Spolu s jarními měsíci postupně přichází také období odlehčených jídel a zeleninových salátů, jež mnozí z nás s oblibou dochucují různými bylinkovými pesty a zálivkami. Mezi oblíbené pomocníky, kteří dodají šmrnc chuti podobným letním jídlům, patří také umeocet, který navíc příznivě působí na naše zdraví. Jaké má účinky a kde všude ho můžeme využít?
Není ocet jako ocet
Na trhu je k dostání více druhů octa, od klasických vinných po jablečné, ba dokonce rýžové, sladové nebo například balzamikové. Kvalitní octy jsou vyrobené zkvašením a zoctovatěním dané suroviny. Umeocet je speciální v tom, že vzniká jako lák při kvašení oblíbených japonských švestiček umeboshi, které se nakládají do soli spolu s listy perilly. Umeocet má významné léčivé a detoxikační účinky a odlišuje ho i jeho chuť, která je jak kyselá, tak slaná zároveň.
Léčivá síla umeoctu
Ocet se už v dobách starověku používal ke konzervaci zeleniny, dochucování jídel, ale také jako účinný čisticí a dezinfekční prostředek v domácnosti. Umeocet a pochopitelně také švestičky umeboshi mají tisíciletou tradici v léčitelství a dietetice východních kultur. Nejen v Japonsku, ale například i v tradiční čínské medicíně jsou velmi oblíbeným doplňkem v kuchyni a své místo na talíři mají téměř dennodenně.
Vzpruha pro játra a zažívání
Navzdory své kyselé chuti je umeocet zásadotvorný, to znamená, že pomáhá odkyselit organismus. S tím se pojí také snížení únavy a pocit znovu získané energie. Umeocet i umeboshi výborně působí na nejrůznější problémy se zažíváním včetně vředů, zánětlivých onemocnění i střevní parazitů. Podporují trávení, zlepšují chuť k jídlu a dokážou být nápomocní i při gastritidách. Připisují se jim také blahodárné účinky na jaterní onemocnění, jež umí zmírnit. Pokud bychom nahlédli pod pokličku tradiční čínské medicíny, zjistili bychom, že právě tato chuť játra obecně vyživuje.
Umeocet v kuchyni
Použití omeocta je vcelku rozmanité. Záleží na preferencích každého z nás. Někdo ho rád přidává pouze do zeleninových salátů a zálivek, jiní ho milují také v polévkách či omáčkách, kterým dokáže dodat patřičný šmrnc. V Japonsku se například švestičky umeboshi běžně servírují jako příloha ke každému většímu jídlu pro podporu správného trávení. Pokud jste se právě rozhodli vyzkoušet jedinečnost umeocta ve své kuchyni, je třeba mít na paměti, že již nese slanou chuť a my tudíž nepotřebujeme pokrmy solit tak, jak jsme zvyklí. Lepší je hotové jídlo dosolit až po jeho přidání, abychom měli jistotu, že hotová porce nebude příliš slaná. Umeocet navíc obsahuje mnoho prospěšných nutričních látek a enzymů, což je další důvod, proč ho zařadit do své kulinářské výbavy. Do karet mu hraje i jeho nízká kalorická hodnota. Pokud ho ještě neznáte a rádi byste ho vyzkoušeli, spolehlivě jej najdete v obchodech se zdravou výživou a dnes již i v některých větších supermarketech.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál