Druhy ovoce s nejnižším obsahem cukru, které si rozhodně přes léto dopřejte

Druhy ovoce s nejnižším obsahem cukru, které si rozhodně přes léto dopřejte
zdroj: Pixabay

Kromě vlákniny, vitaminů, minerálů a vody obsahuje ovoce také cukr. Některé druhy jej ale nabízí výrazně méně než jiné. Právě ty můžeme v létě konzumovat ve velkém a nemusíme se bát vedlejších účinků. Jaké druhy patří mezi ty opravdu vhodné?

Jednoduchý cukr z ovoce dodá energii, vláknina ale zpomalí jeho vstřebávání do krve. Ideální spolupráce. Ani ovoce, které cukru obsahuje minimum, byste ale neměli jíst více než je zdrávo. Malou výjimku tvoří léto, kdy má mnoho druhů ovoce svou sezónu a my se to tak chceme doslova nabažit. Ovocné pochoutky byste si také měli dopřávat hlavně v dopoledních hodinách, kdy má tělo ještě dostatek času přijaté cukry zpracovat a spálit.

Které ovoce má tedy nejnižší obsah cukru?

1. Citrony a limetky
Vysoký obsah vitaminu C činí z citronů a limetek pochoutku poněkud kyselou. Nemají v sobě ale téměř žádný cukr. A společně s meduňkou či mátou skvěle zachutnají ve vodě.

2. Maliny
Jen 5 g cukru na šálek a k tomu spoustu vlákniny. To dodají šťavnaté maliny. Dopřejte si je bez výčitek!

3. Jahody
Přestože jsou úžasně slaďoučké, mají překvapivě málo cukru. V jednom šálku čerstvých jahod najdete asi jen 7 g cukrů. Jsou navíc bohaté na vitamin C podporující přirozenou obranyschopnost organismu.

4. Ostružiny
Stejně jako jahody dodají i ostružiny pouhých 7 g cukru v jednom šálku. A bonus? Vysoký obsah vlákniny a antioxidantů.

5. Kiwi
Věděli jste, že tyto zelené plody s hnědou slupkou připomínající chlupaté zvířátko ve skutečnosti patří k bobulovitému ovoci? Skvělé je, že v obchodech jsou k dostání po celý rok. A co ještě? Na jeden plod připadá pouhých 6 g cukru.

6. Grapefruit
Sice trochu hořký, ale příjemně osvěžující. Grapefruit je dalším ovocem s příznivě nízkým obsahem cukru – jen 9 g v polovině středně velikého kusu. Jen si jej nesmíte cukrem posypat, jak to v dobré víře dělá mnoho lidí...

7. Avokádo
Ano, avokádo je ovoce! Celé avokádo obsahuje pouze okolo 1 g cukrů. Na druhou stranu ale obsahuje velké množství nenasycených tuků, takže 1/2 avokáda na porci vám určitě stačí.

8. Vodní meloun
Vodní meloun je symbol léta. Jedna porce melounu (200 g) obsahuje okolo 12 g cukrů.

9. Broskve
Podobně jako jahody – broskve jsou slaďoučké, ale v jednom středně velkém plodu najdete jen 13 g cukru. Dopřejte si je bez výčitek!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy...
14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

V potravinách a nápojích se objevují dnes velmi hojně. Nám se nabízí otázka, zda jsou tyto složky v naší výživě opravdu bezpečné nebo...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...