Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?
zdroj: Adobe Stock

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný olej, který je doslova nabitý zdraví prospěšnými tuky. Proč byste tento chuťově typický olej měli začít konzumovat i vy?

Bohatý zdroj omega-3 mastné kyseliny ALA
Lněný olej je bohatý na obsah alfa-linolenové kyseliny (ALA), která se řadí mezi omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, riziko kardiovaskulárních onemocněné, cukrovky, a mají značně protizánětlivé účinky. Tělo není schopno je samo vyrobit, proto je nutné přijímat je ve stravě, případně jako doplněk stravy. Lněný olej je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů tohoto typu nenasycených mastných kyselin.

Lněný olej je lisován za studena, aby si zachoval všechny prospěšné látky. Konzumovat jej můžete v klasické olejové podobě, lze jej ale užívat i ve formě kapslí. Abyste získali pro tělo významné množství ALA, postačí pouhá jedna lžíce lněného oleje denně.

Lněný olej vyžaduje chlad a tmu
Navzdory jeho jasným benefitům je při užívání lněného oleje třeba dbát důrazné opatrnosti. Existuje totiž několik možných rizik a vedlejších účinků, které podle některých odborníků převažují nad přednostmi zařazování lněného oleje do jídelníčku. Lněný olej je olej velmi tepelně nestabilní, proto byste ho vždy měli skladovat v lednici nebo na chladném místě a po otevření ho do měsíce spotřebovat. Mastné kyseliny totiž podléhají velmi rychle nežádoucí oxidaci. Žluklý olej je pak pro tělo škodlivý, a tak si místo pomoci můžete spíše ublížit. Problém je, že lněný olej je sám o sobě velmi hořký a žluklá chuť se pod jeho přirozenou hořkostí snadno schová a vy nemáte často možnost to poznat. Z toho důvodu je důležité nakupovat i dopře uskladnění olej v obchodě, abyste si ho nepřinesli domů již znehodnocený. Lněný olej je stáčen do tmavých lahví, ve kterých je z velké části chráněn před světlem.

Pozor by si měli dát i cukrovkáři
Konzumace lněného semínka či oleje může mít za následek snížení hladiny cukru v krvi nebo snížení tlaku. Opatrní by proto měli být cukrovkáři a lidé užívající léky měnící hladinu cukru v krvi, stejně jako ti, kteří trpí nízkým krevním tlakem nebo užívají léky krevní tlak snižující. Len má také tendenci zvyšovat krvácivost, což znamená riziko pro ty, kteří nějakým podobným stavem trpí, nebo užívají léky na ředění krve. Nárazová konzumace vám určitě neublíží, pravidelná denní je už ale na pováženou a měla by být zvážena.

Skvělý lék na zácpu
S čím ale lněný olej opravdu pomůže je zácpa. Neobsahuje sice vlákninu jako lněná semínka, ale zapůsobí jako skvělé „promazání“ střev. Jeho konzumaci byste ale měli doplnit zvýšeným příjmem vody. Stačí lžíce denně a vaší denní potřeba-nepotřeba se může po nějaké době upravit.

tip redakce ▾
 
Img

Zácpa je zbytečné tabu: Nebojte se o ní mluvit a nechte si poradit

Již několik dní jste si nedošli „na velkou potřebu“, máte tvrdé nafouklé břicho a připadáte si nejméně o 2 kila těžší. Strašák zácpa. Značí, že je s tělem něco v nepořádku? Může být...

Zařadit či nezařadit?
Zařadit či nezařadit lněný olej do jídelníčku? Zvažte svůj zdravotní stav a to, zdali by vám konzumace lněného oleje mohla prospět. Pakliže si sem tam přidáte kapku do ranní kaše či do jogurtu, jistě svému tělu prospějete. Myslete však na správné skladování. Pokud si nejste jistí, že olej spotřebujete, raději vsaďte na lněná semínka, která také vyžadují chlad ale vydrží o něco déle.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...
Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí...