Para ořechy: Víte, proč jeden denně bohatě stačí?

Para ořechy: Víte, proč jeden denně bohatě stačí?
zdroj: Adobe Stock

Para ořechy neboli ořechy brazilské jsou vynikajícím zdrojem mnoha minerálů. Jsou lahodné, krémové a opravdu zdravé. Zároveň se ale při nadměrné konzumaci mohou stát zdraví nebezpečné. Proč tomu tak je?

Měď, hořčík, fosfor, zinek, mangan, vitamin E a B1. Na tyto živiny jsou para ořechy bohaté a díky nim je lze považovat za cennou a zdravou součást jídelníčku. Obsahují také velké množství selenu, jehož doporučenou denní dávku dodají už 1-2 para ořechy. Právě proto byste to s jejich konzumací neměli přehánět, protože v extrémním případě by mohlo dojít až k otravě selenem, což rozhodně není nic příjemného. Selen je totiž v nadměrném přijímaném množství toxický.

Minerál, který pomáhá i škodí
Selen je v para ořeších zastoupen velmi hojně a představuje dokonce jejich nejúčinnější živinu. Společně s vitaminem E zabraňuje selen aktivitě volných radikálů poškozujících buňky, může rovněž zmírňovat příznaky artritidy a zpomalovat postup některých virů jako je třeba HIV. Před poškozením chrání také imunitní a endokrinní systém (hormonální, především hormony štítné žlázy) a DNA. Působí protizánětlivě a mírní tak záněty v těle, může také kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Jeden para ořech a dost
Ačkoliv se samozřejmě konkrétní hodnoty v závislosti na původu ořechů mění, lze říci, že jeden para ořech průměrně obsahuje 100 μg selenu. Aby se zabránilo možnému riziku toxicity, nemělo by se denně konzumovat více než 400 μg selenu. Což je množství odpovídající čtyřem para ořechům. Selen ale určitě nepřijímáte pouze z para ořechů, proto se doporučuje dát si denně jeden, maximálně dva. Dalšími zdroji je maso včetně ryb, vnitřnosti nebo vejce.

I když je selen stopovým prvkem nezbytným pro zdraví organismu, když je ho po delší dobu užíváno více, než by se mělo, může se stát toxickým. Právě díky para ořechům je velmi snadné to se selenem přehnat. Pokud tedy konzumujete para ořechy, není nutné, abyste k tomu přijímali další na selen bohaté potraviny nebo dokonce doplňky stravy s obsahem selenu. Doplňky s obsahem selenu se můžete i předávkovat.

Zrádná selenóza
A jak se otrava selenem projevuje? Nevolností, zvracením a průjmy. Nastává potom, co dlouhodobě konzumujete nadměrné množství selenu a říká se jí selenóza. Podle oficiálních zdrojů může dokonce denní množství vyšší než 3 000 μg selenu způsobit přímé poškození DNA. Kromě výše zmíněných akutních symptomů se objevuje i únava, ztráta vlasů, kožní vyrážky, bolesti kloubů, křehkost a lámání nehtů, brnění nebo dokonce znecitlivění v pažích, prstech na rukou, v nohou či chodidlech.

Pozor na alergii
Kromě nebezpečí předávkování selenem hrozí brazilské ořechy ještě něčím dalším. Jedná se o alergii, jejíž hlavní příčinou je jeden z typů albuminu. Ten je odolný vůči trávení a způsobuje silnou reakci imunitního systému. Výjimkou nejsou ani potravinové intolerance.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším věku, nicméně nejsou výjimkou ani mladší ročníky. Nástup mozkové příhody...

Čtěte dál
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...