Glykemický index představuje významnou kapitolu v oblasti zdravé výživy. Někomu však může pojem „glykemický index“ připomínat spíš spojení dvou cizích slov, které v sobě skrývají tajemství k udržení optimální tělesné hmotnosti. Mnoho lidí se někdy s tímto pojmem setkalo, avšak ne každý ví, co přesně „GI“ znamená nebo jakým způsobem ovlivňuje hladinu cukru v krvi.
Jak funguje princip glykemického indexu?
Teorie glykemického indexu se váže k sacharidům ve stravě. Důležitou roli zde hraje také již zmíněná hladina cukru v krvi tzv. glykémie. Naše tělo přijaté sacharidy zpracovává tak, aby vždy ve výsledku dostalo sacharid jediný – glukózu neboli krevní cukr. To, jak rychle se přijaté sacharidy přemění na glukózu, která se dostane do krve a ovlivní tak glykémii, se nazývá právě glykemický index. Náš organismus se obecně snaží, aby hladina glukózy v krvi co nejméně kolísala – když se prudce zvýší, snaží se ji opět vyrovnat. A právě stabilizování, snižování glukózy tělo vnímá a my pociťujeme chutě na sladké nebo jsme zkrátka unavení, bez energie a nedokážeme se soustředit. Tělo pak musí vyplavit více inzulínu, který umožňuje přebytečný cukr poslat do buněk. Podobné kolísaní glykémie nahoru, dolů, nahoru a dolů, tak není z dlouhodobého hlediska žádoucí. Proto je vhodné se soustředit na potraviny s nižším glykemickým indexem a mít obecně spíše nízkoglykemickou stravu.
Proč jsou potraviny s nižším GI vhodnější?
Celý fígl spočívá v tom, že pokud sníme potraviny s nižším glykemickým indexem, bude mít naše tělo dlouhodobější pocit sytosti, protože tělu trvá déle, než ze sacharidů dostane čistou glukózu. Přepadovky chutí na sladké, hlad či náhlé únavy se vytratí. Většinou se jedná o složené sacharidy, jako jsou například celozrnné obiloviny nebo luštěniny. Náš organismus tedy tyto komplexní sacharidy rozkládá delší dobu, čímž zajistí pozvolný přísun energie a menší kolísání krevního cukru. Není překvapením, že se pak mnohem snáze a rychleji hubne na optimální váhu.
Jak snížit glykemický index potravin?
V první řadě je důležitý výběr samotných potravin, které již určitou hodnotu GI nesou. Vděčným příkladem jsou právě celozrnné produkty namísto těch z bílé mouky, která je zbavena vlákniny, nebo třeba ovoce jako zdroj cukru na místo obyčejných cukrovinek. Roli zde hraje ale také kombinace s ostatními živinami, tedy tuky a bílkovinami – smíšená strava obecně má nižší glykemický index než samotné sacharidy. Do třetice jmenujme tepelnou úpravu, kde platí, že čím více je pokrm tepelně zpracovaný, tím vyšší je hodnota GI. To si můžeme přiblížit příkladem rýže uvařená úplně doměkka a nebo rýže tzv. na zkus. To samé platí třeba pro těstoviny.
Proč je důležité mít vysoký GI pod kontrolou?
Je důležité vědět, jaké potraviny či jídla obsahují vysoký glykemický index, a hlídat si jejich množství v jídelníčku. Pokud bychom totiž ve většině přijímali stravu s vysokým glykemickým indexem, zvyšovali bychom pravděpodobnost nárůstu naší tělesné hmotnosti. To se však dále váže nejen s rizikem rozvoje obezity, ale také například se vznikem diabetu II. typu nebo srdečně-cévních onemocnění.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Zelená káva: ideální pomocník na cestě k vysněné postavě?
Zdravý životní styl je oblastí, ve které koluje mimořádně velké množství rozporuplných informací. Proměnlivé seznamy doporučených potravin, postupů na hubnutí nebo úžasných doplňků stravy, které vám usnadní...
Čtěte dál