Schválně, odpovězte si na dvě otázky: Co právě teď děláte? Jasně, čtete tento článek. Ale na co při tom myslíte? To už tak jednoznačné není. Odpovědí by bylo spíš že myslíte na to, co ještě musíte udělat, co jste měli udělat, kolik toho máte ještě stihnout atd. Zkrátka se na čtení článku plně nesoustředíte. Není divu, dnešní svět nás nutí žít neustále pod tlakem, ve spěchu, a musíme toho stihnout co nejvíce. Tím naše pozornost k jednotlivým činnostem a chvilkám klesá. Půlku života jen promrháme ve stavu, který nám nedovolí naplno cokoliv prožít. Navíc stresorů a narušitelů pozornosti neustále přibývá. Mindfulness se toto snaží změnit a učí nás znovu získat schopnost vypnout hlavu. Cílem této metody je dělat vše vědomě, soustředěně a ideálně s radostí.
A stejně jako tuto metodu můžete aplikovat na jakoukoliv denní činnost, je dobré to vyzkoušet i v rámci stravování. Vědomá a plná pozornost k jídlu dokáže totiž zázraky. A to nejen po zdravotní stránce vůči vašemu trávení, ale také vám pomůže zhubnout. Jak na to?
Tělem i duchem u stolu
Pokud vás trápí kila navíc, nebo různé zažívací obtíže (nadýmání, pálení žáhy, bolesti břicha), pak je ten nejvyšší čas začít si vědomě a v klidu užít jídlo. Nezáleží totiž jen na tom, co si na talíř naložíte, ale také jak jíte. Pokud jíte ve spěchu, a navíc při tom řešíte spoustu dalších úkolů, možná ušetříte trochu času, ale vašemu tělu to nijak neprospěje. Snažíte-li se zhubnout a jíte proto zdravě i cvičíte, ale bez efektu, může za tím být stres a špatná pozornost k jídlu. Na vině je nejčastěji hormon kortizol, který se do těla vyplavuje během stresu a ovlivní způsob, jakým tělo vstřebá živiny z jídla. Pokud jíte ve stresu, hormon se vyplaví a výsledkem jsou tukové zásoby zejména v oblasti břicha. I ten nejzdravější pokrm nebude správně a plně trávený, pokud mu nevěnujete úplnou pozornost. Základní předpoklad pro to, abyste své tělo vyživili, cítili se dobře a efektivně trávili, je zpomalení u stolu, věnovat se mu a těšit se z něj. Vstřebat jeho vůni, barvy, chuť. Když se tento postup naučíte, uvidíte, že i vaše hubnutí najednou začne fungovat.
Začarovaný kruh
Ti, co jedí neustále ve stresu, tak jedí automaticky rychle, hltají každé sousto (aniž by věděli, jak jídlo vlastně vypadá nebo chutná) a pak je jim zle. Často dojde na pálení žáhy, bolesti žaludku, křeče nebo i zácpu a průjem. Rychle snědené jídlo dostává tělo opět do stresu, a jsme v začarovaném kruhu, v zajetí stresu. Stejně to funguje i v případě, že jíte během vzteku, po hádce, nebo když řešíte něco zásadního. Proto je dobré při jídle neřešit nic důležitého, což bývá dnes ale problém, když se s rodinou mnohdy potkáte právě pouze u stolu při jídle.
Co dělat, než se pustíte do jídla
Pokud cítíte, že vám myšlenky neustále někam utíkají a nedokážete je zastavit ani na chvíli při jídle, zkuste jeden trik. Zastavte se a několikrát se pomalu a dlouze nadechněte a vydechněte. Chcete-li se stát klidným a pomalým strávníkem, pak je tohle přesně ta cesta. Naučte se brát jídlo jako relax, jako klidný čas jen pro sebe, kdy vaše tělo i mysl odpočívá a nabírá síly na další aktivity. Zkuste si z toho vytvořit rituál, který si nenechte nikým a ničím kazit, ani když máte perné dny. Pokud se vám podaří zklidnit se u jídla, budete mít více síly a energie na další náročné úkoly. Vychutnejte si každé sousto, dejte si na jídlo dostatek času, prostě si dejte pohov od všeho, co se ten den děje. Uvidíte, že se po nějaké době budete na jídlo přímo těšit. Možná to bude totiž jediná klidná chvilka ve vašem uspěchaném životě.
Jezte vědomě
Určitě se vám už někdy stalo, že jste snědli plný talíř jídla, nevěnovali jste mu moc velkou pozornost, a najednou jste si všimli, že sice máte plné břicho, ale pusa by ještě jedla. Pokud jíte rychle a nevěnujete mu pozornost, mozek jídlo nevnímá a chybějící prožitek si vyhodnotí jako hlad. Výsledkem je špatné trávení a přejídání. Tedy i vyšší váha a zdravotní problémy. Jak často u jídla sledujete televizi, projíždíte sociální sítě, nebo řešíte práci s kolegy či doma s partnerem? Pokud takto hodujete pravidelně, stravu metabolizujete pouze s 60 % účinností. Při takové nepozornosti se tělo nestihne nastavit na proces trávení, a kromě zažívacích obtíží vás pak také potrápí i velká únava, nejen po jídle. Dejte na dávnou pravdu našich babiček, že člověk si má k jídlu v klidu sednout a v klidu ho taky sníst.
Trávení začíná už v hlavě
Také ájurvéda mluví o významu pozornosti k jídlu. Podle této vědy se mysl má v danou chvíli soustředit pouze na jednu věc. Proto ve chvíli, kdy jíte, a přitom myslíte na své úkoly, povinnosti, nebo kde jste už měli být, apod., pak trávíte místo jídla hlavně tyto myšlenky. Zkuste před jídlem zapomenout na všechno kolem a jezte jídlo s potěšením. Vaše tělo se tak dostane do stavu relaxace a bude v optimálním stavu připraveném pro trávení. Budete tak schopni jídlo nejen opravdu vychutnat, ale také dobře strávit, vstřebat živiny a přijmout maximum energie, kterou nám nabízí.
Když se naučíte jíst v klidu a vychutnáte si každé sousto s plnou pozorností, budete zase o krok blíž k celkové pohodě a zdraví.
Zdroj: autor
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...
Čtěte dál