Epidemie nadbytku soli v jídelníčku – snižte její množství, než bude pozdě

Epidemie nadbytku soli v jídelníčku – snižte její množství, než bude pozdě
zdroj: Unsplash

Sůl se nachází téměř ve všem, co jíme a pijeme. Když je jí moc, může se podílet na řadě onemocnění. Totéž ale platí, když je jí málo. Jak to vlastně je, jak moc si její příjem hlídat a kterých potravin se raději vyvarovat?

Sůl neboli chlorid sodný je složen ze sodných kationtů (jednoduše sodíku) a chloridových aniontů. Z uvedených dvou je to hlavně sodík, který nás ve vztahu ke zdraví zajímá a jehož nadbytek může být zdraví škodlivý.

Sůl je přidávána do pečiva, do pokrmů v restauracích, do masných produktů, ale dokonce i do sladkostí. Zvýšený příjem soli se pojí s vysokým krevním tlakem, poškozením krevních cév a tepen, se zvýšeným rizikem onemocnění nebo selhání srdce, mrtvice nebo onemocnění ledvin. Na druhé straně ne každému prospěje strava výrazně chudá na sůl. Solit byste tedy rozhodně neměli přestat úplně. Důležité je nepřekračovat doporučenou denní dávku, která činí 5 g pro dospělého člověka. Podle doslova smutných statistik Češi toto doporučení denně překračují třikrát až čtyřikrát.

Sodík je pro zdraví nezbytný
Navzdory škodlivosti v nadměrném množství je sodík pro tělo nezbytný. Sodík je hlavním kationtem extracelulární (mimobuněčné) tekutiny. Společně s udržováním rovnováhy tekutin hraje sodík klíčovou roli při normální funkci nervů a svalstva. Jeho zdravou hladinu pomáhají udržovat ledviny tím, že upravují množství, které se vylučuje močí. Sodík také ztrácíte, když se potíte. Nedostatek sodíku je za normálních podmínek velmi vzácný. Problémem bývá spíše jeho nadbytek.

Optimální množství
Lidé s vysokým krevním tlakem konzumující více než 7 g soli denně by určitě měli její konzumaci omezit. Totéž platí pro všechny, kteří ke snížení soli ve stravě byli instruováni lékařem nebo nutričním terapeutem. Množství soli se ale nevyplácí snižovat pod DDD. Denní příjem soli pod 3 g denně může být považován za nedostatečný – a to speciálně např. v létě, kdy se více potíme.

Pozor si dávejte nejen na slané křupání, ale i na sladkosti
Jak si pohlídat oněch doporučovaných 5 g denně? V první řadě odstraňte ze stolu slánku a naučte se jídla nedosolovat – ani doma, ani v restauracích, kde vám jej beztak už dost slané zpravidla naservírují. Toto je tzv. přidaná sůl. K dochucování pokrmů užívejte čerstvé bylinky a koření, skvěle poslouží třeba česnek. Další věc je vyhýbat se všem zpracovaným potravinám včetně sladkostí, koláčů a sušenek. A za další je důležité naučit se číst zadní strany obalů balených potravin a sledovat množství soli, které se zde uvádí. Česká legislativa udává povinnost výrobcům uvádět množství sodíku na obalech potravin. Pozor, množství soli tam být nemusí. Je tedy důležité vždy hledat oba parametry. Zpravidla to bývá poslední položka nutriční tabulky.

Mezi problematické potraviny se řadí i snídaňové cereálie, sterilovaná zelenina, veškeré mražené balené pokrmy, marinády a dochucovadla a hotové omáčky. Zapomenout byste měli, pokud si doma nepřipravíte zdravější verzi, také na pizzu, uzeniny, kupované polévky, příliš slané a nekvalitní sýry, a na oblíbené zobání v podobě různých preclíků, krekrů, chipsů a popcornu. Stačí když si namažete rohlík posypaný solí vaší oblíbenou paštikou a dáte si k ní misku nakládané zeleniny a věřte, že jste skoro na celé doporučené denní dávce soli.

Slaná chuť je návyková. Prvotní nespokojenost s méně slanými pokrmy musíte vydržet, abyste si přivykli. Po nějaké době už vám méně slaná chuť nebude připadat mdlá a nevýrazná. Stejně jako u cukru to rozhodně stojí zato to vydržet.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, a proto ovlivňuje kvalitu života mužů v mnoha aspektech. Kromě zdraví obecně ovlivňuje...
Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Čištění zubů je základní součástí každodenní hygieny, ale protože většina z nás nechce trávit pravidelnou hygienou příliš mnoho času,...