Epidemie nadbytku soli v jídelníčku – snižte její množství, než bude pozdě

Epidemie nadbytku soli v jídelníčku – snižte její množství, než bude pozdě
zdroj: Unsplash

Sůl se nachází téměř ve všem, co jíme a pijeme. Když je jí moc, může se podílet na řadě onemocnění. Totéž ale platí, když je jí málo. Jak to vlastně je, jak moc si její příjem hlídat a kterých potravin se raději vyvarovat?

Sůl neboli chlorid sodný je složen ze sodných kationtů (jednoduše sodíku) a chloridových aniontů. Z uvedených dvou je to hlavně sodík, který nás ve vztahu ke zdraví zajímá a jehož nadbytek může být zdraví škodlivý.

Sůl je přidávána do pečiva, do pokrmů v restauracích, do masných produktů, ale dokonce i do sladkostí. Zvýšený příjem soli se pojí s vysokým krevním tlakem, poškozením krevních cév a tepen, se zvýšeným rizikem onemocnění nebo selhání srdce, mrtvice nebo onemocnění ledvin. Na druhé straně ne každému prospěje strava výrazně chudá na sůl. Solit byste tedy rozhodně neměli přestat úplně. Důležité je nepřekračovat doporučenou denní dávku, která činí 5 g pro dospělého člověka. Podle doslova smutných statistik Češi toto doporučení denně překračují třikrát až čtyřikrát.

Sodík je pro zdraví nezbytný
Navzdory škodlivosti v nadměrném množství je sodík pro tělo nezbytný. Sodík je hlavním kationtem extracelulární (mimobuněčné) tekutiny. Společně s udržováním rovnováhy tekutin hraje sodík klíčovou roli při normální funkci nervů a svalstva. Jeho zdravou hladinu pomáhají udržovat ledviny tím, že upravují množství, které se vylučuje močí. Sodík také ztrácíte, když se potíte. Nedostatek sodíku je za normálních podmínek velmi vzácný. Problémem bývá spíše jeho nadbytek.

Optimální množství
Lidé s vysokým krevním tlakem konzumující více než 7 g soli denně by určitě měli její konzumaci omezit. Totéž platí pro všechny, kteří ke snížení soli ve stravě byli instruováni lékařem nebo nutričním terapeutem. Množství soli se ale nevyplácí snižovat pod DDD. Denní příjem soli pod 3 g denně může být považován za nedostatečný – a to speciálně např. v létě, kdy se více potíme.

Pozor si dávejte nejen na slané křupání, ale i na sladkosti
Jak si pohlídat oněch doporučovaných 5 g denně? V první řadě odstraňte ze stolu slánku a naučte se jídla nedosolovat – ani doma, ani v restauracích, kde vám jej beztak už dost slané zpravidla naservírují. Toto je tzv. přidaná sůl. K dochucování pokrmů užívejte čerstvé bylinky a koření, skvěle poslouží třeba česnek. Další věc je vyhýbat se všem zpracovaným potravinám včetně sladkostí, koláčů a sušenek. A za další je důležité naučit se číst zadní strany obalů balených potravin a sledovat množství soli, které se zde uvádí. Česká legislativa udává povinnost výrobcům uvádět množství sodíku na obalech potravin. Pozor, množství soli tam být nemusí. Je tedy důležité vždy hledat oba parametry. Zpravidla to bývá poslední položka nutriční tabulky.

Mezi problematické potraviny se řadí i snídaňové cereálie, sterilovaná zelenina, veškeré mražené balené pokrmy, marinády a dochucovadla a hotové omáčky. Zapomenout byste měli, pokud si doma nepřipravíte zdravější verzi, také na pizzu, uzeniny, kupované polévky, příliš slané a nekvalitní sýry, a na oblíbené zobání v podobě různých preclíků, krekrů, chipsů a popcornu. Stačí když si namažete rohlík posypaný solí vaší oblíbenou paštikou a dáte si k ní misku nakládané zeleniny a věřte, že jste skoro na celé doporučené denní dávce soli.

tip redakce ▾
 
Img

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že rajče je zdravější než vepřové maso? Nemůžeme. Proč?...

Slaná chuť je návyková. Prvotní nespokojenost s méně slanými pokrmy musíte vydržet, abyste si přivykli. Po nějaké době už vám méně slaná chuť nebude připadat mdlá a nevýrazná. Stejně jako u cukru to rozhodně stojí zato to vydržet.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?

Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?

V posledních letech stále přibývá množství lidí se zdravotními problémy, které se nějakým způsobem dotýkají mléka a mléčných výrobků. Potravinové alergie a intolerance jsou něco, co jsme dříve skoro neznali....

Čtěte dál
Jak přirozeně snížit hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi?

Jak přirozeně snížit hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi?

Hladina cholesterolu v krvi se pojí se zdravím srdce. Proto je důležité držet ji v normě. Co dělat, když její výše vystoupá nad doporučené...
Meziobratlové ploténky umí pořádně potrápit. Co se stane při výhřezu?

Meziobratlové ploténky umí pořádně potrápit. Co se stane při výhřezu?

Ploténky působí jako pružné podpory jednotlivých obratlů, které poskytují stabilitu a umožňují páteři jako celku relativně široký rozsah...
Pozor na sladidla na bázi fruktózy – mnohdy jsou horší, než klasický cukr

Pozor na sladidla na bázi fruktózy – mnohdy jsou horší, než klasický cukr

Snažíte se omezit cukr ve stravě a řešíte to výběrem různých alternativních sladidel s menším množstvím kalorií? Nebo máte doporučeno,...
Konopí, marihuana, léčivé konopí: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Konopí, marihuana, léčivé konopí: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Není konopí jako konopí. Nejedná se pouze o drogu s halucinogenními účinky, ale také o lék, který dokáže pomoci i v případech, kdy...
Největší mýty o trávení, kterým možná také věříte

Největší mýty o trávení, kterým možná také věříte

Chodíte raději spát s prázdným žaludkem? Věříte, že abyste tělo očistili od všemožných škodlivin, potřebujete pořádně protáhnout střeva?...
Jaká dávka kofeinu je bezpečná a jak poznáme, že jsme se už předávkovali?

Jaká dávka kofeinu je bezpečná a jak poznáme, že jsme se už předávkovali?

Kofein. Známý stimulant nacházející se v různých potravinách, nápojích a dalších produktech. Technicky vzato je to droga, která půjčuje...
Zhoršuje se vám s postupujícím věkem paměť? Pak vám pomohou tyto doplňky stravy

Zhoršuje se vám s postupujícím věkem paměť? Pak vám pomohou tyto doplňky stravy

Kód dlouhověkosti představuje pro vědce dosud nerozluštěnou záhadu. Ačkoliv důsledné cvičení, kvalitní strava a spánek, mohou účinky...
Alergické rýmy letos přichází dříve – lze se jim nějak bránit?

Alergické rýmy letos přichází dříve – lze se jim nějak bránit?

Rýma, škrábání v krku, pálení očí a zhoršené dýchání může být na jaře signálem nikoli nachlazení, ale pylové alergie. Takto postižení...
Hlídáte si příjem cukru? Pak si dejte pozor na maltodextrin ve zpracovaných potravinách

Hlídáte si příjem cukru? Pak si dejte pozor na maltodextrin ve zpracovaných potravinách

Maltodextrin je jedna ze seznamu položek, s nimiž se na etiketách a zadních stranách obalů potravin potkáváte poměrně často. Jedná...
Co je SIBO? A může toto onemocnění střev ohrozit i vás?

Co je SIBO? A může toto onemocnění střev ohrozit i vás?

SIBO je méně známý a také méně rozšířený zdravotní problém týkající se střev, který se velmi špatně diagnostikuje. Pokud máte problémy...
Pokud jste nadmíru citliví a empatičtí, možná trpíte hypersenzitivitou. Poznáváte se?

Pokud jste nadmíru citliví a empatičtí, možná trpíte hypersenzitivitou. Poznáváte se?

Hypersenzitivita je nemoc, která svého nositele činí vnímavějším k pocitům sebe sama i všech okolo. Jedná se o velmi hodné jedince,...
Jak se stravovat po infarktu? Inspiraci hledejte u jižních národů

Jak se stravovat po infarktu? Inspiraci hledejte u jižních národů

Všichni lékaři se shodují na tom, že zdraví kardiovaskulárního systému závisí mimo jiné významnou měrou také na zdravé a vyvážené stravě....
Vitamín B1 je všestranné béčko, které je dobré na nervy. Kdy je potřeba jeho vyšší příjem?

Vitamín B1 je všestranné béčko, které je dobré na nervy. Kdy je potřeba jeho vyšší příjem?

Thiamin neboli vitamín B1 se stará o správnou funkci nervového systému, srdce a ledvin, zajišťuje energetickou přeměnu v buňkách a...