Umeocet – vyzkoušejte tento netradiční slaný ocet ze švěstiček

Umeocet – vyzkoušejte tento netradiční slaný ocet ze švěstiček
zdroj: Adobe Stock

Spolu s jarními měsíci postupně přichází také období odlehčených jídel a zeleninových salátů, jež mnozí z nás s oblibou dochucují různými bylinkovými pesty a zálivkami. Mezi oblíbené pomocníky, kteří dodají šmrnc chuti podobným letním jídlům, patří také umeocet, který navíc příznivě působí na naše zdraví. Jaké má účinky a kde všude ho můžeme využít?

Není ocet jako ocet
Na trhu je k dostání více druhů octa, od klasických vinných po jablečné, ba dokonce rýžové, sladové nebo například balzamikové. Kvalitní octy jsou vyrobené zkvašením a zoctovatěním dané suroviny. Umeocet je speciální v tom, že vzniká jako lák při kvašení oblíbených japonských švestiček umeboshi, které se nakládají do soli spolu s listy perilly. Umeocet má významné léčivé a detoxikační účinky a odlišuje ho i jeho chuť, která je jak kyselá, tak slaná zároveň.

Léčivá síla umeoctu
Ocet se už v dobách starověku používal ke konzervaci zeleniny, dochucování jídel, ale také jako účinný čisticí a dezinfekční prostředek v domácnosti. Umeocet a pochopitelně také švestičky umeboshi mají tisíciletou tradici v léčitelství a dietetice východních kultur. Nejen v Japonsku, ale například i v tradiční čínské medicíně jsou velmi oblíbeným doplňkem v kuchyni a své místo na talíři mají téměř dennodenně.

Vzpruha pro játra a zažívání
Navzdory své kyselé chuti je umeocet zásadotvorný, to znamená, že pomáhá odkyselit organismus. S tím se pojí také snížení únavy a pocit znovu získané energie. Umeocet i umeboshi výborně působí na nejrůznější problémy se zažíváním včetně vředů, zánětlivých onemocnění i střevní parazitů. Podporují trávení, zlepšují chuť k jídlu a dokážou být nápomocní i při gastritidách. Připisují se jim také blahodárné účinky na jaterní onemocnění, jež umí zmírnit. Pokud bychom nahlédli pod pokličku tradiční čínské medicíny, zjistili bychom, že právě tato chuť játra obecně vyživuje.

Umeocet v kuchyni
Použití omeocta je vcelku rozmanité. Záleží na preferencích každého z nás. Někdo ho rád přidává pouze do zeleninových salátů a zálivek, jiní ho milují také v polévkách či omáčkách, kterým dokáže dodat patřičný šmrnc. V Japonsku se například švestičky umeboshi běžně servírují jako příloha ke každému většímu jídlu pro podporu správného trávení. Pokud jste se právě rozhodli vyzkoušet jedinečnost umeocta ve své kuchyni, je třeba mít na paměti, že již nese slanou chuť a my tudíž nepotřebujeme pokrmy solit tak, jak jsme zvyklí. Lepší je hotové jídlo dosolit až po jeho přidání, abychom měli jistotu, že hotová porce nebude příliš slaná. Umeocet navíc obsahuje mnoho prospěšných nutričních látek a enzymů, což je další důvod, proč ho zařadit do své kulinářské výbavy. Do karet mu hraje i jeho nízká kalorická hodnota. Pokud ho ještě neznáte a rádi byste ho vyzkoušeli, spolehlivě jej najdete v obchodech se zdravou výživou a dnes již i v některých větších supermarketech.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Léto je pro mnoho z nás oblíbeným ročním obdobím, ale pro ty, kteří mají pleť náchylnou k akné, mů-že být velmi obtížné. Protože horko, vlhkost, slunění a používání opalovacích přípravků mohou akné zhoršit....

Čtěte dál
Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nový školní rok klepe na dveře a s ním se blíží i čas spousty povinností. Rodiče si kromě jiného budou po dvouměsíční přestávce zase...
Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houbařská sezóna je v plném proudu a tím i vášeň českého národa pro sběr a pojídání nejrůznějších druhů volně rostoucích hub. Jak je...
Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO), je stav, kdy dochází k nadměrnému množení bakterií v tenkém střevě, kde by...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek?...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Laktóza neboli mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a přirozeně také v samotném mléce. S trávením tohoto disacharidu nám pomáhá...