Těhotenství neomlouvá přejídání. Jaké jsou zásady stravování v tomto období?

Těhotenství neomlouvá přejídání. Jaké jsou zásady stravování v tomto období?
zdroj: Adobe Stock

Říká se, že těhotenství patří k nejkrásnějším obdobím v životě ženy. Je bezesporu plné očekávání, radosti, ale také strachu, aby vše probíhalo bez komplikací a miminko se zdravě vyvíjelo. Přitom právě duševní klid, přiměřený pohyb a odpočinek hrají spolu s vyváženou stravou zásadní roli.

Avšak i v tomto ohledu se může mnoho nastávajících maminek ztrácet v množství informací ohledně doporučeného stravování, které jsou dnes dostupné nejen na internetu. Podívejme se proto společně na několik základních zásad stravování pro zdravé těhotenství.

1. Úpravy jídelníčku provádějte pozvolna
Pokud si váš dosavadní životní styl žádá jisté úpravy, neprovádějte tyto změny radikálním způsobem. Veškeré úpravy včetně jídelníčku zavádějte postupně a pozvolna. Náhlá a radikální změna stravování představuje pro organismus velkou zátěž, s níž se musí vyrovnat, a to zajisté není to, čím by žena měla své tělo zatížit v době gravidity. Proto pokud se chystáte výrazněji napravit svůj jídelníček k lepšímu, mělo by ke změnám docházet postupně již v době před plánovaným početím.

2. Vyhýbejte se polotovarům a průmyslově zpracovaným potravinám
Dnešní doba vyzývá k použití mikrovlnek a usnadnění práce koupí předpřipravených pokrmů. O Vánocích nemusíme péct vánočku, obchody nám ji nabízí rovnou s trvanlivostí až několik měsíců. Když se nad tím zamyslíme, nemají takové potraviny s čerstvostí a výživovou hodnotou skoro nic společného. Snažte se proto při výběru potravin vyhýbat průmyslovému zpracování a veškerým přídatným látkám, jako jsou např. konzervanty či barviva, a místo toho se zaměřte na čerstvou, přirozenou a kvalitní stravu.

3. Pestrá a vyvážená strava tvoří základ
O tom, že pestrá a vyvážená strava je základem, slyšel jistě každý z nás. Ale co si pod tím konkrétně představit, už je složitější otázkou. Není potřeba si vyčítat malý prohřešek, pokud se obecně držíme správného základu. Ten v největším zastoupení pro těhotnou ženu představují komplexní sacharidy (cca 55-60 %), které dodají tolik potřebnou energii pro růst a vývoj. Výrobky z bílé mouky nahradíme celozrnným pečivem a přirozenými obilovinami. Následují rostlinné bílkoviny, např. luštěniny, a bílkoviny živočišné, kde především kvalitní hovězí maso či ryby zajistí přísun železa a jódu. Tuky by neměly přesahovat 30 % celkového denního příjmu. Volte ideálně zastudena lisované rostlinné oleje, bohaté na nenasycené mastné kyseliny, zařadit můžete i lněné semínko. Jídelníček by měla doplňovat vláknina formou zeleniny a ovoce. Především zelenina by měla být součástí každého jídla. V neposlední řadě je také třeba myslet na dodržování pitného režimu, kde opět platí pravidlo snažit se omezit slazené nápoje a nahradit je čistou vodou nebo např. čajem rooibos či ovocným, které neobsahují kofein.

tip redakce ▾
 
Img

Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?

Možná jste o nich už někdy slyšeli ve spojitosti s ořechy a luštěninami. Jedná se o látky přirozeně se vyskytující v rostlinných plodinách, které dokáží negativně zasáhnout do našeho...

4. Nepřejídejte se
V době těhotenství se ženám mohou různě měnit chutě i nároky na stravování, doprovázené nevolnostmi či naopak nutkáním neustále jíst a uzobávat. Ideální je připravovat si menší porce, zato v kratších intervalech, v rozmezí od 4 – 6 porcí za den. Pokud vás trápí chutě na sladké nebo máte nevyhnutelnou potřebu uzobávat, zkuste zapomenout na jednoduché cukry a sáhněte místo toho třeba po plátku šunky, kousku ovoce, zdravých moučnících nebo nesolených oříškách a semínkách.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Nové studie se shodují na stanovisku ohledně prospěšnosti mléka a mléčných výrobků

Nové studie se shodují na stanovisku ohledně prospěšnosti mléka a mléčných výrobků

Mléko a mléčné výrobky, zejména ty tučné, bývají spojovány s různými zdravotními problémy, zejména kardiovaskulárního typu. Důkazy založené na výzkumech na toto téma však byly až do této doby poměrně nekonzistentní....

Čtěte dál
Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období...
Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli,...
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...