Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?
zdroj: Shutterstock

Otázka plošného nedostatku jódu se řeší již celá léta. Proto bychom dnes měli mít díky fortifikaci potravin tohoto minerálního prvku dostatek. Bohužel tomu tak není, naše země již stěží dosahuje spodní hranice doporučeného příjmu jódu. Důležité je řešit jeho dostatek v těle zejména v případě těhotných žen, které ale mají obecně vyšší nároky na příjem vitamínů a minerálů. V čem tedy můžeme najít jód kromě soli? A jak ho pravidelně tělu dopřát?

Jód a jeho vliv na organismus
Jód patří mezi esenciální prvky a zásadním způsobem ovlivňuje energetický metabolismus. Má význam pro fungování štítné žlázy, která zajišťuje správný vývoj všech tkání, orgánů, funkci mozku, svalů, nervů nebo reprodukčních orgánů. V případě, že má organismus nedostatek jódu, dochází k hypofunkci štítné žlázy a jejímu zvětšení (struma). To lidé nejvíce pociťují zvýšenou únavou, vyčerpaností, příbíráním na hmotnosti nebo svalovou slabostí. Horší následky deficitu jódu jsou v případě vývoje plodu. I jeho mírný nedostatek negativně ovlivní inteligenci a povahové vlastnosti, neobvyklé nejsou ani vývojové vady, samovolné potraty apod.

Kromě poruchy funkce štítné žlázy se deficit jódu projevuje dalšími obtížemi. Dochází k arytmii, poruchám metabolických procesů, lidé trpí anémií, změnou kvality vlasů, nehtů a kůže. Výjimkou nejsou ani reprodukční poruchy či svalové bolesti.

Kolik jódu tělo potřebuje a kde ho najdeme nejvíce
Dospělý člověk by měl přijmout denně kolem 150 mcg, přičemž těhotné a kojící ženy až 250 mcg. Vůbec největší líhní jódu je mořská voda, a proto jsou mořské řasy a plody tím nejlepším zdrojem. Z různých druhů řas zkuste třeba kombu, nori nebo wakame. Stačí kousek řasy přidat do vaření různých obilovin, polévek nebo luštěnin. Řasu poté vyndejte. Pravidelně si dopřejte také mořské ryby, například tresky nebo tuňáka.

Pokud nejste zrovna milovníky mořských plodů, můžete příjem jódu podpořit přes mléčné výrobky. Sklenice mléka nebo jogurt pokryjí od 30 do 70 % doporučené denní dávky. A ačkoliv se obecně nedoporučuje příliš solit nebo konzumovat velmi slaná jídla, sůl jako takovou v určité míře potřebujeme. Vybírejte si ale sůl doplněnou o jód, tedy jodidovanou sůl.

Další potraviny s obsahem jódu
Další možností je také v rámci dodržování pitného režimu konzumovat pravidelně minerální vody, například Vincentku – jedná se o silně mineralizovanou vodu, a kromě jódu obsahuje také ionty sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku atd. Denní dávku jódu bohatě pokryje jeden „panák“. A pokud máte rádi arónii, zkuste ji v čerstvé nebo sušené podobě. Skvělé jsou také sirupy nebo šťávy. Když svůj jídelníček obohatíte o tuto plodinu, máte pravidelný příjem jódu rovněž zajištěný. Dobrým zdrojem je také česnek, cibule, višně, maliny, rajčata, rybíz nebo citron.

Jestliže víte, že v rámci jídelníčku nedokážete přijmout dostatek tohoto důležitého minerálu, nebo vám dělá potíže dané potraviny alespoň občas jíst, vsaďte na doplňky stravy. Těhotné ženy, vegetariáni a vegani by měli suplementaci volit bez váhání.

Zdroj: vimcojim.czvitalia.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté. Běžně vídáme v obchodech potraviny s označením „BIO“, můžeme...

Čtěte dál
Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pro někoho představuje pečivo součást každodenního jídelníčku, zatímco někteří ho považují za nepřítele dobré postavy a vyhýbají se...
Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina je oblíbeným pokušením, které si lidé rádi dopřávají, a to zejména v horkých letních měsících. Tuto sladkou chladivou pochoutku...
Iontové nápoje: ideální zdroj pro doplnění tekutin v létě, nebo pouze vyhozené peníze?

Iontové nápoje: ideální zdroj pro doplnění tekutin v létě, nebo pouze vyhozené peníze?

Iontové nápoje jsou především v letním období velmi oblíbené mezi sportovci. Obsahují elektrolyty – minerální látky, které jsou důležité...
Oblíbená typická jídla v zemích letních dovolených. Na co se můžete těšit?

Oblíbená typická jídla v zemích letních dovolených. Na co se můžete těšit?

Léto, prázdniny a hlavně čas, kdy spousta z nás odjíždí na dlouho očekávanou dovolenou. Je to pro nás období odpočinku, poznávání nových...
Hořčík v létě potřebujeme mnohem více. V jaké formě ho doplnit a kolik?

Hořčík v létě potřebujeme mnohem více. V jaké formě ho doplnit a kolik?

Hořčík (magnesium) je důležitý a velmi často také deficitní minerál našeho organismu. Tělo si ho neumí samo vytvořit, a proto musí...
Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Chcete krásnou, zářivou a hydratovanou pleť? Doplňte do těla zinek. Je to totiž výborný spojenec pro zdravou pokožku. Je také důležitý...
Březová voda jako jarní životabudič: V čem všem její popíjení prospívá zdraví?

Březová voda jako jarní životabudič: V čem všem její popíjení prospívá zdraví?

Jedním z typických symbolů jara je bříza, která má hojné použití ve fytoterapii, lidové medicíně. Byla jedním z magických stromů, vyhledávaných...
Mák není jen posypka na rohlík. Proč a v jaké formě ho zařadit do jídelníčku?

Mák není jen posypka na rohlík. Proč a v jaké formě ho zařadit do jídelníčku?

V našich končinách se používá od nepaměti. Někteří na něj nedají dopustit, jiní ho nemohou ani vidět, a to je škoda. Je to přírodní...
Vyberte si kvalitní multivitamín, který pomůže tělu v zimě, stresu i při špatné výživě

Vyberte si kvalitní multivitamín, který pomůže tělu v zimě, stresu i při špatné výživě

Vyvážený příjem vitamínů, minerálů, antioxidantů a omega-3 a omega-6 mastných kyselin je podstatný pro optimální fungování našeho organismu,...
Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

V poslední době můžeme pozorovat zvýšený zájem o různé výrobky nahrazující maso. Důvodů je hned několik, například etika, ekologie...