Nepleťte si potravinovou alergii a intoleranci. Jak je rozeznat?

Nepleťte si potravinovou alergii a intoleranci. Jak je rozeznat?
zdroj: Adobe Stock

Neustále přibývá lidí, kteří mají nepřiměřené reakce na potraviny. Tyto reakce můžeme nejčastěji pojmenovat jako alergie či intolerance. Mnoho lidí však nezná přesný rozdíl mezi těmito pojmy a zaměňují je. Jak to tedy je?

Co to jsou potravinové intolerance?
Potravinová intolerance neboli nesnášenlivost je způsobena nedostatky nebo nepřiměřenými reakcemi zažívacího traktu – tenkého střeva. Vede k potížím se zažíváním, které se projevují např. symptomy jako je nadýmání, průjem a plynatost. Různé potravinové nesnášenlivosti mohou přispívat ke vzniku příznaků, které s trávením ale přímo nemusí souviset. Jedná se např. o migrény, bolesti kloubů, snížení imunity apod. Nejznámější potravinovou intolerancí je laktózová intolerance.

Alergie je více akutní
Ačkoliv intolerance některých potravin může vyvolat problematické symptomy, obecně není odborníky považována za nebezpečnou. Zjednodušeně řečeno těm, kteří nějakou její formou trpí, stačí vyhýbat se potravinám, které vyvolávají popisované příznaky. Za určitých okolností mohou pomoci i některé volně prodejné léky. Tzv. eliminační dietou lze některé intolerance zkorigovat. Alergie naproti tomu nebezpečná je ale v relativně krátkém časovém intervalu. Tělo reaguje na alergen útokem imunitního systému, který do boje vyšle protilátky specifické pro určité alergeny. Tento typ reakce probíhá v rozmezí několika sekund až hodin poté, co se organismus dostane do kontaktu s alergenem. Projevuje se sípáním, otoky, potížemi s dýcháním, kopřivkou, zvracením a bolestmi žaludku, potížemi s polykáním a slabým pulsem. V nejhorších případech může taková reakce skončit i smrtí.

Příznaky potravinové intolerance jsou mnohem mírnější, nenastupují okamžitě a neohrožují na životě. Intolerance se projevují povětšinou v řádu hodin až dnů. Mohou se objevit až několik dní poté, co dráždivé jídlo zkonzumujete. Příčinou může být nedostatek enzymů určených k trávení jistých potravin či jejich složek (třeba laktózy), potíže se zpracováním některých složitých bílkovinných molekul nebo dokonce i citlivost na aditiva, přídatné látky v potravincáh. Je možné trpět lehčí či těžší formou více potravinových intolerancí.

Nejčastější potravinové intolerance
Existují tři typy potravinových nesnášenlivostí, které se objevují nejvíce. Jedná se o laktózovou, lepkovou a histaminovou. Laktózová je způsobena nedostatkem enzymu laktázy, kterou tělo používá ke štěpení mléčného cukru laktózy. U některých lidí vede konzumace lepku, pšeničné bílkoviny, k nesnášenlivosti. Jediným řešením je vyhnout se jeho konzumaci. V potravinách jako jsou některá vína, sýry, uzená či konzervovaná masa, se nachází látka jménem histamin. U některých jedinců může spustit nepříjemné výše popisované reakce značící existenci jeho nesnášenlivosti. Histaminová intolerance je stále častější. Pomůže vysazení kritických potravin, případně užívání enzymových produktů, které jej tělu pomohou zpracovat.

Obtížná diagnóza
Jelikož se příznaky potravinové nesnášenlivosti mohou s řadou nemocí a stavů překrývat, je stanovení její diagnózy poměrně obtížné. Proto je důležité promluvit o vaší situaci s lékařem. Ten může doporučit absolvování testů, které odhalí skutečný charakter vašich potíží, nebo poradí, abyste si vedli potravinový deník, jenž s určením diagnózy také může významně pomoci.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...