Koření není jen dochucovadlo, má také léčivé účinky. Na co jaké koření pomáhá?

Koření není jen dochucovadlo, má také léčivé účinky. Na co jaké koření pomáhá?
zdroj: Pixabay

Proč se do bramboráků od nepaměti přidává majoránka a do chlebu kmín? Podobné tradice, které se dodnes dochovaly v receptářích našich babiček, nesou opodstatnění mnohem hlubší než jen uspokojení chuťových pohárků. Jde také o vyrovnání celkové stravitelnosti pokrmu a harmonizování vnitřního prostředí organismu.

Koření je od pradávna všelék
Koření má v nejrůznějších světových kulturách tisícileté tradice. Od jakživa bylo ceněno pro svou chuť a vůni, konzervační vlastnosti i léčivé účinky. Nechybělo na žádném dvoře panovníků, od starověkého Řecka a Říma, po Egypt, Arábii či Indii. Poté, co se mezi východem a západem otevřely první námořní cesty, stalo se cílem obchodních výprav, neboť za něj bylo náležitě dobře zaplaceno. Už tehdy byla zkrátka jeho hodnota a síla účinků celosvětově známá.

S kořením proti plynatosti a zažívacím potížím
Trpíte-li špatným zažíváním či plynatostí, nemusíte hned sahat po lécích z lékárny. Není nic jednoduššího než dát šanci nejprve koření. Nejen že jím podpoříte své trávení, jídlo vám navíc bude s největší pravděpodobností i více chutnat. Koření se do stravy od pradávna přidávalo právě pro podporu zažívání a látkové výměny, sekreci žaludečních šťáv, tvorbu žluči, vypuzování parazitů ze střev či proti přítomnosti hlenu, který taktéž umí nadělat velkou paseku. Tím to však zdaleka nekončí. Kromě antibakteriálních a protizánětlivých účinků dokáže koření regulovat hladinu krevního cukru i krevní tlak, podporuje snižování cholesterolu a vylučování moči. Některé z nich navíc působí jako antioxidant, čímž nás chrání proti škodlivým volným radikálům. Podíváme-li se na koření co do obsahu zdraví prospěšných látek, všimneme si celé škály zástupců od vitaminů, minerálů a stopových prvků po éterické oleje a další aromatické látky, které příznivě ovlivňují náš zdravotní stav.

Na co jaké koření pomáhá
Není potřeba pátrat mezi neobvyklými typy koření. I mezi našimi kuchyňskými stálicemi najdeme spoustu druhů s léty osvědčenými příznivými účinky. Proti nadýmání jsou skvělé například fenykl, anýz nebo kmín. Proto se přidávají do pečiva, které tyto potíže obecně vyvolává, a obdobně také do kojeneckých a dětských čajů pro předcházení či zmírnění bolestí bříška. Mimo to podporují trávení, stejně jako bobkový list, badyán, koriandr nebo majoránka, která reguluje střevní činnost a zmírňuje křeče. I velmi oblíbená bazalka podporuje zažívání a pomáhá předcházet nadýmání, mimo to však také příznivě působí při potížích dolních cest močových, a dokonce i při chronickém zánětu průdušek se silným kašlem. Podobnými účinky se může pochlubit i tymián, který mnoho lidí zná pro jeho silné antiseptické působení. Kromě něho však dále napomáhá vykašlávání při vlhkém kašli a taktéž při střevních problémech. Na závěr zmiňme bobkový list, který obdobně podporuje trávení a předchází plynatosti, tlumí bolest, zmírňuje kašel i nachlazení a snižuje hladinu krevního cukru, čímž se stává vhodným při diabetu II. typu. Opatrně s některými typy koření raději v těhotenství, neboť některá můžou vyvolávat děložní stahy a následně potrat.

Koření horkého a chladného typu
Nejen ve starověké Číně ale i ve středověké Evropě s kořením léčitelé pracovali při potřebě prohřát nebo zchladit organismus. Koření jako chilli, kari, hořčičné semínko či badyán, skořice a zázvor jsou horké povahy, a tudíž náš organismus zahřívají, prokrvují a urychlují metabolismus. Naproti tomu jiné, jako např. kafr či máta, dokážou organismus zchladit. Takový mátový čaj pak může být příjemně osvěžujícím nápojem v letních horkých měsících.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...