Chlorovaná voda z kohoutku: opravdu je její pití zdraví nezávadné?

Chlorovaná voda z kohoutku: opravdu je její pití zdraví nezávadné?
zdroj: Pixabay

Chlor se po celém světě používá k dezinfekci vody. Ač jsme si na tuto metodu již zvykli, měli bychom být obezřetní a na kvalitu vody, kterou pijeme dbát. Stačí nechat vodu jen odstát? Je nutné používat filtr na vodu? A je voda z kohoutku opravdu čistá?

Když byl chlor poprvé použit jako prostředek pro čištění pitné vody, přinesl rychlé snížení šíření nemocí. To městům výrazně usnadnilo udržet obyvatele v bezpečí a poskytnout jim zároveň dostatek životadárné pitné vody. Jak se ale ukazuje, konzumace chloru může mít i neblahé následky. Jedná se o prvek, která podle zprávy americké Rady pro kvalitu životního prostředí zvyšuje riziko rakoviny. Ti, kteří pijí chlorovanou vodu z kohoutku, jsou k jejímu nástupu údajně až o 93 % více náchylní než ti, kteří ji nepijí.

Stinné stránky chlorované vody
Cholera, tyfus, úplavice. Těchto a dalších nemocí šířících se nečistou vodou zbavil chlor lidstvo poté, co začal být koncem 19. století přidáván do veřejných pitných systémů. Myšlenka přidávání malých dávek chloru do pitné vody za účelem vymýcení bakterií byla poprvé realizována v Anglii, odkud putovala do USA a celého světa. Tento úspěch a popularita má však i své stinné stránky. Vzhledem k tomu, že se chlor mísí ještě s nepatrným množstvím organických sloučenin, které se ve vodě často vyskytují, vznikají trihalogenmethany, mezi které patří i chloroform. Tyto vedlejší produkty dezinfekce mají často karcinogenní a mutagenní účinky. Vědci zjistili, že používání chloru je spojováno s celou řadou onemocnění. Jedná se zejména o rakovinu močového měchýře a kolorekta, reprodukční problémy, poruchy imunitního systému (vzestup potravinových alergií) a potíže se srdcem. Pít tedy vodu rovnou z kohoutku není to nejlepší.

Na chlor jsou citlivé i bakterie v tlustém střevě
Chlor je užitečný pro schopnost zabíjet bakterie. Proto je přidáván do vody, kde takto působí. Problém je, že podobně působí i v našem střevě. Bakterie, které zde sídlí, jsou ale tělu prospěšné a zajišťují až 70 % jeho přirozené obranyschopnosti. Jejich nedostatek a vymírání je spojován se vznikem širokého spektra onemocnění, jako je obezita, syndrom dráždivého tračníku, cukrovka druhého typu, rakovina konečníku a tlustého střeva, astma, a dokonce autismus. Špatné zdraví střev vede i k nepříjemným stavům jako je plynatost, nadýmání, průjem a zácpa či jejich střídání a bolesti břicha.

Pitnou vodu je třeba filtrovat
Nabízí se tedy otázka, jak z vody z kohoutku udělat vodu zdraví prospěšnou. Dobrá zpráva je, že chlor je plyn, těká, tedy uniká z vody pryč. Pokud si natočíte vodu do lahve, konvice či sklenice a necháte ji odstát, volný chlor může uniknout pryč. Nepleťte si ale bílý zákal ve sklenici s čerstvě natočenou vodou s chlorem. Bílý film bývá nejčastěji vzduch. Chlor potřebuje pár minut a nestačí pouze několik sekund než voda úplně zprůhlední. Přes toto opatření ale problém zůstává na úrovni trihalogenmethanů, které jen tak nevyprchají a samozřejmě i na úrovni jiných látek, kterými je pitná voda často znečištěna. Filtr na bázi černého uhlí by tedy měl být minimální základ.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!