formy vlákniny ve stravě. Právě tento druh dokáže se zácpou pomoci. Tím je například inulin (najdete ho přirozeně například v cibuli, česneku, ale i čekankovém sirupu). Rozpustnou vlákninu můžete doplnit také z chia nebo lněných semínek, skvělé jsou také švestky, meruňky, datle nebo fíky.

Obecně také platí, že nedostatek bílkovin může podpořit vznik zácpy. Jsou ale výjimky ­– například pokud jde o již zmíněné červené maso a jeho přebytek ve stravě, problém se zácpou se může rovněž dostavit. Je tedy důležité příjem bílkovin hlídat a volit správný zdroj i kvalitu. Vhodné je například drůbeží maso, ryby, vejce nebo zakysané mléčné výrobky (jogurty, kefíry, zákysy). Dobře fungují také luštěniny.

Na co pozor, pokud trpíte na zácpu
Co je v rámci zácpy spíše diskutabilní, jsou nejrůznější druhy sýrů, zdroje kofeinu či alkohol. Na tento druh potravin reaguje tělo většinou individuálně a projevy tak mohou být protichůdné. Někdo může tyto nápoje a potraviny konzumovat v podstatě „neomezeně“ a nic to s ním neudělá, jinému i malá občasná dávka může způsobit potíže se zácpou. Jsou ale i tací, kteří po konzumaci těchto druhů potravin mají spíše opačný problém. Proto pečlivě sledujte reakce těla a v případě zácpy zkuste na čas vynechat alkohol, kofein a tvrdé sýry.

Nezapomínejte na pitný režim
S příchodem podzimu a chladnějších dnů mají lidé obecně tendenci zanedbávat pitný režim. Během léta, kdy nás sužuje všudypřítomné horko, je jaksi snazší do sebe dostat i několik litrů tekutin denně. To ale během prvních chladných dnů začíná být problém, potřeba pít je nižší, žízeň se neozve tak často a naše denní dávka se tak může někdy stěží dostat sotva k jednomu litru. Tělo ale potřebuje dostatek tekutin i během zimního období. I když se v zimě nepotíte, neznamená to, že se voda z těla neodpařuje. Následkem nedostatku tekutin tak může nastoupit právě zácpa. Proto myslete i během podzimu a zimy na pitný režim a pokud vás zácpa v tomto období trápí, zamyslete se, jak moc přes den pijete. Samozřejmě by mělo jít o čistou vodu, minerální vody, čaje nebo polévky. Právě poslední dva zmíněné zdroje tekutin jsou nyní pro organismus přesně to pravé – zahřejí celé tělo a doplní potřebné tekutiny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů a její rozsah se odvíjí od věku jedince, jeho pohlaví, dále stavu a postavení...

Čtěte dál
Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Laktóza neboli mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a přirozeně také v samotném mléce. S trávením tohoto disacharidu nám pomáhá...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...
Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajská masáž vám může pomoci, ale protože má určitá specifika, mnozí se shodují v tom, že tělo na ni musí být připraveno. Thajská...
Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením....
Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Zimní období je zátěžovou zkouškou nejen pro imunitu, ale i pro pohybový aparát. Mrazivé teploty a zvýšená vlhkost vzduchu ovlivňují...
Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Touha po krásných a vláčných rtech chrlí v kosmetickém průmyslu mnoho vysouvacích tyčinek i tuhých balzámů různých chutí a vůní. Ne...
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...