Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara
zdroj: Shutterstock

S příchodem podzimu na trhu již běžně najdeme různé druhy dýně, například hokkaido, máslovou, špagetovou nebo patizon. Sice si své pravidelné místo v jídelníčku ještě u mnoha lidí hledá, pravdou ale je, že se v českých kuchyních i receptech vyskytuje stále častěji. Jaké přínosy pro tělo má nejen dužina, ale také její semínka? A na co všechno lze dýni využít?

Všestranný parťák pro podzimní dny
Dýně je bezesporu královnou podzimní zeleniny, má velice široké využití v kuchyni, a navíc je velmi prospěšná pro naše zdraví. Obsahuje hodně vlákniny, je dobrým pomocníkem při vysoké hladině cholesterolu, vysokém krevním tlaku nebo zažívacích potížích. Sytě oranžová barva je důkazem vysokého obsahu betakarotenu, dýně je dále bohatá na vitamín C, A, B a z minerálů pak obsahuje zejména vápník, fosfor a draslík. Nevíte, po kterém druhu dýně sáhnout v obchodě? Pojďme si představit jednotlivé varianty.

Jednotlivé druhy dýní
Asi nejznámější druh hokkaido vyniká oříškovou a sladkou chutí, přičemž není nutné ji loupat. Právě ve slupce se ukrývá také nejvíce živin. Tento druh dýně se hodí na vaření, pečení, grilování, do slaných i sladkých jídel. Tepelná úprava přitom trvá chvíli, připravíte ji tedy rychle. Máslová verze dýně je skvělá do polévek a nádivek, hodí se i do dezertů tím, že příjemně zvláční těsto. Můžete si z ní připravit také džemy, džusy nebo kompoty. Špagetová dýně má nenápadnou chuť a jemnou konzistenci. To se hodí zejména při přípravě dýňových špaget. Zkuste z ní ale také připravit pizzu, zapečte si ji se sýrem nebo s její pomocí nahraďte v domácím pečivu část tekutiny.

Jak s dýní pracovat, aby vydržela
Pokud dýni skladujete správně, vydrží vám až do jara. Nejlépe se dýně mají v suchém a chladném prostředí. Ukládejte je zralé se zaschlou stopkou a nepoškozené. Dýni můžete také zamrazit, stačí vydlabat semínka, nakrájet ji na menší kostky a vložit do sáčků. Semínek se ale nezbavujte, byla by to škoda. Pořádně je propláchněte ve vodě a nechte usušit. Semínka obsahují mnoho nenasycených mastných kyselin, také bílkoviny, vitamíny, minerály, například železo a zinek. Jezte je jen tak samotné, nebo si je opražte, chutnají pak skvěle.

Dýně a její zdravotní přínosy
Konzumace dýně dokáže velmi podpořit zdraví a obranyschopnost organismu, což se zejména teď na podzim jistě hodí. Pomáhá při žaludečních nebo ledvinových potíží, působí proti zácpě, je vhodná při hypertenzi, protože snižuje krevní tlak a má také protirakovinné účinky. Díky vitamínu C a betakarotenu společně s vlákninou tvoří tým bojující proti vzniku rakoviny. Na betakaroten je bohatá zejména dužina, navíc nemá velkou energetickou hodnotu. Semínka jsou proti tomu na energii bohatá a obsahují více bílkovin i tuků, ovšem těch přínosných. Dýně výrazně posiluje imunitní systém, umí ale také uklidnit nervy, podpořit funkci slinivky a pročistit organismus.

Jak můžete dýni využít v kuchyni
Dýně je v kuchyni úžasná díky mnoha možnostem, jak ji zpracovat. Lze ji uvařit, opéct na malém množství tuku nebo upéct v troubě se solí a kořením. Hodí se na přípravu pyré, omáčky nebo si můžete pochutnat na vynikajícím dýňovém krému, například s kokosovým mlékem. Dýni využijete také jako hranolky, součást pečené zeleniny nebo zkuste rizoto. Dýně bývá také součástí mnoha sladkých receptů – například v podobě cheesecaků, koláčů, muffinů nebo sušenek.

Teď je ta správná doba na přípravu chutných podzimních pokrmů z dýně. Zkuste proto různé druhy, různé úpravy a podpořte tak své zdraví!

Zdroje: vimcojim.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu. V České republice máme to štěstí, že můžeme využívat mnoho místních...

Čtěte dál
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek...
Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Jde o potravinu levnou, lokální, chutnou a hlavně zdravou. Koncentrovaný zdroj živin a vitamínů, včetně důležitých probiotik. To je...
Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme...
Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa patří zcela právem mezi superpotraviny, ale bohužel ji řada z nás neocení, a to kvůli její nakládané verzi, kterou nám...
Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Podzimní období se nese ve znamení sklizně, přičemž toho bývá najednou tolik, že nelze všechno ihned spotřebovat. Přebytky by byla...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Jen málokterý výživový styl se dostal tolik do povědomí a je tak oblíbený, jako je nízkosacharidové stravování. Pokud chcete omezit...
Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Léto už se ukazuje v plné síle a spousta druhů ovoce a zeleniny má právě teď svůj vrchol v podobě zrajících čerstvých plodů. V rámci...