Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný olej, který je doslova nabitý zdraví prospěšnými tuky. Proč byste tento chuťově typický olej měli začít konzumovat i vy?
Bohatý zdroj omega-3 mastné kyseliny ALA
Lněný olej je bohatý na obsah alfa-linolenové kyseliny (ALA), která se řadí mezi omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, riziko kardiovaskulárních onemocněné, cukrovky, a mají značně protizánětlivé účinky. Tělo není schopno je samo vyrobit, proto je nutné přijímat je ve stravě, případně jako doplněk stravy. Lněný olej je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů tohoto typu nenasycených mastných kyselin.
Lněný olej je lisován za studena, aby si zachoval všechny prospěšné látky. Konzumovat jej můžete v klasické olejové podobě, lze jej ale užívat i ve formě kapslí. Abyste získali pro tělo významné množství ALA, postačí pouhá jedna lžíce lněného oleje denně.
Lněný olej vyžaduje chlad a tmu
Navzdory jeho jasným benefitům je při užívání lněného oleje třeba dbát důrazné opatrnosti. Existuje totiž několik možných rizik a vedlejších účinků, které podle některých odborníků převažují nad přednostmi zařazování lněného oleje do jídelníčku. Lněný olej je olej velmi tepelně nestabilní, proto byste ho vždy měli skladovat v lednici nebo na chladném místě a po otevření ho do měsíce spotřebovat. Mastné kyseliny totiž podléhají velmi rychle nežádoucí oxidaci. Žluklý olej je pak pro tělo škodlivý, a tak si místo pomoci můžete spíše ublížit. Problém je, že lněný olej je sám o sobě velmi hořký a žluklá chuť se pod jeho přirozenou hořkostí snadno schová a vy nemáte často možnost to poznat. Z toho důvodu je důležité nakupovat i dopře uskladnění olej v obchodě, abyste si ho nepřinesli domů již znehodnocený. Lněný olej je stáčen do tmavých lahví, ve kterých je z velké části chráněn před světlem.
Pozor by si měli dát i cukrovkáři
Konzumace lněného semínka či oleje může mít za následek snížení hladiny cukru v krvi nebo snížení tlaku. Opatrní by proto měli být cukrovkáři a lidé užívající léky měnící hladinu cukru v krvi, stejně jako ti, kteří trpí nízkým krevním tlakem nebo užívají léky krevní tlak snižující. Len má také tendenci zvyšovat krvácivost, což znamená riziko pro ty, kteří nějakým podobným stavem trpí, nebo užívají léky na ředění krve. Nárazová konzumace vám určitě neublíží, pravidelná denní je už ale na pováženou a měla by být zvážena.
Skvělý lék na zácpu
S čím ale lněný olej opravdu pomůže je zácpa. Neobsahuje sice vlákninu jako lněná semínka, ale zapůsobí jako skvělé „promazání“ střev. Jeho konzumaci byste ale měli doplnit zvýšeným příjmem vody. Stačí lžíce denně a vaší denní potřeba-nepotřeba se může po nějaké době upravit.
Zařadit či nezařadit?
Zařadit či nezařadit lněný olej do jídelníčku? Zvažte svůj zdravotní stav a to, zdali by vám konzumace lněného oleje mohla prospět. Pakliže si sem tam přidáte kapku do ranní kaše či do jogurtu, jistě svému tělu prospějete. Myslete však na správné skladování. Pokud si nejste jistí, že olej spotřebujete, raději vsaďte na lněná semínka, která také vyžadují chlad ale vydrží o něco déle.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál