Para ořechy: Víte, proč jeden denně bohatě stačí?

Para ořechy: Víte, proč jeden denně bohatě stačí?
zdroj: Adobe Stock

Para ořechy neboli ořechy brazilské jsou vynikajícím zdrojem mnoha minerálů. Jsou lahodné, krémové a opravdu zdravé. Zároveň se ale při nadměrné konzumaci mohou stát zdraví nebezpečné. Proč tomu tak je?

Měď, hořčík, fosfor, zinek, mangan, vitamin E a B1. Na tyto živiny jsou para ořechy bohaté a díky nim je lze považovat za cennou a zdravou součást jídelníčku. Obsahují také velké množství selenu, jehož doporučenou denní dávku dodají už 1-2 para ořechy. Právě proto byste to s jejich konzumací neměli přehánět, protože v extrémním případě by mohlo dojít až k otravě selenem, což rozhodně není nic příjemného. Selen je totiž v nadměrném přijímaném množství toxický.

Minerál, který pomáhá i škodí
Selen je v para ořeších zastoupen velmi hojně a představuje dokonce jejich nejúčinnější živinu. Společně s vitaminem E zabraňuje selen aktivitě volných radikálů poškozujících buňky, může rovněž zmírňovat příznaky artritidy a zpomalovat postup některých virů jako je třeba HIV. Před poškozením chrání také imunitní a endokrinní systém (hormonální, především hormony štítné žlázy) a DNA. Působí protizánětlivě a mírní tak záněty v těle, může také kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Jeden para ořech a dost
Ačkoliv se samozřejmě konkrétní hodnoty v závislosti na původu ořechů mění, lze říci, že jeden para ořech průměrně obsahuje 100 μg selenu. Aby se zabránilo možnému riziku toxicity, nemělo by se denně konzumovat více než 400 μg selenu. Což je množství odpovídající čtyřem para ořechům. Selen ale určitě nepřijímáte pouze z para ořechů, proto se doporučuje dát si denně jeden, maximálně dva. Dalšími zdroji je maso včetně ryb, vnitřnosti nebo vejce.

I když je selen stopovým prvkem nezbytným pro zdraví organismu, když je ho po delší dobu užíváno více, než by se mělo, může se stát toxickým. Právě díky para ořechům je velmi snadné to se selenem přehnat. Pokud tedy konzumujete para ořechy, není nutné, abyste k tomu přijímali další na selen bohaté potraviny nebo dokonce doplňky stravy s obsahem selenu. Doplňky s obsahem selenu se můžete i předávkovat.

Zrádná selenóza
A jak se otrava selenem projevuje? Nevolností, zvracením a průjmy. Nastává potom, co dlouhodobě konzumujete nadměrné množství selenu a říká se jí selenóza. Podle oficiálních zdrojů může dokonce denní množství vyšší než 3 000 μg selenu způsobit přímé poškození DNA. Kromě výše zmíněných akutních symptomů se objevuje i únava, ztráta vlasů, kožní vyrážky, bolesti kloubů, křehkost a lámání nehtů, brnění nebo dokonce znecitlivění v pažích, prstech na rukou, v nohou či chodidlech.

Pozor na alergii
Kromě nebezpečí předávkování selenem hrozí brazilské ořechy ještě něčím dalším. Jedná se o alergii, jejíž hlavní příčinou je jeden z typů albuminu. Ten je odolný vůči trávení a způsobuje silnou reakci imunitního systému. Výjimkou nejsou ani potravinové intolerance.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

V našem neustálém hledání stále chutnějších a lákavějších potravin a zároveň při otázce jejich výrobců ohledně ekonomické návratnosti v rámci snižování výrobní ceny produktu jsme postaveni tváří v tvář...

Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...