Druhy ovoce s nejnižším obsahem cukru, které si rozhodně přes léto dopřejte

Druhy ovoce s nejnižším obsahem cukru, které si rozhodně přes léto dopřejte
zdroj: Pixabay

Kromě vlákniny, vitaminů, minerálů a vody obsahuje ovoce také cukr. Některé druhy jej ale nabízí výrazně méně než jiné. Právě ty můžeme v létě konzumovat ve velkém a nemusíme se bát vedlejších účinků. Jaké druhy patří mezi ty opravdu vhodné?

Jednoduchý cukr z ovoce dodá energii, vláknina ale zpomalí jeho vstřebávání do krve. Ideální spolupráce. Ani ovoce, které cukru obsahuje minimum, byste ale neměli jíst více než je zdrávo. Malou výjimku tvoří léto, kdy má mnoho druhů ovoce svou sezónu a my se to tak chceme doslova nabažit. Ovocné pochoutky byste si také měli dopřávat hlavně v dopoledních hodinách, kdy má tělo ještě dostatek času přijaté cukry zpracovat a spálit.

Které ovoce má tedy nejnižší obsah cukru?

1. Citrony a limetky
Vysoký obsah vitaminu C činí z citronů a limetek pochoutku poněkud kyselou. Nemají v sobě ale téměř žádný cukr. A společně s meduňkou či mátou skvěle zachutnají ve vodě.

2. Maliny
Jen 5 g cukru na šálek a k tomu spoustu vlákniny. To dodají šťavnaté maliny. Dopřejte si je bez výčitek!

3. Jahody
Přestože jsou úžasně slaďoučké, mají překvapivě málo cukru. V jednom šálku čerstvých jahod najdete asi jen 7 g cukrů. Jsou navíc bohaté na vitamin C podporující přirozenou obranyschopnost organismu.

4. Ostružiny
Stejně jako jahody dodají i ostružiny pouhých 7 g cukru v jednom šálku. A bonus? Vysoký obsah vlákniny a antioxidantů.

5. Kiwi
Věděli jste, že tyto zelené plody s hnědou slupkou připomínající chlupaté zvířátko ve skutečnosti patří k bobulovitému ovoci? Skvělé je, že v obchodech jsou k dostání po celý rok. A co ještě? Na jeden plod připadá pouhých 6 g cukru.

6. Grapefruit
Sice trochu hořký, ale příjemně osvěžující. Grapefruit je dalším ovocem s příznivě nízkým obsahem cukru – jen 9 g v polovině středně velikého kusu. Jen si jej nesmíte cukrem posypat, jak to v dobré víře dělá mnoho lidí...

7. Avokádo
Ano, avokádo je ovoce! Celé avokádo obsahuje pouze okolo 1 g cukrů. Na druhou stranu ale obsahuje velké množství nenasycených tuků, takže 1/2 avokáda na porci vám určitě stačí.

8. Vodní meloun
Vodní meloun je symbol léta. Jedna porce melounu (200 g) obsahuje okolo 12 g cukrů.

9. Broskve
Podobně jako jahody – broskve jsou slaďoučké, ale v jednom středně velkém plodu najdete jen 13 g cukru. Dopřejte si je bez výčitek!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a probouzející se příroda také obvykle mění naše chutě, a my zatoužíme po...

Čtěte dál
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Příprava na adventní pečení krok za krokem

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Vánoce bez domácího rodinného pečení by v mnoha českých domácnostech snad ani nebyly úplné. Pečení domácího cukroví s maminkou, babičkou,...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...