Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?
zdroj: Adobe Stock

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný olej, který je doslova nabitý zdraví prospěšnými tuky. Proč byste tento chuťově typický olej měli začít konzumovat i vy?

Bohatý zdroj omega-3 mastné kyseliny ALA
Lněný olej je bohatý na obsah alfa-linolenové kyseliny (ALA), která se řadí mezi omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, riziko kardiovaskulárních onemocněné, cukrovky, a mají značně protizánětlivé účinky. Tělo není schopno je samo vyrobit, proto je nutné přijímat je ve stravě, případně jako doplněk stravy. Lněný olej je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů tohoto typu nenasycených mastných kyselin.

Lněný olej je lisován za studena, aby si zachoval všechny prospěšné látky. Konzumovat jej můžete v klasické olejové podobě, lze jej ale užívat i ve formě kapslí. Abyste získali pro tělo významné množství ALA, postačí pouhá jedna lžíce lněného oleje denně.

Lněný olej vyžaduje chlad a tmu
Navzdory jeho jasným benefitům je při užívání lněného oleje třeba dbát důrazné opatrnosti. Existuje totiž několik možných rizik a vedlejších účinků, které podle některých odborníků převažují nad přednostmi zařazování lněného oleje do jídelníčku. Lněný olej je olej velmi tepelně nestabilní, proto byste ho vždy měli skladovat v lednici nebo na chladném místě a po otevření ho do měsíce spotřebovat. Mastné kyseliny totiž podléhají velmi rychle nežádoucí oxidaci. Žluklý olej je pak pro tělo škodlivý, a tak si místo pomoci můžete spíše ublížit. Problém je, že lněný olej je sám o sobě velmi hořký a žluklá chuť se pod jeho přirozenou hořkostí snadno schová a vy nemáte často možnost to poznat. Z toho důvodu je důležité nakupovat i dopře uskladnění olej v obchodě, abyste si ho nepřinesli domů již znehodnocený. Lněný olej je stáčen do tmavých lahví, ve kterých je z velké části chráněn před světlem.

Pozor by si měli dát i cukrovkáři
Konzumace lněného semínka či oleje může mít za následek snížení hladiny cukru v krvi nebo snížení tlaku. Opatrní by proto měli být cukrovkáři a lidé užívající léky měnící hladinu cukru v krvi, stejně jako ti, kteří trpí nízkým krevním tlakem nebo užívají léky krevní tlak snižující. Len má také tendenci zvyšovat krvácivost, což znamená riziko pro ty, kteří nějakým podobným stavem trpí, nebo užívají léky na ředění krve. Nárazová konzumace vám určitě neublíží, pravidelná denní je už ale na pováženou a měla by být zvážena.

Skvělý lék na zácpu
S čím ale lněný olej opravdu pomůže je zácpa. Neobsahuje sice vlákninu jako lněná semínka, ale zapůsobí jako skvělé „promazání“ střev. Jeho konzumaci byste ale měli doplnit zvýšeným příjmem vody. Stačí lžíce denně a vaší denní potřeba-nepotřeba se může po nějaké době upravit.

Zařadit či nezařadit?
Zařadit či nezařadit lněný olej do jídelníčku? Zvažte svůj zdravotní stav a to, zdali by vám konzumace lněného oleje mohla prospět. Pakliže si sem tam přidáte kapku do ranní kaše či do jogurtu, jistě svému tělu prospějete. Myslete však na správné skladování. Pokud si nejste jistí, že olej spotřebujete, raději vsaďte na lněná semínka, která také vyžadují chlad ale vydrží o něco déle.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...