Těhotenství neomlouvá přejídání. Jaké jsou zásady stravování v tomto období?

Těhotenství neomlouvá přejídání. Jaké jsou zásady stravování v tomto období?
zdroj: Adobe Stock

Říká se, že těhotenství patří k nejkrásnějším obdobím v životě ženy. Je bezesporu plné očekávání, radosti, ale také strachu, aby vše probíhalo bez komplikací a miminko se zdravě vyvíjelo. Přitom právě duševní klid, přiměřený pohyb a odpočinek hrají spolu s vyváženou stravou zásadní roli.

Avšak i v tomto ohledu se může mnoho nastávajících maminek ztrácet v množství informací ohledně doporučeného stravování, které jsou dnes dostupné nejen na internetu. Podívejme se proto společně na několik základních zásad stravování pro zdravé těhotenství.

1. Úpravy jídelníčku provádějte pozvolna
Pokud si váš dosavadní životní styl žádá jisté úpravy, neprovádějte tyto změny radikálním způsobem. Veškeré úpravy včetně jídelníčku zavádějte postupně a pozvolna. Náhlá a radikální změna stravování představuje pro organismus velkou zátěž, s níž se musí vyrovnat, a to zajisté není to, čím by žena měla své tělo zatížit v době gravidity. Proto pokud se chystáte výrazněji napravit svůj jídelníček k lepšímu, mělo by ke změnám docházet postupně již v době před plánovaným početím.

2. Vyhýbejte se polotovarům a průmyslově zpracovaným potravinám
Dnešní doba vyzývá k použití mikrovlnek a usnadnění práce koupí předpřipravených pokrmů. O Vánocích nemusíme péct vánočku, obchody nám ji nabízí rovnou s trvanlivostí až několik měsíců. Když se nad tím zamyslíme, nemají takové potraviny s čerstvostí a výživovou hodnotou skoro nic společného. Snažte se proto při výběru potravin vyhýbat průmyslovému zpracování a veškerým přídatným látkám, jako jsou např. konzervanty či barviva, a místo toho se zaměřte na čerstvou, přirozenou a kvalitní stravu.

3. Pestrá a vyvážená strava tvoří základ
O tom, že pestrá a vyvážená strava je základem, slyšel jistě každý z nás. Ale co si pod tím konkrétně představit, už je složitější otázkou. Není potřeba si vyčítat malý prohřešek, pokud se obecně držíme správného základu. Ten v největším zastoupení pro těhotnou ženu představují komplexní sacharidy (cca 55-60 %), které dodají tolik potřebnou energii pro růst a vývoj. Výrobky z bílé mouky nahradíme celozrnným pečivem a přirozenými obilovinami. Následují rostlinné bílkoviny, např. luštěniny, a bílkoviny živočišné, kde především kvalitní hovězí maso či ryby zajistí přísun železa a jódu. Tuky by neměly přesahovat 30 % celkového denního příjmu. Volte ideálně zastudena lisované rostlinné oleje, bohaté na nenasycené mastné kyseliny, zařadit můžete i lněné semínko. Jídelníček by měla doplňovat vláknina formou zeleniny a ovoce. Především zelenina by měla být součástí každého jídla. V neposlední řadě je také třeba myslet na dodržování pitného režimu, kde opět platí pravidlo snažit se omezit slazené nápoje a nahradit je čistou vodou nebo např. čajem rooibos či ovocným, které neobsahují kofein.

tip redakce ▾
 
Img

Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?

Možná jste o nich už někdy slyšeli ve spojitosti s ořechy a luštěninami. Jedná se o látky přirozeně se vyskytující v rostlinných plodinách, které dokáží negativně zasáhnout do našeho...

4. Nepřejídejte se
V době těhotenství se ženám mohou různě měnit chutě i nároky na stravování, doprovázené nevolnostmi či naopak nutkáním neustále jíst a uzobávat. Ideální je připravovat si menší porce, zato v kratších intervalech, v rozmezí od 4 – 6 porcí za den. Pokud vás trápí chutě na sladké nebo máte nevyhnutelnou potřebu uzobávat, zkuste zapomenout na jednoduché cukry a sáhněte místo toho třeba po plátku šunky, kousku ovoce, zdravých moučnících nebo nesolených oříškách a semínkách.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí se nožem, ale často končí v odpadkovém koši. Stejně jako jiné pecky...

Čtěte dál
Jak může strava pomoci se syndromem suchých očí?

Jak může strava pomoci se syndromem suchých očí?

Zdravé stravování podporuje všechny v těle fungující systémy. Ani oči nejsou výjimkou. I ony totiž potřebují vitamíny a minerály, které...
Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?

Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?

Počet lidí, kteří onemocní rakovinou neustále narůstá. Může za to nezdravý životní styl, absence pohybu, stále více znečištěné životní...
Vitamín D v zimě: Jak poznáme, že nám chybí a můžeme si nechat jeho hladinu zjistit?

Vitamín D v zimě: Jak poznáme, že nám chybí a můžeme si nechat jeho hladinu zjistit?

Pokud se vyhýbáte slunci, trpíte alergií na laktózu nebo dodržujete veganskou stravu, můžete být ohroženi nedostatkem vitamínu D. Ten...
Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Vánoce jsou obdobím hojnosti. Chcete si dopřát, co máte rádi s těmi, které máte rádi. I to ale můžete činit chytře a tak, abyste neohrozili...
Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Bereme je z regálů bez toho, aniž bychom si přečetli jejich složení. Obzvláště o Vánocích, kdy jejich spotřeba stoupá, by nám mělo...
Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?

Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?

Skořice je typicky vánoční koření, které vždy provoní celou kuchyň. Pro mnohé lidi je tím pravým symbolem Vánoc. Neobejde se bez ní...
Ořechy potřebují správnou péči, jedině tak mohou být zdraví prospěšné

Ořechy potřebují správnou péči, jedině tak mohou být zdraví prospěšné

Ořechy jsou cenným zdrojem zdravých tuků. Nikdy by proto ve vašem jídelníčku neměly chybět. Udržují váš metabolismus ve zdravé kondici,...
Chemie v kuchyni: Jak funguje kypřicí prášek a co se děje při kynutí?

Chemie v kuchyni: Jak funguje kypřicí prášek a co se děje při kynutí?

Určitě vás někdy zajímalo, co stojí za tím, že kypřicí prášek nakypří a že kynuté těsto vykyne. Těmito procesy jsme obklopení dnes...
Jíte, jíte a nemáte dost. Kdy vám mozek řekne, že už jste sytí?

Jíte, jíte a nemáte dost. Kdy vám mozek řekne, že už jste sytí?

Jste vyhladovělí a sedáte si k voňavému talíři, který je plný dobrého jídla. Kdo by odolal a odpočítával si ideální dobu, po kterou...
Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo

Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo

Pokud jste se rozhodli pro stravování metodou BLW (zkratka pro Baby Led Weaning), v češtině známou jako jídlo do tlapky, dbejte na...
Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?

Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?

Možná jste o nich už někdy slyšeli ve spojitosti s ořechy a luštěninami. Jedná se o látky přirozeně se vyskytující v rostlinných plodinách,...
Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor

Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor

Lepek plní velmi těžko zastupitelnou funkci v pečení. Nahrazení jeho role jde vždy jen částečné a výsledek nikdy nebude zcela dokonalý....
Tipy na zdravou mikulášskou nadílku pro vaše děti

Tipy na zdravou mikulášskou nadílku pro vaše děti

Děti netrpělivě očekávají příchod Mikuláše, čerta a anděla. Zkuste letos pro své děti vytvořit zdravý mikulášský balíček. Možností...
Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů....