Léto klepe na dveře a s ním i sezóna grilování. Ačkoliv je tato společenská událost velmi oblíbená, patří grilování k jedné z nejméně zdravých tepelných úprav. Co přesně nám škodí? Zachrání to hliníkové vaničky? A jaký vliv má grilovací sezóna na naši linii?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma grilování jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.
Grilování
Sotva se objeví první teplé dny, vytahujeme grily a doslova žhavíme oheň. Člověk by řekl, co nás na tom tak baví a co nám na tom tak chutná? Od každého trochu. Jsme venku na čerstvém vzduchu, obklopeni svými blízkými, pijeme u toho alkohol či osvěžující pití, maso na grilu voní a poté taky skvěle chutné (to oceňují hlavně muži), můžeme si u toho popovídat a zároveň si vychutnáváme letní dny. Faktorů, které se okolo grilování točí je mnoho.
Zároveň bychom si ale měli uvědomit, že grilování – a to hlavně masa – má i svou stinnou stránku. Spolu s grilovanými potravinami často konzumujeme mimo jiné i určitou dávku prokarcinogenních a karcinogenních látek, které mohou v dlouhodobém měřítku přispět k rozvoji rakoviny. Grilované klobásy, hovězí steaky, vepřové krkovice, buřty – všechno to jsou pokrmy plné tuku, soli a látek, které se během grilování tvoří vlivem kouře a procesů v mase.
I přes to všechno lze jistými opatřeními škodlivost grilovaných pokrmů snížit. Jednak vhodným výběrem grilu, ale také vhodným výběrem příloh a nápojů. Jaké potraviny dokáží "neutralizovat" grilované maso? Jak jsou na tom sýry a zelenina? Jaká hygienická opatření bychom měli dodržovat? Odpovědi na tyto a další otázky uslyšíte ve videu.
Moderátorka: Zuzana Košařová
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách
V našem neustálém hledání stále chutnějších a lákavějších potravin a zároveň při otázce jejich výrobců ohledně ekonomické návratnosti v rámci snižování výrobní ceny produktu jsme postaveni tváří v tvář...
Čtěte dál