Poradíme vám, jak překonat poobědovou únavu

Poradíme vám, jak překonat poobědovou únavu
zdroj: Adobe Stock

Typická poobědová únava dokáže pořádně zatemnit mysl. Často vás zkrátka úplně paralyzuje a vy si nemůžete pomoci, chce se vám spát. Jde proti ní vůbec nějak bojovat? Jde a není to vůbec složité! Máme pro vás několik tipů.

Jižní národy řeší poobědovou únavu siestou, klidem, přes který, lidově řečeno, u nich nejede vlak. My si ale u nás nemůžeme dovolit na dvě nebo na tři hodiny všeho nechat, přestat pracovat a na pár hodin odpočívat. Jak ale potom vyzrát na typickou poobědovou únavu, která snižuje produktivitu a mění nás v letargické osoby?

1. Vybírejte jídla s nízkým glykemickým indexem
Glykemický index udává míru rychlosti, se kterou se přijaté sacharidy přemění na glukózu, která se následně dostane do krve. A je to právě vysokoglykemická strava, která bývá viníkem poobědové únavy. Když totiž cukr v krvi rychle vystoupá, cítíte se plní energie. Jakmile ale stejně nebo podobně rychle poklesne zpět, stejně podobně a rychle se z oné zázračně nabyté síly a energie stane únava a ospalost. Proto zařazujte hodně zeleniny, vlákniny, která glykemický index stravy snižuje a dbejte na to, aby v jídle byl dostatek bílkovin a ne jen mnoho zbytečných, nezdravých tuků.

2. Sedněte si na paty nebo se položte na levý bok
I když zdravé tělo funguje podobně jako stroj, stroj to není. I ono potřebuje odpočívat. Což je právě případ trávení, které sebere poměrně dost času a energie. Je proto dobré alespoň půl hodiny po obědě být, pokud možno, v klidu a umožnit organismu, aby zpracoval, co zpracovat potřebuje. V opačném případě se ona únava, kterou vyvolává probíhající zpracovávání jídla, může nepříjemně protáhnout. Pomoci tělu v efektivním trávení můžete dvěma polohami. Buď se posaďte na paty – tím vypojíte spodní část těla a umožníte té vrchní věnovat se trávení. Nebo se položte na levý bok. Tělo vykoná, co potřebuje, vy si odpočinete a můžete potom fungovat dál.

3. Okysličte mozek pohybem
Zase jsme u toho trávení. Jakmile tělo vykoná, co je třeba, potřebuje podpořit zase mozek. Veškerá krev a kyslík byli totiž posílány na trávení, které pomalu končí. Je proto třeba uvést do pohybu zbytek těla. Nejlépe to zvládnete s pomocí pohybu. Naordinujte si něco, u čeho se musíte hýbat. I kdyby to mělo být vyjít pár pater a zase se vrátit, nebo ideálně projít se krátce na čerstvém vzduchu nebo se jednoduše s pomocí pár cviků protáhnout. Což byste ostatně měli dělat každou hodinu.

4. Dostatečně pijte
Únava a malátnost přichází s nedostatkem tekutin. Bude vám k ničemu, když poskytnete tělu čas na trávení, potom se projdete, ale budete unavení, protože málo pijete. Hlídejte si, abyste denně vypili alespoň 8 sklenic vody – v závislosti na četnosti fyzické aktivity je žádoucí přidávat na množství. Nepijte hned po jídle, ale jakmile sesednete z pat a půjdete se projít, řekněme po oné půl hodince po obědě, začněte zase myslet na pitný režim.

5. Zhluboka dýchejte
Správný postoj a hluboký dech udrží v kondici mozek, mysl i svaly. Soustřeďte se na kontakt chodidel se zemí, udržení pánve v neutrální poloze, držení spodních žeber u sebe a dole, na vytahování se za temenem hlavy vzhůru a držení lopatek pomyslně v zadních kapsách u kalhot. Dýchejte od pánevního dna do břicha, do stran, do hrudníku a do klíčních kostí a s výdechem stahujte spodní žebra dolů a k sobě.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...