Proč se do bramboráků od nepaměti přidává majoránka a do chlebu kmín? Podobné tradice, které se dodnes dochovaly v receptářích našich babiček, nesou opodstatnění mnohem hlubší než jen uspokojení chuťových pohárků. Jde také o vyrovnání celkové stravitelnosti pokrmu a harmonizování vnitřního prostředí organismu.
Koření je od pradávna všelék
Koření má v nejrůznějších světových kulturách tisícileté tradice. Od jakživa bylo ceněno pro svou chuť a vůni, konzervační vlastnosti i léčivé účinky. Nechybělo na žádném dvoře panovníků, od starověkého Řecka a Říma, po Egypt, Arábii či Indii. Poté, co se mezi východem a západem otevřely první námořní cesty, stalo se cílem obchodních výprav, neboť za něj bylo náležitě dobře zaplaceno. Už tehdy byla zkrátka jeho hodnota a síla účinků celosvětově známá.
S kořením proti plynatosti a zažívacím potížím
Trpíte-li špatným zažíváním či plynatostí, nemusíte hned sahat po lécích z lékárny. Není nic jednoduššího než dát šanci nejprve koření. Nejen že jím podpoříte své trávení, jídlo vám navíc bude s největší pravděpodobností i více chutnat. Koření se do stravy od pradávna přidávalo právě pro podporu zažívání a látkové výměny, sekreci žaludečních šťáv, tvorbu žluči, vypuzování parazitů ze střev či proti přítomnosti hlenu, který taktéž umí nadělat velkou paseku. Tím to však zdaleka nekončí. Kromě antibakteriálních a protizánětlivých účinků dokáže koření regulovat hladinu krevního cukru i krevní tlak, podporuje snižování cholesterolu a vylučování moči. Některé z nich navíc působí jako antioxidant, čímž nás chrání proti škodlivým volným radikálům. Podíváme-li se na koření co do obsahu zdraví prospěšných látek, všimneme si celé škály zástupců od vitaminů, minerálů a stopových prvků po éterické oleje a další aromatické látky, které příznivě ovlivňují náš zdravotní stav.
Na co jaké koření pomáhá
Není potřeba pátrat mezi neobvyklými typy koření. I mezi našimi kuchyňskými stálicemi najdeme spoustu druhů s léty osvědčenými příznivými účinky. Proti nadýmání jsou skvělé například fenykl, anýz nebo kmín. Proto se přidávají do pečiva, které tyto potíže obecně vyvolává, a obdobně také do kojeneckých a dětských čajů pro předcházení či zmírnění bolestí bříška. Mimo to podporují trávení, stejně jako bobkový list, badyán, koriandr nebo majoránka, která reguluje střevní činnost a zmírňuje křeče. I velmi oblíbená bazalka podporuje zažívání a pomáhá předcházet nadýmání, mimo to však také příznivě působí při potížích dolních cest močových, a dokonce i při chronickém zánětu průdušek se silným kašlem. Podobnými účinky se může pochlubit i tymián, který mnoho lidí zná pro jeho silné antiseptické působení. Kromě něho však dále napomáhá vykašlávání při vlhkém kašli a taktéž při střevních problémech. Na závěr zmiňme bobkový list, který obdobně podporuje trávení a předchází plynatosti, tlumí bolest, zmírňuje kašel i nachlazení a snižuje hladinu krevního cukru, čímž se stává vhodným při diabetu II. typu. Opatrně s některými typy koření raději v těhotenství, neboť některá můžou vyvolávat děložní stahy a následně potrat.
Koření horkého a chladného typu
Nejen ve starověké Číně ale i ve středověké Evropě s kořením léčitelé pracovali při potřebě prohřát nebo zchladit organismus. Koření jako chilli, kari, hořčičné semínko či badyán, skořice a zázvor jsou horké povahy, a tudíž náš organismus zahřívají, prokrvují a urychlují metabolismus. Naproti tomu jiné, jako např. kafr či máta, dokážou organismus zchladit. Takový mátový čaj pak může být příjemně osvěžujícím nápojem v letních horkých měsících.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál