Sůl se nachází téměř ve všem, co jíme a pijeme. Když je jí moc, může se podílet na řadě onemocnění. Totéž ale platí, když je jí málo. Jak to vlastně je, jak moc si její příjem hlídat a kterých potravin se raději vyvarovat?
Sůl neboli chlorid sodný je složen ze sodných kationtů (jednoduše sodíku) a chloridových aniontů. Z uvedených dvou je to hlavně sodík, který nás ve vztahu ke zdraví zajímá a jehož nadbytek může být zdraví škodlivý.
Sůl je přidávána do pečiva, do pokrmů v restauracích, do masných produktů, ale dokonce i do sladkostí. Zvýšený příjem soli se pojí s vysokým krevním tlakem, poškozením krevních cév a tepen, se zvýšeným rizikem onemocnění nebo selhání srdce, mrtvice nebo onemocnění ledvin. Na druhé straně ne každému prospěje strava výrazně chudá na sůl. Solit byste tedy rozhodně neměli přestat úplně. Důležité je nepřekračovat doporučenou denní dávku, která činí 5 g pro dospělého člověka. Podle doslova smutných statistik Češi toto doporučení denně překračují třikrát až čtyřikrát.
Sodík je pro zdraví nezbytný
Navzdory škodlivosti v nadměrném množství je sodík pro tělo nezbytný. Sodík je hlavním kationtem extracelulární (mimobuněčné) tekutiny. Společně s udržováním rovnováhy tekutin hraje sodík klíčovou roli při normální funkci nervů a svalstva. Jeho zdravou hladinu pomáhají udržovat ledviny tím, že upravují množství, které se vylučuje močí. Sodík také ztrácíte, když se potíte. Nedostatek sodíku je za normálních podmínek velmi vzácný. Problémem bývá spíše jeho nadbytek.
Optimální množství
Lidé s vysokým krevním tlakem konzumující více než 7 g soli denně by určitě měli její konzumaci omezit. Totéž platí pro všechny, kteří ke snížení soli ve stravě byli instruováni lékařem nebo nutričním terapeutem. Množství soli se ale nevyplácí snižovat pod DDD. Denní příjem soli pod 3 g denně může být považován za nedostatečný – a to speciálně např. v létě, kdy se více potíme.
Pozor si dávejte nejen na slané křupání, ale i na sladkosti
Jak si pohlídat oněch doporučovaných 5 g denně? V první řadě odstraňte ze stolu slánku a naučte se jídla nedosolovat – ani doma, ani v restauracích, kde vám jej beztak už dost slané zpravidla naservírují. Toto je tzv. přidaná sůl. K dochucování pokrmů užívejte čerstvé bylinky a koření, skvěle poslouží třeba česnek. Další věc je vyhýbat se všem zpracovaným potravinám včetně sladkostí, koláčů a sušenek. A za další je důležité naučit se číst zadní strany obalů balených potravin a sledovat množství soli, které se zde uvádí. Česká legislativa udává povinnost výrobcům uvádět množství sodíku na obalech potravin. Pozor, množství soli tam být nemusí. Je tedy důležité vždy hledat oba parametry. Zpravidla to bývá poslední položka nutriční tabulky.
Mezi problematické potraviny se řadí i snídaňové cereálie, sterilovaná zelenina, veškeré mražené balené pokrmy, marinády a dochucovadla a hotové omáčky. Zapomenout byste měli, pokud si doma nepřipravíte zdravější verzi, také na pizzu, uzeniny, kupované polévky, příliš slané a nekvalitní sýry, a na oblíbené zobání v podobě různých preclíků, krekrů, chipsů a popcornu. Stačí když si namažete rohlík posypaný solí vaší oblíbenou paštikou a dáte si k ní misku nakládané zeleniny a věřte, že jste skoro na celé doporučené denní dávce soli.
Slaná chuť je návyková. Prvotní nespokojenost s méně slanými pokrmy musíte vydržet, abyste si přivykli. Po nějaké době už vám méně slaná chuť nebude připadat mdlá a nevýrazná. Stejně jako u cukru to rozhodně stojí zato to vydržet.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku
Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou ještě chystáte? Zde je několik jednoduchých tipů, díky nimž budete moci...
Čtěte dál