Koření není jen dochucovadlo, má také léčivé účinky. Na co jaké koření pomáhá?

Koření není jen dochucovadlo, má také léčivé účinky. Na co jaké koření pomáhá?
zdroj: Pixabay

Proč se do bramboráků od nepaměti přidává majoránka a do chlebu kmín? Podobné tradice, které se dodnes dochovaly v receptářích našich babiček, nesou opodstatnění mnohem hlubší než jen uspokojení chuťových pohárků. Jde také o vyrovnání celkové stravitelnosti pokrmu a harmonizování vnitřního prostředí organismu.

Koření je od pradávna všelék
Koření má v nejrůznějších světových kulturách tisícileté tradice. Od jakživa bylo ceněno pro svou chuť a vůni, konzervační vlastnosti i léčivé účinky. Nechybělo na žádném dvoře panovníků, od starověkého Řecka a Říma, po Egypt, Arábii či Indii. Poté, co se mezi východem a západem otevřely první námořní cesty, stalo se cílem obchodních výprav, neboť za něj bylo náležitě dobře zaplaceno. Už tehdy byla zkrátka jeho hodnota a síla účinků celosvětově známá.

S kořením proti plynatosti a zažívacím potížím
Trpíte-li špatným zažíváním či plynatostí, nemusíte hned sahat po lécích z lékárny. Není nic jednoduššího než dát šanci nejprve koření. Nejen že jím podpoříte své trávení, jídlo vám navíc bude s největší pravděpodobností i více chutnat. Koření se do stravy od pradávna přidávalo právě pro podporu zažívání a látkové výměny, sekreci žaludečních šťáv, tvorbu žluči, vypuzování parazitů ze střev či proti přítomnosti hlenu, který taktéž umí nadělat velkou paseku. Tím to však zdaleka nekončí. Kromě antibakteriálních a protizánětlivých účinků dokáže koření regulovat hladinu krevního cukru i krevní tlak, podporuje snižování cholesterolu a vylučování moči. Některé z nich navíc působí jako antioxidant, čímž nás chrání proti škodlivým volným radikálům. Podíváme-li se na koření co do obsahu zdraví prospěšných látek, všimneme si celé škály zástupců od vitaminů, minerálů a stopových prvků po éterické oleje a další aromatické látky, které příznivě ovlivňují náš zdravotní stav.

Na co jaké koření pomáhá
Není potřeba pátrat mezi neobvyklými typy koření. I mezi našimi kuchyňskými stálicemi najdeme spoustu druhů s léty osvědčenými příznivými účinky. Proti nadýmání jsou skvělé například fenykl, anýz nebo kmín. Proto se přidávají do pečiva, které tyto potíže obecně vyvolává, a obdobně také do kojeneckých a dětských čajů pro předcházení či zmírnění bolestí bříška. Mimo to podporují trávení, stejně jako bobkový list, badyán, koriandr nebo majoránka, která reguluje střevní činnost a zmírňuje křeče. I velmi oblíbená bazalka podporuje zažívání a pomáhá předcházet nadýmání, mimo to však také příznivě působí při potížích dolních cest močových, a dokonce i při chronickém zánětu průdušek se silným kašlem. Podobnými účinky se může pochlubit i tymián, který mnoho lidí zná pro jeho silné antiseptické působení. Kromě něho však dále napomáhá vykašlávání při vlhkém kašli a taktéž při střevních problémech. Na závěr zmiňme bobkový list, který obdobně podporuje trávení a předchází plynatosti, tlumí bolest, zmírňuje kašel i nachlazení a snižuje hladinu krevního cukru, čímž se stává vhodným při diabetu II. typu. Opatrně s některými typy koření raději v těhotenství, neboť některá můžou vyvolávat děložní stahy a následně potrat.

Koření horkého a chladného typu
Nejen ve starověké Číně ale i ve středověké Evropě s kořením léčitelé pracovali při potřebě prohřát nebo zchladit organismus. Koření jako chilli, kari, hořčičné semínko či badyán, skořice a zázvor jsou horké povahy, a tudíž náš organismus zahřívají, prokrvují a urychlují metabolismus. Naproti tomu jiné, jako např. kafr či máta, dokážou organismus zchladit. Takový mátový čaj pak může být příjemně osvěžujícím nápojem v letních horkých měsících.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží lépe než ta nejkrémovější zmrzlina. Lahodná chuť je ale pouze jednou...

Čtěte dál
Ideální letní sporty – udělejte z pohybu zvyk!

Ideální letní sporty – udělejte z pohybu zvyk!

Léto je obdobím, které k pohybu přímo vybízí. I přesto mnozí z nás podléhají lákadlům v podobě zmrzliny a jiných letních pochutin a...
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...