Chřest nejlépe chutná v den sklizně. Jak v obchodě poznat, že je čerstvý?

Chřest nejlépe chutná v den sklizně. Jak v obchodě poznat, že je čerstvý?
zdroj: Pixabay

Chřestová sezóna trvá přibližně od poloviny dubna a končí v červnu. Většinu si zvládneme vypěstovat v České republice, takže nejen, že je to zelenina plná vitamínů a minerálů, která snižuje riziko rakoviny, navíc její pěstování nezatěžuje životní prostředí. Vyberte si bílý, zelený nebo nepříliš známý fialový. Který je váš favorit?

Barva podle způsobu pěstování
Bílý chřest se pěstuje v naprosté tmě pod fólií. Díky tomu jsou stonky šťavnatější a jemnější oproti zelenému nebo fialovému chřestu. Nevýhodou jsou tuhé slupky, které se musí oloupat. Je vhodné ho tepelně upravit, například do polévky nebo na páře. Při sklizni se odřezává speciálním nožem pod zemí. Na studenou kuchyni se dokonale hodí chřest zelený. Je chuťově výraznější a má slabší slupku, kterou není třeba loupat. Ovšem záleží na čerstvosti, takže nejjednodušší bude chřest ochutnat. Hodí se třeba do salátu nakrájený na drobná kolečka. Specialitou je chřest fialový. Ten není v české kuchyni tolik známý a v supermarketu ho pravděpodobně nenajdeme. Chuťově je hodně podobný bílému chřestu, ale nemá tak pevnou slupku.

Po nákupu hned zpracujeme
Pro chuť chřestu je zásadní čas od sklizně. Nejlépe bude chutnat, když ho zpracujeme ještě týž den, kdy byl sklizený. Nepoužívají se žádné postřiky, ani jiné konzervační látky, proto jde doslova o hodiny. Od druhého dne začínají stonky dřevnatět a chuťově už chřest není tak sladký a šťavnatý. Čerstvost chřestu v obchodě jednoduše ověříme. Pokud není možné stonky ohnout, bez obav je můžeme přidat do košíku. Doma je skladujeme jen nezbytně dlouhou dobu. Starší chřest je možné na hodinu namočit do sladké vody. Částečně tak obnoví svoje vlastnosti.

Jednoduchá a rychlá příprava
Před zpracováním je potřeba chřest očistit, okrájet tuhé konce a v případě bílého také zbavit slupky. Babské rady říkají, že pokud stonek zlomíme, přeruší se v místě, kde začíná být zdřevnatělý. To ale vždy neplatí a vede to ke zbytečnému plýtvání. Lepší je odkrojit přibližně 2 centimetry a potom ochutnat. To samé v případě zeleného chřestu, u kterého je někdy potřeba slupku oloupat, jindy je to zbytečné. Nejšetrnější zpracování chřestu je blanšírování. Stonky si uchovají svoje vlastnosti, neztratí prakticky žádné živiny a chutnají prostě dokonale. Pokud se ovšem rozhodneme pro vaření ve vodě nebo na páře, přidáváme hlavičky až nakonec. Jsou velmi křehké a obzvlášť u zeleného chřestu by se po pár minutách začaly rozpadat a ztratily by chuť.

TIP
Ze zdřevnatělých stonků, které by se vyhodily, můžeme připravit čaj. Stačí konce pokrájet, zalít vodou a nechat přibližně 10 minut louhovat.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...