Toxický akrylamid v jídle. Jak vzniká a v jakých potravinách je ho nejvíce?

Toxický akrylamid v jídle. Jak vzniká a v jakých potravinách je ho nejvíce?
zdroj: Adobe Stock

Čas od času proběhne internetem zpráva o toxických látkách ve vodě či v potravinách. Žádnou novinkou není ani akrylamid, relativně zdraví škodlivá látka, o které potravinářský průmysl ví a dlouhodobě se snaží její přítomnost v potravinách snižovat. Jak přesně vzniká a jakých potravin se to týká?

Co to je akrylamid?
Akrylamid je chemikálie, která se tvoří během tepelné úpravy potravin, které obsahují škroby, složité polysacharidy. Chemické reakce, kterých se zúčastňují jak aminokyseliny z proteinů, tak cukry, a které vedou ke tvorbě akrylamidu se nazývají celkem nevinně – Maillardovy reakce. Tato reakce je typická doprovodným zhnědnutím potravin a probíhá při procesech jako je smažení, pražení či pečení. Týká se to tedy hlavně sacharidových pokrmů jako je pečivo, lupínky, krekry, ale i müsli nebo káva.

Jaká rizika představuje?
V roce 2015 vydala Evropská asociace pro bezpečnost potravin vědecké stanovisko ohledně akrylamidu, které vesměs potvrzuje škodlivost akrylamidu a jeho potenciální přispívání ke vzniku rakoviny u spotřebitelů. Nejvíce ohroženou skupinou jsou samozřejmě děti.  Akrylamid a jeho metabolit glycidamid jsou karcinogenní látky, které mohou zvyšovat riziko výskytu rakoviny.

Jakých potravin se to v praxi nejvíce týká?
Vysoké množství akrylamidu vždy obsahovaly smažené lupínky. Výrobci se poslední roky snaží hledat či šlechtit takovou odrůdu brambor, aby škodlivého akrylamidu vznikalo ve výrobcích podstatně méně, což se jim relativně daří. Dále jsou to hranolky či pečené brambory, ale také námi oblíbená potravina – vypečený chléb s kůrkou. Týká se to ale i jiných výrobků z cereálií jako je müsli či křehký chléb. Akrylamid se ale vyskytuje i u velmi oblíbené kávy či jejích alternativ na bázi obilovin. Nutno zmínit, že opravdu významným zdrojem akrylamidu je i tabákový kouř.

Co pro sebe můžeme v praxi udělat?
Rozhodně nemusíte po přečtení tohoto článku přestat pít kávu nebo se vzdát vypečené kůrky. Testy na přítomnost akrylamidu v potravinách probíhají průběžně a zdá se, že se ho objevuje čím dál tím méně, ačkoliv jeho úplně vymizení není možné. Co ale určitě můžete udělat je omezení konzumace bramborových lupínků a obecně smažených hranolek, které tak jako tak nejsou hitparádou zdravé výživy. Od konzumace se snažte uchránit hlavně děti.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...