Nepleťte si potravinovou alergii a intoleranci. Jak je rozeznat?

Nepleťte si potravinovou alergii a intoleranci. Jak je rozeznat?
zdroj: Adobe Stock

Neustále přibývá lidí, kteří mají nepřiměřené reakce na potraviny. Tyto reakce můžeme nejčastěji pojmenovat jako alergie či intolerance. Mnoho lidí však nezná přesný rozdíl mezi těmito pojmy a zaměňují je. Jak to tedy je?

Co to jsou potravinové intolerance?
Potravinová intolerance neboli nesnášenlivost je způsobena nedostatky nebo nepřiměřenými reakcemi zažívacího traktu – tenkého střeva. Vede k potížím se zažíváním, které se projevují např. symptomy jako je nadýmání, průjem a plynatost. Různé potravinové nesnášenlivosti mohou přispívat ke vzniku příznaků, které s trávením ale přímo nemusí souviset. Jedná se např. o migrény, bolesti kloubů, snížení imunity apod. Nejznámější potravinovou intolerancí je laktózová intolerance.

Alergie je více akutní
Ačkoliv intolerance některých potravin může vyvolat problematické symptomy, obecně není odborníky považována za nebezpečnou. Zjednodušeně řečeno těm, kteří nějakou její formou trpí, stačí vyhýbat se potravinám, které vyvolávají popisované příznaky. Za určitých okolností mohou pomoci i některé volně prodejné léky. Tzv. eliminační dietou lze některé intolerance zkorigovat. Alergie naproti tomu nebezpečná je ale v relativně krátkém časovém intervalu. Tělo reaguje na alergen útokem imunitního systému, který do boje vyšle protilátky specifické pro určité alergeny. Tento typ reakce probíhá v rozmezí několika sekund až hodin poté, co se organismus dostane do kontaktu s alergenem. Projevuje se sípáním, otoky, potížemi s dýcháním, kopřivkou, zvracením a bolestmi žaludku, potížemi s polykáním a slabým pulsem. V nejhorších případech může taková reakce skončit i smrtí.

Příznaky potravinové intolerance jsou mnohem mírnější, nenastupují okamžitě a neohrožují na životě. Intolerance se projevují povětšinou v řádu hodin až dnů. Mohou se objevit až několik dní poté, co dráždivé jídlo zkonzumujete. Příčinou může být nedostatek enzymů určených k trávení jistých potravin či jejich složek (třeba laktózy), potíže se zpracováním některých složitých bílkovinných molekul nebo dokonce i citlivost na aditiva, přídatné látky v potravincáh. Je možné trpět lehčí či těžší formou více potravinových intolerancí.

Nejčastější potravinové intolerance
Existují tři typy potravinových nesnášenlivostí, které se objevují nejvíce. Jedná se o laktózovou, lepkovou a histaminovou. Laktózová je způsobena nedostatkem enzymu laktázy, kterou tělo používá ke štěpení mléčného cukru laktózy. U některých lidí vede konzumace lepku, pšeničné bílkoviny, k nesnášenlivosti. Jediným řešením je vyhnout se jeho konzumaci. V potravinách jako jsou některá vína, sýry, uzená či konzervovaná masa, se nachází látka jménem histamin. U některých jedinců může spustit nepříjemné výše popisované reakce značící existenci jeho nesnášenlivosti. Histaminová intolerance je stále častější. Pomůže vysazení kritických potravin, případně užívání enzymových produktů, které jej tělu pomohou zpracovat.

Obtížná diagnóza
Jelikož se příznaky potravinové nesnášenlivosti mohou s řadou nemocí a stavů překrývat, je stanovení její diagnózy poměrně obtížné. Proto je důležité promluvit o vaší situaci s lékařem. Ten může doporučit absolvování testů, které odhalí skutečný charakter vašich potíží, nebo poradí, abyste si vedli potravinový deník, jenž s určením diagnózy také může významně pomoci.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte? Budíte se v noci opakovaně v podobnou hodinu a říkáte si, jaká...

Čtěte dál
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Anafylaktický šok – jak se projevuje a jaká se podává první pomoc?

Anafylaktický šok – jak se projevuje a jaká se podává první pomoc?

Alergie jsou dnes již tak běžnou součástí života, že se často neberou příliš vážně. Představte si však, že alergie je jako nepřítel,...
Sezónní alergie: Jak poznáte, že máte pylovou alergii?

Sezónní alergie: Jak poznáte, že máte pylovou alergii?

Já nemám na nic alergii! A jak to víte? První výskyt alergie v dospělém věku není nijak výjimečnou záležitostí. Pokud jste doteď nevěděli...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...