Poradíme vám, jak překonat poobědovou únavu

Poradíme vám, jak překonat poobědovou únavu
zdroj: Adobe Stock

Typická poobědová únava dokáže pořádně zatemnit mysl. Často vás zkrátka úplně paralyzuje a vy si nemůžete pomoci, chce se vám spát. Jde proti ní vůbec nějak bojovat? Jde a není to vůbec složité! Máme pro vás několik tipů.

Jižní národy řeší poobědovou únavu siestou, klidem, přes který, lidově řečeno, u nich nejede vlak. My si ale u nás nemůžeme dovolit na dvě nebo na tři hodiny všeho nechat, přestat pracovat a na pár hodin odpočívat. Jak ale potom vyzrát na typickou poobědovou únavu, která snižuje produktivitu a mění nás v letargické osoby?

1. Vybírejte jídla s nízkým glykemickým indexem
Glykemický index udává míru rychlosti, se kterou se přijaté sacharidy přemění na glukózu, která se následně dostane do krve. A je to právě vysokoglykemická strava, která bývá viníkem poobědové únavy. Když totiž cukr v krvi rychle vystoupá, cítíte se plní energie. Jakmile ale stejně nebo podobně rychle poklesne zpět, stejně podobně a rychle se z oné zázračně nabyté síly a energie stane únava a ospalost. Proto zařazujte hodně zeleniny, vlákniny, která glykemický index stravy snižuje a dbejte na to, aby v jídle byl dostatek bílkovin a ne jen mnoho zbytečných, nezdravých tuků.

2. Sedněte si na paty nebo se položte na levý bok
I když zdravé tělo funguje podobně jako stroj, stroj to není. I ono potřebuje odpočívat. Což je právě případ trávení, které sebere poměrně dost času a energie. Je proto dobré alespoň půl hodiny po obědě být, pokud možno, v klidu a umožnit organismu, aby zpracoval, co zpracovat potřebuje. V opačném případě se ona únava, kterou vyvolává probíhající zpracovávání jídla, může nepříjemně protáhnout. Pomoci tělu v efektivním trávení můžete dvěma polohami. Buď se posaďte na paty – tím vypojíte spodní část těla a umožníte té vrchní věnovat se trávení. Nebo se položte na levý bok. Tělo vykoná, co potřebuje, vy si odpočinete a můžete potom fungovat dál.

3. Okysličte mozek pohybem
Zase jsme u toho trávení. Jakmile tělo vykoná, co je třeba, potřebuje podpořit zase mozek. Veškerá krev a kyslík byli totiž posílány na trávení, které pomalu končí. Je proto třeba uvést do pohybu zbytek těla. Nejlépe to zvládnete s pomocí pohybu. Naordinujte si něco, u čeho se musíte hýbat. I kdyby to mělo být vyjít pár pater a zase se vrátit, nebo ideálně projít se krátce na čerstvém vzduchu nebo se jednoduše s pomocí pár cviků protáhnout. Což byste ostatně měli dělat každou hodinu.

4. Dostatečně pijte
Únava a malátnost přichází s nedostatkem tekutin. Bude vám k ničemu, když poskytnete tělu čas na trávení, potom se projdete, ale budete unavení, protože málo pijete. Hlídejte si, abyste denně vypili alespoň 8 sklenic vody – v závislosti na četnosti fyzické aktivity je žádoucí přidávat na množství. Nepijte hned po jídle, ale jakmile sesednete z pat a půjdete se projít, řekněme po oné půl hodince po obědě, začněte zase myslet na pitný režim.

5. Zhluboka dýchejte
Správný postoj a hluboký dech udrží v kondici mozek, mysl i svaly. Soustřeďte se na kontakt chodidel se zemí, udržení pánve v neutrální poloze, držení spodních žeber u sebe a dole, na vytahování se za temenem hlavy vzhůru a držení lopatek pomyslně v zadních kapsách u kalhot. Dýchejte od pánevního dna do břicha, do stran, do hrudníku a do klíčních kostí a s výdechem stahujte spodní žebra dolů a k sobě.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...