Hlídáte si příjem cukru? Pak si dejte pozor na maltodextrin ve zpracovaných potravinách

Hlídáte si příjem cukru? Pak si dejte pozor na maltodextrin ve zpracovaných potravinách
zdroj: Adobe Stock

Maltodextrin je jedna ze seznamu položek, s nimiž se na etiketách a zadních stranách obalů potravin potkáváte poměrně často. Jedná se o relativně běžnou přísadu mnoha zpracovaných potravin. Proč se maltodextrin v potravinách vůbec vyskytuje a měli bychom se ho obávat?

Maltodextrin je rostlinného původu a jedná se o řetízek glukózových jednotek v počtu od 3 do zhruba 17 jednotek. Mluvíme tedy o něm jako o oligosacharidu nebo polysacharidu. Vyrábí se z kukuřice, rýže, brambor nebo pšenice. Jedná se o bílý prášek neutrální chuti, který je rozpustný ve vodě a ne každý si tento název s cukry hned spojí. Ačkoliv je rostlinného původu, je technologicky vyrobený. Škroby se nejprve zahřívají za vysokých teplot, potom se k nim přidávají kyseliny nebo enzymy, jako je tepelně stabilní bakteriální alfa-amyláza, aby se dále rozštěpily.

Levné a dostupné zahušťovadlo
Maltodextrin se používá jako zahušťovadlo nebo plnidlo pro zvýšení objemu zpracovaných potravin. Je také konzervační látkou, která prodlužuje trvanlivost balených potravin. Je levný a snadno se vyrábí, proto bývá hojně využíván v produktech jako jsou instantní pudinky, želatiny, omáčky a salátové dresinky. Pro oslazení produktů bývá také kombinován s umělými sladidly třeba v konzervovaném ovoci, dezertech nebo práškových nápojích. Jako zahušťovadlo se používá i v kosmetice – bývá součástí produktů určených k péči o pleť a vlasy.

Zahrňte maltodextrin do denního příjmu sacharidů
Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) maltodextrin schvaluje jako bezpečnou přísadu zpracovaných potravin. Je rovněž zahrnut v nutriční hodnotě potravin (v tabulce či v textu) jako součást celkového množství sacharidů. V ideálním případě by většina z přijímaných sacharidů měla být přijímána ze sacharidů složitých, komplexních, které jsou bohaté na vlákninu a dramaticky nezvyšují hladinu cukru v krvi jako jednoduché cukry. Pokud si tedy příjem sacharidů musíte navíc hlídat, buďte obezřetní a čtěte nutriční hodnoty u jednotlivých produktů.

Pozor na vysoký glykemický index
Pokud trpíte cukrovkou, máte na ní náběh a nebo pokud vám lékař doporučil nízkosacharidovou dietu, měli byste veškerý maltodextrin, který přijímáte, zahrnout do celkového denního příjmu sacharidů. To by naštěstí neměl být velký problém, protože maltodextrin je v potravinách přítomen pouze v malých množstvích a na celkový příjem sacharidů tak má vliv minimální. Má však vysoký GI, což znamená, že po zkonzumování rychle zvyšuje hladinu cukru v krvi. Proto by měl být přijímán obezřetně a rozhodně ne v koncentrované podobě.

Střevní mikroflóře zdá se nesvědčí
Kromě pacientů s cukrovkou (nebo predispozicemi k ní) a inzulínovou rezistencí by měli být obezřetní všichni, kteří chtějí udržet v pořádku a zdraví svou střevní mikroflóru. Podle studie z roku 2012, která byla publikována v magazínu Plos ONE může totiž maltodextrin měnit složení střevních bakterií, což oslabuje přirozenou obranyschopnost organismu a může to vést k větší náchylnosti k různým onemocněním. Maltodextrin totiž může v trávicím systému potlačit růst prospěšných bakterií. Ta samá studie udává, že maltodextrin může naopak zvýšit růst bakterií jako je E. coli, což může vést ke zdravotním problémům. Problematika ale ještě vyžaduje další výzkumy. 

Maltodextrin ve sportovních doplňcích stravy
Maltodextrin se hojně používá ve sportovní výživě jako zdroj energie pro sportovce a to jak v různých iontových a energetických nápojích, tak v jiných specializovaných preparátech. Nutno podotknout, že maltodextrin je ve ve zpracovaných potravinách většinou v malé míře, která přísluší přídatní látce a není třeba se ho výrazněji obávat. Oproti tomu doplňky stravy jsou vysoce koncentrované a jejich konzumace tedy vyžaduje i u zdravého člověka zvážení.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň zčásti ovlivnit. Dýchání a zásobování buněk kyslíkem je pro nás naprosto...

Čtěte dál
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Léto je pro mnoho z nás oblíbeným ročním obdobím, ale pro ty, kteří mají pleť náchylnou k akné, mů-že být velmi obtížné. Protože horko,...
Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nový školní rok klepe na dveře a s ním se blíží i čas spousty povinností. Rodiče si kromě jiného budou po dvouměsíční přestávce zase...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...
Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajská masáž vám může pomoci, ale protože má určitá specifika, mnozí se shodují v tom, že tělo na ni musí být připraveno. Thajská...
Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením....