Para ořechy: Víte, proč jeden denně bohatě stačí?

Para ořechy: Víte, proč jeden denně bohatě stačí?
zdroj: Adobe Stock

Para ořechy neboli ořechy brazilské jsou vynikajícím zdrojem mnoha minerálů. Jsou lahodné, krémové a opravdu zdravé. Zároveň se ale při nadměrné konzumaci mohou stát zdraví nebezpečné. Proč tomu tak je?

Měď, hořčík, fosfor, zinek, mangan, vitamin E a B1. Na tyto živiny jsou para ořechy bohaté a díky nim je lze považovat za cennou a zdravou součást jídelníčku. Obsahují také velké množství selenu, jehož doporučenou denní dávku dodají už 1-2 para ořechy. Právě proto byste to s jejich konzumací neměli přehánět, protože v extrémním případě by mohlo dojít až k otravě selenem, což rozhodně není nic příjemného. Selen je totiž v nadměrném přijímaném množství toxický.

Minerál, který pomáhá i škodí
Selen je v para ořeších zastoupen velmi hojně a představuje dokonce jejich nejúčinnější živinu. Společně s vitaminem E zabraňuje selen aktivitě volných radikálů poškozujících buňky, může rovněž zmírňovat příznaky artritidy a zpomalovat postup některých virů jako je třeba HIV. Před poškozením chrání také imunitní a endokrinní systém (hormonální, především hormony štítné žlázy) a DNA. Působí protizánětlivě a mírní tak záněty v těle, může také kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Jeden para ořech a dost
Ačkoliv se samozřejmě konkrétní hodnoty v závislosti na původu ořechů mění, lze říci, že jeden para ořech průměrně obsahuje 100 μg selenu. Aby se zabránilo možnému riziku toxicity, nemělo by se denně konzumovat více než 400 μg selenu. Což je množství odpovídající čtyřem para ořechům. Selen ale určitě nepřijímáte pouze z para ořechů, proto se doporučuje dát si denně jeden, maximálně dva. Dalšími zdroji je maso včetně ryb, vnitřnosti nebo vejce.

I když je selen stopovým prvkem nezbytným pro zdraví organismu, když je ho po delší dobu užíváno více, než by se mělo, může se stát toxickým. Právě díky para ořechům je velmi snadné to se selenem přehnat. Pokud tedy konzumujete para ořechy, není nutné, abyste k tomu přijímali další na selen bohaté potraviny nebo dokonce doplňky stravy s obsahem selenu. Doplňky s obsahem selenu se můžete i předávkovat.

Zrádná selenóza
A jak se otrava selenem projevuje? Nevolností, zvracením a průjmy. Nastává potom, co dlouhodobě konzumujete nadměrné množství selenu a říká se jí selenóza. Podle oficiálních zdrojů může dokonce denní množství vyšší než 3 000 μg selenu způsobit přímé poškození DNA. Kromě výše zmíněných akutních symptomů se objevuje i únava, ztráta vlasů, kožní vyrážky, bolesti kloubů, křehkost a lámání nehtů, brnění nebo dokonce znecitlivění v pažích, prstech na rukou, v nohou či chodidlech.

Pozor na alergii
Kromě nebezpečí předávkování selenem hrozí brazilské ořechy ještě něčím dalším. Jedná se o alergii, jejíž hlavní příčinou je jeden z typů albuminu. Ten je odolný vůči trávení a způsobuje silnou reakci imunitního systému. Výjimkou nejsou ani potravinové intolerance.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování nejzrádnější? A co takový alkohol, který k němu často patří… Lze...

Čtěte dál
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...