Únava po jídle zabíjí výkonnost při práci. Jak proti ní bojovat?

Únava po jídle zabíjí výkonnost při práci. Jak proti ní bojovat?
zdroj: Shutterstock

Zná to nejspíš každý – najíte se a najednou je energie pryč. Jako kdyby se vám z ničeho nic vybily baterky. Snažíte se pokračovat v práci, ale těžknou vám víčka a dali byste všechno za možnost dát si šlofíka. Nejhorší to bývá odpoledne. Bohužel to ale většinou nejde. Lepší je proti takové únavě bojovat a také se preventivně připravit na útlum, který po jídle obvykle přichází.

Jaká krásná léta to byla, když jsme chodili do školky a paní učitelky nás nutily po obědě spát. To se nám ale nechtělo, zato dnes bychom ochotně poslechli. Potřebu odpočinout si a lehký útlum po jídle zažíváme občas všichni. Pokud za únavu nemůže nějaké onemocnění, příčin je několik. V první řadě je na vině nesprávné složení jídelníčku, nedostatek makroživin, velikost porcí nebo i rychlost, s jakou jídlo do sebe dostanete.

Co se v těle děje po jídle
Pokud jste citlivější na tyto okolnosti, je na místě trochu upravit životní styl, aby došlo k minimalizování potíží jako je únava, útlum nebo úbytek energie po jídle. Především je nutné brát v potaz fungování našeho organismu. Jakmile se najíme, trávicí systém začne potravu rozkládat na glukózu, která funguje jako palivo. Už tento samotný proces, kdy se tělo zaměří na trávení jídla, způsobí určitý útlum. Krev se soustředí do oblasti žaludku a do dalších orgánů trávicí soustavy. Důležitou roli hraje také inzulin, který tělo začne produkovat ve chvíli, kdy se zvýší hladina krevního cukru. Čím rychleji krevní cukr „vylítne“, tím rychleji a více pak klesne a dostaví se únava. Proto je chybou dát si potraviny s vysokým glykemickým indexem, který přesně tohle v těle způsobí. Jde třeba o sladkosti, ale také o bílé pečivo, rýži, těstoviny čili potraviny, které si k obědu dáváme celkem běžně. Zlo pak představují také různé fast foody bohaté na jídla plná cukrů, tuků, bílé mouky.

Pozor i na tryptofan
Kromě toho je ale dobré si také dávat pozor na potraviny, které jsou sice zdravé, ale obsahují větší množství esenciální aminokyseliny tryptofanu. Pokud si na nich pochutnáte, dojde v těle k tvorbě serotoninu, hormonu štěstí, který vás přímo vybídne k relaxaci a k ulehnutí. Navíc se začne tvořit také melatonin, spánkový hormon, který tu rozhodně není od toho, aby vás nějak nakopnul energií do dalších hodin. A v čem najdete hodně tryptofanu? Například v krůtím nebo vepřovém mase, obsahují ho také vejce, čedar nebo parmazán, také některé druhy luštěnin nebo ořechů.

Hlídejte si velikost porcí i rychlost
Jak už bylo zmíněno, jednou z příčin ospalosti po jídle, může být také nevhodná velikost porcí i rychlost, s jakou je sníte. Mozku trvá asi 20 minut, než dostane informaci, že je žaludek plný. Pokud tedy hltáte a oběd máte v sobě do 5 minut, nemusíte mít pocit sytosti, a ještě se něčím dojíte. K zasycení přitom stačí kolikrát i menší porce. Proto vždy dejte jídlu čas. Rovněž není pravidlem, že pokud jíte v restauraci, musíte sníst všechno, co máte na talíři. Prostě snězte jen tolik, abyste byli sytí. Když se místo toho přejíte, bude mít vaše tělo hodně práce s trávením a vy tak budete o to více unavení.

Jak se dá překonat ospalost
Je skvělé mít možnost jít se po obědě na chvíli natáhnout, většinou to ale opravdu nejde. Když už tedy na vás únava dolehne, existuje pár způsobů, jak s ní bojovat. Předně si vybírejte jídla s menším množstvím sacharidů i tuků, jezte spíše menší porce. Myslete také na pitný režim, a to během celého dne, protože jen tak můžete proti únavě účinně bojovat. K obědu si rozhodně nedávejte pivo ani víno. Pokud cítíte, že na vás jde útlum, hýbejte se. Udělejte alespoň pár kroků, a pokud můžete, projděte se venku, případně otevřete okno. Vzduch a větší chladno vás probere. Jestliže máte možnost, dejte si vlažnou až chladnější sprchu. Případně si můžete jen opláchnout obličej nebo zápěstí studenou vodou. S kofeinem to nepřehánějte, přesto vám může káva pomoci. Jen myslete na to, že začne působit asi za půl hodiny po vypití. Zkuste také čaj matcha nebo zelený čaj, které sice mají nástup účinku o něco delší než káva, ale účinek déle vydrží. Nezapomeňte si také hlídat dostatek minerálů v těle. Pokud býváte takto unavení často a nic nepomáhá, je možné, že váš organismus bojuje s nedostatkem hořčíku nebo železa.

Zdroj: autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Vysoká hladina homocysteinu je často opomíjeným, ale významným faktorem ovlivňujícím zdraví srdce a cév. Homocystein, látka vznikající jako meziprodukt metabolismu aminokyseliny methioninu, může při zvýšené...

Čtěte dál
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého,...
Ashwagandha – ájurvédský štít před nežádoucím stresem. Podpoří libido, navodí kvalitní spánek a uklidní

Ashwagandha – ájurvédský štít před nežádoucím stresem. Podpoří libido, navodí kvalitní spánek a uklidní

Adaptogeny jsou čím dál oblíbenějšími doplňky stravy. Mezi nimi má pevné místo ashwagandha, perla ájurvédské medicíny, která poskytuje...
Co se děje s tělem při létání a jakou zátěží jsou pro nás dlouhé lety?

Co se děje s tělem při létání a jakou zátěží jsou pro nás dlouhé lety?

Létání k létu patří, ale ne každý je dobře snáší. Někdo létání miluje a nedělá mu sebemenší problémy, někomu naopak způsobuje úzkostné...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Tryptofan: aminokyselina, potřebná pro náš kvalitní spánek a psychickou pohodu

Tryptofan: aminokyselina, potřebná pro náš kvalitní spánek a psychickou pohodu

Pokud jste někdy hledali, co by vám mohlo pomoci k lepší náladě a spánku, určitě jste narazili na tuto esenciální aminokyselinu. Na...
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomicky první jarní den přijde letos 20. března přesně ve 4:07 hodin. Zároveň bude tento den vycházet Slunce přesně na východě...
Krátké antistresové techniky pro všední dny, které vás uvolní během pár minut

Krátké antistresové techniky pro všední dny, které vás uvolní během pár minut

Hodit se do klidu je důležité. Ale co dělat, když prostě nemáte moc času? Zkuste naše tipy na časově nenáročné formy zklidnění, které...
Akupresura – terapeutická metoda, která pomáhá ulevit od bolesti

Akupresura – terapeutická metoda, která pomáhá ulevit od bolesti

Vyzkoušeli jste již někdy akupresuru, léčebnou techniku, která vychází z tradiční čínské medicíny? Používá se již tisíce let, nicméně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy...