Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?
zdroj: Shutterstock

Zácpa občas potrápí každého. Bývá způsobena nárazovým nevhodným jídelníčkem, nebo třeba léky, které po nějaký čas užíváme. Až čtvrtina dospělé populace ale zácpou trpí chronicky, přičemž s rostoucím věkem riziko jejího vzniku stoupá. Jak proti ní bojovat? Jaké potraviny dokážou podpořit peristaltiku střev? A kterých chyb se ve stravě dopouštíme?

Potenciálních příčin vzniku zácpy je mnoho. Jak už bylo zmíněno, může jít o vedlejší účinky některých léků. Zpomalenou peristaltiku střev způsobuje také nedostatek pohybu. Ovšem největší vliv na to, zda zácpou trpíme či ne, má bezesporu strava. Přestože je problém zácpy velmi individuální, existuje několik skupin potravin, které zácpu více či méně ovlivňují.

Čemu se vyhnout, pokud trpíte zácpou
Zácpu podporuje v prvé řadě nedostatek vlákniny. Dále může být na vině také přebytek lepku ve stravě, hodně průmyslově zpracovaných obilovin, častá konzumace červeného masa nebo jídlo z fast foodu. Potíže se zácpou ale mohou způsobit také některé mléčné výrobky nebo potraviny s vyšším podílem tříslovin. Podle nejnovějších studií však hlavní roli při zácpě hraje kvalita střevního mikrobiomu. Ten rozhoduje o tom, jak rychle či kvalitně se jednotlivé složky z potravy zpracují. Samotná aktivita střevních mikroorganismů má tak přímý vliv na peristaltiku střev. Jak už bylo ale řečeno – zejména v případě zácpy jde o velmi individuální záležitost. A tak se běžně může stát, že lidé stravující se nevhodnými potravinami, mohou mít díky svému nastavenému střevnímu mikrobiomu trávení téměř bezproblémové. A naopak jedinec, který se bude snažit řídit obecnými radami racionálního stravování, bude (přestože jen dočasně) trpět zácpou.

Hodně rozpustné vlákniny a dostatek bílkovin
I tak ale můžeme vycházet z několika pravidel, která by měla při zácpě pomoci, případně jí mohou předejít. Jako první a nejdůležitější pravidlo je dostatek vlákniny. Obecně je doporučováno přijmout denně od 25 do 35 gramů vlákniny. Organismus ale dokáže zvládnout i více. Je jen nutné tomu dát čas a vlákninu (resp. potraviny s vysokým podílem vlákniny) přidávat do jídelníčku postupně, aby nedocházelo k nežádoucím trávicím potížím. S tím souvisí také zaměření na zvýšení rozpustné formy vlákniny ve stravě. Právě tento druh dokáže se zácpou pomoci. Tím je například inulin (najdete ho přirozeně například v cibuli, česneku, ale i čekankovém sirupu). Rozpustnou vlákninu můžete doplnit také z chia nebo lněných semínek, skvělé jsou také švestky, meruňky, datle nebo fíky.

Obecně také platí, že nedostatek bílkovin může podpořit vznik zácpy. Jsou ale výjimky ­– například pokud jde o již zmíněné červené maso a jeho přebytek ve stravě, problém se zácpou se může rovněž dostavit. Je tedy důležité příjem bílkovin hlídat a volit správný zdroj i kvalitu. Vhodné je například drůbeží maso, ryby, vejce nebo zakysané mléčné výrobky (jogurty, kefíry, zákysy). Dobře fungují také luštěniny.

Na co pozor, pokud trpíte na zácpu
Co je v rámci zácpy spíše diskutabilní, jsou nejrůznější druhy sýrů, zdroje kofeinu či alkohol. Na tento druh potravin reaguje tělo většinou individuálně a projevy tak mohou být protichůdné. Někdo může tyto nápoje a potraviny konzumovat v podstatě „neomezeně“ a nic to s ním neudělá, jinému i malá občasná dávka může způsobit potíže se zácpou. Jsou ale i tací, kteří po konzumaci těchto druhů potravin mají spíše opačný problém. Proto pečlivě sledujte reakce těla a v případě zácpy zkuste na čas vynechat alkohol, kofein a tvrdé sýry.

Nezapomínejte na pitný režim
S příchodem podzimu a chladnějších dnů mají lidé obecně tendenci zanedbávat pitný režim. Během léta, kdy nás sužuje všudypřítomné horko, je jaksi snazší do sebe dostat i několik litrů tekutin denně. To ale během prvních chladných dnů začíná být problém, potřeba pít je nižší, žízeň se neozve tak často a naše denní dávka se tak může někdy stěží dostat sotva k jednomu litru. Tělo ale potřebuje dostatek tekutin i během zimního období. I když se v zimě nepotíte, neznamená to, že se voda z těla neodpařuje. Následkem nedostatku tekutin tak může nastoupit právě zácpa. Proto myslete i během podzimu a zimy na pitný režim a pokud vás zácpa v tomto období trápí, zamyslete se, jak moc přes den pijete. Samozřejmě by mělo jít o čistou vodu, minerální vody, čaje nebo polévky. Právě poslední dva zmíněné zdroje tekutin jsou nyní pro organismus přesně to pravé – zahřejí celé tělo a doplní potřebné tekutiny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Chcete posílit imunitu a být plní energie? Vsaďte na tuto úžasnou houbu!

Chcete posílit imunitu a být plní energie? Vsaďte na tuto úžasnou houbu!

Přírodní adaptogen cordyceps zná snad každý vyznavač zdravého životního stylu. Pokud jste ale ještě o něm neslyšeli, pak čtěte dál. Jedná se o houbu s českým názvem housenice čínská, která úžasně funguje...

Čtěte dál
Jsou domácí testy na covid-19 spolehlivé? Jak kdy, tvrdí experti

Jsou domácí testy na covid-19 spolehlivé? Jak kdy, tvrdí experti

Existuje mnoho případů, kdy chcete vědět, zda nemáte covid-19: Když se necítíte úplně fit, vracíte se z dovolené nebo chcete jít navštívit...
Nebezpečí teplotních inverzí: Jak mohou takzvané pokličky ohrožovat naše zdraví?

Nebezpečí teplotních inverzí: Jak mohou takzvané pokličky ohrožovat naše zdraví?

Poslední týdny se v Česku nesou přesně v jejich duchu. Ráno nás často probudí mlha, která je tak hustá, že mnohdy nevidíme na krok....
Zachraňte život – zde jsou zásady kardiopulmonální resuscitace, které by měl každý znát

Zachraňte život – zde jsou zásady kardiopulmonální resuscitace, které by měl každý znát

Do situace, kdy má v rukou něčí život, se může dostat každý. Když uvidíte člověka ležícího v bezvědomí, od smrti ho mou dělit vteřiny....
První pomoc pro oteklé kotníky. Co vám poskytne rychlou úlevu?

První pomoc pro oteklé kotníky. Co vám poskytne rychlou úlevu?

Už jste se někdy podívali dolů na svá chodidla a skoro jste je neviděli kvůli otoku, který hyzdil vaše kotníky? Na vině může být mnoho...
Léčebná moc pavoučího hedvábí – pravda nebo fikce? Vědci objasňují informace

Léčebná moc pavoučího hedvábí – pravda nebo fikce? Vědci objasňují informace

Pavoučí hedvábí bylo k různým léčebným účelům využíváno již od antického Říma. Věřilo se, že oplývá antibiotickými a dalšími zdraví...
Slezina: orgán, bez kterého lze žít. K čemu nám tedy slouží?

Slezina: orgán, bez kterého lze žít. K čemu nám tedy slouží?

Má ji většina lidí, podobně jako u ostatních orgánů si ale zpravidla příliš nelámeme hlavu nad tím, jak vlastně funguje do doby, než...
Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?

Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?

Míchání různých potravin je v podstatě běžnou praxí. Všichni běžně jíme ovoce s jogurtem nebo si sýrem sypeme masové jídlo. Jedná se...
Kontroverzní fluoridy ve výživě a zdraví člověka – ano nebo ne?

Kontroverzní fluoridy ve výživě a zdraví člověka – ano nebo ne?

Fluorid je minerál nacházející se přirozeně nejen v kostech a zubech, ale také ve vodě, půdě, rostlinách, kamenech a vzduchu. Běžně...
Nejúčinnější afrodiziaka – lanýž, chřest nebo čokoláda? Potraviny, které vám pomohou zvýšit libido

Nejúčinnější afrodiziaka – lanýž, chřest nebo čokoláda? Potraviny, které vám pomohou zvýšit libido

Známé rčení o tom, že láska prochází žaludkem, skutečně není jen prázdnou frází a rozhodně má něco do sebe. To věděli už naši dávní...
Neviditelný společník, který nám bere síly. Jak se chránit před elektrosmogem?

Neviditelný společník, který nám bere síly. Jak se chránit před elektrosmogem?

Nevidíme ho, ale je všude kolem nás. Vlivem přetechnizované doby se dennodenně obklopujeme elektronikou a nepřijde nám na tom vůbec...
Připravte své tělo na podzimní zátěž – cílené změny v jídelníčku a spánek dokáží mnoho

Připravte své tělo na podzimní zátěž – cílené změny v jídelníčku a spánek dokáží mnoho

Společně s prvními chladnými dny přichází také obavy z nachlazení, rýmy, bolavého krku nebo chřipky. Chcete se letos těmto nepříjemnostem...
Rozhovor s biochemičkou: „Jídla máme nadbytek, nutričně je ale řada lidí podvyživených…“

Rozhovor s biochemičkou: „Jídla máme nadbytek, nutričně je ale řada lidí podvyživených…“

Doplňky stravy jsou diskutovaným tématem. Jedni na ně nedají dopustit, jiní jejich význam zpochybňují. Co je pravdy na obou verzích...