Věčný souboj: Je lepší jíst máslo nebo margarín?

Věčný souboj: Je lepší jíst máslo nebo margarín?
zdroj: Adobe Stock

V regálech obchodů na ně zpravidla narážíme hned vedle sebe: margarín a máslo. Tuky, které slouží k namazání si pečiva, což my Češi tak milujeme. Jak se změnil pohled na margaríny? A vítězí po tolika letech opět máslo?

Pokud si v této době položíme otázku, zdali je pro naše zdraví vhodnější konzumace margarínu nebo másla, je to trochu jako když se zeptáme zdali bylo první vejce nebo slepice. Věčná polemika, která se okolo tohoto tématu točí hodně závisí na aktuální náladě vědců, ale i na trendech, které zrovna hýbou světem výživy.

Máslo vs. margarín
Máslo je přírodní produkt živočišného původu, který je tvořen převážně nasycenými tuky, tedy těmi, o kterých jsme dlouhá léta přesvědčováni, že nám mají škodit – konkrétně se podílet na kardiovaskulárních onemocněních a postupném zvyšování „zlého“ cholesterolu. Poslední výzkumy ale ukazují, že tam hraje roli určitě ALE. Dlouho právě fakt, že je potřeba eliminovat nasycené tuky v jídelníčku, hrál do karet margarínům, které představují máselný protipól – hlavně tuky nenasycené. Nyní se od pranýřování nasycených tuků pomalu ustupuje a lidé začínají máslu opět věřit, o čemž hovoří i údaje o stále se zvyšujícím prodeji navzdory zvyšující se ceně másla. Prodej margarínů oproti tomu lehce klesá. Návrat k tradičním potravinám, lokální produkci a poctivé výrobě vše jen umocňuje. Máslo jsme začali opět milovat a přestali jsme se ho bát.

Margaríny se stále liší kvalitou
Margarín je ze své podstaty ztužený nebo částečně ztužený olej do podoby tuku (potravinářská terminologie používá slovo olej pro kapalný tuk a slovo tuk pro pevný tuk). Za předpokladu, že by byl margarín co do složení např. jen ztužený olivový olej s přídavkem potřebných vitamínů (E, D, A, K...), byla by to potravina více než kvalitní. Realita je bohužel často úplně někde jinde. Velká část margarínů obsahuje ve svém základu palmový olej či kombinaci palmového oleje a např. oleje palmojádrového a k němu jsou teprve přidány rostlinné oleje větší výživové kvality jako je olej řepkový, slunečnicový či olivový aj plus další aditiva. Nechybí ani voda. Vždy je tedy důležité číst složení margarínů. Pozor si obzvlášť dejte na margaríny velmi nízké ceny.

Trans mastné kyseliny
Živočišné produkty obsahují určité malé množství trans-mastných kyselin, které jsou pro člověka obecně škodlivé, nicméně jejich obsah v másle je velmi nízký (okolo 2–3 %). V počátcích éry margarínů byly trans-mastné kyseliny jedním z hlavních výživových problémů margarínů. Margaríny obsahovaly někdy i třeba 20 % trans-mastných kyselin. Moderní metody výroby margarínů však klasickou hydrogenaci už nepoužívají a tento proces byl nahrazen tzv. interesterifikací, která zabezpečuje velmi nízký nebo žádný výskyt tohoto typu tuku.

A výsledek?
Pokud již člověk má zdravotní problém týkající se srdce a cév, pak je pro něj může být častá konzumace másla problém. Nasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem se chovají aterogenně a nemocnému člověku jistě neprospějí. Řešením může být právě náhrada za kvalitní margarín obohacený o rostlinné fytosteroly. Pakliže je člověk zdravý, aktivní, nemá vysoký cholesterol a žádné kardiovaskulární problémy, pak je pro něj konzumace másla v normální míře zcela v pořádku.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...