Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?
zdroj: Shutterstock

Zácpa občas potrápí každého. Bývá způsobena nárazovým nevhodným jídelníčkem, nebo třeba léky, které po nějaký čas užíváme. Až čtvrtina dospělé populace ale zácpou trpí chronicky, přičemž s rostoucím věkem riziko jejího vzniku stoupá. Jak proti ní bojovat? Jaké potraviny dokážou podpořit peristaltiku střev? A kterých chyb se ve stravě dopouštíme?

Potenciálních příčin vzniku zácpy je mnoho. Jak už bylo zmíněno, může jít o vedlejší účinky některých léků. Zpomalenou peristaltiku střev způsobuje také nedostatek pohybu. Ovšem největší vliv na to, zda zácpou trpíme či ne, má bezesporu strava. Přestože je problém zácpy velmi individuální, existuje několik skupin potravin, které zácpu více či méně ovlivňují.

Čemu se vyhnout, pokud trpíte zácpou
Zácpu podporuje v prvé řadě nedostatek vlákniny. Dále může být na vině také přebytek lepku ve stravě, hodně průmyslově zpracovaných obilovin, častá konzumace červeného masa nebo jídlo z fast foodu. Potíže se zácpou ale mohou způsobit také některé mléčné výrobky nebo potraviny s vyšším podílem tříslovin. Podle nejnovějších studií však hlavní roli při zácpě hraje kvalita střevního mikrobiomu. Ten rozhoduje o tom, jak rychle či kvalitně se jednotlivé složky z potravy zpracují. Samotná aktivita střevních mikroorganismů má tak přímý vliv na peristaltiku střev. Jak už bylo ale řečeno – zejména v případě zácpy jde o velmi individuální záležitost. A tak se běžně může stát, že lidé stravující se nevhodnými potravinami, mohou mít díky svému nastavenému střevnímu mikrobiomu trávení téměř bezproblémové. A naopak jedinec, který se bude snažit řídit obecnými radami racionálního stravování, bude (přestože jen dočasně) trpět zácpou.

Hodně rozpustné vlákniny a dostatek bílkovin
I tak ale můžeme vycházet z několika pravidel, která by měla při zácpě pomoci, případně jí mohou předejít. Jako první a nejdůležitější pravidlo je dostatek vlákniny. Obecně je doporučováno přijmout denně od 25 do 35 gramů vlákniny. Organismus ale dokáže zvládnout i více. Je jen nutné tomu dát čas a vlákninu (resp. potraviny s vysokým podílem vlákniny) přidávat do jídelníčku postupně, aby nedocházelo k nežádoucím trávicím potížím. S tím souvisí také zaměření na zvýšení rozpustné formy vlákniny ve stravě. Právě tento druh dokáže se zácpou pomoci. Tím je například inulin (najdete ho přirozeně například v cibuli, česneku, ale i čekankovém sirupu). Rozpustnou vlákninu můžete doplnit také z chia nebo lněných semínek, skvělé jsou také švestky, meruňky, datle nebo fíky.

Obecně také platí, že nedostatek bílkovin může podpořit vznik zácpy. Jsou ale výjimky ­– například pokud jde o již zmíněné červené maso a jeho přebytek ve stravě, problém se zácpou se může rovněž dostavit. Je tedy důležité příjem bílkovin hlídat a volit správný zdroj i kvalitu. Vhodné je například drůbeží maso, ryby, vejce nebo zakysané mléčné výrobky (jogurty, kefíry, zákysy). Dobře fungují také luštěniny.

Na co pozor, pokud trpíte na zácpu
Co je v rámci zácpy spíše diskutabilní, jsou nejrůznější druhy sýrů, zdroje kofeinu či alkohol. Na tento druh potravin reaguje tělo většinou individuálně a projevy tak mohou být protichůdné. Někdo může tyto nápoje a potraviny konzumovat v podstatě „neomezeně“ a nic to s ním neudělá, jinému i malá občasná dávka může způsobit potíže se zácpou. Jsou ale i tací, kteří po konzumaci těchto druhů potravin mají spíše opačný problém. Proto pečlivě sledujte reakce těla a v případě zácpy zkuste na čas vynechat alkohol, kofein a tvrdé sýry.

Nezapomínejte na pitný režim
S příchodem podzimu a chladnějších dnů mají lidé obecně tendenci zanedbávat pitný režim. Během léta, kdy nás sužuje všudypřítomné horko, je jaksi snazší do sebe dostat i několik litrů tekutin denně. To ale během prvních chladných dnů začíná být problém, potřeba pít je nižší, žízeň se neozve tak často a naše denní dávka se tak může někdy stěží dostat sotva k jednomu litru. Tělo ale potřebuje dostatek tekutin i během zimního období. I když se v zimě nepotíte, neznamená to, že se voda z těla neodpařuje. Následkem nedostatku tekutin tak může nastoupit právě zácpa. Proto myslete i během podzimu a zimy na pitný režim a pokud vás zácpa v tomto období trápí, zamyslete se, jak moc přes den pijete. Samozřejmě by mělo jít o čistou vodu, minerální vody, čaje nebo polévky. Právě poslední dva zmíněné zdroje tekutin jsou nyní pro organismus přesně to pravé – zahřejí celé tělo a doplní potřebné tekutiny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...