Léto klepe na dveře a s ním i sezóna grilování. Ačkoliv je tato společenská událost velmi oblíbená, patří grilování k jedné z nejméně zdravých tepelných úprav. Co přesně nám škodí? Zachrání to hliníkové vaničky? A jaký vliv má grilovací sezóna na naši linii?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma grilování jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.
Grilování
Sotva se objeví první teplé dny, vytahujeme grily a doslova žhavíme oheň. Člověk by řekl, co nás na tom tak baví a co nám na tom tak chutná? Od každého trochu. Jsme venku na čerstvém vzduchu, obklopeni svými blízkými, pijeme u toho alkohol či osvěžující pití, maso na grilu voní a poté taky skvěle chutné (to oceňují hlavně muži), můžeme si u toho popovídat a zároveň si vychutnáváme letní dny. Faktorů, které se okolo grilování točí je mnoho.
Zároveň bychom si ale měli uvědomit, že grilování – a to hlavně masa – má i svou stinnou stránku. Spolu s grilovanými potravinami často konzumujeme mimo jiné i určitou dávku prokarcinogenních a karcinogenních látek, které mohou v dlouhodobém měřítku přispět k rozvoji rakoviny. Grilované klobásy, hovězí steaky, vepřové krkovice, buřty – všechno to jsou pokrmy plné tuku, soli a látek, které se během grilování tvoří vlivem kouře a procesů v mase.
I přes to všechno lze jistými opatřeními škodlivost grilovaných pokrmů snížit. Jednak vhodným výběrem grilu, ale také vhodným výběrem příloh a nápojů. Jaké potraviny dokáží "neutralizovat" grilované maso? Jak jsou na tom sýry a zelenina? Jaká hygienická opatření bychom měli dodržovat? Odpovědi na tyto a další otázky uslyšíte ve videu.
Moderátorka: Zuzana Košařová
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?
Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat, může být extrémně stresující a dost nepříjemně nám komplikovat každodenní...
Čtěte dál
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

NMN (nikotinamidmononukleotid): látka slibující dlouhověkost

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy
