Toxický akrylamid v jídle. Jak vzniká a v jakých potravinách je ho nejvíce?

Toxický akrylamid v jídle. Jak vzniká a v jakých potravinách je ho nejvíce?
zdroj: Adobe Stock

Čas od času proběhne internetem zpráva o toxických látkách ve vodě či v potravinách. Žádnou novinkou není ani akrylamid, relativně zdraví škodlivá látka, o které potravinářský průmysl ví a dlouhodobě se snaží její přítomnost v potravinách snižovat. Jak přesně vzniká a jakých potravin se to týká?

Co to je akrylamid?
Akrylamid je chemikálie, která se tvoří během tepelné úpravy potravin, které obsahují škroby, složité polysacharidy. Chemické reakce, kterých se zúčastňují jak aminokyseliny z proteinů, tak cukry, a které vedou ke tvorbě akrylamidu se nazývají celkem nevinně – Maillardovy reakce. Tato reakce je typická doprovodným zhnědnutím potravin a probíhá při procesech jako je smažení, pražení či pečení. Týká se to tedy hlavně sacharidových pokrmů jako je pečivo, lupínky, krekry, ale i müsli nebo káva.

Jaká rizika představuje?
V roce 2015 vydala Evropská asociace pro bezpečnost potravin vědecké stanovisko ohledně akrylamidu, které vesměs potvrzuje škodlivost akrylamidu a jeho potenciální přispívání ke vzniku rakoviny u spotřebitelů. Nejvíce ohroženou skupinou jsou samozřejmě děti.  Akrylamid a jeho metabolit glycidamid jsou karcinogenní látky, které mohou zvyšovat riziko výskytu rakoviny.

Jakých potravin se to v praxi nejvíce týká?
Vysoké množství akrylamidu vždy obsahovaly smažené lupínky. Výrobci se poslední roky snaží hledat či šlechtit takovou odrůdu brambor, aby škodlivého akrylamidu vznikalo ve výrobcích podstatně méně, což se jim relativně daří. Dále jsou to hranolky či pečené brambory, ale také námi oblíbená potravina – vypečený chléb s kůrkou. Týká se to ale i jiných výrobků z cereálií jako je müsli či křehký chléb. Akrylamid se ale vyskytuje i u velmi oblíbené kávy či jejích alternativ na bázi obilovin. Nutno zmínit, že opravdu významným zdrojem akrylamidu je i tabákový kouř.

Co pro sebe můžeme v praxi udělat?
Rozhodně nemusíte po přečtení tohoto článku přestat pít kávu nebo se vzdát vypečené kůrky. Testy na přítomnost akrylamidu v potravinách probíhají průběžně a zdá se, že se ho objevuje čím dál tím méně, ačkoliv jeho úplně vymizení není možné. Co ale určitě můžete udělat je omezení konzumace bramborových lupínků a obecně smažených hranolek, které tak jako tak nejsou hitparádou zdravé výživy. Od konzumace se snažte uchránit hlavně děti.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň zčásti ovlivnit. Dýchání a zásobování buněk kyslíkem je pro nás naprosto...

Čtěte dál
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Léto je pro mnoho z nás oblíbeným ročním obdobím, ale pro ty, kteří mají pleť náchylnou k akné, mů-že být velmi obtížné. Protože horko,...
Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nový školní rok klepe na dveře a s ním se blíží i čas spousty povinností. Rodiče si kromě jiného budou po dvouměsíční přestávce zase...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
NMN (nikotinamidmononukleotid): látka slibující dlouhověkost

NMN (nikotinamidmononukleotid): látka slibující dlouhověkost

V poslední době směřuje velká pozornost na látku nesoucí označení NMN, což je zkratka pro nikotinamidmononukleotid. Přestože si naše...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...
Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajská masáž vám může pomoci, ale protože má určitá specifika, mnozí se shodují v tom, že tělo na ni musí být připraveno. Thajská...