Pít při pocitu žízně nestačí. Jak se naučit správně pít?

Pít při pocitu žízně nestačí. Jak se naučit správně pít?
zdroj: Adobe Stock

Naše tělo je tvořeno z vody zhruba ze dvou třetin, což je pořádný důvod k tomu si dávat pozor na to, aby náš organismus byl pravidelně zásoben tekutinami. Každá buňka v těle potřebuje ke svému fungování vodu. Pitný režim bývá často zjednodušován. Jak se naučit pracovat s příjmem tekutin?

Správná hydratace těla je velmi důležitá, protože ovlivňuje náš metabolismus ale i to, jak se cítíme. Nicméně pitný režim bývá také často až nadhodnocován a doporučované množství tekutin je často úplně nesmyslné. Jak může být doporučené množství vody stejné pro stokilového může a pro padesátikilovou ženu? Pitný režim není jen o množství ale také o kvalitě tekutin a načasování.

Nejdůležitější je doplnit tekutiny ráno
V noci se potíme, vlhkost vydýcháváme a ještě tekutiny nepřijímáme. To vše stačí k tomu, aby ráno tělo prahlo po vodě. První, co bychom ráno tedy měli udělat je napít se. Vhodná je obyčejná odstátá voda z kohoutku, voda převařená, vlažná, voda s citronem či jinou přírodní šťávou, nebo čaj bez theinu. Vstřebání tekutin je vzhledem k lačnému žaludku přímé, takže dochází k přímé hydrataci těla. Postačí sklenička o objemu 200-300 ml.

Pijte v průběhu celého dne
Není jedno, jestli vypijete celé své doporučené množství tekutin najednou a nebo postupně během celého dne. Tělo má schopnost vstřebat a využít jen určité množství tekutin za hodinu. Proto by bylo bláhové si myslet, že vypitá lahev na dva nádechy vaše tělo uspokojí na celý den. Pijte průběžně, aby tělo mělo dostatek tekutin pro ledviny, trávení i další děje v organismu. Velmi také závisí, jestli jste během dne pohybově aktivní a nebo celý den sedíte u počítače.

Co když teploty rostou do veder?
Při vysokých teplotách a hlavně když viditelně člověk ztrácí tekutiny pocením je potřeba vypít minimálně o 0,5–1 l tekutin více, než je základ. Důležité je snažit se o doplnění tekutin hlavně prostřednictvím obyčejné vody v kombinaci s minerálkami, které pomohou doplnit vypocené minerální látky. Dehydrataci je nutné se snažit předcházet, a ne ji pak hasit, když nastane. Vhodné jsou teplé, vlažné či mírně studené nápoje, nevhodné naopak ledové, které nutí tělo tekutinu ohřívat.

Dehydratace
Jak poznám, že už mému tělu tekutiny schází? V prvé řadě je to žízeň, ale ani ta není jednoznačná, protože někdo pocity žízně při počínající dehydrataci zkrátka nemá. Pocit žízně už je vlastně hranice a signalizuje, že tělo tekutiny strádá. Dobrým ukazatelem je také barva moči – pokud je sytě žlutá, už má tělo nedostatek tekutin. Dalšími příznaky jsou bolest hlavy a celková malátnost. Často se také objevuje suchost očí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování nejzrádnější? A co takový alkohol, který k němu často patří… Lze...

Čtěte dál
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...