Těhotenství neomlouvá přejídání. Jaké jsou zásady stravování v tomto období?

Těhotenství neomlouvá přejídání. Jaké jsou zásady stravování v tomto období?
zdroj: Adobe Stock

Říká se, že těhotenství patří k nejkrásnějším obdobím v životě ženy. Je bezesporu plné očekávání, radosti, ale také strachu, aby vše probíhalo bez komplikací a miminko se zdravě vyvíjelo. Přitom právě duševní klid, přiměřený pohyb a odpočinek hrají spolu s vyváženou stravou zásadní roli.

Avšak i v tomto ohledu se může mnoho nastávajících maminek ztrácet v množství informací ohledně doporučeného stravování, které jsou dnes dostupné nejen na internetu. Podívejme se proto společně na několik základních zásad stravování pro zdravé těhotenství.

1. Úpravy jídelníčku provádějte pozvolna
Pokud si váš dosavadní životní styl žádá jisté úpravy, neprovádějte tyto změny radikálním způsobem. Veškeré úpravy včetně jídelníčku zavádějte postupně a pozvolna. Náhlá a radikální změna stravování představuje pro organismus velkou zátěž, s níž se musí vyrovnat, a to zajisté není to, čím by žena měla své tělo zatížit v době gravidity. Proto pokud se chystáte výrazněji napravit svůj jídelníček k lepšímu, mělo by ke změnám docházet postupně již v době před plánovaným početím.

2. Vyhýbejte se polotovarům a průmyslově zpracovaným potravinám
Dnešní doba vyzývá k použití mikrovlnek a usnadnění práce koupí předpřipravených pokrmů. O Vánocích nemusíme péct vánočku, obchody nám ji nabízí rovnou s trvanlivostí až několik měsíců. Když se nad tím zamyslíme, nemají takové potraviny s čerstvostí a výživovou hodnotou skoro nic společného. Snažte se proto při výběru potravin vyhýbat průmyslovému zpracování a veškerým přídatným látkám, jako jsou např. konzervanty či barviva, a místo toho se zaměřte na čerstvou, přirozenou a kvalitní stravu.

3. Pestrá a vyvážená strava tvoří základ
O tom, že pestrá a vyvážená strava je základem, slyšel jistě každý z nás. Ale co si pod tím konkrétně představit, už je složitější otázkou. Není potřeba si vyčítat malý prohřešek, pokud se obecně držíme správného základu. Ten v největším zastoupení pro těhotnou ženu představují komplexní sacharidy (cca 55-60 %), které dodají tolik potřebnou energii pro růst a vývoj. Výrobky z bílé mouky nahradíme celozrnným pečivem a přirozenými obilovinami. Následují rostlinné bílkoviny, např. luštěniny, a bílkoviny živočišné, kde především kvalitní hovězí maso či ryby zajistí přísun železa a jódu. Tuky by neměly přesahovat 30 % celkového denního příjmu. Volte ideálně zastudena lisované rostlinné oleje, bohaté na nenasycené mastné kyseliny, zařadit můžete i lněné semínko. Jídelníček by měla doplňovat vláknina formou zeleniny a ovoce. Především zelenina by měla být součástí každého jídla. V neposlední řadě je také třeba myslet na dodržování pitného režimu, kde opět platí pravidlo snažit se omezit slazené nápoje a nahradit je čistou vodou nebo např. čajem rooibos či ovocným, které neobsahují kofein.

4. Nepřejídejte se
V době těhotenství se ženám mohou různě měnit chutě i nároky na stravování, doprovázené nevolnostmi či naopak nutkáním neustále jíst a uzobávat. Ideální je připravovat si menší porce, zato v kratších intervalech, v rozmezí od 4 – 6 porcí za den. Pokud vás trápí chutě na sladké nebo máte nevyhnutelnou potřebu uzobávat, zkuste zapomenout na jednoduché cukry a sáhněte místo toho třeba po plátku šunky, kousku ovoce, zdravých moučnících nebo nesolených oříškách a semínkách.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...