Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit
zdroj: Pixabay

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“ Takové a další mýty o stravování se dnes a denně objevují všude. Jak to s nimi doopravdy je? Pojďme několik z nich uvést na pravou míru.

Zdravá výživa je žhavé téma. Probírá se téměř cokoliv, co s ní souvisí a stejně se tak hojně radí a doporučuje. Bohužel takové „tipy a triky“ dnes často vycházejí z úst nebo z pera nedostatečně erudovaných osob, které dokáží možná tak zmást, ale rozhodně ne pomoci. Pojďme si některé z nich společně vyvrátit a vysvětlit si, proč byste jim vůbec neměli věřit.

1. Superpotraviny jsou exotické a drahé
Přesvědčení, že vaše zdraví zachrání pár bobulek goji nebo lžička chia semínek, když jinak vaše strava sestává z vysoce zpracovaných potravin, je mylné stejně jako mýtus, že superpotraviny jsou drahé, a proto si je nemůže dovolit každý. Místo hledání exotických pochutin je lepší se zaměřit na konzumaci potravin „skutečných“, které představují „každodenní superpotraviny“, které si může dovolit každý a které jsou pro nás přirozené. „Zařaďte do jídelníčku lokální borůvky, lněná semínka, kapustu, rakytník, ale i obyčejný česnek nebo bylinky a můžete si být jistí, že tělo bude také spokojené,“ potvrzuje Michaela Bebová, odbornice na výživu a biochemička.

2. Veganská strava neposkytuje dostatek bílkovin
Víra, že bez masa není bílkovin, není založena na přesvědčivých důkazech. Co je naopak dokázáno je skutečnost, že rostlinná strava snižuje riziko nástupu cukrovky druhého typu, vysokého krevního tlaku, onemocnění srdce a některých druhů rakoviny. I z rostlinné stravy lze získat to, co tělo potřebuje, jen je třeba přemýšlet nad její skladbou. „Jídlo si musíte plánovat a dbát na to, aby jste jednotlivé zdroje kombinovali tak, abyste obsáhli celé aminokyselinové spektrum a bílkovina byla plnohodnotná,“ říká Michaela Bebová a pokračuje: „Abyste se ujistili, že tělu dodáte všechny potřebné živiny, je dobré poradit se s odborníkem na výživu, a to zejména v případě, že se v problematice příliš neorientujete.“

3. Pokud chcete zhubnout, musíte vynechat sacharidy
Nejde o to přestat jíst sacharidy, ale spíše o to udržet jejich konzumaci na uzdě a zabránit dominovému přejídání, ke kterému občas mají tendence vést. „Jednou z  možností, jak udržet konzumaci sacharidů pod kontrolou, je dodržovat u hlavních jídel metodu ideálního rozložení talíře – tedy půlka náleží zelenině, čtvrtina komplexním sacharidům a čtvrtina bílkovinám,“ radí Michaela Bebová.

Když přemýšlíte o zdravé výživě, je důležitý zejména celkový obraz a kvalita toho, co jíte, ne pouhý vzorek. Přejídání se rafinovanými sacharidy a bílým pečivem není dobré, ale úplné vynechání sacharidů včetně těch komplexních, z nichž se energie uvolňuje postupně, také není dobrý nápad. „V nejhorším případě může takový přístup vést ke zvýšené chuti na sladké a k následnému přejídání, kterému se právě snažíte vyhýbat,“ upozorňuje Michaela Bebová. Co tedy platí? Všeho, ale s mírou. A pokud tápete ohledně množství, poraďte se s odborníkem.

4. Přírodní cukry tolik nevadí
Snažíte se omezit množství přijímaných cukrů a z bílého zla ve velkém přesedláte na med, agávový nebo javorový sirup. Proč je to špatně? Protože ačkoliv přírodní zdroje cukru mohou přinést jisté výživové benefity, pořád jsou to z více jak 90 % jednoduché cukry stejně jako cukr bílý. Jinými slovy – stále se jedná o rychlou energii navíc. Opět je nutný střízlivý přístup – ano, medem sladit, ale nepřehánět to.

tip redakce ▾
 
Img

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny měly mít stálé místo. Umíte je ale správně připravit...

5. Tučné rovná se špatné
Výzkumy naznačují, že strava s vyšším obsahem zdravých tuků pomáhá hubnutí lépe a více než nízkotučný jídelníček. Tuk dodává pokrmům lahodnost a zvyšuje sytivost, tedy eliminuje a oddaluje nástup hladu. Obojí je klíčem ke ztrátě přebytečných kilogramů i k udržení hmotnosti. „Gram tuku má sice více kilokalorií než gram sacharidu nebo bílkoviny, ale není to nepřítel,“ vysvětluje Michaela Bebová. „Nebojte se zdravých tuků a zařazujte v rozumné míře potraviny jako jsou vlašské ořechy, olivový olej, různá semínka nebo avokádo.“

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...
Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelené superpotraviny jsou zdrojem široké škály vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek. Proto se v posledních...
Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?

Sezóna medvědího česneku je tu – jak využít jeho léčivých účinků naplno?

Medvědí česnek je dalším pokladem našich luk a lesů, kterým příroda vybavila naše podnebné podmínky. Často roste u lesů jako plevel...