Umeocet – vyzkoušejte tento netradiční slaný ocet ze švěstiček

Umeocet – vyzkoušejte tento netradiční slaný ocet ze švěstiček
zdroj: Adobe Stock

Spolu s jarními měsíci postupně přichází také období odlehčených jídel a zeleninových salátů, jež mnozí z nás s oblibou dochucují různými bylinkovými pesty a zálivkami. Mezi oblíbené pomocníky, kteří dodají šmrnc chuti podobným letním jídlům, patří také umeocet, který navíc příznivě působí na naše zdraví. Jaké má účinky a kde všude ho můžeme využít?

Není ocet jako ocet
Na trhu je k dostání více druhů octa, od klasických vinných po jablečné, ba dokonce rýžové, sladové nebo například balzamikové. Kvalitní octy jsou vyrobené zkvašením a zoctovatěním dané suroviny. Umeocet je speciální v tom, že vzniká jako lák při kvašení oblíbených japonských švestiček umeboshi, které se nakládají do soli spolu s listy perilly. Umeocet má významné léčivé a detoxikační účinky a odlišuje ho i jeho chuť, která je jak kyselá, tak slaná zároveň.

Léčivá síla umeoctu
Ocet se už v dobách starověku používal ke konzervaci zeleniny, dochucování jídel, ale také jako účinný čisticí a dezinfekční prostředek v domácnosti. Umeocet a pochopitelně také švestičky umeboshi mají tisíciletou tradici v léčitelství a dietetice východních kultur. Nejen v Japonsku, ale například i v tradiční čínské medicíně jsou velmi oblíbeným doplňkem v kuchyni a své místo na talíři mají téměř dennodenně.

Vzpruha pro játra a zažívání
Navzdory své kyselé chuti je umeocet zásadotvorný, to znamená, že pomáhá odkyselit organismus. S tím se pojí také snížení únavy a pocit znovu získané energie. Umeocet i umeboshi výborně působí na nejrůznější problémy se zažíváním včetně vředů, zánětlivých onemocnění i střevní parazitů. Podporují trávení, zlepšují chuť k jídlu a dokážou být nápomocní i při gastritidách. Připisují se jim také blahodárné účinky na jaterní onemocnění, jež umí zmírnit. Pokud bychom nahlédli pod pokličku tradiční čínské medicíny, zjistili bychom, že právě tato chuť játra obecně vyživuje.

Umeocet v kuchyni
Použití omeocta je vcelku rozmanité. Záleží na preferencích každého z nás. Někdo ho rád přidává pouze do zeleninových salátů a zálivek, jiní ho milují také v polévkách či omáčkách, kterým dokáže dodat patřičný šmrnc. V Japonsku se například švestičky umeboshi běžně servírují jako příloha ke každému většímu jídlu pro podporu správného trávení. Pokud jste se právě rozhodli vyzkoušet jedinečnost umeocta ve své kuchyni, je třeba mít na paměti, že již nese slanou chuť a my tudíž nepotřebujeme pokrmy solit tak, jak jsme zvyklí. Lepší je hotové jídlo dosolit až po jeho přidání, abychom měli jistotu, že hotová porce nebude příliš slaná. Umeocet navíc obsahuje mnoho prospěšných nutričních látek a enzymů, což je další důvod, proč ho zařadit do své kulinářské výbavy. Do karet mu hraje i jeho nízká kalorická hodnota. Pokud ho ještě neznáte a rádi byste ho vyzkoušeli, spolehlivě jej najdete v obchodech se zdravou výživou a dnes již i v některých větších supermarketech.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...