Zná to nejspíš každý – najíte se a najednou je energie pryč. Jako kdyby se vám z ničeho nic vybily baterky. Snažíte se pokračovat v práci, ale těžknou vám víčka a dali byste všechno za možnost dát si šlofíka. Nejhorší to bývá odpoledne. Bohužel to ale většinou nejde. Lepší je proti takové únavě bojovat a také se preventivně připravit na útlum, který po jídle obvykle přichází.
Jaká krásná léta to byla, když jsme chodili do školky a paní učitelky nás nutily po obědě spát. To se nám ale nechtělo, zato dnes bychom ochotně poslechli. Potřebu odpočinout si a lehký útlum po jídle zažíváme občas všichni. Pokud za únavu nemůže nějaké onemocnění, příčin je několik. V první řadě je na vině nesprávné složení jídelníčku, nedostatek makroživin, velikost porcí nebo i rychlost, s jakou jídlo do sebe dostanete.
Co se v těle děje po jídle
Pokud jste citlivější na tyto okolnosti, je na místě trochu upravit životní styl, aby došlo k minimalizování potíží jako je únava, útlum nebo úbytek energie po jídle. Především je nutné brát v potaz fungování našeho organismu. Jakmile se najíme, trávicí systém začne potravu rozkládat na glukózu, která funguje jako palivo. Už tento samotný proces, kdy se tělo zaměří na trávení jídla, způsobí určitý útlum. Krev se soustředí do oblasti žaludku a do dalších orgánů trávicí soustavy. Důležitou roli hraje také inzulin, který tělo začne produkovat ve chvíli, kdy se zvýší hladina krevního cukru. Čím rychleji krevní cukr „vylítne“, tím rychleji a více pak klesne a dostaví se únava. Proto je chybou dát si potraviny s vysokým glykemickým indexem, který přesně tohle v těle způsobí. Jde třeba o sladkosti, ale také o bílé pečivo, rýži, těstoviny čili potraviny, které si k obědu dáváme celkem běžně. Zlo pak představují také různé fast foody bohaté na jídla plná cukrů, tuků, bílé mouky.
Pozor i na tryptofan
Kromě toho je ale dobré si také dávat pozor na potraviny, které jsou sice zdravé, ale obsahují větší množství esenciální aminokyseliny tryptofanu. Pokud si na nich pochutnáte, dojde v těle k tvorbě serotoninu, hormonu štěstí, který vás přímo vybídne k relaxaci a k ulehnutí. Navíc se začne tvořit také melatonin, spánkový hormon, který tu rozhodně není od toho, aby vás nějak nakopnul energií do dalších hodin. A v čem najdete hodně tryptofanu? Například v krůtím nebo vepřovém mase, obsahují ho také vejce, čedar nebo parmazán, také některé druhy luštěnin nebo ořechů.
Hlídejte si velikost porcí i rychlost
Jak už bylo zmíněno, jednou z příčin ospalosti po jídle, může být také nevhodná velikost porcí i rychlost, s jakou je sníte. Mozku trvá asi 20 minut, než dostane informaci, že je žaludek plný. Pokud tedy hltáte a oběd máte v sobě do 5 minut, nemusíte mít pocit sytosti, a ještě se něčím dojíte. K zasycení přitom stačí kolikrát i menší porce. Proto vždy dejte jídlu čas. Rovněž není pravidlem, že pokud jíte v restauraci, musíte sníst všechno, co máte na talíři. Prostě snězte jen tolik, abyste byli sytí. Když se místo toho přejíte, bude mít vaše tělo hodně práce s trávením a vy tak budete o to více unavení.
Jak se dá překonat ospalost
Je skvělé mít možnost jít se po obědě na chvíli natáhnout, většinou to ale opravdu nejde. Když už tedy na vás únava dolehne, existuje pár způsobů, jak s ní bojovat. Předně si vybírejte jídla s menším množstvím sacharidů i tuků, jezte spíše menší porce. Myslete také na pitný režim, a to během celého dne, protože jen tak můžete proti únavě účinně bojovat. K obědu si rozhodně nedávejte pivo ani víno. Pokud cítíte, že na vás jde útlum, hýbejte se. Udělejte alespoň pár kroků, a pokud můžete, projděte se venku, případně otevřete okno. Vzduch a větší chladno vás probere. Jestliže máte možnost, dejte si vlažnou až chladnější sprchu. Případně si můžete jen opláchnout obličej nebo zápěstí studenou vodou. S kofeinem to nepřehánějte, přesto vám může káva pomoci. Jen myslete na to, že začne působit asi za půl hodiny po vypití. Zkuste také čaj matcha nebo zelený čaj, které sice mají nástup účinku o něco delší než káva, ale účinek déle vydrží. Nezapomeňte si také hlídat dostatek minerálů v těle. Pokud býváte takto unavení často a nic nepomáhá, je možné, že váš organismus bojuje s nedostatkem hořčíku nebo železa.
Zdroj: autor
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?
Vysoká hladina homocysteinu je často opomíjeným, ale významným faktorem ovlivňujícím zdraví srdce a cév. Homocystein, látka vznikající jako meziprodukt metabolismu aminokyseliny methioninu, může při zvýšené...
Čtěte dál