Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?
zdroj: Adobe Stock

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný olej, který je doslova nabitý zdraví prospěšnými tuky. Proč byste tento chuťově typický olej měli začít konzumovat i vy?

Bohatý zdroj omega-3 mastné kyseliny ALA
Lněný olej je bohatý na obsah alfa-linolenové kyseliny (ALA), která se řadí mezi omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, riziko kardiovaskulárních onemocněné, cukrovky, a mají značně protizánětlivé účinky. Tělo není schopno je samo vyrobit, proto je nutné přijímat je ve stravě, případně jako doplněk stravy. Lněný olej je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů tohoto typu nenasycených mastných kyselin.

Lněný olej je lisován za studena, aby si zachoval všechny prospěšné látky. Konzumovat jej můžete v klasické olejové podobě, lze jej ale užívat i ve formě kapslí. Abyste získali pro tělo významné množství ALA, postačí pouhá jedna lžíce lněného oleje denně.

Lněný olej vyžaduje chlad a tmu
Navzdory jeho jasným benefitům je při užívání lněného oleje třeba dbát důrazné opatrnosti. Existuje totiž několik možných rizik a vedlejších účinků, které podle některých odborníků převažují nad přednostmi zařazování lněného oleje do jídelníčku. Lněný olej je olej velmi tepelně nestabilní, proto byste ho vždy měli skladovat v lednici nebo na chladném místě a po otevření ho do měsíce spotřebovat. Mastné kyseliny totiž podléhají velmi rychle nežádoucí oxidaci. Žluklý olej je pak pro tělo škodlivý, a tak si místo pomoci můžete spíše ublížit. Problém je, že lněný olej je sám o sobě velmi hořký a žluklá chuť se pod jeho přirozenou hořkostí snadno schová a vy nemáte často možnost to poznat. Z toho důvodu je důležité nakupovat i dopře uskladnění olej v obchodě, abyste si ho nepřinesli domů již znehodnocený. Lněný olej je stáčen do tmavých lahví, ve kterých je z velké části chráněn před světlem.

Pozor by si měli dát i cukrovkáři
Konzumace lněného semínka či oleje může mít za následek snížení hladiny cukru v krvi nebo snížení tlaku. Opatrní by proto měli být cukrovkáři a lidé užívající léky měnící hladinu cukru v krvi, stejně jako ti, kteří trpí nízkým krevním tlakem nebo užívají léky krevní tlak snižující. Len má také tendenci zvyšovat krvácivost, což znamená riziko pro ty, kteří nějakým podobným stavem trpí, nebo užívají léky na ředění krve. Nárazová konzumace vám určitě neublíží, pravidelná denní je už ale na pováženou a měla by být zvážena.

Skvělý lék na zácpu
S čím ale lněný olej opravdu pomůže je zácpa. Neobsahuje sice vlákninu jako lněná semínka, ale zapůsobí jako skvělé „promazání“ střev. Jeho konzumaci byste ale měli doplnit zvýšeným příjmem vody. Stačí lžíce denně a vaší denní potřeba-nepotřeba se může po nějaké době upravit.

tip redakce ▾
 
Img

Zácpa je zbytečné tabu: Nebojte se o ní mluvit a nechte si poradit

Již několik dní jste si nedošli „na velkou potřebu“, máte tvrdé nafouklé břicho a připadáte si nejméně o 2 kila těžší. Strašák zácpa. Značí, že je s tělem něco v nepořádku? Může být...

Zařadit či nezařadit?
Zařadit či nezařadit lněný olej do jídelníčku? Zvažte svůj zdravotní stav a to, zdali by vám konzumace lněného oleje mohla prospět. Pakliže si sem tam přidáte kapku do ranní kaše či do jogurtu, jistě svému tělu prospějete. Myslete však na správné skladování. Pokud si nejste jistí, že olej spotřebujete, raději vsaďte na lněná semínka, která také vyžadují chlad ale vydrží o něco déle.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...