Věčný souboj: Je lepší jíst máslo nebo margarín?

Věčný souboj: Je lepší jíst máslo nebo margarín?
zdroj: Adobe Stock

V regálech obchodů na ně zpravidla narážíme hned vedle sebe: margarín a máslo. Tuky, které slouží k namazání si pečiva, což my Češi tak milujeme. Jak se změnil pohled na margaríny? A vítězí po tolika letech opět máslo?

Pokud si v této době položíme otázku, zdali je pro naše zdraví vhodnější konzumace margarínu nebo másla, je to trochu jako když se zeptáme zdali bylo první vejce nebo slepice. Věčná polemika, která se okolo tohoto tématu točí hodně závisí na aktuální náladě vědců, ale i na trendech, které zrovna hýbou světem výživy.

Máslo vs. margarín
Máslo je přírodní produkt živočišného původu, který je tvořen převážně nasycenými tuky, tedy těmi, o kterých jsme dlouhá léta přesvědčováni, že nám mají škodit – konkrétně se podílet na kardiovaskulárních onemocněních a postupném zvyšování „zlého“ cholesterolu. Poslední výzkumy ale ukazují, že tam hraje roli určitě ALE. Dlouho právě fakt, že je potřeba eliminovat nasycené tuky v jídelníčku, hrál do karet margarínům, které představují máselný protipól – hlavně tuky nenasycené. Nyní se od pranýřování nasycených tuků pomalu ustupuje a lidé začínají máslu opět věřit, o čemž hovoří i údaje o stále se zvyšujícím prodeji navzdory zvyšující se ceně másla. Prodej margarínů oproti tomu lehce klesá. Návrat k tradičním potravinám, lokální produkci a poctivé výrobě vše jen umocňuje. Máslo jsme začali opět milovat a přestali jsme se ho bát.

Margaríny se stále liší kvalitou
Margarín je ze své podstaty ztužený nebo částečně ztužený olej do podoby tuku (potravinářská terminologie používá slovo olej pro kapalný tuk a slovo tuk pro pevný tuk). Za předpokladu, že by byl margarín co do složení např. jen ztužený olivový olej s přídavkem potřebných vitamínů (E, D, A, K...), byla by to potravina více než kvalitní. Realita je bohužel často úplně někde jinde. Velká část margarínů obsahuje ve svém základu palmový olej či kombinaci palmového oleje a např. oleje palmojádrového a k němu jsou teprve přidány rostlinné oleje větší výživové kvality jako je olej řepkový, slunečnicový či olivový aj plus další aditiva. Nechybí ani voda. Vždy je tedy důležité číst složení margarínů. Pozor si obzvlášť dejte na margaríny velmi nízké ceny.

Trans mastné kyseliny
Živočišné produkty obsahují určité malé množství trans-mastných kyselin, které jsou pro člověka obecně škodlivé, nicméně jejich obsah v másle je velmi nízký (okolo 2–3 %). V počátcích éry margarínů byly trans-mastné kyseliny jedním z hlavních výživových problémů margarínů. Margaríny obsahovaly někdy i třeba 20 % trans-mastných kyselin. Moderní metody výroby margarínů však klasickou hydrogenaci už nepoužívají a tento proces byl nahrazen tzv. interesterifikací, která zabezpečuje velmi nízký nebo žádný výskyt tohoto typu tuku.

A výsledek?
Pokud již člověk má zdravotní problém týkající se srdce a cév, pak je pro něj může být častá konzumace másla problém. Nasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem se chovají aterogenně a nemocnému člověku jistě neprospějí. Řešením může být právě náhrada za kvalitní margarín obohacený o rostlinné fytosteroly. Pakliže je člověk zdravý, aktivní, nemá vysoký cholesterol a žádné kardiovaskulární problémy, pak je pro něj konzumace másla v normální míře zcela v pořádku.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!