Maltodextrin je jedna ze seznamu položek, s nimiž se na etiketách a zadních stranách obalů potravin potkáváte poměrně často. Jedná se o relativně běžnou přísadu mnoha zpracovaných potravin. Proč se maltodextrin v potravinách vůbec vyskytuje a měli bychom se ho obávat?
Maltodextrin je rostlinného původu a jedná se o řetízek glukózových jednotek v počtu od 3 do zhruba 17 jednotek. Mluvíme tedy o něm jako o oligosacharidu nebo polysacharidu. Vyrábí se z kukuřice, rýže, brambor nebo pšenice. Jedná se o bílý prášek neutrální chuti, který je rozpustný ve vodě a ne každý si tento název s cukry hned spojí. Ačkoliv je rostlinného původu, je technologicky vyrobený. Škroby se nejprve zahřívají za vysokých teplot, potom se k nim přidávají kyseliny nebo enzymy, jako je tepelně stabilní bakteriální alfa-amyláza, aby se dále rozštěpily.
Levné a dostupné zahušťovadlo
Maltodextrin se používá jako zahušťovadlo nebo plnidlo pro zvýšení objemu zpracovaných potravin. Je také konzervační látkou, která prodlužuje trvanlivost balených potravin. Je levný a snadno se vyrábí, proto bývá hojně využíván v produktech jako jsou instantní pudinky, želatiny, omáčky a salátové dresinky. Pro oslazení produktů bývá také kombinován s umělými sladidly třeba v konzervovaném ovoci, dezertech nebo práškových nápojích. Jako zahušťovadlo se používá i v kosmetice – bývá součástí produktů určených k péči o pleť a vlasy.
Zahrňte maltodextrin do denního příjmu sacharidů
Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) maltodextrin schvaluje jako bezpečnou přísadu zpracovaných potravin. Je rovněž zahrnut v nutriční hodnotě potravin (v tabulce či v textu) jako součást celkového množství sacharidů. V ideálním případě by většina z přijímaných sacharidů měla být přijímána ze sacharidů složitých, komplexních, které jsou bohaté na vlákninu a dramaticky nezvyšují hladinu cukru v krvi jako jednoduché cukry. Pokud si tedy příjem sacharidů musíte navíc hlídat, buďte obezřetní a čtěte nutriční hodnoty u jednotlivých produktů.
Pozor na vysoký glykemický index
Pokud trpíte cukrovkou, máte na ní náběh a nebo pokud vám lékař doporučil nízkosacharidovou dietu, měli byste veškerý maltodextrin, který přijímáte, zahrnout do celkového denního příjmu sacharidů. To by naštěstí neměl být velký problém, protože maltodextrin je v potravinách přítomen pouze v malých množstvích a na celkový příjem sacharidů tak má vliv minimální. Má však vysoký GI, což znamená, že po zkonzumování rychle zvyšuje hladinu cukru v krvi. Proto by měl být přijímán obezřetně a rozhodně ne v koncentrované podobě.
Střevní mikroflóře zdá se nesvědčí
Kromě pacientů s cukrovkou (nebo predispozicemi k ní) a inzulínovou rezistencí by měli být obezřetní všichni, kteří chtějí udržet v pořádku a zdraví svou střevní mikroflóru. Podle studie z roku 2012, která byla publikována v magazínu Plos ONE může totiž maltodextrin měnit složení střevních bakterií, což oslabuje přirozenou obranyschopnost organismu a může to vést k větší náchylnosti k různým onemocněním. Maltodextrin totiž může v trávicím systému potlačit růst prospěšných bakterií. Ta samá studie udává, že maltodextrin může naopak zvýšit růst bakterií jako je E. coli, což může vést ke zdravotním problémům. Problematika ale ještě vyžaduje další výzkumy.
Maltodextrin ve sportovních doplňcích stravy
Maltodextrin se hojně používá ve sportovní výživě jako zdroj energie pro sportovce a to jak v různých iontových a energetických nápojích, tak v jiných specializovaných preparátech. Nutno podotknout, že maltodextrin je ve ve zpracovaných potravinách většinou v malé míře, která přísluší přídatní látce a není třeba se ho výrazněji obávat. Oproti tomu doplňky stravy jsou vysoce koncentrované a jejich konzumace tedy vyžaduje i u zdravého člověka zvážení.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku
Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou ještě chystáte? Zde je několik jednoduchých tipů, díky nimž budete moci...
Čtěte dál