Hlídáte si příjem cukru? Pak si dejte pozor na maltodextrin ve zpracovaných potravinách

Hlídáte si příjem cukru? Pak si dejte pozor na maltodextrin ve zpracovaných potravinách
zdroj: Adobe Stock

Maltodextrin je jedna ze seznamu položek, s nimiž se na etiketách a zadních stranách obalů potravin potkáváte poměrně často. Jedná se o relativně běžnou přísadu mnoha zpracovaných potravin. Proč se maltodextrin v potravinách vůbec vyskytuje a měli bychom se ho obávat?

Maltodextrin je rostlinného původu a jedná se o řetízek glukózových jednotek v počtu od 3 do zhruba 17 jednotek. Mluvíme tedy o něm jako o oligosacharidu nebo polysacharidu. Vyrábí se z kukuřice, rýže, brambor nebo pšenice. Jedná se o bílý prášek neutrální chuti, který je rozpustný ve vodě a ne každý si tento název s cukry hned spojí. Ačkoliv je rostlinného původu, je technologicky vyrobený. Škroby se nejprve zahřívají za vysokých teplot, potom se k nim přidávají kyseliny nebo enzymy, jako je tepelně stabilní bakteriální alfa-amyláza, aby se dále rozštěpily.

Levné a dostupné zahušťovadlo
Maltodextrin se používá jako zahušťovadlo nebo plnidlo pro zvýšení objemu zpracovaných potravin. Je také konzervační látkou, která prodlužuje trvanlivost balených potravin. Je levný a snadno se vyrábí, proto bývá hojně využíván v produktech jako jsou instantní pudinky, želatiny, omáčky a salátové dresinky. Pro oslazení produktů bývá také kombinován s umělými sladidly třeba v konzervovaném ovoci, dezertech nebo práškových nápojích. Jako zahušťovadlo se používá i v kosmetice – bývá součástí produktů určených k péči o pleť a vlasy.

Zahrňte maltodextrin do denního příjmu sacharidů
Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) maltodextrin schvaluje jako bezpečnou přísadu zpracovaných potravin. Je rovněž zahrnut v nutriční hodnotě potravin (v tabulce či v textu) jako součást celkového množství sacharidů. V ideálním případě by většina z přijímaných sacharidů měla být přijímána ze sacharidů složitých, komplexních, které jsou bohaté na vlákninu a dramaticky nezvyšují hladinu cukru v krvi jako jednoduché cukry. Pokud si tedy příjem sacharidů musíte navíc hlídat, buďte obezřetní a čtěte nutriční hodnoty u jednotlivých produktů.

Pozor na vysoký glykemický index
Pokud trpíte cukrovkou, máte na ní náběh a nebo pokud vám lékař doporučil nízkosacharidovou dietu, měli byste veškerý maltodextrin, který přijímáte, zahrnout do celkového denního příjmu sacharidů. To by naštěstí neměl být velký problém, protože maltodextrin je v potravinách přítomen pouze v malých množstvích a na celkový příjem sacharidů tak má vliv minimální. Má však vysoký GI, což znamená, že po zkonzumování rychle zvyšuje hladinu cukru v krvi. Proto by měl být přijímán obezřetně a rozhodně ne v koncentrované podobě.

tip redakce ▾
 
Img

Co obvykle nejvíce škodí naší zubní sklovině?

Zdravé zuby jsou nejen naší vizitkou. Snad každý touží po dokonale zářivém úsměvu. Jak se vyvarovat poškození zubní skloviny? Dá se napravit? Proč je zubní sklovina důležitá a jak si...

Střevní mikroflóře zdá se nesvědčí
Kromě pacientů s cukrovkou (nebo predispozicemi k ní) a inzulínovou rezistencí by měli být obezřetní všichni, kteří chtějí udržet v pořádku a zdraví svou střevní mikroflóru. Podle studie z roku 2012, která byla publikována v magazínu Plos ONE může totiž maltodextrin měnit složení střevních bakterií, což oslabuje přirozenou obranyschopnost organismu a může to vést k větší náchylnosti k různým onemocněním. Maltodextrin totiž může v trávicím systému potlačit růst prospěšných bakterií. Ta samá studie udává, že maltodextrin může naopak zvýšit růst bakterií jako je E. coli, což může vést ke zdravotním problémům. Problematika ale ještě vyžaduje další výzkumy. 

Maltodextrin ve sportovních doplňcích stravy
Maltodextrin se hojně používá ve sportovní výživě jako zdroj energie pro sportovce a to jak v různých iontových a energetických nápojích, tak v jiných specializovaných preparátech. Nutno podotknout, že maltodextrin je ve ve zpracovaných potravinách většinou v malé míře, která přísluší přídatní látce a není třeba se ho výrazněji obávat. Oproti tomu doplňky stravy jsou vysoce koncentrované a jejich konzumace tedy vyžaduje i u zdravého člověka zvážení.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?

Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?

V posledních letech stále přibývá množství lidí se zdravotními problémy, které se nějakým způsobem dotýkají mléka a mléčných výrobků. Potravinové alergie a intolerance jsou něco, co jsme dříve skoro neznali....

Čtěte dál
Jak přirozeně snížit hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi?

Jak přirozeně snížit hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi?

Hladina cholesterolu v krvi se pojí se zdravím srdce. Proto je důležité držet ji v normě. Co dělat, když její výše vystoupá nad doporučené...
Meziobratlové ploténky umí pořádně potrápit. Co se stane při výhřezu?

Meziobratlové ploténky umí pořádně potrápit. Co se stane při výhřezu?

Ploténky působí jako pružné podpory jednotlivých obratlů, které poskytují stabilitu a umožňují páteři jako celku relativně široký rozsah...
Pozor na sladidla na bázi fruktózy – mnohdy jsou horší, než klasický cukr

Pozor na sladidla na bázi fruktózy – mnohdy jsou horší, než klasický cukr

Snažíte se omezit cukr ve stravě a řešíte to výběrem různých alternativních sladidel s menším množstvím kalorií? Nebo máte doporučeno,...
Konopí, marihuana, léčivé konopí: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Konopí, marihuana, léčivé konopí: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Není konopí jako konopí. Nejedná se pouze o drogu s halucinogenními účinky, ale také o lék, který dokáže pomoci i v případech, kdy...
Největší mýty o trávení, kterým možná také věříte

Největší mýty o trávení, kterým možná také věříte

Chodíte raději spát s prázdným žaludkem? Věříte, že abyste tělo očistili od všemožných škodlivin, potřebujete pořádně protáhnout střeva?...
Jaká dávka kofeinu je bezpečná a jak poznáme, že jsme se už předávkovali?

Jaká dávka kofeinu je bezpečná a jak poznáme, že jsme se už předávkovali?

Kofein. Známý stimulant nacházející se v různých potravinách, nápojích a dalších produktech. Technicky vzato je to droga, která půjčuje...
Zhoršuje se vám s postupujícím věkem paměť? Pak vám pomohou tyto doplňky stravy

Zhoršuje se vám s postupujícím věkem paměť? Pak vám pomohou tyto doplňky stravy

Kód dlouhověkosti představuje pro vědce dosud nerozluštěnou záhadu. Ačkoliv důsledné cvičení, kvalitní strava a spánek, mohou účinky...
Alergické rýmy letos přichází dříve – lze se jim nějak bránit?

Alergické rýmy letos přichází dříve – lze se jim nějak bránit?

Rýma, škrábání v krku, pálení očí a zhoršené dýchání může být na jaře signálem nikoli nachlazení, ale pylové alergie. Takto postižení...
Epidemie nadbytku soli v jídelníčku – snižte její množství, než bude pozdě

Epidemie nadbytku soli v jídelníčku – snižte její množství, než bude pozdě

Sůl se nachází téměř ve všem, co jíme a pijeme. Když je jí moc, může se podílet na řadě onemocnění. Totéž ale platí, když je jí málo....
Co je SIBO? A může toto onemocnění střev ohrozit i vás?

Co je SIBO? A může toto onemocnění střev ohrozit i vás?

SIBO je méně známý a také méně rozšířený zdravotní problém týkající se střev, který se velmi špatně diagnostikuje. Pokud máte problémy...
Pokud jste nadmíru citliví a empatičtí, možná trpíte hypersenzitivitou. Poznáváte se?

Pokud jste nadmíru citliví a empatičtí, možná trpíte hypersenzitivitou. Poznáváte se?

Hypersenzitivita je nemoc, která svého nositele činí vnímavějším k pocitům sebe sama i všech okolo. Jedná se o velmi hodné jedince,...
Jak se stravovat po infarktu? Inspiraci hledejte u jižních národů

Jak se stravovat po infarktu? Inspiraci hledejte u jižních národů

Všichni lékaři se shodují na tom, že zdraví kardiovaskulárního systému závisí mimo jiné významnou měrou také na zdravé a vyvážené stravě....
Vitamín B1 je všestranné béčko, které je dobré na nervy. Kdy je potřeba jeho vyšší příjem?

Vitamín B1 je všestranné béčko, které je dobré na nervy. Kdy je potřeba jeho vyšší příjem?

Thiamin neboli vitamín B1 se stará o správnou funkci nervového systému, srdce a ledvin, zajišťuje energetickou přeměnu v buňkách a...